Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 22:43, 04 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

Iwonko..gdyby to było u mnie to bukszpany nie rosły by w rządku tylko widzę to tak:
posadzone..jak gdyby w trójkącie ..oczywiście z pewnym marginesem na ich szybki dośc wzrost i pod nimi coś żółtego np. żurawka jakaś citronella lub podobna a może trzmielina.Kul może być nawet więcej i te z tyłu prowadzić na większe a z przodu maluszkita inspira u Danusi po części powinna być Twoja
Jak widzisz większych zmian nie trzeba wprowadzać..
moja wizka..ale zaraz ją usuń coby nie wystraszyć potencjalnych gości tutaj

Ewuniu, też o tym myślałam. Za tymi trzema jest wolne miejsce, tam chciałam dać troszkę większego, ale jeszcze go nie mam. Ten na brzegu z lewej będzie mniejszą kulką (pojedynczo sadzony), a te dwa dalej większe (sadzone z dwóch bukszpanów, aby szybciej osiągnąć efekt większej kulki)
Z tyłu przed hortensjami się powinien zmieścić jeszcze jeden, chciałabym dostać prawdziwą kulkę, ale muszę poczekać. A te posadzone przytnę w czerwcu, jak przyrosty ściemnieją. Tak więc podobnie myślimy. Żurawek więcej limonkowych nie mam, a przed trzcinnikiem chcę zostawić, bo z tarasu i okna fajnie bije po oczach, jak patrzę na rabatę, a tylko kawałek jej widzę z okna domu. Ale będę niebawem przycinać trzmielinę, to może porobię sadzonki przy buksach na dywan.
Dziękuję za sugestie
Ogródek Iwony 22:33, 04 cze 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Fajnie wyszło choć powiem Ci, że to poprzednie oczko miało taki swój urok. Ja bym przy poprzednim zmieniła nasadzenia i też mogło być ciekawie.

A swoją drogą zastanawiam się czemu tak wszyscy zmieniają ogrody na nowoczesne i geometryczne, nagle przestały się podobać wcześniejsze nasadzenia? Rozumiem nowe rośliny nowe możliwości, ale żeby mieć piękny ogród nie trzeba od razu ulegać modzie - moda przemija, a ogrody mają się przede wszystkim podobać właścicielom, bo to Oni spędzają w nim najwięcej czasu.
Pewnie będzie nade mną lincz, ale tak mi się wydaje.
Czasem coś co dobre dla innych nie koniecznie jest dobre dla nas.

Iwonko to nie znaczy, że nie podoba mi się to co osiągnęłaś, bo masz piękny zadbany ogród - tak po prostu naszła mnie refleksja przy tym ciurkadełku.

Sylwia, rozumiem dobrze, co masz na myśli.
Fajnie że masz swoje zdanie i że masz swój styl. Jak zobaczyłam Danusiowy ogród po raz pierwszy, a potem ogród Bogdzi i Any-Art, to stwierdziłam, ze też chcę zmian, że chcę mieć "styl ogrodowiskowy" i że te ogrody - są to moje niedoścignione ideały. Myślałam sobie, ze skoro Ana ma taką kubaturę działki, jak moja, mogę powtórzyć jej projekt. A potem dostęp materiałów, z których powstały donice przy tarasie - konieczność, na jaką się zdecydowaliśmy, bo kiedyś taras okoliliśmy murkiem i zbyt mocno ograniczał nam przestrzeń - narzuciły nam indywidualny styl.
Potem M wymyślił, ze skoro mamy wkoło beton w postaci polbruku, to położymy obrzeża betonowe, bo na takie nas stać, na kostkę granitową - nie bardzo, poza tym byłby to następny materiał w ogrodzie, a tego chciałam uniknąć. W między czasie polubiłam linie proste u Polinki, Madżenki i Oli, i odkryłam, że to lubię. A że jestem umysłem ścisłym z dozą romantyczności, to bliskie mi są tabelki i takie poukładane linie proste i prostopadłe pomieszane z domieszką kwiatów. Kiedyś miałam same zawijasy, bo myślałam, ze tylko takie ogrody się tworzy, że tak musi być.
Dopiero na ogrodowisku dowiedziałam się, ze są różne style. I dziś cieszę się, że mimo wszystko wiem, co mi jest bliskie i na pewno mogę powiedzieć, że mój ogród nie jest kopią żadnego ogrodu. Jest mój i mojego e-M.
I fajnie Sylwia, ze tak napisałaś, bo każdy ma prawo mieć swoje zdanie i nie zawsze trzeba robić ochy i achy, tylko wyrazić swoje myśli Pozdrawiam
Ogródek Iwony 22:16, 04 cze 2015

Do góry
Anusia napisał(a)
Iwonko oboje w tym sezonie zrobiliście taką metamorfozę Waszego ogrodu, że trudno w to uwierzyć. Jednak można. Ciurkadełko świetnie wyszło, jestem pod wrażeniem.

Aniu, ja już teraz chcę mieć wreszcie czas na pielenie. Na tek rok prawie koniec. Pozostały jeszcze do uporządkowania miejsca przy gospodarczym. Tam dopiero początek. Dobrze, że niedługo wakacje
Można się zmęczyć takim tempem
Ogródek Iwony 22:13, 04 cze 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Ciurkadełko eleganckie! Pasuje jak ulał! Cały czas nas czymś zaskakujesz

Kasia, u ciebie widziałam fontannę, super efekt w nocy. I kto kogo zaskakuje ?
Ogródek Iwony 22:11, 04 cze 2015

Do góry
Mirka napisał(a)
Jestem pod wrażeniem zmian jakich dokonujecie Iwonko☺Ciurkadełko super a jak rośliny urosną to dopiero będzie czad.☺Pozdrawiam

Mireczko, na ich urośnięcie liczę, bo teraz niektórych z lupą trzeba szukać
Pozdrawiam, buziaki ślę Bordowej żurawki z kilkoma listkami ( po dzieleniu) prawie nie widać
Ogródek Iwony 21:53, 04 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

jakie wysokie już są?? odkąd moje podlewam regularnie to ruszyły bardzo..i widzę,że żwirek doskonale podkreśla ich urodę

Ewa, to berberys kolumnowy - Łukasz mnie namawiał na przycięcie wiosną, przycięłam część, bo chciałabym, by z tarasu był widoczny, tak, jakby na murek wchodził.
Ładnie już wygląda, gracilimus podrósł.

Zauważyłam, że w żwirku ziemia dłużej trzyma wilgoć, a tak szybko wysychała. Teraz wiem, ze roślinki mają lepiej.

Tutaj te wyłożyłam żwirek, tak zasugerował Waldek, ale musiałam kilka nocy z tym się przespać, bo na tej rabacie są hortensje, a jak zrzucą listki, to jesienią będę miała kłopot.

Ogródek Iwony 21:44, 04 cze 2015

Do góry
frezja napisał(a)

ja tu widzę inne obsadzenia np.tak:
http://majawogrodzie.tvn.pl/66,Cztery-pory-roku-w-geometrycznym-ogrodzie,odcinek.html
zobacz u Danusi..bo fontanna(Twoja)urocza i taka nowoczesna w swoim wyrazie

Ewuniu, dziękuję za sugestię. Obejrzałąm jeszcze raz odcinek Maji, ładnie pokazany jest początek Danusiowego ogrodu. Jestem na etapie czytania pierwszego wątku Danusiowego i też analizuję te nasadzenia. Na ten moment obsadzałam tym, czym dysponuję. Specjalnie poleciałam jeszcze raz wieczorem sfocić rabatę. Proszę nie patrzeć na brak trawnika, będzie później

U Danusi jest inny układ, koniec ogrodu i z prawej strony ma rododendrony - u mnie zbyt słonecznie na nie.
Z tyłu mam szmaragdy, kiedyś mam nadzieję, ze zrobią ładną ścianę
Dąb i wysoka tuja dają cień na tej rabatce w południe
Pod dębem znajdują się 2 hosty i szałwia, nie wiem tylko czy biała, czy niebieska - od Małgosi.
Przed szmaragdami jest 5 hortensji Limelight, jak się rozrosną, dadzą ładny szpaler, posadzone wiosną.
Przed nimi trochę wolnego miejsca. W rzędzie posadziłam bukszpan - będę cięła na kulki, a przed nim Ice Dance- - prezent od Any
Z prawej strony ciurkadełka rosną 3 trzcinniki w plecach i ponieważ jest tam trapez - posadziłąm w plamach żurawkę limonkową i berberys bagatelle. Jest jeszcze malutki. Podobał mi się u Madżenki, pasowałaby tam jeszcze rozplenica rubrum, ale jej nie dostałam.
Wzdłuż brzegów sadzawki posadziłąm z lewej strony bordową żurawkę, jako powtórzenie koloru bagattele, a z prawej 5 sztuk stipy - mogę zamienić na trawkę ptasie łapki - bo mam, ale nie jestem pewna. Stipa, jak podrośnie, będzie ładnie falowała. Carex jest mały.
Nie wiem, co u Danusi było podsadzone żółtego przy bukszpanach. Ładnie by tu wyglądało
https://www.pinterest.com/pin/529876712384729266/
Ogródek Iwony 21:21, 04 cze 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
ciurkadełko wpasowało się do ogrodu, super efekt

siakowa napisał(a)
Swietnie wyszlo to ciurkadelko

Olu, Kasiu, dziękuję
Ogródek Iwony 21:16, 04 cze 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
U Ciebie cały ogród w oczach się zmienia na coraz piękniejszy
jesteś zdolna, pomysłowa i pracowita babka
pozdrawiam

Ewuniu, dziękuję. W oczach to może nie
Trochę to wszystko trwa i jeszcze nie jestem do końca zadowolona. Brakuje mi kilku roślinek. Posadziłam bordowe żurawki wzdłuż jednego brzegu. Wzdłuż drugiego stipę. Zastanawiam się jednak, czy nie dać obwódki bukszpanowej zamiast. takiej niziutkiej z trzech stron. Sama nie wiem. W plecach rosną hortensje limelight, a za ciurkadełkiem 3 sadzonki sedum. Przed hortensjami, ale nie wiem, czy tam tak zostawić?
Ogródek Iwony 19:49, 04 cze 2015

Do góry
A teraz lecę podlać roślinki florowitem. Potem wrócę
Ogródek Iwony 19:48, 04 cze 2015

Do góry
Ogólne widoczki:

Lawenda ładnie się rozrosła, stipa nabiera masy. A było to jedno źdźbło

Ogródek Iwony 19:34, 04 cze 2015

Do góry
omelka1 napisał(a)
Super ciurkadełko wyszło.

Agatko, byłam właśnie u ciebie i widziałam, ze masz też przy tarasie takie okrągłe, jak ja miałam. Pozdrawiam
Ogródek Iwony 19:32, 04 cze 2015

Do góry

Ogródek Iwony 19:29, 04 cze 2015

Do góry
W międzyczasie kwitnąco i pachnąco jest w ogrodzie:
Widać wystający zielony wąż - dolewałam dziś drobnym strumykiem rododendrony i róże, bo było zbyt gorąco i kwiaty więdły:

Startuje też firletka smółka:

Ogródek Iwony 19:20, 04 cze 2015

Do góry
A tak robiłam:

Rabatę muszę jeszcze wyłożyć korą. Kupiłam na próbę taką drobną, ładnie wygląda na rabacie. Potem dokupiłam inną i jest brzydka. Nie wyłożyłam
Rabatka musi poczekać na drobną korę. Mam też problem z trawnikiem brakującym. Poczekać muszę, aż zejdą upały. Teraz nie ma sensu siać trawy.

Ogródek Iwony 19:07, 04 cze 2015

Do góry
Zmieniliśmy ciurkadełko na prostokątne. Chciałam wykończyć cegłą, ale nie podobało mi się i po obejrzeniu kilku inspiracji zrobiliśmy tak:

Ogródek Iwony 19:07, 04 cze 2015

Do góry
Świeciło mocno słońce, więc fotki przejaskrawione by wyszły. Pokażę więc, nad czym pracowałam w tym tygodniu.
Najpierw było tak:
Lipiec 2014:

Wiosną liliowce poszły na ognistą, tutaj przyszły berberysy bagatelle i limonkowe żurawki. Po zmianie linii rabaty na prostokątną wyglądało tak:
Maj 2015

Ogródek Iwony 18:42, 04 cze 2015

Do góry
Kasiu, Beatko, Reniu - Kochane, dziękuję, że zaglądacie. Ostatnio mam mało czasu, dzielę czas po pracy na ogród i porządki pobudowlane.
Kończy się budowa (przebudowa) gospodarczego, pozostało uprzątnąć teren wkoło i położyć kostkę (czyt. polbruk) z odzysku z moich ścieżek ogrodowych przy budynku - będzie tam fajne miejsce do posiedzenia w cieniu. M dalej chodzi pokręcony, odwiedza lekarzy, by stwierdzić, co mu właściwie dolega? (uraz kręgosłupa, czy zapalenie nerwu? ), więc tym razem to on pracuje tylko palcem wskazującym a reszta domowników jest wykonawcami. Z uwagi na to, ze to on zawsze pracował za trzech, a teraz nie może - prace porządkowe postępują wolno. Na środku przyszłego trawnika leży kopiec żwiru pod polbruk, nadal nie mogę focić po całości mojej rabaty "ognistej", która w ostatnim czasie ma barwę żółto - bordową, a nie ognistą.

Nie wzeszły tam pacioreczniki i zeszłoroczna dalia. I nie wiem, czy zmarzły w trakcie przechowywania zimą, czy już w ziemi. Wydawało mi się, że jak sadziłam, było ok. Ponieważ długo nie wychodziły, zajrzałam do ziemi, a tam kłącza nie takie, jak powinny być.
Na środku rabaty posadziłam małego bordowego klona, który czekał na swoje miejsce. Będzie tam więc sobie rósł.
Bardzo ładnie rosną trytomy od Małej Mi, choć u Ani widziałam stare, które już mają pąki. Moje chyba w tym roku nie zakwitną, ale mają się dobrze

Za chwilę zakwitnie rudbekia od Ani, łubin czerwony ma się dobrze, ale w tym roku jeszcze kwiatów nie ma.

Liliowce i nachyłki mają już pąki kwiatowe

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 11:27, 04 cze 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Marzen, piękny pokaz róż. Śliczne majã kolory.
Wczoraj moje różyczki na słonecznej rabacie dtraciły wigor w najmłodszych listkach. Wyglædały jak obwiędłe. Były silne wiatry i gorąco. Czy to mogło być pprzyczyną? Nie wiem, czy dobrze zrobiłam zraszając je wieczorem całe. Czy tylko nadal podlewać z dołu?

Nie zraszając po liściach bo zaatakuje je plamistośc. Ja ciagle od polewania roz woda bo ciagle dosadzam w ich okolice trawy oblewam je i juz mam problem z plamistoscią. Muszisz porzadnie podlać roze. Jesli sadzone wiosną to ze dwa-trzy razy w tygodniu a stare wystarczy raz w tygodniu ale porzadnie

Przy suszy, słoncu i wietrze rosliny wygladaja strasznei. Dlatego wczoraj na rózance, na kótrej ma lekka glebe (w calosci przywieziona wywrotka) włączyłam linie kroplująca na 1,5 godziny. Na pozostałych rabatach dobrze ukorzenione rosliny (2-3 ) letnie maja sie swietnie i nie trzeba podlewac w mojej glinie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:49, 04 cze 2015

Do góry
Marzen, piękny pokaz róż. Śliczne mają kolory.
Wczoraj moje różyczki na słonecznej rabacie straciły wigor w najmłodszych listkach. Wyglądały jak obwiędłe. Były silne wiatry i gorąco. Czy to mogło być przyczyną? Nie wiem, czy dobrze zrobiłam zraszając je wieczorem całe. Czy tylko nadal podlewać z dołu?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies