Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ania -Spełnione marzenie 12:49, 07 kwi 2020

Do góry
To chyba gesiowka

Jest niezawodna
A do tego pachnie
Ania -Spełnione marzenie 12:48, 07 kwi 2020

Do góry
Znalazłam też pączki tulipanów

Niestety nie wszystkie mają pąki kwiatowe ,
Tylko same liście,
Czy wiecie dlaczego ?
Może poszły zbyt głęboko w ziemię,
Albo zbyt płytko posadzone ?
Ania -Spełnione marzenie 12:46, 07 kwi 2020

Do góry
Poranne zdjęcia przed pracą

Magnolia

Niestety przymarzła ,

Ogród z plażą 12:25, 07 kwi 2020

Do góry
Jakoś nie mam szczęścia do tego forum, brakuje mi pomocnej ręki Wiem, że wszystko słabo to wygląda, dlatego sukcesywnie proszę o pomoc. Może ktoś się zlituje.

Prostokąt przy tarasie 4,25m x 2.9m. W środku hortensja pinky winky na pniu (szczepiona 1,10m), dookoła na zewnątrz tawuły goldflame. Sadzić coś w środku czy usypać żwir dookoła? Myślałam ewentualnie by podsadzić hortensję różami okrywowymi Fairy, ale nie wiem czy w tym nie zginie. Wrzucam zdjęcie z innej perspektywy.

Po lewej stronie lawendy i klon, z tyłu warzywniak.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:19, 07 kwi 2020

Do góry
tulucy napisał(a)

Nie mogłaś tego lepiej ująć, Haniu.

Mam wrażenie, że śnię jakiś dziwny, ciężki sen.

Nie jesteś w tym osamotniona.
Ta wiosna na zewnątrz wydaje się tak nierealna. Próbuję się nią cieszyć, ale ciężko mi idzie.

Moje Costa del Taras. Dzisiaj znowu mocno wieje. Trudno wygrzać duszę, choć takie piękne słońce.

szafirkowe rzeczki

Zszywkowy ogród marzeń :) 11:48, 07 kwi 2020

Do góry
Aktualizacja kłączy:

Reszta nie wychodzi i raczej nie wyjdzie...
Zszywkowy ogród marzeń :) 11:44, 07 kwi 2020

Do góry
Wiolu witam w moich progach ostatnio się wkręciłam w dzielenie, tym bardziej że sporo czasu teraz mamy to jakoś samo się prosi każda sadzonka to +- jakieś 10/15 złoty w kieszeni, a można to wydać na coś nowego kiedyś się bałam dzielić a teraz jak leci

Wczorajsze foty
Susan pokazuje kolorki a szafirki już gotowe i zaczynaja będę je mieć na dwa razy, bo te sadzone jesienią grzecznie i powolutku coś tam się pokazuje, a te które mam już kilka sezonów szaleją

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:29, 07 kwi 2020

Do góry
Magleska napisał(a)

Anitka jestem chętna na lekcje .....tylko materiału na wianki nie mam ,a do soboty nie wychodzę z domu ...

chodz do mnie zobacz jak L dzielnie pracował pomalował wsio raz troszkę inaczej wyszło niż proponowałaś ,ale chyba jest w miarę dobrze

buziaki

Madziu widziałam, podglądam na bieżąco tylko nie piszę. Zasypiam wieczorem jak dziecko. Głowę mam pełną Zrobiłam rozwałkę przy podjeździe i teraz dumam co zrobić. Usunęłam świerki gniazdkowe i jałowca na pniu. Za dużo się napatrzyłam na poczynania na Iwonki z Wzgórza chaosu I jeszcze chyba muszę przerzucić się na zakupy on-line a tak ich nie lubię No i jak wchodzę na te stronki to wszystko kusi Przez te ograniczenia trzeba inwencję włączyć

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:22, 07 kwi 2020

Do góry
BKosimkArt napisał(a)

Nawet omdlałe fajnie wyglądają, jakąś masz ciekawą odmianę że takie zielonkawe na początku są.

