Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Evergold"

Co z tym ogródeczkiem począć 11:57, 11 wrz 2013

Do góry
Ewa,wg.mnie powinien być dalej motyw różanki a po drugie: najbardziej widzi mi się turzyca "Evergold"
Hakonechloa napewno nie.

Ładne rabatki.
I fajnie że dla porównania wstawiłaś.
Ja to nie mam czasu na to niestety.
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 22:51, 10 wrz 2013

Do góry
Dosadzone żurawki. Brakuje mi 4 carex'ów Evergold...

Plan mam taki, żeby pomiędzy żurawki wsadzić bukszpanowe kule. I rabatka byłaby skończona.
Leśne Wzgórze 22:39, 10 wrz 2013

Do góry
Syla napisał(a)
z hakone najlepiej , bo coś się kolorystycznie jednak dzieje ..... i w tym zestawie jest super

a możesz jutro zrobić jeszcze próbę z hakone tak jak teraz i z konwalnikiem na przodzie zamiast żurawki (bo myślałam o rażącym jej kolorze jak georgia peach ) a tę żurawkę którą masz to może na przeciwną stronę ??? zmieści się czy nie ???

żurawka którą kupiłam to smoothie berry. W okolicy nie ma szkółek z żurawkami, a w marketach nędznie wyglądają. Szukałam przez internet i oczywiście wygląda inaczej niż na zdjęciach.
Mogę dokupić inną, dla tej mam ewentualnie jakieś miejsce bo jak na razie mam duuuużo luzu na działce

Dla Hakone miałam jeszcze inne miejsce, więc mogłabym w to miejsce kupić jakąś żółtą turzycę, tylko którą??? aurea? evergold?

Trochę gorzej na tę chwilę ze znalezieniem miejsca dla wrzosów (one przez zimę i początek wiosny będą czerwone, latem żółte wpadające w pomarańcz)
Co z tym ogródeczkiem począć 21:18, 09 wrz 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Dobra lista się poszerzyła

turzycuy evergold
Hakonechloa macra Albovariegata
Carex aurea (Turzyca złota)

Wszyustkie ładne pomóżcie wybrać

Ewa, ale z tego co czytam w necie, Hakonechloa macra Albovariegata jest na słoneczne stanowisko, a piszesz, że tam ciemno.
Poza tym odradzam hakone - zanikają w zimie, odrastają od zera. Więc wiosną będziesz miała pusto.

Evergold mam. Jest ładna, ale raczej niziutka. Przynajmniej u mnie. A limki doły mają brzydkie, dobrze by było troszkę je zakryć.
Ale Ci pomogłam
Co z tym ogródeczkiem począć 20:58, 09 wrz 2013

Do góry
Dobra lista się poszerzyła

turzycuy evergold
Hakonechloa macra Albovariegata
Carex aurea (Turzyca złota)

Wszyustkie ładne pomóżcie wybrać
Co z tym ogródeczkiem począć 20:43, 09 wrz 2013

Do góry
Ewuś, ja to conajwyżej mogę rzucić gałką, bo przecie wiesz, że na nazwach się nieznam...ale dziewczyny piszą np. o turzycuy evergold...ładna jest, taka wesolutka, i myślę że też by fajnie rozjaśniała...no i może rosnąć w półcieniu
Potrzebuję Waszej pomocy - nie wiem co posadzić pod domem ? 19:35, 09 wrz 2013

Do góry
krysiax napisał(a)
a teraz czekam na wasze propozycje co do tego koła posadzić, została mi tylko tuja formowana na kulę ale i tak mi do końca nie leży więc chcę coś innego tutaj mieć

Podwójny bukszpan z przerwą, żeby oddzielał się od siebie. A jeśli za mało miejsca to szeroki pojedynczy, ładnie strzyżony.

Druga propozycja - koło z turzyc zimozielonych dowolnych np. Evergold, Ice Dance itp.

Może tutaj jakieś pomysły znajdziesz?

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/98-drzewa-w-ramach

A może zawijasek ?

Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 23:35, 07 wrz 2013

Do góry
Jutro było wczoraj, zdjęć nie było. Dziś dokupiłem żurawki na rabatkę. Padło na Paprikę-najbardziej świeciła wśród żurawek na szkółce. Brakuje mi tylko bukszpanowych kul, 4 carex'ów Evergold i 1 carex morrrowi Ice Dance. A w centrum gdzie je kupiłem już nie mają .
Pokazuję, choć na razie nie zachwyca. Przede wszystkim hortensje to 2 badyle z kwiatami Za rok będzie czad.

Tak jak wspomniałem do przesadzenia został cis, berberys i żurawka Marmalade (już ją przesadziłem i podzieliłem). Bukszpany i braki uzupełnię chyba wiosną...
Dokupione 3 żurawki Delta Dawn- ta na samej górze rośnie już kilka tygodni. Widać różnicę w kolorze i wielkości, mimo że to te same sadzonki z tej samej szkółki.

Na koniec funkie które się pięknie rozrosły.
Ogród ogrodniczki 11:24, 06 wrz 2013

Do góry
Syla napisał(a)
u Ani ASC widziałam różę okrywową i ona wysoko rośnie ..... to można zamienić ....różę za lawendę a lawendę przy murku .....i pomiędzy nie trzmieliny na pniu i trawki niskie , delikatne np. ten frosted curls a przed bukszpanem hakonechloa ......

Sylwia,ta wersja raczej odpada,bo przed lawendą jest już tawuła japońska i turzyca "Evergold"
Lawenda kończy się w pewnym miejscu i rozpoczynają się róże okrywowe.
Żurawki na żurawki lub trawy :) 08:22, 06 wrz 2013

Do góry
Bardzo chętnie wymienię się żurawkami. Mam do wyboru: Creme Brulee (pomarańczowa), Lime Marmalade (limonkowa), a na wiosnę mogę mieć Georgia Peach (czerwono-różowa) i Berry Smoothie (ciemno różowa/fioletowa).
Wymienię się najchętniej na ciemne np. Obsidian lub na jakieś niskie trawki np. carex Ice dance, Frosted Curls, Evergold lub inne

Może jest ktoś chętny do wymianki
Ogród ogrodniczki 08:14, 05 wrz 2013

Do góry
Mimo to spróbuję.
Są teraz róże okrywowe szczepione na pniu a one wytrzymują bardzo niskie temperatury.
Może z nimi się uda...

Ja myślę żeby posadzić pierwszą różę zaraz za bukszpanem a następne co metr dalej.
W sumie wejdą trzy.
A pod różami tuż przed murkiem mogłyby płożyć się powojniki.
No i nie można zapomnieć że jest tam posadzona lawenda,tyrzyce "Evergold" i tawuła "Little princess".
W jednym ciągu,poprzetykane jedno - drugim.

Tak to widzę.

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 22:30, 04 wrz 2013

Do góry
kasiula79, to turzyca Evergold

Gosia, mysle i myslę... już mozg mi się lasuje
Tak też ostatnio pomyslałam - berberys bedzie za ciemny..., chyba przydalaby się tu trawka, ale tak w sąsiedztwie ze stipą... nie za dużo "zwiewności" ? Może trawa, ale taka bardziej "sztywna"? np. festuca ovina? Aga, ją ma i fajnie wygląda.

jest jeszcze opcja jasnozielony berberys.

Albo kosodrzewinka - varellk śliczna ale droga...

Lawenda... hmmm, nie wiem...

A mam takie fajne zdjęcie w inspiracjach - połączenie Ovini i zieloniutkiego berberysu.
Może łuk - raczej 2 łuki tam się zmieszczą - ovina i 2-3 berberysy...???

Głośno myslę
Ogród ogrodniczki 12:02, 04 wrz 2013

Do góry
Pomiędzy lawendę posadziłam tawułę japońską i turzycę "Evergold".
A pod bukszpanem rośnie żurawka "Marmelade".
Wpadłam na pomysł żeby posadzić różę szczepioną na pniu.
Na razie jest na etapie pomysłu.

Przedwiośnie ogrodu..:) 12:29, 02 wrz 2013

Do góry
martika napisał(a)
Witaj Natalio i dziękuje....ta rabatka będzie jeszcze przerabiana troche..ta czesc z lawendą....a te trawki to turzyca Evergold.

to piękna i bardzo duża też ja mam ale u mnie o wwiele mniejsza

pozdr
Przedwiośnie ogrodu..:) 21:56, 01 wrz 2013

Do góry
Witaj Natalio i dziękuje....ta rabatka będzie jeszcze przerabiana troche..ta czesc z lawendą....a te trawki to turzyca Evergold.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:13, 01 wrz 2013

Do góry
hej zerkniesz do mnie na trwkę z białymi brzegami taka niska jak evergold nie wiem co to za odmiana, może ptasie łapki turzyca?
Projekt rabaty 11:41, 29 sie 2013

Do góry
Witam
Na bazie wczesniejszej porady przygotowałem rysunek.
1. czy takie rozmieszczenie będzie ładnie wyglądać?
2. Czy może byc taka odmiana klonu ( aby wolno rósł i o bordowych liściach) i jak wysoki powinien być pień? płot ma wysokość ok. 150 cm.
3. Czy z każdego bukszpanu można uformować kulę? czy musi być jakas odmiana specjalna?
4. Czy trawa ozdobna może być w tym miejscu jedna? więcej
5. Czy sadzić jeszcze jakąś juke?
6. Podłoże miało byc wysypane białymi kamykami, czy częśc podłoża wysypać czymś innym lub innnym kolorem?
7. Czy takie gatunki roślin będa właściwe?

Nazwy roslin:
- klon Crimson Sentry
- Hortensja limelight
- trawa carex evergold lub testacea
- bukszpan arborescens lub bonsai
- trzmielina np. emerald'n gold
- juka?

Dziękuję forumowiczom którzy znajdą czas aby podzielić się uwagami
Ogród niby nowoczesny ale... 22:36, 26 sie 2013

Do góry
Rozplenica hameln i carex evergold posadzony nie tak dawno...

A tu poczekamy sobie az zaośnie...

Przedwiośnie ogrodu..:) 08:26, 21 sie 2013

Do góry
Marzenko fajne sugestie mi podsuwasz i bardzo lubie trawy , tylko teraz musiałabym cos wysadzic, ale z drugiej strony bluszcz jest zimozielony, zurawki tez i carex Evergold również, wiec uwazasz ze to za mało. Jesli chodzi o trawy to jaka masz propozycje tutaj? Morning Light wydawałby mi sie najlepszy, ale moze cos lepszego jest.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:45, 20 sie 2013

Do góry
i cabaret

forest curls,
turzyca buchananii,
gracilimus
turzyca o miedzianych końcach
red baron
hakone
ML
turzyca evergold (?)
variegatus
zebrinus
giraffe
stipa
tatarak
rozplenice
cabare
wychodzi mi 15 gatunków.... a myślałam że jest duuużo mniej...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies