Tak kupowanie na zapas to tak jak za czasów komuny, no nie nastraja mnie to do
dobrego, ja chcę jak najszybciej patrzeć na staroświeckie hortensje i bylinowe rabaty,
kwitnące donice, zieloną trawkę
Jak to dobrze, że w dzisiejszym odcinku Gardeners Word Carol opowiada dużo
o hortensjach
Budżet zablokowany i jak to brzmi dla nas kobietek...
Wytrzymamy...ale jak oglądam Gardeners Word to jest ciężko
i jeszcze wczoraj zobaczyłam magnolię grandiflorę...zacisnęłam zęby
i szybko stamtąd wyjechałam
Aniu masz pomysł i fajne siewki takie zestawienia już miałam i dobrze wyglądały
Do donicy z chęcią posadzę jedną hortensję Annabelle, hostę, paprocie,
których mam sporo, teraz jeszcze mam bratusie
Ja będę wysiewać w szklarni mam cieplutko
Jeszcze nie wszystko, ale po niedzieli w sobotę i po niedzieli resztę zrobię. Mam jeszcze takie miejsca które muszę przerobić, przekopać, przesadzić rośliny. Opryskać miedzianem zadbać o winorośle.
A to efekty prac wiosennych
Ścięte trawy czekają na wywózkę
Po wertykulacji
Druga część łąka po wertykulacji trzeba zebrać siano
Coś mam dziś lenia ogrodowego nie wiem czy to ta pogoda czy jakaś chandra
Pociachałam tylko cisa posadziłam róże Artemis ,podzieliłam rozchodnik i wsadziłam przed hortki i dosypałam kory na resztę weny brak
Kochani dzisiaj przyjechały berberyski na pniu udało się znaleźć. Turzyca morrowa kupiona lokalnie dzisiaj
Zdecydowałam się na projekt Danusi, jedyna zmiana to zywoplot z bukszpanu. Myślę teraz nad większym drzewkiem na pniu koło berberysow ? A rabatka rozano bylinowa będzie w innej części ogrodu pozdrawiam
Dzięki dziewczyny! To jest to, szkielet z turzyc,a potem hosty naturalnie. I jest super kompromis jak przyjdzie co do czego to pokaże wam to moje ustawianie zanim wsadze w ziemię. A tymczasem dalej walczę w samotności, jeszcze trochę, jeszcze kawałek. ...
a trawnik po zabiegach weekendowych zmasakrowany, mąż walczy tam jeszcze z mchem przy pomocy popiołu z kominka, co chwilę się ślizgam jak na lodowisku, hahaha. Niech już będzie ciepło to dosiewki wykiełkują...
Witam serdecznie
Pod koniec ubiegłego roku nabyliśmy dom wraz z obszernym, aczkolwiek zaniedbanym trawnikiem. Na chwilę obecną przystępujemy do regeneracji. W planach jest również dosianie trawy w miejscach najbardziej zniszczonych. Stąd też moja prośba o pomoc w identyfikacji gatunku trawy, który jest dominujący. Są to bardzo cienkie i delikatne źdźbła, rosnące w kępkach. Poprzedni właściciel wspominał o trawie sportowej i mieszance Wimbledon. Trawnik zakładany był jednak dobre pare lat temu i skład mógł się od tego czasu zmienić. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. Chciałbym zachować jednorodność trawnika na całym obszarze działki i utrzymać efekt niezwykle drobnych blaszek