Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród ogrodniczki

Ogród ogrodniczki

boguslawa_ma... 19:01, 04 wrz 2013

Basiu piękne rabaty
Ja róże na pniu sadziłam kilka razy i zawsze przemarzła chociaż okręcałami juz się wyleczyłam
BarbaraM 08:14, 05 wrz 2013

Mimo to spróbuję.
Są teraz róże okrywowe szczepione na pniu a one wytrzymują bardzo niskie temperatury.
Może z nimi się uda...

Ja myślę żeby posadzić pierwszą różę zaraz za bukszpanem a następne co metr dalej.
W sumie wejdą trzy.
A pod różami tuż przed murkiem mogłyby płożyć się powojniki.
No i nie można zapomnieć że jest tam posadzona lawenda,tyrzyce "Evergold" i tawuła "Little princess".
W jednym ciągu,poprzetykane jedno - drugim.

Tak to widzę.

Mala_Mi 12:44, 05 wrz 2013

Moje sąsiadki co roku walczyły z przetrzymaniem zimą róz na pniu.. okręcały na różne sposoby..... zawsze padły Może wstawiaj różę w donicy na lato, a na zimę chowaj do garaż???

Murek z kamienia bardzo mi sie podoba Najbardziej
Syla 19:09, 05 wrz 2013

Bardzo ładny murek z kamienia ...... a może przy różach tak zwiewnie z trawką ???

nie mam pojęcia jak i co z powojnikami ......może bardziej powojnik puścić na jakimś obelisku biało malowanym ???

o różach szczepionych również jak Ania ..... wiem tyle , że przemarzają ..... ja mam swoje w donicy i tej zimy wstawię do ogrodu zimowego choć nie wiem czy nie będzie im za ciepło
BarbaraM 21:02, 05 wrz 2013

Dzięki Sylwia.
Właśnie wyleczyłam się z pomysłu na pienne róże.
Autorytety w tej dziedzinie były dość przekonujące.
Prawda jest taka,że po prostu przemarzają i tyle.

Teraz mam znów dylemat co tam mam wsadzić.
Może ktoś doradzi?...
grembosia 21:42, 05 wrz 2013

Basiu, róże pienne są cudowne, warto zaryzykować. U mnie już kolejny sezon całkiem dobrze się mają...
Zresztą, ja wychodzę z założenia, ze jak wymarzną, to posadzę nowe, nie są zbyt drogie. Ja zamawiałam dwa lata temu po 25 zł. Ale to już Twoja decyzja...

Murek przecudowny, miodzio!
Pozdrawiam serdecznie
Syla 22:48, 05 wrz 2013

a może zamiast róży ..... śliwę pissardi ???? jako jeden czerwony element .... do tego żurawka i trawka która już rośnie .....tylko w większej ilości .....i ta kuleczka bukszpanowa ..... a po drugiej stronie może się zmieści hortensja Vanille Fraise - będzie się przebarwiać z białego na różowy a pod nią carexy np. frosted curls ......

Urszulla 00:48, 06 wrz 2013

Syla napisał(a)
a może zamiast róży ..... śliwę pissardi ???? jako jeden czerwony element .... do tego żurawka i trawka która już rośnie .....tylko w większej ilości .....i ta kuleczka bukszpanowa ..... a po drugiej stronie może się zmieści hortensja Vanille Fraise - będzie się przebarwiać z białego na różowy a pod nią carexy np. frosted curls ......

no,no
ciekawa propozycja
pozdrawiam, bo widzę że odrobiłaś się po początku roku szkolnego
BarbaraM 09:22, 06 wrz 2013

Sylwia,sama nie wiem.
Wydaje mi się że śliwa pissardi będzie tu zbyt duża,bo wkoło drzewa rosną: grusza,jabłonie.
Może wrócić do pomysłu wcześniejszego: cisy "Hilli" + róże okrywowe.
Róże już są.
Myślałam też o trzmielinie na pniu.
Ale dalej mi się nie klei.
Chciałabym tu mieć kącik romantyczny.

A dokładnie wygląda to tak:

Syla 09:50, 06 wrz 2013

ok .... a pod jabłonią rośnie żywopłot bukszpanowy ? tam gdzie jest napisane róże okrywowe ....