Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Katkak napisał(a)

Pewnie, patrz co się działo wczoraj Kasiuka
Emuś w pachnących świeżością woderach odwala kawał dobrej roboty i jeszcze dobrze się przy tym bawi
ja pracowałam na brzegu, odbierając chociażby wyłowiony muł

Normalnie raj dla wędkarza - wcale mu sie nie dziwię siedzenia w wodzie

Oczko pięknie teraz wygląda, bardzo jet naturalne. Młoda skąd zna takie kung fu? Narzekałaś na wolna wiosnę a tu już tyle kwiecia
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 20:16, 20 kwi 2020

Do góry
Załączam zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
Tu na razie jest klepisko.... 20:15, 20 kwi 2020

Do góry
I tutaj wrzucam jak ja mysle ze będzie w miarę.

1- rabata ktora zasloni widok od ulicy. Sasiedztwo wscibskie zaglada i kuka ile się da... Innej opcji nie ma dopoki na froncie nie pojawią sie drzewa
2- studnia która chcialam wciagnac w rabatę wzdłuż ścieżki

3- placyk zwirowy w otoczeniu zwiewnych traw i bylin i nie wiem czy lepiej zrobić z paleniskiem czy tylko na lezaczki (?)
4- miejsce wśród traw na hamak
5- domek i piaskownica
6- trampolina wkopana w ziemie. Zastanawiam sie czy nie lepiej zrobic na zamianę z domkiem i piaskownica i wtedy te elementy zrobione wzdluz ogrodzenia (?)
7- ścieżka krawężniki w trawniku

Jeszcze konieczne jest miejsce na basen na czesci dzieciecej
Juka proszę o pomoc 20:14, 20 kwi 2020

Do góry
Załączone zdjęcia, wcześniej nie przeszły.
Pozdrawiam
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:10, 20 kwi 2020

Do góry
Wegetacja idzie zgodnie ze swoim rocznym planem. Nie zważa na obostrzenia.
Mimo słońca temperatura jakaś taka niewystarczająca, aby odczuwać przyjemność z prac ogrodowych. Wyciągnęłam parę mniszków i tyle. Pielenie na rabatach jest utrudnione, bo jest za sucho. Susza przyhamowała wzrost chwastów, nie ma ich multum, więc i motywację do odchwaszczania mam mniejszą.

Wilgoć przydałaby się w kompostowniku, ale szkoda mi wody ze studni, a tej wodociągowej nie mam sumienia tam wykorzystywać. Zewsząd płyną alarmy o niskim poziomie rzek, dalszym obniżaniu poziomu wód gruntowych i grożącej nam suszy.
Fatum jakieś zawisło nad tą naszą planetą.

Mimo suszy rośliny budzą się do życia. Ptakom systematycznie uzupełniam poidełka. Bardzo chętnie z nich korzystają.
Obie budki lęgowe na brzozach są zajęte. Niedługo zrobi się tam intymniej.

Stipy podrosły i zaczynają być ozdobą.

Wypiętrzają się rozchodniki, budzą się do życia miskanty i rozplenice na najbardziej nasłonecznionych stanowiskach.

Tulipany zdecydowanie mniej atrakcyjne niż zawsze, ale i tak cieszą kolorem.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 19:59, 20 kwi 2020

Do góry
Cześć! Moi drodzy mam problem z trawnikiem, a mianowicie: pojawiają się "dziury", inaczej mówiąc miejsca gdzie trawa nie rośnie. Pokrótce trawnik założony we wrześniu zeszłego roku, pod koniec marca pierwszy raz koszony. 8 kwietnia nawoziliśmy go granulatem, nawożone siewnikiem pchanym, dodatkowo dziury oraz po całości dosialiśmy nasiona trawy. Od tego czasu nie chodzimy po nim, natomiast codziennie rano oraz po zachodzie słońca podlewany zraszaczem. Widać, że nawóz polepszył sprawę, natomiast nie widzę poprawy w temacie wzrostu trawy w tych miejscach, gdzie nie wyrosła. Dodam, że to miejsce przy garażu w większości dnia jest w cieniu.

Co polecacie zrobić dalej? Czym to ratować, by uzyskać ładny, gęsty trawnik? Może jest przelany? a może trzeba zastosować dodatkowo nawóz np. czarną ziemią?

W załączniku zdjęcie zrobione 8 kwietnia br. w dniu zasilenia granulatem i dosiania trawy, drugie zdjęcie z dnia 16 kwietnia tego roku

Pozdrawiam!

[url=http://fotogorg.pl/pliki/img-1.jpg[/url]
Ogród do odnowy 19:46, 20 kwi 2020

Do góry
Dla pamięci Carex snowline

Tu na razie jest klepisko.... 19:43, 20 kwi 2020

Do góry
Dziewczyny zrobiłam rysunek ręcznie.. Sciezek nie na to tak bym chciala zeby byly proste. Nie wiem czy coś widać bedzie. Do kompa jakos się muszę zmusic zeby przesiąść

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:37, 20 kwi 2020

Do góry
darkowa napisał(a)

Takie mam,myślałam,że typu żyrafa,bo nad takimi się zastanawiam.
Nie zazdroszczę cięcia i wchodzenia na drabinę

Żyrafą ciężko byłoby uzyskać taki efekt. W zeszłym sezonie jednego skróciłam o prawie metr. Życiem nie będę ryzykować.
Nauczona tym doświadczeniem, czytam czasem ze zdumieniem na różnych wątkach, że ktoś sadzi potencjalnie wysokie drzewo i lekko stwierdza "a, będę je przycinać".
Zwykle sadzimy drzewa, kiedy nasza sprawność jest wystarczająca. Cięcia przypadają na czas, kiedy ona się zmniejsza. Taka niespodzianka od losu.
W maju czeka je kolejne cięcie.
Ogród - reaktywacja 19:36, 20 kwi 2020

Do góry
Magda, dzięki za doping. Już nie mogę się doczekać, planuję trzy skrzynie, wszystkie już zrobione, trzeba tylko ustawić i wypełnić. Jutro sianie A kolor to taka kombinacja, najpierw antracyt - impregnat powłokotwórczy, okazał się za ciemny, więc na to szary impregnat ogrodowy, mam nadzieję, że nie spłynie po deszczu z tej powłoki

Takie wspomnienie z zeszłego roku, to już też niedługo. Ogród to cudowna sprawa na kwarantannę

Ogród z plażą 19:36, 20 kwi 2020

Do góry
Myślałam może o czymś w tym stylu ?? Nie wiem, nie nadaję się do tego

Pamiętajcie o ogrodach 19:33, 20 kwi 2020

Do góry
Zielony wiersz

Józef Ratajczak
Wyjdę do parku
z rana,
założę zielone
ubranie:
spodnie zielone,
marynarkę zieloną,
zielony krawat
poprawie zieloną dłonią.

Zielony nad stawem przystanę,
rozepnę zielone ubranie,
włosy rozczesze w koronę,
ręce uniosę do góry
jak dwie gałęzie zielone,
by w locie zatrzymać chmury.

Ogród z rzeźbą 19:30, 20 kwi 2020

Do góry
Mój typ to niezapominajki albo firletka. Anula właśnie wychynelo na świat epimedium dark beauty za diabła sensownego zdjęcia nie zrobię a takie jest urocze. No przydała by się ręka mistrza
Ogród - reaktywacja 19:25, 20 kwi 2020

Do góry
Nareszcie jest! Może jeszcze nieskończony, ale swoją funkcję już może pełnić
Ogród z plażą 19:18, 20 kwi 2020

Do góry
Dorzucam swój obecny plan (opisany tył), może ktoś mi podpowie jak polecieć z liniami, tak aby środek pozostał wolny (miejsce zabaw dla dzieciaków i dla nas)
Fajnie jakby pod platanem znalazło się miejsce na ławeczkę. Próbuję na różne sposoby i nic mi się nie podoba.

Dorzucam parę zdjęć z planowanymi nasadzeniami

Wokół piaskownicy od strony drzewek owocowych chcę zrobić coś w rodzaju niskiego żywopłotu, szukam pomysłu na resztę nasadzeń (kupiłam 3 tawuły shirobana, biało-rózowe i mam 4 tawuły goldflame). Myślę czy w rogu nie posadzić forsycji, może ładnie by korespondowała z miłorzębem w rogu działki.

Brzozy, w tylnej linii 7 tawuł van houtte'a

Będę wdzięczna jak ktoś mi podpowie, co to za trawki, bo zapomniałam nazwy, chcę by się rozrosły na całą długość, może za nimi między drzewami posadzić hosty?

Dokupiłam jeszcze kalinę Roseum

Wokół ogniska chciałabym zrobić biało niebieskie nasadzenia (szafirki i irysy syberyjskie), ale też nie bardzo wiem jak pociągnąć linie.

Jarzębina pendula

Warzywniak i rabatka

Ogród z rzeźbą 19:12, 20 kwi 2020

Do góry
Mary napisał(a)

Naparstnica bylinowa? Floks?

Stawiam na niezapominajki

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:11, 20 kwi 2020

Do góry
Warzywa sobie rosną jupi. Jest bardzo sucho buuu

A narcyzów mix dosadzę kolejną paczkę. Kwitną bez przerwy i podlewania trzeci tydzień już!

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:03, 20 kwi 2020

Do góry
I czochy wielkości cisa , ha ha

A te płaskie jak ośmiornica

Ogród z wilkiem zamkn. 19:00, 20 kwi 2020

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madziu obejrzałam zdjecia z poczatku ogrodu a teraz szok i niedowierzanie tyle zmian tyle roslin super ze mozna cofnac sie w czasie ❤

Kasiu troszkę się pozmieniało przez 3 lata zobaczysz za chwilkę i u Ciebie będzie szał -czekam na Twoją nową różankę

bardzo lubię tą rabatę -a nie umiem zrobić jej dobrego zdjęcia …

nie wiem ,czy się nie powtarzam z fotkami

Buziaki
Małymi krokami-Ogród Wioli 19:00, 20 kwi 2020

Do góry
MartaCho napisał(a)
Piękna wiosna u Ciebie w dalszym ciągu niezmiennie
Możesz następnym razem zrobić zbliżenie na kwiaty ŚŚ? Moja to chyba jednak jakaś inna odmiana jest. Ale też ją lubię
Tulipany muszę zapisać sobie odmianę, bo naprawdę są świetne, takie pełne

Kwiatki mojej Śś

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies