Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 12:11, 04 cze 2015

No to ja też zasiadam i czekam na zdjęcia
Pozdrawiam, Iwonko
omelka1 12:22, 04 cze 2015

To ja następna w kolejce.
ryska 12:24, 04 cze 2015

I ja
Iwk4 18:42, 04 cze 2015

Kasiu, Beatko, Reniu - Kochane, dziękuję, że zaglądacie. Ostatnio mam mało czasu, dzielę czas po pracy na ogród i porządki pobudowlane.
Kończy się budowa (przebudowa) gospodarczego, pozostało uprzątnąć teren wkoło i położyć kostkę (czyt. polbruk) z odzysku z moich ścieżek ogrodowych przy budynku - będzie tam fajne miejsce do posiedzenia w cieniu. M dalej chodzi pokręcony, odwiedza lekarzy, by stwierdzić, co mu właściwie dolega? (uraz kręgosłupa, czy zapalenie nerwu? ), więc tym razem to on pracuje tylko palcem wskazującym a reszta domowników jest wykonawcami. Z uwagi na to, ze to on zawsze pracował za trzech, a teraz nie może - prace porządkowe postępują wolno. Na środku przyszłego trawnika leży kopiec żwiru pod polbruk, nadal nie mogę focić po całości mojej rabaty "ognistej", która w ostatnim czasie ma barwę żółto - bordową, a nie ognistą.

Nie wzeszły tam pacioreczniki i zeszłoroczna dalia. I nie wiem, czy zmarzły w trakcie przechowywania zimą, czy już w ziemi. Wydawało mi się, że jak sadziłam, było ok. Ponieważ długo nie wychodziły, zajrzałam do ziemi, a tam kłącza nie takie, jak powinny być.
Na środku rabaty posadziłam małego bordowego klona, który czekał na swoje miejsce. Będzie tam więc sobie rósł.
Bardzo ładnie rosną trytomy od Małej Mi, choć u Ani widziałam stare, które już mają pąki. Moje chyba w tym roku nie zakwitną, ale mają się dobrze

Za chwilę zakwitnie rudbekia od Ani, łubin czerwony ma się dobrze, ale w tym roku jeszcze kwiatów nie ma.

Liliowce i nachyłki mają już pąki kwiatowe

Iwk4 19:07, 04 cze 2015

Świeciło mocno słońce, więc fotki przejaskrawione by wyszły. Pokażę więc, nad czym pracowałam w tym tygodniu.
Najpierw było tak:
Lipiec 2014:

Wiosną liliowce poszły na ognistą, tutaj przyszły berberysy bagatelle i limonkowe żurawki. Po zmianie linii rabaty na prostokątną wyglądało tak:
Maj 2015

Iwk4 19:07, 04 cze 2015

Zmieniliśmy ciurkadełko na prostokątne. Chciałam wykończyć cegłą, ale nie podobało mi się i po obejrzeniu kilku inspiracji zrobiliśmy tak:

Iwk4 19:20, 04 cze 2015

A tak robiłam:

Rabatę muszę jeszcze wyłożyć korą. Kupiłam na próbę taką drobną, ładnie wygląda na rabacie. Potem dokupiłam inną i jest brzydka. Nie wyłożyłam
Rabatka musi poczekać na drobną korę. Mam też problem z trawnikiem brakującym. Poczekać muszę, aż zejdą upały. Teraz nie ma sensu siać trawy.

omelka1 19:22, 04 cze 2015

Super ciurkadełko wyszło.
Iwk4 19:29, 04 cze 2015

W międzyczasie kwitnąco i pachnąco jest w ogrodzie:
Widać wystający zielony wąż - dolewałam dziś drobnym strumykiem rododendrony i róże, bo było zbyt gorąco i kwiaty więdły:

Startuje też firletka smółka:

Iwk4 19:32, 04 cze 2015