czyli mam hosty takie
i takie turzyce (ale biorę tylko to co mi wyrosło po bokach od głównych kęp, czyli takie małe narazie okazy)
Jak to posadzić w tym pasku za domem? w rzędzie na przemian? tak myślałam, zeby dać slalomem jedne do przodu inne bardziej z tyłu, ale wtedy musiałabym zrobić szerszą rabatę, a już mam kosę z rodziną, ze im kolejny kawałek trawnika zabieram, heheheh.... W czasach zarazy lepiej z rodziną nie zadzierać....
Poza tym turzyce w zimie będą osamotnione i trochę słabo by chyba wyglądało jakby takie były chaotycznie posadzone. HELP!
Trzy lata temu przywiozłem do ogrodu warstwę nowej ziemi i wysiałem ponownie trawę. Od dwóch lat na połowie trawnika mam inwazję dzikiej trawy. Wydaje mi się że jest to chwastnica jednostronna. Rok temu ogród potraktowałem opryskiem Puma Uniwersal 069ew lecz niestety to nie pomogło. Częste koszenie, podlewanie i nawożenie niewiele pomaga. Dzika trawa coraz bardziej wypiera właściwy trawnik. Po zimie idealnie widać gdzie jest ten chwast gdyż jest dużo wyższy od trawnika.
Czy jest to napewno chwastnica jednostronna ( wcześniejsze posty na to wskazują )?
Czy jest na to inny oprysk? może:Targa Leopard 05 ec?
Zastanawiam się czy nie pozbyć się tego chwasta mechanicznie ( wycinanie kęp ) lecz niewiele zostanie z trawnika ( korzenie są głębokie i miejscami gęste )
Jestem obecnie przed renowacją trawnika po zimie lecz najpierw muszę się pozbyć tego chwastu.
Można zawilce, paprocie, dodać epimedium wielkokwiatowe, brunery, miodunki.
Jarzmianki, wiem, że lubisz I jeszcze rdesty - nie mogę znaleźć na szybko fotki, ale pamiętasz zachwycałyśmy się u K i A.
Można też pomieszać z hortensjami. To fotka z Wojsławic z 2018 roku po suszy. Gdy byliśmy było 34 stopnie. Cały ogród był tym upalnym i suchym rokiem umęczony.
Turzyce makugońskie zgrupujesz, podsadzisz np.hostami.
W innym miejscu dasz np. elaty z przodu, za nimi paprocie lub zawilce japońskie.
Przepraszam, że wczoraj nie wróciłam, ale zaczęłam pisać i zasnęłam. Byłam padnięta, a niezły eleborat muszę stworzyć
Iwonko to już nie pierwszy raz kiedy mam z Jackiem podobne zdanie. Może coś w tym jest. Nieraz człek tak się zapatrzy w swoich koncepcjach, że inaczej sobie nie wyobraża. przyzwyczaja się do istniejącego. Ja nie jestem za szalonym pomysłem mega dużej rabaty, ale za połączeniem i przedłużeniem tej rabaty aż pod ścianę drewutni, którą widać z altany (żółta linia na fotce).Będziesz mogła ładnie ją w zieleni zatopić po rozbiórce wieży i przemalowaniu. Może w tej zielenie stanąć ławeczka, np. pomiędzy hortensjami 'Strong Anabelle' podsadzonymi hostami lub trawkami. Albo zrobić konstrukcję doczepioną do domku porośniętą pnączem i powiesić huśtawkę. Można się gapić bujając
Widoku z domu i altany nie trzeba zasłaniać, będą tam niższe nasadzenia i powstanie "okno ogrodowe". Nie przeszkadza,że pośrodku będzie niżej. Ja wiem, że twoja altanka jest teraz śliczna, ale nie wierzę, że tylko na nią trzeba się patrzeć. Zasłonisz sobie tymi nasadzeniami znienawidzoną kostkę
Nie musisz też likwidować nasadzeń pod glediczją. Można zostawić "cypelek", tą część za czerwono zaznaczoną. Powiedź mi tylko co ile masz te rozplenice posadzone. Ja mam co 80-90 cm i potworki już tą przestrzeń wypełniły.
Z tego co piszesz chcesz trawiastą rabatę. Ale tam tak jak sama piszesz i widać na zdjęciach więcej cienia. Trzeba zastosować trawy do cienia bardziej. Ale czy nie będzie łyso przez spory czas roku po wycięciu traw. Może pomieszać trawy( hakonki - nawiązanie do tych pod glediczją, elety, turzyce makugońskie) z bylinami (jarzmianką, zawilcami japońskimi, brunerami, rodgersią, tawułkami), hostami, paprociami.
I jeśli chodzi o graba kolumnowego to ja piszę nie. Przycięłaś iglaki w jajowate walce i ten grab taki na pokrój. Wiem, wiem choina jak odrośnie doda lekkości.Tam potrzeba drzewa o innym pokroju, ażurowej koronie. Wiem, że chciałaś posadzić w ogrodzie dawidię chińską i dla niej dobre miejsce. Jaki widok miałabyś wówczas z okna salonu podczas kwitnienia
Wrzucę kilak fotek, możesz skopiować sobie do folderu inspiracje- dasz znać to usunę. To nie jest dokładnie taki układ co proponuję, ale zobacz jakie rośliny możesz użyć. Ja już mam folder Iwonka
Ta rabata jest w Wojsłwicach. Zdjęcie z 2018 roku. Tu są turzyce makugońskie z hostami. Duzy zielony miskant z tyłu. Nie używałabym tam traw w odcieniu niebieskawym. Tylko ona jest mocno nasłoneczniona co hosty odczuwają.
Witaj Aniu Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję,ale z czasem krucho... Wiosna powoli zagląda również i do mojego ogrodu. W tamtym tygodniu cały trawnik aeratorem spalinowym potraktowaliśmy. Trawę (podobno dobrą) wysialiśmy. Powoli porządkuję wszystkie rabaty. I planuję jak upiększyć ogród.