Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika

vanilia 17:57, 12 lut 2017

jestem z Płocka

Mam jeszcze pytanie dotyczące nawozu. Zwyczajnie go rozsypać, czy lepiej rozpuścić?

Oczywiście serdecznie dziękuję za wszystkie cenne rady
Gardenarium 17:57, 12 lut 2017

Wyder napisał(a)
Witam,
Proszę o pomoc w zweryfikowaniu czynności, które powinienem przeprowadzić na trawniku jednorocznym, wiem, że sporo na ten temat zostało już napisane, ale myślę, że ten przypadek jest indywidualny.
W zeszłym roku na początku maja zasiałem trawnik, niestety kilka dni później przyszła ulewa i ziarna spłukała w skupiska, gdy trawa wzeszła powstało dużo wolnych przestrzeni.
Pomyślałem, że nic z tym nie będę roił, gdyż z czasem trwa się zagęści, myliłem się, w wolnych miejscach owszem powschodziły, ale chwasty.
We wrześniu zeszłego roku spryskałem trawnik preparatem starane, chwasty uschły i na szczęście trawie to nie zaszkodziło.
Niestety wczoraj gdy stopniał śnieg zauważyłem, że w tych wolnych przestrzeniach rośnie mech, co mnie bardzo zdziwiło biorąc po uwagę, że ph ziemi wg badania płynem Helliga wynosi 7,5.
Czy powinienem zakwasić nieco ziemię biorąc pod uwagę, że ph pod trawnik powinno wynosić w przedziale 5,5-6,5? jeśli tak, to czym i o jakiej porze roku się to przeprowadza?

Proszę o zweryfikowanie czynności, które chce przeprowadzić:
- początek marca: dokładne zgrabienie trawnika, nawożenie i podlanie aby rozpuścić nawóz
- początek kwietnia: nawiezienie niewielkiej ilości urodzajnej ziemi, dosianie trawy, przegrabienie, wałowanie, systematyczne podlewanie

I teraz nasuwają się pytania:
- czy nie powinienem wcześniej zrobić wertykulacji i aeracji? biorąc pod uwagę, że jest to trawnik jednoroczny założyłem, że za wcześnie na takie zabiegi.
- czy nie powinienem wcześniej zakwasić nieco gleby, jeśli tak, to czym? może istnieją jakieś nawozy zakwaszające glębę?
- i ostatnie pytanie: na końcu działki przy murku oporowym po zimie obniżyła się nieco ziemia i muszę tam podsypać, pytanie jaką maksymalnie warstwą ziemi
można przykryć trawnik aby się przez to przebił.

Będę wdzięczny za pomoc.

Poniżej załączam zdjęcia aktualnego wyglądu trawnika i wyniki badania ph.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:31, 13 lut 2017

Proszę o zweryfikowanie czynności, które chce przeprowadzić:
- początek marca: dokładne zgrabienie trawnika, nawożenie i podlanie aby rozpuścić nawóz
- początek kwietnia: nawiezienie niewielkiej ilości urodzajnej ziemi, dosianie trawy, przegrabienie, wałowanie, systematyczne podlewanie

I teraz nasuwają się pytania:
- czy nie powinienem wcześniej zrobić wertykulacji i aeracji? biorąc pod uwagę, że jest to trawnik jednoroczny założyłem, że za wcześnie na takie zabiegi.
- czy nie powinienem wcześniej zakwasić nieco gleby, jeśli tak, to czym? może istnieją jakieś nawozy zakwaszające glębę?
- i ostatnie pytanie: na końcu działki przy murku oporowym po zimie obniżyła się nieco ziemia i muszę tam podsypać, pytanie jaką maksymalnie warstwą ziemi
można przykryć trawnik aby się przez to przebił.

Po pierwsze brak zdjęć.

Weryfikuję czynności:

- Nie, nie powinieneś robić ani wertykulacji, ani aeracji. Powinieneś jedynie lekko przegrabić trawnik plastikowym wachlarzem.

- Nie, nie powinieneś wcześniej zakwaszać gleby, zrobisz to w kwietniu, posypując glebę siarczanem amonowym, który zasili w azot i jednocześnie zakwasi podłoże.

- Skoro ziemia się obniżyła, trzeba albo dosypać od razu tyle, ile trzeba, zwałować i dosiać nowy trawnik, albo posypywać na tyle stopniowo, aby było widać zielone źdźbła. Na to nie ma miarki i centymetrów. Posypujesz, przegrabiasz i patrzysz.

Instagram Ogrodowiska
Wyder 11:10, 13 lut 2017

Dziękuję za odpowiedz, załączam brakujące zdjęcia.
Gardenarium 14:51, 13 lut 2017

Niekoniecznie wskazania pehametru muszą być właściwe. Trzeba je powtórzyć. Pobrać próbki z różnych miejsc.

Jedno jest pewne. Trawnik gdy tylko się ociepli, po przegrabieniu mchu i śmieci i nawożeniu, zazieleni się. Możesz po grabieniu przesypać żyzną ziemią i przegrabić. Potem nawóz - woda i lanie celem rozpuszczenia.

W momencie gdy kwitną forsycje.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:52, 13 lut 2017

Odsyłam do wiadomości, tam wyjaśniłam pewną kwestię

Instagram Ogrodowiska
Paewa 14:55, 03 mar 2017

Kochani pomóżcie ! w tamtym roku sialismy trawe na powierzchni 1500 m2 graminexu wembley wraz z sianiem odrazu posypalismy nawozem Vila Pro-complex do trawy , pH ziemi w tamtym roku w jednym miejscu 7 a drugim 6,5 dowożona była ziemia z dwóch różnych miejsc miejsc zeby wyrownac teren wiec moze stad roznica , na jesien rowniez posypalismy tym samym nawozem , wiem ze trawnik jest dopiero rok ale jest on bardzo lichy specjalnie doplacilam do lepszej jakosci mieszanki traw zeby miec ladny zbity trawnik a nie przeswity pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ? Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie
Paewa 15:08, 03 mar 2017

Gardenarium 19:48, 03 mar 2017

Odpowiedziałam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/526-zakladanie-trawnika-z-siewu?page=248#post_6

Paewa napisał(a)

pomozcie bo nie wiem co teraz robic na zdjeciach stan obecny trawy - czy uzywac jakis inych nawozow ?czy powinnam dosiac ?jesli tak to jak ?czy moze teraz jakis nawoz a np za 3 tyg dosiac ?

Nie wiem co robic marzy mi sie ladny trawnik pomozcie

Kupić ziemię w workach, dużo, worek na 2 m2 albo na 3m2 - posypać po całości trawnik, przegrabić wachlarzem plastikowym, rozprowadzić równo po trawniku.

Zrobić dosiewki, lekko przegrabić odwrotną stroną grabi.

Następnie równomiernie rozsypać nawóz chyba bym dała wieloskładnikowy a nie saletrę. I włączyć nawadnianie ze 3 razy.
A jak nie masz nawadniania, to zrób, bo tak dużej powierzchni bez nawadniania nie utrzymasz w doskonałym stanie

Moim zdaniem trawnik wyniszczał na skutek suszy. Jest rzadki i zagłodzony.
Sytuacja się poprawi gdy odżywisz go i będzie się podlewał tyle ile trzeba. Ja bym go w dwa tygodnie doprowadziła do doskonałości, ale nie mój rejon zapewne.

Zrobić to gdzieś pod koniec marca, jak już będzie widać że trawa rusza.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 19:51, 03 mar 2017

Tak to trzeba zrobić:

Rozrywasz worek i rozciągasz ziemię po trawniku

Następnie tymi grabiami jak na zdjęciu rozprowadzasz aby przykryć gołe placki, ale aby zielone wyszło na wierzch

Tak to powinno wyglądać, na to nasiona. Przegrabić bez zębów, tylko grzbietem.

Na to nawóz i woda i ciepło musi być, Co najmniej 15 stopni albo lepiej. Wtedy trawnik zacznie rosnąć.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies