Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:05, 16 lut 2017

Do góry
Dograj wszystko, doprowadź trawnik do doskonałości, będzie pięknie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:04, 16 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak będzie lepiej, ale nasunęło mi się że raczej inne kule pasują niż bukszpan np. świerk Echiniformis bo do Twojej kostki, tych palisad i donicy drewnianej to za bardzo taka kompozycja nie pasuje. Masz styl rustykalny i dobieraj rośliny o naturalnym pokroju, a nie strzyżoną elegancję która tu wyraźnie nie pasuje.

A więc na pniu też są świetne formy z iglaków naturalnych, tylko szczepionych. Tutaj podpowiedzi jakie https://www.ogrodowisko.pl/watek/583-iglaki-na-pniu i w to bym szła. Inaczej będzie zgrzyt niestety.

Danusiu, bardzo dziękuję za bezcenne dla mnie rady
Nawożenie, zasilanie trawnika 13:58, 16 lut 2017

Do góry

1. Siarczan amonu najpierw, bo to nawóz azotowy, będzie dobry na start.
2. W jakim odstępie? miesiąca. Najpierw siarczan, potem Yara. Kwiecień, maj, np.

3. kiedy??? nawozić - odpowiadam, wtedy jak widzisz, że trawa już rośnie, czyli gdy jest dobrze ciepło. Nie napisałeś w jakim rejonie mieszkasz, Białystok a Wrocław to dwa różne bieguny, nawet między W-wą a Wrocławiem jest dwa tygodnie różnicy, więc dat tutaj nie będzie. Dat się nie pisze w takich wypadkach, więc jej nie oczekuj. Obserwuj ogród i temperaturę w nocy.

Zalecam pod koniec marca lub na pocz. kwietnia przegrabić lekko trawnik, posypać torfem kwaśnym, przed nawożeniem to zrób.

4. Ja tam specem od analiz gleby i obniżania pH (zakwaszania) nie jestem, zapewne w stacji powinni byli dać zalecenia jak obniżyć pH jaką dawką. Ja tylko wiem, że siarczan amonowy zakwasza, ale ile go użyć to nie powiem. Jak będzie za mało, to wolniej będzie się zakwaszało. Saletry raz się używa na początku sezonu, jako pierwszy raz, aby dać "kopa" trawnikowi dawką azotu.

Jeszcze się zakwasza siarką pylistą lub granulowaną.

5. Nie używam i nie polecam nawozów długodziałajacych jak Osmocote, nie polecałam ich używać do tui. Nie odpisałeś o szmacie, czy nie mają za mokro itd. Pokażesz na wiosnę, napiszesz co i jak z nimi, wtedy odpowiem. Magii w takim nawozie żadnej nie ma. Skup się na prawidłowej pielęgnacji i glebie.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:04, 16 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, łatwo się przyzwyczaić jak się miało pieska tyle lat i chodziło z nim na spacery więc nic nowego i jest ok.

Ale inna sprawa..ciągle wspominam Kropkę, dziś mi łzy znowu wycisnęło i taki ból pod powiekami. Nie zapomina się, o nie. Ale ta Kreseczka zdobyła nasze serca i daje radość.

Ale Kropkę ciągle widzę jak leży pod oknem I to się nie zmieni.

Kropka zawsze będzie w Twoim sercu, to nirmalbe Danus, że nigdy jej nie zapomnisz. Ale tocudowne przecież. Miała piekne życie. Nie snuć się, ze juz jej nie ma, tylko ciesz tym co nawzajem sobie ofiarowalyscie. I raduj się Kreska.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:59, 16 lut 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
A jak Kreska kolorystycznie do kanapy i otoczenia pasuje...

Oboje z mężem lubimy białe psy i rude koty Tak się złożyło
Dziś oglądałam zdjęcia ze schroniska jak 25 stycznia Kreska wystąpiła na mieście z chustą "Szukam domu" - szkoda tych piesków Ona już ma dom, ale inne?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:56, 16 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Danusiu, a Ty już się przyzwyczaiłaś do obecności innego pieska w domu?

Tak, łatwo się przyzwyczaić jak się miało pieska tyle lat i chodziło z nim na spacery więc nic nowego i jest ok.

Ale inna sprawa..ciągle wspominam Kropkę, dziś mi łzy znowu wycisnęło i taki ból pod powiekami. Nie zapomina się, o nie. Ale ta Kreseczka zdobyła nasze serca i daje radość.

Ale Kropkę ciągle widzę jak leży pod oknem I to się nie zmieni.
Kwitnące skarpy 09:54, 16 lut 2017

Do góry
Masz śnieg? bo nie doczytałam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:52, 16 lut 2017

Do góry
To od męża. Zawsze na 14 lutego czerwony i bez róż. Za szybko więdną
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:51, 16 lut 2017

Do góry
Normalnie się nie przycina, ale kto zabroni? Jednak ja bym odradzała, akurat przy tej odmianie cięcie. Układ gałązek to sprawia że nie widzę sensu cięcia.
Przycinanie - cięcie tui 09:48, 16 lut 2017

Do góry
Drugie zdjęcie, przytnij poziomo na wysokości siatki. To im dobrze zrobi. W pionie też przytnij. Na zielonym, nie do gołego. Słabo jednak odbijają z gołego patyka. Ja mam takie doświadczenie. A od dołu jak już się ogołocą, to nigdy nie odbudują "dołów" i trzeba podsadzać czymś.

Pierwsze zdjęcie - utnij poziomo górę, sporo obniż. Pionowo lekko. Ja bym tak doradziła. Borykam się ze swoimi tujami.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 16 lut 2017

Do góry
Wygląda dobrze i jest karłowa. Po zimie i po uformowaniu jej po opadach śniegowych, bym przycięła, aby zwartość utrwalić. Borbetka tnie swoje Danica i fantastycznie wyglądają. To dobry wybór jeśli chodzi o zielone kule.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:17, 16 lut 2017

Do góry
Nam, najważniejsze że ma apetyt, to będzie hrabini
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:55, 16 lut 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:54, 16 lut 2017

Do góry
Kreska wyraźnie się zadomowiła.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:53, 16 lut 2017

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:51, 16 lut 2017

Do góry
Najpierw wspomnienia walentynkowe

Berberys - Berberis 07:11, 16 lut 2017

Do góry
Berberis thunbergii 'Goldalita','Golden Carpet', 'Aurea', 'Maria', 'Bogozam'.
Żółte nie lubią słońca palącego i mogą zostać przypalone.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 07:05, 16 lut 2017

Do góry
Iglaki kule bez potrzeby formowania (zielone, żółte inne)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3106-iglaste-male-krzewy-kuliste-bez-potrzeby-formowania

A do donicy taka sama forma na pniu, jak będzie w gruncie. Pod nią kwiaty sezonowe.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 06:55, 16 lut 2017

Do góry
Tak będzie lepiej, ale nasunęło mi się że raczej inne kule pasują niż bukszpan np. świerk Echiniformis bo do Twojej kostki, tych palisad i donicy drewnianej to za bardzo taka kompozycja nie pasuje. Masz styl rustykalny i dobieraj rośliny o naturalnym pokroju, a nie strzyżoną elegancję która tu wyraźnie nie pasuje.

A więc na pniu też są świetne formy z iglaków naturalnych, tylko szczepionych. Tutaj podpowiedzi jakie https://www.ogrodowisko.pl/watek/583-iglaki-na-pniu i w to bym szła. Inaczej będzie zgrzyt niestety.

Żywopłot strzyżony iglasty inny niż cis 06:41, 16 lut 2017

Do góry
Irga błyszcząca - do cięcia precyzyjnego. Grab do cięcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies