Asia, już ja sobie coś wynajdę, o to chyba nie należy się martwić już mnie korciło i znowu donice stoją z roślinami a właściwie drzewami do sadzenia. Między innymi kupiłam jarząba w wersji szczepionej, dużego
A chaber to górski Jordy. Ładna odmiana. Przeżył. Mam jeszcze białą odmianę ale nie tak ładną jak twój
Fajna jest ta sunsation. A ja sie napatrzylam na nia forum, miala byc strzelista, wiec, cud mmniod malina, dorzucilam do zamowienia z pl, i co? PRzyszedl uschniety badyl
NIe dla mnie inspirowanie sie ogrodowiskowymi hitami Powtorki z rozrywki nie bedzie.
A wiesz, ze ta rabata powarzywnikowa wyglada tak, jakby tam byla od zawsze?
Wpasowala sie, czasami musze sie przyzwyczaic do zmian w ogrodach, a tu, jak u Makadami-Asi, sie zrobilo jak trzeba.
BTW, ona jest przedluzeniem, a raczej poczatkiem cienistej, bedzie miala wiecej slonca, czy mniej?
Dokładnie o taki efekt z tą rabatą mi chodziło no racja, wpasowała się doskonale. Tak, ona jest początkiem/wstępem do rabaty cienistej. To w sumie taki wąski 5 metrowej szerokości i ok. 15 metrowej długości pas teraz po całości zamieniony w rabatę ze ścieżkami. Mam nadzieję że nasadzeniami obie części, ta lekko starsza i nowsza się zgrają. W tej nowej poskrzyniowej części jest odrobinę więcej światła. Ale tylko trochę więcej. W sumie obie części do połowy mają odrobinę słońca rano do 8 i potem po godz. 17.
Po ostatnich poprawkach Twój ogród wygląda fantastycznie! I patrząc na niego zaczynam się przekonywać, że dużo ciekawiej wygląda takie ułożenie roślin na rabatach niż takie jakie dotychczas mi się podobało. I właśnie przez te zmiany i zdjęcia co dodawałas coraz częściej myślę, żeby u siebie tak obsadzić rabatę, tylko to nie jest takie proste jakby się wydawało, więc nie wiem czy się tego sama podejmę
Madzia, dziękuję! Wiesz, jak masz geometryczne proste rabaty to te nasadzenia też takie pod linijkę, większymi ilościami jednej rośliny jest lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem. Moje nasadzenia łatwe nie są. One wymagają znajomości roślin, swojej ziemi i testowania, robienia dosyć częstych zmian a ty na to wszystko po prostu czasu nie masz.