Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

martika 15:02, 20 sie 2013

Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.
AlicyaLK 15:08, 20 sie 2013

Całe Ogrodowisko przekopuje ogrody w pogodni za opuchlakami! No tego jeszcze nie było!
martika 15:11, 20 sie 2013

To chyba prawda...ale cos jeszce mnie zastanowiło, posadziłam w maju śliwę Nigrę..i po jakims krotkim czasie zauważyłam,ze mam wygryzione listki , a zadnych gąsienic, nic fruwajacego nie zauwazyłam ..czy to mogą byc opuchlaki?...pryskałam je poczatkowo Mospilanem.
agniecha973 15:13, 20 sie 2013

AlicyaLK napisał(a)
Całe Ogrodowisko przekopuje ogrody w pogodni za opuchlakami! No tego jeszcze nie było!

AlicyaLK 15:16, 20 sie 2013

Żeby nie było, że się nabijam! Ja wczoraj późno wróciłam do domu, to z latarką latałam po ogrodzie w poszukiwaniu krewetek
agniecha973 15:17, 20 sie 2013

To był bardzo celny komentarz
Mala_Mi 18:05, 20 sie 2013

Ja dziś przy jednym roku też zauważyłam kilka wgryzionych listków i też pogrzebałam w ziemi
I wcale nie z powodu paniki, tylko trzeba znać wroga.

Dziewczynki w panice nie pomylcie jaj opuchlaka z granulkami nawozowymi, które są w każdej doniczce ze szkółki.. to nawóz długodziałający.......

Wizytówek obejrzałam i postuluję,,, by ostatnie foto było już takie zawsze Tytus w sweterku wymiata i powoduje banana na twarzy
Madzenka 18:16, 20 sie 2013

kachat napisał(a)

Uuuu, a co tak brutalnie..? Ja jestem przeciwna morderstwom, wszak ślimaki część natury, niech sobie żyją Ja chronię hosty przed ślimakami podsypując niektóre szyszkami sosnowymi, podobno są trudne do przejścia. Są też inne metody - generalnie dobrze jest sypać pod hosty coś, co jest kanciaste i niemiłe dla delikatnego ślimaczego ciałka, np. kanciasty żwirek, kamyszki... Nie chcąc porysować brzuszków ślimaki odpełzają zniesmaczone i idą szukać czegoś łatwiejszego do zdobycia.

Ha natura ale dlaczego w takich ilościach lezie do mnie z pola... I to na dodatek te żarłoczne bezdomkowe.... U mnie zżerały wszystko od host, przez hortensje, trytomy, róże, wyżarły mi lilie, jeżówki (nie dały rady wykiełkować). Pokazalam kto tu rządzi dopiero gdy zabrały się za moje hortensje!!!
Madzenka 18:22, 20 sie 2013

keiki napisał(a)
Sebek dzięki za odpowiedź. Ja znalazłam w połączeniu z turzycą i pomyślałam, że jakby dać wyższą turzycę, to efekt mógłby być podobny do tej inspiracji Marzenki

Marzenko, przepraszam za dodanie zdjęcia w Twoim wątku , za chwilkę usunę, ok?

Na tym zdjęciu jest carex frosted curls. Zimuje u mnie bez problemu w ogrodzie, tzn tę zimę przeżyły, ubiegłoroczną straszliwą jak na Wrocław nie przetrwały ale być może dlatego, że nie zdążyły się ukorzenić

Zdjęcia hortensji z trawami mnie zachwycają
Madzenka 18:28, 20 sie 2013

martika napisał(a)
Witaj Marzenko....ten thriller o opuchlakach tak mnie wczoraj wciągnął, ze zdałąm sobie spraweę, iz chyba przyniosłam jaja z turzycami Evergold. Sadziłam na raty, wiec najpierw jak cos takego co opisujecie zauwazyłam to nie sadziłam, ze to To, nastepne juz wygrzebywałam przed psadzeniem, ale chyba wyglada na to, ze tamte musze odkopac i wygrzbac t co widziałm. Do tej pory tego u siebie nie miałam...jeju.
Poza tym mam pytanko jak daleko od obeodki bukszpanowej sadziłas lawende?...bo cos mi sie wydaje, ze posadziłam za blisko.

Istnieje prawdopodobieństwo że chrabąszcz przyleci żerować do naszego ogrodu, jednakże dużo większe prawdopodobieństwo jest, że przytargamy je w donicy ze szkółki....
Lawendę sadziłam ok 50 cm od obwódki bukszpanowej, gdyź lawedna może mieć co najmniej taką średnicę. Jęsli sadzimy niskie żywopłoty z lawendy to można sadzić co 30 cm. Ja jednak tnę lawendę w półkule i dlatego taka odległość.