Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 19:22, 26 lut 2016

Aniaaa napisał(a)

Mi chodziło o ten stary 10 letni żywopłot z tuj,który likwidowałaś.Już znalazłam Na początku maja.Czy on się przyjął w nowym miejscu? Duże bryły korzeniowe miały tuje? Jak się do tego zabraliście,okopywałaś wcześniej na jesień korzenie?
Mam dostać fajnego bonzaja ale ryzyko,że mogę go zmarnować,teraz niestety nie może być kopany.A najlepsza pora właśnie teraz wiosną i potem na jesień.Ale pewnie zostawię go do jesieni.Boję się,że zmarnuję a szkoda by było.

Aniu, szkoda nam było wyrzucić tych tuj i szukaliśmy chętnego. Zbyszka siostrzeniec (17-latek) ucieszył się z podarunku. Wziął większość i posadził w ogrodzie przy rodzinnym Zbyszka domu. Kazałam mocno podlewać, tylko dwie nie dały rady.
Postarał się chłopak.
Ja bym nie dała rady wykopać, a Zbyszek dwa ruchy szpadlem i korzenie były wykopane. Niewiele ich uszkodził, ale diabły ciężkie były. Przerzucał zaraz przez płot - śmiesznie się ustawiły w szpaler, jakby były tam zawsze, a Chłopak zaraz na wózek ładował i do drugiego ogrodu zawoził
Na takim wózku - dwukołówce ze cztery się mieściły.

Najlepiej do końca kwietnia sadzić, a potem jesień zostaje. Tylko jesień zeszłego roku też była dziwna. Pan miał we wrześniu przysłać tuje, a wtedy jeszcze było sucho i bezdeszczowo. Przekładałam termin na październik.
Iwk4 19:34, 26 lut 2016

bacowa napisał(a)
Iwona, Luki napisał że cebule lili po wysadzeniu układa pionowo !!!, ty wiesz o co chodzi? Jutro przymierzam się do wykopania lilii i muszę wiedzie jak je przechować .

Ewa, a nie mozesz po prostu ich od razu zakopać?
Myślę, ze pionowo, korzonkami, czyli pietką dodołu. To po to, że jeśli już kiełkuje, a prawdopodobnie tak, żeby nie uszkodzić stożka wzrostu, gdzie jest zalążek kwiatów.
Pamiętasz te moje, co za szybko wyszły? jest obawa, ze czubki zmarzły i nie będą kwitły. Zobaczę, ile w tym prawdy.

Ewa, mogłabyś Ani odpisać tu o molinii? Wiesz, że ja jeszcze słabo się znam, a ty masz więcej gatunków
Iwk4 19:40, 26 lut 2016

Aniaaa napisał(a)
Jakie masz trawy? Robiłaś listę ile ich masz i jakie? Czytałam o molini u Ciebie,napisz coś więcej o niej,jakie stanowisko,czy jest zwarta,czy ma rozłogi.
A masz liriope?

Aniu, moja molinia variegata rośnie na słoneczku. Bardzo ładnie wygląda, jak ma młode zielono-limonkowe "listki".
Jesienią też się ładnie przebarwia. Niestety nie mam portretu jej, tylko fotki całej rabaty.
Może Ewa coś więcej napisze
Tutaj z lewej strony u Ewy w ogrodzie:
Iwk4 19:40, 26 lut 2016

Aniu, spisu traw nie robiłam jeszcze
MirellaB 19:51, 26 lut 2016

Iwonko tak patrzę na to zdjęcie i sobie myślę gdzie Ty masz taką rabatę? Ja jej nie znam. A to u Ewy

O co chodzi z tymi liliami? Dlaczego wykopujecie? Ja będę sadziła na wiosnę.
20:06, 26 lut 2016
Iwonko taki spis traw z miłą chęcią bym obejrzała
Ewy Bacowej ogród to moje klimaty
A co to za trawa czy może to liście od liliowców pod stolikiem z latarenką? Te dwie niebieskie kępy na brzegu rabaty to kocimiętka czy lawenda? A zaraz za nimi przy brzegu to Perovskia? Z miłą chęcią obejrzałabym więcej zdjęć z Ewy ogrodu
olga80 20:47, 26 lut 2016

I się nabrała myślę , ze coś mnie ominęło bo ja tej rabaty u Ciebie nie znam a to u Ewy. Będę składać postulaty i urządzać strajki co by Ewa publicznie pokazała swój ogród
a to drzewko z biało zielonymi listkami to co jakiś klon ??
Iwk4 20:53, 26 lut 2016

To jest ogród Ewy. Miałam fotkę na komputerze. Co jest na tym zdjęciu?
Kilka dobrych odpowiedzi padło:
molinia variegata
lawenda
perovska
liliowce
...
Luki 21:21, 26 lut 2016

Bodziszki, czyściec, żurawki Marmalade, na resztę za ślepym i ewentualnie roślinnie niedouczony
Iwonko, ale jesteś szczęściarą, że możesz taki ogród na żywo oglądać, a Ewa nie chce nam więcej pokazać
Może jak nie chce mieć swojego wątku to chociaż na wizytówkę ogrodu da się przekonać byśmy mogli wlepiać z podziwem gałki oczne
Napia 21:35, 26 lut 2016

Iwonko, pozdrawiam piękna ta rabata Ewy, a i u Ciebie przed domem nowe plany rabaty z różami od eMa zaczyna się rozkręcać nasz ogrodowy sezon