Zgadza się Basiu, są takie zielokawe. Mam jeszcze pierwszy raz szafirki miękkolistne Plumosum, wsadziłam jesienią. Na razie wyszły z ziemi liście i duże, śmieszne pąki. Potem mają być takie rozczochrane. Zobaczę czy mi się spodobają.
Dwa ogrody 11:21, 07 kwi 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wnęka cisowa a w nich jakieś plecy do powieszenia tak pięknego elementu.

Mariola, co z rozsad można już trzymać w szklarni, nie chowając na noc?

Ewo, myślałam o miejscu pomiędzy cisami, ale sądziłam, że muszę trzy wykopać, aby cokolwiek podziałać. Kopanie skutecznie mnie powstrzymywało
Po przeczytaniu tego, co napisałaś, olśniło mnie, przecież mogę wyciąć "ramę" i zamontować tylko pojedynczy słupek, z plecami lub bez.
To tutaj, na prawo od brzozy. Tam są trzy cisy na okręgu posadzone podwójnie. Wystarczy skrócić jeden środkowy. Cisy do cięcia, będę je podwyższać o jakieś 30 cm.

W szklarni ostatnie przymrozki przeżyły pikówki wszystkich kwiatów, jarmuż, sałaty, wschodzące pietruszki naciowe, szczypiorek z dymki, maleńkie sadzonki poziomek, buraczek. Nie dały rady zaawansowane dwie hortensje ogrodowe. Od dziś zaczynam hartowanie tego drobiazgu. W domu są pomidory, dyniowate i wschodzące pory i selery. Jak wyprowadzę ze szklarni kwiaty, pójdą z kolei pomidory, w razie przymrozków będę je wnosić do letniej kuchni na noce. W domu brakuje im jednak światła.
Pozostałe warzywa posiałam w gruncie.

Tulipany w donicach. Miały być białe..

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:19, 07 kwi 2020

Do góry
Znalazłam takie zdjęcie Danusi. Co jest posadzone między bukszpanami?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 11:17, 07 kwi 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)
U ciebie Anita sypie śnieg a u mnie teraz słońce i na szczęście wszystko topnieje. Kranik pierwsza klasa Świetnie wygląda ten wąż w wiaderku, jak prawdziwy
Mam nadzieję, że twoja magnolia nie uległa mrozom. Bardzo mi się jej kwiaty podobają. Pamiętam, że to była pomyłka przy zakupie, oby więcej takich Pamiętasz nazwę? Przypomina odmianę leonard messel. Kusi mnie dokupić jedną na to nowe klepisko

Ten tydzień będzie rozpieszczał jeśli chodzi o pogodę. Współczuje tylko wszystkim co mieszkają w blokach lub mają pracę zdalną i jeszcze nauczanie on-line.

Nie wiem co to za magnolia. Rzeczywiście przypomina leonard messel. Tylko ta moja jest kolumnowa, może tak wyprowadzona była w szkółce. Nie wiem. Zakwita bardzo wcześniej, ta leonard messel też zakwita jako jedna z najwcześniejszych.
Z tej mojej twarda sztuka - te mroźne noce (do - 4 stopni) jej nie zaszkodziły pomimo, że część paków była otworzona. Musze ją podlać.
Tak wygląda dzisiaj. Musze ja porządnie obfocić

Ogród pod lasem 11:04, 07 kwi 2020

Do góry
Migiem będą duże Lubię te wiosenne listki i kotki na magnoliach Na pierwszym planie Genie, z tyłu Elizabeth.

Dwa ogrody 10:58, 07 kwi 2020

Do góry
Galgasiu, zaraz obejrzę Twój regał, widziałam swego czasu ogrodnicze regały u siebie w L.u, szkoda, że wtedy nie kupiłam. Na razie postawiłam przy oknie tarasowym zwykły dwupoziomowy z... pralni, zresztą jeśli taka pogoda się utrzyma, to z rozsadą pomidorów przeniosę się do szklarni, a razie spadków temperatury będę je przenosić na noc do letniej kuchni obok.

Anda - ostatnio trochę tych domowych kwiatków mi przybyło
Szkoda, że nie powschodziły pomidory, oby teraz się zebrały. Mnie wzeszły cztery jeżówki blade na pudełeczko wysianych, a prze trzema laty miałam gąszcz. Myślę, że to może ubiegłoroczna susza ma wpływ na siłę kiełkowania nasion?
Zawsze też kiepsko wschodzi mi zwykła pietruszka, tu wiem na pewno, że jakość nasion jest słaba.

Żółte żonkile po przymrozkach pozostały pochylone. Mam też podejrzenia, iż kupowane w B. odmianowe będą tylko takie, wrr. Dobrze, że narcyzy mam też z innych źródeł. Za to pięknie pachną hiacynty, jest tu ich 33 sztuki. Aby był zadowalający efekt, musiałabym posadzić tu dwa razy więcej. Teraz widzę, że miejsce jeszcze było do sadzenia. Ale i tak ładnie ta biel wygląda, zapach roznosi się po całym ogrodzie.

Sezon 2017 u Hanusi 10:56, 07 kwi 2020

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)

Izabelko, mamy to po mojej mamie. Czyli w trzecim pokoleniu właściwy talent!

Dziękujemy.

to na wnuki pewnie tez przejdzie

a co do Bozenki z Lodzi to kto cos wie co u niej?? baaardzo dlugo jej nie bylo i martwie sie juz
Ogród Basi i Romka 10:54, 07 kwi 2020

Do góry
Trochę wiosny z naszego ogrodu

I białe fiołki

Sezon 2017 u Hanusi 10:53, 07 kwi 2020

Do góry
Rodzice nas nie szufladkowali do jakiejś roboty, wybieraliśmy do życia to co nam odpowiadało. Dlatego każde z nas robi to co lubi. Swoich dzieci też nie przymuszałam do zajęć dodatkowych po szkole, najważniejsze, żeby się wyhasały wg własnego temperamentu.

Nic na siłę. Potem są efekty. Nikt z nich nie mówi, że byli tłamszeni w rodzinnym domu. Stąd każdy ma zainteresowania: Jeden komputerowiec, jeden fotografik, córka teatr i ogólnie kultura, druga córka wiejskość i natura.

Może trzymanie w rygorze uczy porządku i systematyczności, ale ileż to stresu...u każdego, z rodzicem włącznie.

Mój omieg jeszcze nie kwitnie.
Migawki z ogródka 10:46, 07 kwi 2020

Do góry
Wczorajsze prace ogrodowe - rabata wyczyszczona i wysypana korą. Chyba jako jedna z nielicznych w ogrodzie. Bo ja generalnie kory nie używam. Druga rabata dostaje tylko dlatego, że rozluźniam glinę. A trzecia, bo się robi i korą przysypałam kartony. A ta ze zdjęcia jest frontowa przed domem i zaczyna na niej stellata

Chwasty w trawniku 10:38, 07 kwi 2020

Do góry
Filipdz napisał(a)
Dzień dobry,

Trzy lata temu przywiozłem do ogrodu warstwę nowej ziemi i wysiałem ponownie trawę. Od dwóch lat na połowie trawnika mam inwazję dzikiej trawy. Wydaje mi się że jest to chwastnica jednostronna. Rok temu ogród potraktowałem opryskiem Puma Uniwersal 069ew lecz niestety to nie pomogło. Częste koszenie, podlewanie i nawożenie niewiele pomaga. Dzika trawa coraz bardziej wypiera właściwy trawnik. Po zimie idealnie widać gdzie jest ten chwast gdyż jest dużo wyższy od trawnika.

Czy jest to napewno chwastnica jednostronna ( wcześniejsze posty na to wskazują )?
Czy jest na to inny oprysk? może:Targa Leopard 05 ec?

Zastanawiam się czy nie pozbyć się tego chwasta mechanicznie ( wycinanie kęp ) lecz niewiele zostanie z trawnika ( korzenie są głębokie i miejscami gęste )

Jestem obecnie przed renowacją trawnika po zimie lecz najpierw muszę się pozbyć tego chwastu.

A może jest to trawa kostrzewa trzcinowa?

A spróbuj mazakowania (tak się nazywa "malowanie pędzelkiem" rośliny Roundupem, powinno wypalić tylko tą roślinę
Zielonym do góry... 10:30, 07 kwi 2020

Do góry
Witam sie wiosennie...dawno mnie nie było przynajmniej u siebie.
u Was siedzę cichcem po wątkach i nabieram inspiracji ale ciężko w tym roku może być z zakupami...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies