Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "evergold"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:34, 20 sie 2013

Do góry
turzyca evergold(?)

variegatus, gracilimus

zebrinus, giraffe

hakone, stipa
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:28, 20 sie 2013

Do góry
martika napisał(a)
Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.

Istnieje prawdopodobieństwo że chrabąszcz przyleci żerować do naszego ogrodu, jednakże dużo większe prawdopodobieństwo jest, że przytargamy je w donicy ze szkółki....
Lawendę sadziłam ok 50 cm od obwódki bukszpanowej, gdyź lawedna może mieć co najmniej taką średnicę. Jęsli sadzimy niskie żywopłoty z lawendy to można sadzić co 30 cm. Ja jednak tnę lawendę w półkule i dlatego taka odległość.
Zakątek z fioletową ławeczką 18:24, 20 sie 2013

Do góry
Może żurawki, carex 'Evergold', kostrzewa sina. Mogą być begonie cullata, tak pięknie kwitną całe lato
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 15:02, 20 sie 2013

Do góry
Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 22:18, 19 sie 2013

Do góry
Kolejne zakupione trawki.
Miskant NN. Ładne, cienkie listki z białym paskiem. Wsadzę je pomiędzy rh.

Moje ulubione carex'y Evergold. Dorodne i w dobrej cenie
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 21:42, 17 sie 2013

Do góry
kraania napisał(a)

Asiu dziękuję. Trawka to Carex oshimensis 'Evergold'. U mnie rośnie w półcieniu, ale z tego co pamiętam toleruje również słoneczko. Chcesz? To się z Tobą podzielę

Jesli możesz Aniu bo bardzo chętnie, ale bardzo proszę bez uszczerbku dla Twojego pieknego ogrodu
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 21:39, 17 sie 2013

Do góry
JoannA napisał(a)

Aniu, ogród zachwycający.
Co to za trawki i czy lubią słoneczko?

Asiu dziękuję. Trawka to Carex oshimensis 'Evergold'. U mnie rośnie w półcieniu, ale z tego co pamiętam toleruje również słoneczko. Chcesz? To się z Tobą podzielę
Atelier Ogrodowe... 21:37, 15 sie 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
Mnie się wydaje, że to właśnie Ice dance jest sztywniejszą trawką, przynajmniej tak jest u mnie, ani drgnie w przeciwieństwie do evergold

hehehehe .... już mi się wyjaśniło .... u mnie to nie Ice dance a Ice cream a to u Ciebie co mi się to Ice dance i o tą trawę pytałam już sobie sprawdziłam w necie ..... sprawa jasna .... dzięki
Atelier Ogrodowe... 21:29, 15 sie 2013

Do góry
Mnie się wydaje, że to właśnie Ice dance jest sztywniejszą trawką, przynajmniej tak jest u mnie, ani drgnie w przeciwieństwie do evergold
Geometryczny ogród po ogrodowiskowemu 20:39, 15 sie 2013

Do góry
Do piękna jeszcze mu dużo brakuje Nie mogę się doczekać szczelnego żywopłotu. Jeszcze jakieś 2 lata pewnie... Jutro jadę po kolejne trawki. Planuję Miscanty Morning Light i Carex Evergold. A co kupię to się okaże Żurawek na razie nie dokupuję-rozsadzę te co mam. A kule bukszpanowe poczekają na przyszły rok.
Atelier Ogrodowe... 20:37, 15 sie 2013

Do góry
Lukas napisał(a)
A klon u mnie fajnie wygląda, ale ww tych trawkach juz pomału ginie. Z tyłu turzyca palmowa, z boku carex 'Ice dance' przydałoby się wymienić na takiego wysokiego

Ja mam właśnie takiego dużego i nic a nic go nie przyćmi ..... ten rok jakiś dziwny pod względem kwitnienia roślin ..... u mnie dopiero teraz hosty wypuściły kwiatostan .... a limki dopiero niedawno zakwitły ..... Carexa Ice dance mam i bardzo sobie chwalę natomiast pytałam o tę trawkę Evergold bo wydaje mi się , że ma sztywniejsze listki w porównaniu do Ice Dance .... lub tak mi się przynajmniej wydaje .... Dzięki za info
Atelier Ogrodowe... 18:39, 15 sie 2013

Do góry
Syla napisał(a)

o te trawki pytałam na zdjęciu od lewej ....bo wskoczyły inne i nie wiadomo o co pytałam

chodzi Ci chyba o Carex oshimensis 'Evergold'
Przedwiośnie ogrodu..:) 11:29, 12 sie 2013

Do góry
Wklejam swoje zmagania z przedogródkiem:

Te trzy kule z wisnią bedą w grysie granitowym półkolu. W prostokącie z bukszapnu trawnik, na murze ma byc bluszcz miejscami, juz posadzony. Moze ktos ma jakies propozycje...jescze nie wszystko posadzone.
Dalej:

Rabata za bukszanem w grysie granitowym, sa tam Carex Evergold, zurawki Obsidian, lawenda, a w niej trzmielina, to sie powtarza.

Dalej drugis tozek i znowy Carex z boku i za stozkiem, za Carexem zurawki Galaxy przed hortensjami.
Na ostanim zdjęciu widac w rogu troche miejsca musze chyba tamcos wymyslic, moze pasowałaby tam duza kula z bukszpanu na pniu, juz ja pokazywałam.
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 22:55, 03 sie 2013

Do góry
Nati napisał(a)
proszę o podpowiedzi co tu można zmienić dodać na tyłach są małe hortensje różne odmiany

po bokach weigela jak się rozrośnie da trochę cienia bo jest tu od 13 palące słońce ,

po bokach berberys czerwny i aurea żółty który się pali i też ubolewam

trawy przed hortensjami to miskant variegatus i morning light

potem bliżej kulki danica i przed nimi ice dance i evergold jak się rozrosną będzie lepiej wyglądało ale zastanawiam się czy zamiast ice dance dać żurawki, tylko żółte się spalą tutaj chyba że znacie odmiany na takie moce słońce,

potem pięciorniki i rozplenica hameln tuje które widać chce robić w kule ale są chyba za rzadkie bo to taka odmiana więc ogólnie chciałabym trochę zacienić a nie wiem czym-trochę byłoby lżej hortensjom i żurawkom ale kupiłam odmiany na słońce,

słońce jest od prawej strony i nie mam tam możliwości zasadzić drzewa chociaż jak się uprzeć jakie?

albo tuje jakieś ładne na rogu albo coś w kulkach ale musiałoby być wysokie, także puszę o rady co tu można ulepszyć

a funkie które tam są zamiast nich chcałam róże szlachtne

bukszpanów nie mogę za bardzo bo psy chodzą i sikają szkoda by mi było będę sadziła w zagrodzonej działce tej prezentowanej niżej

aha i co przed płotkiem myśłałam o rzędzie róż okrywowych jasny róż i przed nimi lawenda bo jest tam sucha piaszczysta gleba przy samej drodze

dziękuję szczerze za każdą podpowiedz

Nati, witaj
Masz spore, puste ściany, na tle których ładnie będą się prezentowały solitery i dawały cień Aby cień był prześwietlony promieniami słońca (tj. nie był bardzo głęboki) dałabym drzewa: brzozę, robinię. Są różne odmiany, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja lubię te najbardziej tradycyjne, pospolite, ale to duże drzewa.
Ładne są też: buki o purpurowych liściach i wiąz 'Wredei', ale mogą się przypalać. Niby nie są bardzo problematyczne, ale np. jak Wredei złapie choróbsko, to potrafi paść w ciągu kilku tygodni (o czym możesz poczytać na ogrodowisku). Robinia i brzoza natomiast są niewymagające, stosunkowo tanie i znoszą takie słońce. Aha, na intensywne słońce świetny jest oliwnik, który - nie dość, że jest piękny, srebrzysty, trochę przypomina oliwkę, to do tego pięknie pachnie (miododajny) podczas kwitnienia. Rośnie niewysoki (do kilku metrów, zależy od odmiany) i musiałabyś go prowadzić w drzewo (znosi cięcie bardzo dobrze), gdyż lubi pójść na boki.
Generalnie dla host też tam za gorąco i paląco
Bukszpan chyba też nie lubi bardzo mocnego słońca.
Róże tego sikania psów chyba też nie zniosą, chyba że będą kłujące to wtedy ok
Co do płotków i borderów - myślę tak, jak Danusia. Lepiej zrobić żywopłociki Chyba, że ze względu na psy nie możesz tego zmienić. Ale wtedy rób kłujące.
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 19:26, 03 sie 2013

Do góry
proszę o podpowiedzi co tu można zmienić dodać na tyłach są małe hortensje różne odmiany

po bokach weigela jak się rozrośnie da trochę cienia bo jest tu od 13 palące słońce ,

po bokach berberys czerwny i aurea żółty który się pali i też ubolewam

trawy przed hortensjami to miskant variegatus i morning light

potem bliżej kulki danica i przed nimi ice dance i evergold jak się rozrosną będzie lepiej wyglądało ale zastanawiam się czy zamiast ice dance dać żurawki, tylko żółte się spalą tutaj chyba że znacie odmiany na takie moce słońce,

potem pięciorniki i rozplenica hameln tuje które widać chce robić w kule ale są chyba za rzadkie bo to taka odmiana więc ogólnie chciałabym trochę zacienić a nie wiem czym-trochę byłoby lżej hortensjom i żurawkom ale kupiłam odmiany na słońce,

słońce jest od prawej strony i nie mam tam możliwości zasadzić drzewa chociaż jak się uprzeć jakie?

albo tuje jakieś ładne na rogu albo coś w kulkach ale musiałoby być wysokie, także puszę o rady co tu można ulepszyć

a funkie które tam są zamiast nich chcałam róże szlachtne

bukszpanów nie mogę za bardzo bo psy chodzą i sikają szkoda by mi było będę sadziła w zagrodzonej działce tej prezentowanej niżej

aha i co przed płotkiem myśłałam o rzędzie róż okrywowych jasny róż i przed nimi lawenda bo jest tam sucha piaszczysta gleba przy samej drodze

dziękuję szczerze za każdą podpowiedz

Ogród Dominiki 21:56, 02 sie 2013

Do góry
1. Rozplenica japońska (chyba odmiana 'Moudry')
2. Jałowiec płożący 'Blue Chip' (nie warto go sadzić, szybko się starzeje)
3. Miskant chiński 'Variegathus'
4. wydaje mi się, że Turzyca oszimska 'Evergold'
5. Jałowiec płożący, ale nie wiem jaki...też nie warto
6. Hakonechloa smukła gatunek, czyli ta zielona zwykła
7. Brzoza brodawkowata 'Youngii'

Tyle pamiętam, ale może nie mam racji co do odmian rozplenicy i turzyc
W Gąszczu u Tess 14:07, 26 lip 2013

Do góry
irena_milek napisa(a)
Tereniu, normalnie jęknęłam z wrażenia!
co to za trawki z przodu?

Irenko aż tak źle jest? Ta z Purple Palace to
carex morrowii Silver Sceptre. Ta z buksikami-lilipucikami to carex oshimensis Evergold.
Mój mały raj na ziemi :) 11:40, 26 lip 2013

Do góry
Anula, pięknie taras wygląda...i evergold pasuje rewelacyjnie...
Wszystkiego NAJ i miłego urlopowania nad morzem
Ogród niby nowoczesny ale... 21:56, 25 lip 2013

Do góry
Są...
kule srebrne...
Jeżówki...
hakone all gold
carex evergold...
Fotek niet...dziś włosy farbowałam....odpoczywałam...gościłam...
Pokażę nasz ogród 17:21, 25 lip 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Asiu, jeśli chcesz widzieć warzywnik, a jest na co popatrzeć, to zlikwiduj tę rabatę. Ona będzie równie piękna pod płotem i ożywi żywopłot. Ja bym obwódkę zrobiła, którą możesz prowadzić albo niższą albo wyższą. Może z jakąś trawką? Tylko musiałabyś przetestować z jaką, bo ja się bardzo zawiodłam na Carexie Evergold. Lubi u mnie gnić od korzenia i tak naprawdę dopiero teraz nabrała tempa wzrostu. Myślę, że tutaj mamy wielu specjalistów od trawek. Tak bym widziała, jakiś zielony żywopłocik i na tym tle żółta trawka na przykład. A ta ławka z hortensjami, to jak w Anglii. Mam nawet taką jedną inspirację .

Ławeczka z hortensjami jest inspiracji Danusi na GARDENARIUM
Pięknie będzie za rok jak podrośnie hortensjia posadzona z tyłu za ławką. Mam też naszykowane ok 30 sadzonek hortensji na szpaler pod płotem.

Z carexami też mam złe doświadczenia. W tym roku z 3 trawek tylko jedna ładnie odbiła, dwie wiosną odchorowały wyglądały jak zapleśniałe. W poprzednich latach też traciłam, więcej nie kupię.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies