Istnieje prawdopodobieństwo że chrabąszcz przyleci żerować do naszego ogrodu, jednakże dużo większe prawdopodobieństwo jest, że przytargamy je w donicy ze szkółki....
Lawendę sadziłam ok 50 cm od obwódki bukszpanowej, gdyź lawedna może mieć co najmniej taką średnicę. Jęsli sadzimy niskie żywopłoty z lawendy to można sadzić co 30 cm. Ja jednak tnę lawendę w półkule i dlatego taka odległość.
Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.
Kolejne zakupione trawki.
Miskant NN. Ładne, cienkie listki z białym paskiem. Wsadzę je pomiędzy rh.
Moje ulubione carex'y Evergold. Dorodne i w dobrej cenie
Asiu dziękuję. Trawka to Carex oshimensis 'Evergold'. U mnie rośnie w półcieniu, ale z tego co pamiętam toleruje również słoneczko. Chcesz? To się z Tobą podzielę
hehehehe .... już mi się wyjaśniło .... u mnie to nie Ice dance a Ice cream a to u Ciebie co mi się to Ice dance i o tą trawę pytałam już sobie sprawdziłam w necie ..... sprawa jasna .... dzięki
Do piękna jeszcze mu dużo brakuje Nie mogę się doczekać szczelnego żywopłotu. Jeszcze jakieś 2 lata pewnie... Jutro jadę po kolejne trawki. Planuję Miscanty Morning Light i Carex Evergold. A co kupię to się okaże Żurawek na razie nie dokupuję-rozsadzę te co mam. A kule bukszpanowe poczekają na przyszły rok.
Ja mam właśnie takiego dużego i nic a nic go nie przyćmi ..... ten rok jakiś dziwny pod względem kwitnienia roślin ..... u mnie dopiero teraz hosty wypuściły kwiatostan .... a limki dopiero niedawno zakwitły ..... Carexa Ice dance mam i bardzo sobie chwalę natomiast pytałam o tę trawkę Evergold bo wydaje mi się , że ma sztywniejsze listki w porównaniu do Ice Dance .... lub tak mi się przynajmniej wydaje .... Dzięki za info
Wklejam swoje zmagania z przedogródkiem:
Te trzy kule z wisnią bedą w grysie granitowym półkolu. W prostokącie z bukszapnu trawnik, na murze ma byc bluszcz miejscami, juz posadzony. Moze ktos ma jakies propozycje...jescze nie wszystko posadzone.
Dalej:
Rabata za bukszanem w grysie granitowym, sa tam Carex Evergold, zurawki Obsidian, lawenda, a w niej trzmielina, to sie powtarza.
Dalej drugis tozek i znowy Carex z boku i za stozkiem, za Carexem zurawki Galaxy przed hortensjami.
Na ostanim zdjęciu widac w rogu troche miejsca musze chyba tamcos wymyslic, moze pasowałaby tam duza kula z bukszpanu na pniu, juz ja pokazywałam.
Nati, witaj
Masz spore, puste ściany, na tle których ładnie będą się prezentowały solitery i dawały cień Aby cień był prześwietlony promieniami słońca (tj. nie był bardzo głęboki) dałabym drzewa: brzozę, robinię. Są różne odmiany, na pewno znajdziesz coś dla siebie. Ja lubię te najbardziej tradycyjne, pospolite, ale to duże drzewa.
Ładne są też: buki o purpurowych liściach i wiąz 'Wredei', ale mogą się przypalać. Niby nie są bardzo problematyczne, ale np. jak Wredei złapie choróbsko, to potrafi paść w ciągu kilku tygodni (o czym możesz poczytać na ogrodowisku). Robinia i brzoza natomiast są niewymagające, stosunkowo tanie i znoszą takie słońce. Aha, na intensywne słońce świetny jest oliwnik, który - nie dość, że jest piękny, srebrzysty, trochę przypomina oliwkę, to do tego pięknie pachnie (miododajny) podczas kwitnienia. Rośnie niewysoki (do kilku metrów, zależy od odmiany) i musiałabyś go prowadzić w drzewo (znosi cięcie bardzo dobrze), gdyż lubi pójść na boki.
Generalnie dla host też tam za gorąco i paląco
Bukszpan chyba też nie lubi bardzo mocnego słońca.
Róże tego sikania psów chyba też nie zniosą, chyba że będą kłujące to wtedy ok
Co do płotków i borderów - myślę tak, jak Danusia. Lepiej zrobić żywopłociki Chyba, że ze względu na psy nie możesz tego zmienić. Ale wtedy rób kłujące.
proszę o podpowiedzi co tu można zmienić dodać na tyłach są małe hortensje różne odmiany
po bokach weigela jak się rozrośnie da trochę cienia bo jest tu od 13 palące słońce ,
po bokach berberys czerwny i aurea żółty który się pali i też ubolewam
trawy przed hortensjami to miskant variegatus i morning light
potem bliżej kulki danica i przed nimi ice dance i evergold jak się rozrosną będzie lepiej wyglądało ale zastanawiam się czy zamiast ice dance dać żurawki, tylko żółte się spalą tutaj chyba że znacie odmiany na takie moce słońce,
potem pięciorniki i rozplenica hameln tuje które widać chce robić w kule ale są chyba za rzadkie bo to taka odmiana więc ogólnie chciałabym trochę zacienić a nie wiem czym-trochę byłoby lżej hortensjom i żurawkom ale kupiłam odmiany na słońce,
słońce jest od prawej strony i nie mam tam możliwości zasadzić drzewa chociaż jak się uprzeć jakie?
albo tuje jakieś ładne na rogu albo coś w kulkach ale musiałoby być wysokie, także puszę o rady co tu można ulepszyć
a funkie które tam są zamiast nich chcałam róże szlachtne
bukszpanów nie mogę za bardzo bo psy chodzą i sikają szkoda by mi było będę sadziła w zagrodzonej działce tej prezentowanej niżej
aha i co przed płotkiem myśłałam o rzędzie róż okrywowych jasny róż i przed nimi lawenda bo jest tam sucha piaszczysta gleba przy samej drodze
1. Rozplenica japońska (chyba odmiana 'Moudry')
2. Jałowiec płożący 'Blue Chip' (nie warto go sadzić, szybko się starzeje)
3. Miskant chiński 'Variegathus'
4. wydaje mi się, że Turzyca oszimska 'Evergold'
5. Jałowiec płożący, ale nie wiem jaki...też nie warto
6. Hakonechloa smukła gatunek, czyli ta zielona zwykła
7. Brzoza brodawkowata 'Youngii'
Tyle pamiętam, ale może nie mam racji co do odmian rozplenicy i turzyc
Ławeczka z hortensjami jest inspiracji Danusi na GARDENARIUM
Pięknie będzie za rok jak podrośnie hortensjia posadzona z tyłu za ławką. Mam też naszykowane ok 30 sadzonek hortensji na szpaler pod płotem.
Z carexami też mam złe doświadczenia. W tym roku z 3 trawek tylko jedna ładnie odbiła, dwie wiosną odchorowały wyglądały jak zapleśniałe. W poprzednich latach też traciłam, więcej nie kupię.