Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:14, 28 sty 2013

Do góry
wklejam moja propozycję
Teraz doczytałam że szerokość rabaty będzie 150, ja założyłam 130, ale to nic.
To jest moduł który trzeba powtarzać na obu rabatach na całej długości.
Nie wszystkie gatunki się zmieściły.
Jest ich na tyle dużo żeby było ciekawie cały sezon, na tyle oszczędnie żeby nie robił się bałagan.
Trzeba zdecydować jeszcze o gatunku trawy ozdobnej- najlepsze byłyby te dające mgiełkę jak proso rózgowate, albo molinia careulea, ale jeśli boimy się że wiosną długo będzie pusto, to można wybrać jakąś odmianę śmiałka lub rzadko nasadzić trzcinnika np Avalanche ( choc lepsze byłyby tamte gatunki)

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:06, 28 sty 2013

Do góry
jestem. Mój średniak już dotulony, śpi w gorączce.
Mały zawpychał się pesto bazyliowego ( zapomniałam że mam bazylie w lodówce i wczoraj ją odkryłam), więc tez jest szczęśliwy.
Korzystam więc z chwili.

Ogród niby nowoczesny ale... 15:29, 28 sty 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Ja tu o jakichś trawiastych dylematach czytam... Mam podobne doświadczenia jak Madżenka, tylko u mnie większa patelnia - hakone zniszczył pierwszy październikowy przymrozek, więc jak dla mnie nie nadają się na eksponowane miejsce ( a posadziłam je przy wejściu do domu), rozplenice są super, tylko baaardzo późno zaczynają wegetację, carexy lubię najbardziej - za ich zimozieloność i wytrzymywanie smażenia latem na patelni . Mimo to, jeśli zależy Ci na efekcie poduch (ale nie w bardzo eksponowanym miejscu) wybrałabym hakone, a przy wejściu carexy (c.Morrovi są wyższe). Była jeszcze mowa o c.the beatles - śliczne są, tworzą taki zielony, poczochrany dywan, ale niziutkie - nie nadają się wg mnie na pośrednie piętro. Mam nadzieję, że troszkę pomogłam, a nie namieszałam

No coś Ty....wcale nie namieszałaś...biąrąc pod uwage fakt, że już byłam prawie przekonana do hakone... hahaha....uduszę Cię!!

A tak poważnie...mieszaj Aga, mieszaj mi tu...carexy mi się podobają....bardzo....hakone też...a rozplenica już troszkę mniej...ale coś za coś niestety

Popatrze sobię dokładnie w takim razie na carexy...a w/g wszelkich znakow na niebie chyba skończy się ta moja rewolucja rozplenicami czyli tym co Magnolia jako pierwsze zaproponowała...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:40, 28 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
Irenko wysłałam Ci wiadomośc na priv. Chyba nie zdążę poczekać na Twoją odpowiedź. Jak szybko załatwię okulistę to wpadnę tu w ciągu godziny. Inaczej dopiero wieczorem niestety.

Już Magnolio czytam
rysuję w kolorze, ale mi to idzie
spokojnie załatwiaj swoje sprawy, a potem jak znajdziesz czas, to do mnie
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 12:34, 28 sty 2013

Do góry
Może tych kulek bukszpanowych już masz dość, bo to i wyadatek spory (tych kul ci dużo w narozną rabatkę wejdzie) to moze kulki z czegoś innego? Z berberysu. Albo z tawuły. W futrze z traw...
Magniolia u Zety tak fajnie przeprojektowała jej rabatę przy wjeździe. Zaraz znajdę.
O, tu się pojawia Magnolia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2616-roztoczanskie-klimaty?page=219

edytuję, by dodać link do zdjęcia, które pokazywała Magnolia:
http://www.tomstuartsmith.co.uk/projects/private-gardens/hampshire-garden/ (siódme)

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:28, 28 sty 2013

Do góry
grazyna napisał(a)
Jakie plany wiosenne tu się realizują ! Rysunki kolorowe maja być

Ja też pozbierałam wszystkie kredki i flamastry z szuflad syna (może już wyschły?) w celu robienia zestawień wiosennych.
Na razie skończyłam na wyjęciu przyborników do prac

Pod Waszym wpływem zamierzam "rozsądniej" sadzić i przesadzać

Cis elegantissima (o ile porawnie napisałam nazwę) jest piękny, bo zdaje się Irenko, że przymierzasz się do zakupów cisów.

Późnym latem zaczynają pojawiać się czerwone kuleczki, które na tym cisie wyglądają zjawiskowo

te rysunki póki, co kiepsko idą, a chcę wkleić, żeby Magnolia to zobaczyła, bo mam już wymiary rabat
co do cisów to nie wiem jeszcze jakie, ale i tak to stożki cięte będą Grażynko, flamastry w rękę i do boju
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:24, 28 sty 2013

Do góry
Irenko wysłałam Ci wiadomośc na priv. Chyba nie zdążę poczekać na Twoją odpowiedź. Jak szybko załatwię okulistę to wpadnę tu w ciągu godziny. Inaczej dopiero wieczorem niestety.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:14, 28 sty 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Irenko..ty masz hakone...ile czasu rosnie u Ciebie??

znowu dubelek, będzie fotka

magnolia parasolowata
Ogród biały 16:45, 27 sty 2013

Do góry
Oleander

Fiołek

Magnolia
Norweski ogródek... 11:18, 27 sty 2013

Do góry
wyczytalam na necie ze trzeba wlosy poroznosic po ogrodzie wtedy sarenki nie wejda bo czuja zapach czlowieka , i nie zadzialalo chodza jak po swoim od poczatku zimy , jak byl pies to troche mniej bo chyba sie baly a od kiedy nie ma Roxy to sie panosza posmakowala im magnolia , thuje floksy (dobrze ze nie scielam przed zima) niech jedza szkody ocenie wiosna......
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:31, 26 sty 2013

