Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "molinia"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:55, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

niby podobna ale molinia się chyba ładniej wybrawia na zimę? dobrze myslę?

trzinnik sie ladniej wybarwia ))przynajmniej ten od Leonka ))
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:54, 26 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

molinia jesienią płonie, trzcinnik jest beżowy
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:52, 26 lut 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
ja w ty sezonie szukam trzinnika KF zakochalam sie a w zasadzie molinie podobna dla mnie wersja 2

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:52, 26 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Chcesz stipę bierz stipę!
Będziesz wysiewać i też będzie pewniak
Molinia u mnie nie chce rosnąć, więc jestem za seslerią

Czyli ja oddaję głos na nr1

tylko ...jak bym nawet wysiewała (bo pewnie będę to robic żeby w lutym nie zwariować jak co roku ) to będzie moment łyzy pt to co przemarzło już nie ma ato co wysiane jeszcze małe...czy dobrze myślę?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:33, 26 lut 2016

Do góry
Chcesz stipę bierz stipę!
Będziesz wysiewać i też będzie pewniak
Molinia u mnie nie chce rosnąć, więc jestem za seslerią

Czyli ja oddaję głos na nr1
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 08:20, 26 lut 2016

Do góry

opcja nr 1 : zimą będzie buro ale jest łan stipy o którym marzę i sesleria którą gdzies chce mieć

opcja nr 2 : jest stipa i molinia która jesienią zrobi piękny spektakl barw na tle zielonych szmaragdów z białą korą brzóz

opcja nr 3 : pomarańczowa molinia jesienią, jest sesleria ale nie ma stipy jednak jest to wersja pewniak pod względem zimowania

proszę o głosy bo może ktoś widzi jeszcze jakies plusy albo minusy..

strona pd , całodniowa PATELNIA choć pod brzozami za chwile będzie bardziej cienisto, nadmienię że brzozy mają nisko zaczynające się gałązki, rabata na górce bo cała ta część ma spadek w kierunku pn-wsch, więc woda nie stoi.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:42, 25 lut 2016

Do góry
Ojeja ale mile jestescie a to taka zwykla rabata

Taaaak trawiasto z akcentem kwiatowym

Myslalam nad kilkoma opcjami
1. Pod brzozami po prawej i lewej dac seslerie jesienna
Na srodku dac łan stipy z wystajacymi z niej pustynnikami i moze aminkiem

2. Pod brzozami dac niska molinie zeby jesienia swiecila na pomaranczowo
Na srodku stipa z pustynnikiem i aminkiem

3. Pod brzozami molinia niska
Na srodku sesleria

Generalnie kobinacja 3 gatunkow sesleria jesienna molinia niska i stipa

Istotne dla srodkowej rabatu jest to ze za placem zabaw bedzie pas mojego prosa. Wiec przydaloby sie zeby srodkowa rabata miala srednia trawe zeby w perspektywie widac bylo nad nia proso w oddali

Taaak chyba to wszystko na tą chwile
Zielonym od linijki - ogród Ivony 13:57, 25 lut 2016

Do góry
Zapraszam:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6507-red-baron-trzmielina-juki-zurawki-molinia?page=1#post_1
Moja codzienność - ogród Oli 09:46, 25 lut 2016

Do góry
Za pozwoleniem Zapraszam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/6507-red-baron-trzmielina-juki-zurawki-molinia?page=1#post_1
Typografia ogrodu 09:43, 25 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Za pozwoleniem . Zapraszam !

moge jedynie dodac,ze jesli wszystko u Iwony rosnie jak miskant,ktorego jesienia od niej dostalam to bedziecie mieli busz
Typografia ogrodu 09:14, 25 lut 2016

Do góry
Za pozwoleniem . Zapraszam !

Red baron, trzmielina, juki, żurawki, molinia ! 08:51, 25 lut 2016

Do góry
Witam !
Wymienię jak w tytule. Wstawię trochę fotek
Tutaj red baron i molinia variegata:

Juki i żurawki bordowe :

Tutaj trochę widać trzmieliny one są zielono żółte:

Mam też żurawki zielone kwitnące na różowo i w pierwszym rzędzie jest ten barwinek kwitnący na niebiesko:

Na tą chwilę interesują mnie na wymianę głównie trawy:

hakone zielona, runianka, rozplenice, seslerie , ice dance , molinia moorhexe, kule bukszpanowe, szałwie, jeżówki.

ale wszelkie propozycje mile widziane

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 08:16, 24 lut 2016

Do góry
butterfly napisał(a)
Do znudzenia...

[img

Przeglądam tu i ówdzie googluje i wciąż do Ciebie trafiam . Ile jeszcze niespodzianek skrywa Twój ogród. Nie miałam wcześniej czasu śledzić całego wątku ale chyba się cofnę co nieco. No ślicznie u Ciebie Wszystko tak pięknie rośnie. A to molinia ? Jaka ? Karl ?
Ogródek Iwony 19:28, 23 lut 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

A wiesz, ze są różne?
Moja, to molinia variegata
Te 4 kępki koło bratków:

A jak się u Ciebie sprawują? Tez chce je kupić na nową rabatkę.
Ogródek Iwony 17:51, 23 lut 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Zastanawiam się nad molinią. Muszę poczytać o tej trawce

A wiesz, ze są różne?
Moja, to molinia variegata
Te 4 kępki koło bratków:

Typografia ogrodu 16:42, 23 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, to jeżówka green jewel- ona piękna jest i długo kwiatnie. Ale to zieleń b jasna- zwykle patrzy się na nie z góry, więc dominuje barwa kwiatu, tu na zdjęciu widać mocno łodygę.
I zestaw z sesleria jesienną wg mnie w dużej ilosci może być mdły, bo ona tez jest w tej jasnej zieleni, a potem ma kłosy beżowe.
Tu na fotce widać z rozplenicą i już te barwy się podbijaja zgrabmnie.

jeżówki w moliniach?- możesz, ale pod samymi swidosliwami, a wokól molinia?...szczerze to mi się nie widzi. Na fotce Oudola okolica drzew przy ławce jest wydzielona, funkcjonuje oddzielnie, więc efekt jest inny.
ja bym raczej myślała, żeby np przy ławkach na brzegu pasów molinii nie domieszać białych jeżówek
magnolio ja do sesleri jesiennej planowalam dac jezowki maringue i lime line.mam je teraz z rozplenica littel bunny ale chcialabym dla nich wyzsza trawe by w w niej sie zatopily.myslisz ze.tez nie beda pasowac? Green jewel tez mam ale w innym miejscu
Whitebswanvzatem dam pod brzozy i zobaczymy co bedzie.molinie zostaja same. Ja myslalam by dac te lawki bardziej zatopione w molini.bez wydzielania dla nich wiekszych placykow
Typografia ogrodu 16:26, 23 lut 2016

Do góry
tak, to jeżówka green jewel- ona piękna jest i długo kwiatnie. Ale to zieleń b jasna- zwykle patrzy się na nie z góry, więc dominuje barwa kwiatu, tu na zdjęciu widać mocno łodygę.
I zestaw z sesleria jesienną wg mnie w dużej ilosci może być mdły, bo ona tez jest w tej jasnej zieleni, a potem ma kłosy beżowe.
Tu na fotce widać z rozplenicą i już te barwy się podbijaja zgrabmnie.

jeżówki w moliniach?- możesz, ale pod samymi swidosliwami, a wokól molinia?...szczerze to mi się nie widzi. Na fotce Oudola okolica drzew przy ławce jest wydzielona, funkcjonuje oddzielnie, więc efekt jest inny.
ja bym raczej myślała, żeby np przy ławkach na brzegu pasów molinii nie domieszać białych jeżówek
Typografia ogrodu 16:17, 23 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

zrozumiałam że plan jest taki że pas molinowy tam wchodzi i nie będzie rabaty.... dobrze zrozumiałam? Szybko leciałam stronki.
I to poparłam. ale z zastrzeżeniem, żeby o jeżówach u Ciebie mysleć.
pod brzozami póki małe stipa i jeżówka powinny sobie radzić, potem w cieniu już stipa wysiądzie.

Limonkowe jeżówki z seslerią?.... one maja jasne kwiaty, a zieleń seslerii jesiennej tez jasna-mdło będzie
Dla Ciebie- o Tobie myślałam gapiąc się w to ( małe, słabo widać)
https://pl.pinterest.com/pin/149181806381995298/

Uff
Dobrze zrozumialas w mijej glowiebtej rabaty nie bedzie bedzie molinia.
Ale te limonkow jezowki widxialam na Twojej fotce chyba.o tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/watek/976-ogrod-tworze-nowoczesny-czyli-wewnetrzna-walka-jak-nie-zostac-kokoszka?page=1124
Czy to inna trawa?

A co do white swan to myslalam tez czy nie dac jej w moliniach ale bolamnsie ze popsuje efekt.a moze pod samymi swdosliwami? Tam mogą sie siać
Moja codzienność - ogród Oli 08:20, 23 lut 2016

Do góry
https://pl.pinterest.com/pin/551550285595628618/

Ola to twój pin jaka to molinia kojarzysz ?
Ogród Małej Mi - sezon 2016 23:27, 22 lut 2016

Do góry
Ophiopogon planiscapus Niger - nie trawa, ale .... utarło się, że robi za trawę Mam w dwóch miejscach, rośnie bez problemu. Druga grupa po zeszłorocznym nakryciu na zimę zrobiła się brzydka Wniosek chyba taki, że jak jest mróz i nie ma śniegu to trzeba przykryć, ale nie przykrywać na całą zimę (ciepła zimę)

Perłówka orzęsiona melica.. fajna jak kwitnie.. i tylko wtedy ją widzę, a tak to mi ginie na rabacie w gąszczu.. nie wiem czy jej przez przypadek nie wyciepałam przesadzając różanecznika... zobaczymy. Jak wyciepałam to kupię nowa

Trzęślica modra Variegata Molinia caerulea totalnie bezproblemowa trawa... ta da radę i pod brzozą I jest ładna. Na zimę zanika, dziś ją przycinałam. Kłosy smukłe i wysokie w stosunku do trawy.

Nie mogę znaleźć nazwy... ale poszukam.. EDIT znalazłam Carrex Davalla
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies