Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika
19:48, 03 mar 2017
Odpowiedziałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu?page=248#post_6
Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.
Zrobić dosiewki, lekko przegrabić odwrotną stroną grabi.
Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie
Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.
Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.
Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.
Zrobić dosiewki, lekko przegrabić odwrotną stroną grabi.
Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie
Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.
Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.