Proszę o zweryfikowanie czynności, które chce przeprowadzić:
- początek marca: dokładne zgrabienie trawnika, nawożenie i podlanie aby rozpuścić nawóz
- początek kwietnia: nawiezienie niewielkiej ilości urodzajnej ziemi, dosianie trawy, przegrabienie, wałowanie, systematyczne podlewanie
I teraz nasuwają się pytania:
- czy nie powinienem wcześniej zrobić wertykulacji i aeracji? biorąc pod uwagę, że jest to trawnik jednoroczny założyłem, że za wcześnie na takie zabiegi.
- czy nie powinienem wcześniej zakwasić nieco gleby, jeśli tak, to czym? może istnieją jakieś nawozy zakwaszające glębę?
- i ostatnie pytanie: na końcu działki przy murku oporowym po zimie obniżyła się nieco ziemia i muszę tam podsypać, pytanie jaką maksymalnie warstwą ziemi
można przykryć trawnik aby się przez to przebił.
Po pierwsze brak zdjęć.
Weryfikuję czynności:
- Nie, nie powinieneś robić ani wertykulacji, ani aeracji. Powinieneś jedynie lekko przegrabić trawnik plastikowym wachlarzem.
- Nie, nie powinieneś wcześniej zakwaszać gleby, zrobisz to w kwietniu, posypując glebę siarczanem amonowym, który zasili w azot i jednocześnie zakwasi podłoże.
- Skoro ziemia się obniżyła, trzeba albo dosypać od razu tyle, ile trzeba, zwałować i dosiać nowy trawnik, albo posypywać na tyle stopniowo, aby było widać zielone źdźbła. Na to nie ma miarki i centymetrów. Posypujesz, przegrabiasz i patrzysz.
Niekoniecznie wskazania pehametru muszą być właściwe. Trzeba je powtórzyć. Pobrać próbki z różnych miejsc.
Jedno jest pewne. Trawnik gdy tylko się ociepli, po przegrabieniu mchu i śmieci i nawożeniu, zazieleni się. Możesz po grabieniu przesypać żyzną ziemią i przegrabić. Potem nawóz - woda i lanie celem rozpuszczenia.
Kochani pomóżcie ! w tamtym roku sialismy trawe na powierzchni 1500 m2 graminexu wembley wraz z sianiem odrazu posypalismy nawozem Vila Pro-complex do trawy , pH ziemi w tamtym roku w jednym miejscu 7 a drugim 6,5 dowożona była ziemia z dwóch różnych miejsc miejsc zeby wyrownac teren wiec moze stad roznica , na jesien rowniez posypalismy tym samym nawozem , wiem ze trawnik jest dopiero rok ale jest on bardzo lichy specjalnie doplacilam do lepszej jakosci mieszanki traw zeby miec ladny zbity trawnik a nie przeswity pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ? Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie
Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.
Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie
Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.
Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.