Mogę się pochwalić ogrodkirm, który znajduje się przed domem. Obecnie czekam aż wzrośnie mi trawa, którą posiałem półtorej tygodnia temu. Na razie ubogo, bo katalpy są ubiegłoroczne i zaczną puszczać pąki dopiero w maju. Ale za tydzień dwa zrobi się zieloniutko
Jak jeszcze było ciepło, moje dziewczyny zabrały się za ogrodowe buty
konstrukcja metalowa została, drewno wygniło
zebrana cała stara biżuteria i tworzą, pracochłonna robótka
nie skończone, ale pokażę ciut
drugi but będzie w inny deseń
będą na tarasie domku letniego, żeby się nie zniszczyły
Cały ogród jest na lekkiej pochyłości. Są tam skarpy. Chciałabym w ogrodzie wydzielić strefy na wypoczynkową(ławka, stół, leżaki, basen) gdzieś postawić huśtawkę, oraz chciałabym też część warzywną 4 skrzynie na warzywa, rzadek mailin, kilka porzeczek, agrest, borówki. Jakieś drzewa owocowe, i ozdobne
I nie wiem jak to rozplanować na tym planie. Działka ma ok 15m x 35m. I obecnie nie ma na niej nic. Więc jest tworzona od podstaw.
Przyroda też nie wie czy wszystkie drzewa dotrwają do następnego sezonu, przyjdzie wiatr i po drzewach, tak jak w Borach Tucholskich. A nasze straty musimy odżałować. Nie ma innego wyjścia. Niech cieszy to co przetrwa i niech zostaje do poprawienia urody ogrodu.
Dalii ciąg dalszy, tym razem z poprzednich sezonów. Ciekawe jak w piwnicy przezimowały, muszę wyciągnąć na światło dzienne.
Nie ma póki co jakiś strat z powodu kwietniowych przymrozków i mam nadzieję ze tak zostanie.
W szklarni wszystko powoli zaczyna rosnąć: rzodkiewki, rożne sałaty, por, czosnki, aksamitki itp
Nawet posadziłam 4 pomidory (dogrzewane nocą zniczami) - takie których mam w razie czego w nadmiarze jakby te nie przetrwały
Zaczyna kwitnąć kiku shidare zakura, ale potrzebuje jeszcze czasu
Podobnie migdałek - ale jakos bardzo nierówno zaczął wiec nie wiem czy go trochę nie przymroziło
Ze zmian to najwiecej „kwiatków” jest na trawniku - z uwagi na epidemię trzeba było cis wymyślić 2 - latce z niesporzytą energią
Ogólnie jest dobrze
W krokusowym wszystko powoli zaczyna „wiosennieć”
Niektóre tulipany juz kwitną
Niestety w tym roku czeka mnie gigantyczna cebulowa rewolucja - muszę powykopywac tulipany i czosnki i zrobić w końcu z nimi porządek. Trochę mnie to przeraża.
Czosnki baaardzo sie rozrosły - maja po 5-6 pąków i tez trzeba je porozsadzać
W tym roku posadziłam po raz pierwszy 2 gatunki cebulic. Jedne pięknie wyszły ale jeszcze nie szykują sie do keitnienia a z drugich wyszła jedna ale wyglada niesamowicie
Tak, to prawda, naszą dużą społeczność ogromnie teraz doceniamy - jest z kim zagrać w planszówy, na kompie, poszaleć na podwórku, pokłócić się Pomysłów mają mnóstwo.Terenu też wystarczająco.
Przedwczoraj zrobili na przykład stację badawczo-obserwacyjną Przywoływali przez głośnik różne gatunki ptaków i kurde, przylatywały Im. Byliśmy w szoku Pliszki, dzięcioły, drozdy, modraszki, kowaliki i inne. Zaopatrzyli się w albumy "Ptaki Polski" i hejaGłośnik postawili na blaszanym wiaderku kilka metrów od siebie. Zajęcie na pół dnia Ta budowla to to kamuflaż