Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 01:40, 17 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Iwonka, widoczki piękne bardzo, nie wiem, co będziesz robiła w przyszłym sezonie... chyba tylko leżała i omiatała wzrokiem

Ten chaber... pamiętasz odmianę...? wygląda jak chaber górski, bardzo podobny do mojego kształtem, ale ten kolor... Mniam Jaki to?
Asia, już ja sobie coś wynajdę, o to chyba nie należy się martwić już mnie korciło i znowu donice stoją z roślinami a właściwie drzewami do sadzenia. Między innymi kupiłam jarząba w wersji szczepionej, dużego

A chaber to górski Jordy. Ładna odmiana. Przeżył. Mam jeszcze białą odmianę ale nie tak ładną jak twój
Margerytka40 09:29, 17 maj 2020

Iwonka czy ta farba do kostki, którą malowałaś ma właściwości hydrofobowe? Woda skrapla się na powierzchni czy wnika?
inka74 09:42, 17 maj 2020

Asia, wnika. To w sumie impregnat barwiący. Dlatego ją kupiłam, że nie tworzy takiej sztucznej ślizgawki a wygląda jak normalna kostka barwiona.
Margerytka40 18:55, 17 maj 2020

Hmmm.... no to będę musiała poszukać czegoś innego.
Poppy 22:48, 17 maj 2020

inka74 napisał(a)
Dziś wiatr głowę urywa, ja siedzę i się uczę (dziś koszmarnie nudny temat) więc jako przerywnik trochę zdjęć

Magnolia Sunsation. Bardzo się cieszę, że ją kupiłam. Mała jeszcze a pąki na każdej gałązce. Kwiat jest kremowo-żółty z różowym muśnięciem. W środku ten róż jest bardziej widoczny.

Fajna jest ta sunsation. A ja sie napatrzylam na nia forum, miala byc strzelista, wiec, cud mmniod malina, dorzucilam do zamowienia z pl, i co? PRzyszedl uschniety badyl
NIe dla mnie inspirowanie sie ogrodowiskowymi hitami Powtorki z rozrywki nie bedzie.

A wiesz, ze ta rabata powarzywnikowa wyglada tak, jakby tam byla od zawsze?
Wpasowala sie, czasami musze sie przyzwyczaic do zmian w ogrodach, a tu, jak u Makadami-Asi, sie zrobilo jak trzeba.
BTW, ona jest przedluzeniem, a raczej poczatkiem cienistej, bedzie miala wiecej slonca, czy mniej?
inka74 00:17, 18 maj 2020

Maczku, z zakupami internetowymi tak bywa, niestety

Dokładnie o taki efekt z tą rabatą mi chodziło no racja, wpasowała się doskonale. Tak, ona jest początkiem/wstępem do rabaty cienistej. To w sumie taki wąski 5 metrowej szerokości i ok. 15 metrowej długości pas teraz po całości zamieniony w rabatę ze ścieżkami. Mam nadzieję że nasadzeniami obie części, ta lekko starsza i nowsza się zgrają. W tej nowej poskrzyniowej części jest odrobinę więcej światła. Ale tylko trochę więcej. W sumie obie części do połowy mają odrobinę słońca rano do 8 i potem po godz. 17.
sarenka 08:07, 18 maj 2020

Po ostatnich poprawkach Twój ogród wygląda fantastycznie! I patrząc na niego zaczynam się przekonywać, że dużo ciekawiej wygląda takie ułożenie roślin na rabatach niż takie jakie dotychczas mi się podobało. I właśnie przez te zmiany i zdjęcia co dodawałas coraz częściej myślę, żeby u siebie tak obsadzić rabatę, tylko to nie jest takie proste jakby się wydawało, więc nie wiem czy się tego sama podejmę
TAR 08:21, 18 maj 2020

ale ładnie, wszystkie zmiany na plus. podoba mi sie obudowana hustawka i te srebrne kule w czosnkach cudo.

Anda 08:52, 18 maj 2020

Nic nowego nie napisze, zmiany bardzo na plus, a wszystko wyglada tak, jakby juz dawno tak bylo
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 13:37, 18 maj 2020

sarenka napisał(a)
Po ostatnich poprawkach Twój ogród wygląda fantastycznie! I patrząc na niego zaczynam się przekonywać, że dużo ciekawiej wygląda takie ułożenie roślin na rabatach niż takie jakie dotychczas mi się podobało. I właśnie przez te zmiany i zdjęcia co dodawałas coraz częściej myślę, żeby u siebie tak obsadzić rabatę, tylko to nie jest takie proste jakby się wydawało, więc nie wiem czy się tego sama podejmę
Madzia, dziękuję! Wiesz, jak masz geometryczne proste rabaty to te nasadzenia też takie pod linijkę, większymi ilościami jednej rośliny jest lepszym i łatwiejszym rozwiązaniem. Moje nasadzenia łatwe nie są. One wymagają znajomości roślin, swojej ziemi i testowania, robienia dosyć częstych zmian a ty na to wszystko po prostu czasu nie masz.