Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:08, 04 mar 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Danusia widzę mycie mebli karcherem.Jak kupowałam swoje nie zalecali mycia pod ciśnieniem a u Was widzę mają się dobrze
Podziwiam tę piękną rzeźbę damy.

Myję od lat, ale mam meble z kolekcji Diamant, najlepsza jakość drewna - zaś te gorszej jakości drewna się podobno nie myje Ale i tak bym myła. Wiec mi bez różnicy.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:05, 04 mar 2017

Do góry
mamtu napisał(a)
Danusiu, jak pielęgnować trawnik siany na przełomie lipca i sierpnia ubiegłego roku? Tak samo jak 'stary' trawnik czy traktować go szczególnie? Kiedy zacząć przy nim jakieś zabiegi?

Pokazać ten trawnik To powiem jak.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:02, 04 mar 2017

Do góry
Paewa napisał(a)
Pani Danusi a jakiej firmy najlepiej ten nawoz ? Czy jakis dany rodzaj ziemi ? 1500 m2 trawy jest musi byc w workach ?rozumiem ze to na calosc ? Czy tylko na przezedzone miejsca ? Ten nawoz z vili jest dobry ?bo toche mi go zostalo to moze pozniej wykorzystam ?

Nie wiem, ja patrzę żeby granulki były krystaliczne, lekkie a nie matowe i zbrylone. Nie wiem.
Rodzaj ziemi podałam, warzywnicza albo i podałam gdzie indziej.
Na całość, rozciągać tam gdzie najbardziej potrzebna. Może a nawet lepiej kompost przesiany byłby, ale nie masz zapewne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 16:01, 04 mar 2017

Do góry
Aniaaa napisał(a)

Łoj tam,to nie tak wcześnie,normalna pora dnia o której ludzie pracują nawet w sobotę
Co innego jakby mowa była o trzeciej nad ranem z czołówką na głowie

Ja dziś wstałam o 3-ciej, z tego amoku spać nie mogłam i kawę piłam, oraz wyglądałam przez okno

Dziś było cięcie tulipanowca, łatwo nie jest, bo nie ma dojścia i pozostały małe sęki. Inaczej się nie da.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:59, 04 mar 2017

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/503-altany-dodatkowe-pokoje-ogrodowe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:23, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poszłam w pierwiosnki o wyglądzie miniaturowej eustomy

Fajne te prymulki
Platan - Platanus 21:06, 03 mar 2017

Do góry
Masz trzy wyjścia, wybierz które chcesz

Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 21:04, 03 mar 2017

Do góry
Gałązki są takie jasne, a jak kwitła?

Nie ciąć w żądnym wypadku. Ma doskonały pokrój.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:59, 03 mar 2017

Do góry
A więc mamy od 17-tej błysk. Staw chodzi (mam żabę jedną), ściana stalowa chodzi, reszta el. wodnych stoi bo lód trzyma.

Jutro podcinanie tulipanowca, żeby w druty nie wszedł, no i w świerki. Wszystko rośnie

Buka zostawiłam, nie tnę.

Ulica błysk, pominąwszy błotko na rozkopanym asfalcie, ale to pryszcz. Się zamiecie jak obeschnie.
Mini Kubusiowo 20:56, 03 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)

nie wiem co prawda jak ja to tam zmieszczę ale najwyżej nogą sie dopchnie hehhehe

Miskanty tutaj nie wejdą w żadnym wypadku, ten program jest dla de...li
Nie używaj go.
Mini Kubusiowo 20:53, 03 mar 2017

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Twój projekt jest taki... przewidywalny, żeby nie powiedzieć nudny i po najmniejszej linii oporu - wszystko w rządkach jeszcze bardziej wydłuża i zwęża rabatę.
Gosiu, trzeba zrobić "haki"- dodac małe drzewka kwitnące choćby wiśnie, kuliste jabłonki, poszukać drzewka, nie powielać ciągle tych samych drzew i roślin.
Zobacz, co uzyskuję za pomocą prostego zabiegu Dwa haki w poprzek i rabata od razu szersza i nie nudna

Jedna kula większa.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:17, 03 mar 2017

Do góry
Przede wszystkim podlać jeśli miały sucho. Wyciąć to białe i czekać na ciepłe dni. Potem podnawozić (nawóz rozmieszać z glebą i podlać żeby dotarł do korzeni), ewentualnie zastosować nawóz dolistny do roślin nie kwitnących i będą nie do poznania.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 19:56, 03 mar 2017

Do góry
Nie powinnaś jej przyciąć, wygląda doskonale. Teraz będzie kwitła, rodzaj Prunus kwitnie wiosną, więc pozbawisz ją kwiatów. Wiśnie tnie się późnym latem. Rany zabezpieczyć bo może zachorować.

Ale ta ma doskonały pokrój więc nawet bym zabroniła jej cięcia.

Tylko czy to jest aby Prunus cerasifera Nigra???
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:52, 03 mar 2017

Do góry
Tak to trzeba zrobić:

Rozrywasz worek i rozciągasz ziemię po trawniku

Następnie tymi grabiami jak na zdjęciu rozprowadzasz aby przykryć gołe placki, ale aby zielone wyszło na wierzch

Tak to powinno wyglądać, na to nasiona. Przegrabić bez zębów, tylko grzbietem.

Na to nawóz i woda i ciepło musi być, Co najmniej 15 stopni albo lepiej. Wtedy trawnik zacznie rosnąć.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:51, 03 mar 2017

Do góry
Tak to trzeba zrobić:

Rozrywasz worek i rozciągasz ziemię po trawniku

Następnie tymi grabiami jak na zdjęciu rozprowadzasz aby przykryć gołe placki, ale aby zielone wyszło na wierzch

Tak to powinno wyglądać, na to nasiona. Przegrabić bez zębów, tylko grzbietem.

Na to nawóz i woda i ciepło musi być, Co najmniej 15 stopni albo lepiej. Wtedy trawnik zacznie rosnąć.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:48, 03 mar 2017

Do góry
Odpowiedziałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu?page=248#post_6

Paewa napisał(a)

pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ?

Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie

Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.

Zrobić dosiewki, lekko przegrabić odwrotną stroną grabi.

Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie

Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.

Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:43, 03 mar 2017

Do góry
Paewa napisał(a)

pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ?

Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie

Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.

Zrobić dosiewki, lekko przegrabić odwrotną stroną grabi.

Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie

Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.

Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.
Obserwowanie wątków 19:38, 03 mar 2017

Do góry
Nie ma wyjścia, ja się na tym nie znam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:35, 03 mar 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Niewiasta spod prysznica będzie wisiała nad ogrodem.

Brzmi złowieszczo , ale jak Cię znam, będzie zjawiskowo!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 03 mar 2017

Do góry
Niewiasta spod prysznica będzie wisiała nad ogrodem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies