A jaka ta saletra lepsza w płynie czy proszek? bo piszecie coś że ta w proszku szybko robi się twarda i powstają grudy które trzeba zmielić pewnie czy zaś użyć więc się zastanawiam nad tym co wybrać bo pewnie ta w płynie ma takie samo zastosowanie
Ja nie widziałam saletry wapniowej w płynie (???).
Saletrę wapniową najlepiej kupić w granulkach, są leciutkie, wspaniale się rozsypują i szybko rozpuszczają. Te granulki mają postać jakby krystaliczną. Bo widziałam też granulki takie co by mi się nie podobały, ale te leciutkie są ok.
W postaci pylistej nie kupuj. Ja w każdym razie też nie widziałam pylistej, zawsze granulki.
Kochani pomóżcie !
w tamtym roku sialismy trawe na powierzchni 1500 m2 graminexu wembley wraz z sianiem odrazu posypalismy nawozem Vila Pro-complex do trawy , pH ziemi w tamtym roku w jednym miejscu 7 a drugim 6,5 dowożona była ziemia z dwóch różnych miejsc miejsc zeby wyrownac teren wiec moze stad roznica , na jesien rowniez posypalismy tym samym nawozem , wiem ze trawnik jest dopiero rok ale jest on bardzo lichy specjalnie doplacilam do lepszej jakosci mieszanki traw zeby miec ladny zbity trawnik a nie przeswity
pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ?
Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie
Saletra zakupiona więc kawałek starego trawnika czeka na koszenie,ale jeszcze pewnie poczeka. Jutro ma być ładna pogoda więc po pracy lecę i biorę się za równanie ziemi pod trawnik który niebawem będę zakładać. Pewnie trochę to czssu najmniej z tym równaniem,ale po malutki to ogarne
Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.
Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie
Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.
Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.
Pani Danusi a jakiej firmy najlepiej ten nawoz ? Czy jakis dany rodzaj ziemi ? 1500 m2 trawy jest musi byc w workach ?rozumiem ze to na calosc ? Czy tylko na przezedzone miejsca ? Ten nawoz z vili jest dobry ?bo toche mi go zostalo to moze pozniej wykorzystam ?
Danusiu, jak pielęgnować trawnik siany na przełomie lipca i sierpnia ubiegłego roku? Tak samo jak 'stary' trawnik czy traktować go szczególnie? Kiedy zacząć przy nim jakieś zabiegi?