Do góry
A ja poczytałam co tam w planach.....
i jestem za Twoją wsiową.....w niedalekiej przyszłości angielską rabatą...
Ty bierz przykład z siostry ogrodowiskowej i segreguj rośliny kolorami-
w przejściach kolorystycznych Magnolia na pewno nie odmówi Ci pomocy.......
najwyżej u niej odpracujesz

Ach, bo bym zapomniała daj znać jak zacznie się krokusowo
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:11, 26 sty 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Matko i córko, Irenko!!!! Ale Ci się pięknie (i pracowicie) szykuje wiosna!!!!
Ja też nie mogę doczekać się rysunków kolorowych, mam nadzieję na ściągę
Magnolia nieoceniona, ma talent Dziewczyna i widzi to, czego nie widzimy my

Kasiu, doskonale to ujęłaś!!!
jutro mierzę dokładnie rabaty, na śniegu lepiej widać będzie..nie mam nic przeciwko ściąganiu
Magnolio, kofamy cię!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:08, 26 sty 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Irenko....po weekendzie poczytam.....co u Ciebie Magnolia zaproponowała i na czym stanęło

Mam też irysy! oferuję gratis!
a jednego mam piękny ciemny fiolet...byłby idealny jak ta kolorystyka pozostanie .. też mogę ci wykopać kłącze (tylko je dopiero później chyba się wykopuje)
jak zakwitną w tym roku....co mam nadzieję po śnieg przykrył szczelnie roślinki....wybierzesz sobie...
(w zeszłym roku nie kwitł..nie mam go jak nawet pokazać....ale uwielbiam go)
i tego czyśćca ...też pamiętam

Ula, przez weekend będę malować i stroić gitarę, chyba mi słuch się popsuł, no tak na jedno ucho 15% gorzej po przygodzie z plecakiem, tzw bliskie spotkanie 3 stopnia

potem wkleję i Magnolia zrobi poprawki
ojej jak ja chcem te twoje irysy!!! dawaj ile możesz, u Monic tez biorę, a i i ten czyściec, i od Elizy goździki i już jest plama
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:10, 26 sty 2013

Do góry
Matko i córko, Irenko!!!! Ale Ci się pięknie (i pracowicie) szykuje wiosna!!!!
Ja też nie mogę doczekać się rysunków kolorowych, mam nadzieję na ściągę
Magnolia nieoceniona, ma talent Dziewczyna i widzi to, czego nie widzimy my
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:04, 26 sty 2013

Do góry
Irenko....po weekendzie poczytam.....co u Ciebie Magnolia zaproponowała i na czym stanęło

Mam też irysy! oferuję gratis!
a jednego mam piękny ciemny fiolet...byłby idealny jak ta kolorystyka pozostanie .. też mogę ci wykopać kłącze (tylko je dopiero później chyba się wykopuje)
jak zakwitną w tym roku....co mam nadzieję po śnieg przykrył szczelnie roślinki....wybierzesz sobie...
(w zeszłym roku nie kwitł..nie mam go jak nawet pokazać....ale uwielbiam go)
i tego czyśćca ...też pamiętam
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:48, 26 sty 2013

Do góry
Aniu gdbyś do mnie nie zagladała to bym się zapłakała
A nóżkę na Chopok trenuję Najwyżej na niebieskich sobie pokręcę zawijaski

Wracając do Twojej rabaty, pomysł ze stozkami i kilkoma kulkami w niej jest świetny. Tak jak Magnolia Irence radzi. Coś zimozielonego, geometrycznego spowoduje, że to będzie prawdziwy rarytas w Twoim ogrodzie. I ja lubię takie rabaty, topiary i misz masz roślinny, kwitnący przez cały rok. Zamiast płotka możesz też sobie jakąś obwódkę machnąć, z bukszpana lub przeczki alpejskiej.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 05:44, 26 sty 2013

Do góry
Irenko, przeczytałam dziś całość rozważań o rabacie. Z wypiekami na twarzy.
Magnolia jest Wielka

A rabata będzie cudowna.
Buziam i namiastkę wiosny zostawiam
A miało być tak pięknie.... 00:05, 26 sty 2013

Do góry
magnolia napisał(a)
przedtem jednak wiosną mi się przypomij i wyślij adres, to Ci przyślę swoje owieczki.
Po jesiennych podziałach mam ich w nadmiarze.

Poczekam w takim razie Przypomnę się napewno Dziękuję Magnolio
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:53, 25 sty 2013

Do góry
Irenko ale śię cudownie czytało Magnolia jest cudowna i kofana a pomysłami sypie jak z rękawa
Stożki to cudowny pomysł, bo w ogrodach angielskich przecież topiary są porzeplatane kwieciem
Ale jeśli stożki to cisowe, bo obserwuję, ze wszechobecny grzyb zjada bukszpany.....
Z perowski ni rezygnuj, gęsto posadzona jest zwiewna na tle innych roślin
A laurowiśnia to może gajo, czyli miniaturowa, z której możesz formować kule.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 17:12, 25 sty 2013

Do góry
Dostałam kiedyś patyka od cioci i przetrwał. W tym roku trzeba te bzy stamtąd zabrać, bo zostało mi jeszcze jedno półkole do wymierzenia i wycięcia w trawniku według tego planu, który kiedyś rozrysowała Magnolia. A one tam zawadzają.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies