Od drewutni do glediczji jest 6 metrów. Pstryknęłam teraz na szybko fotkę z okna. Niestety pod słońce, ale trochę widać, że w sumie ta poszerzona rabata byłaby mega widoczna z okien salonu.
Hosty z paprociami i brunarami - super, pytanie co jeszcze żeby z pokoju było widoczne. W sumie to teraz widać gdzie pasowałby grab, od którego dzisiejsze dylematy się zaczęły
W sumie dobrze, że nie byłaś świadoma ile cię czeka roboty. Ciesz się że masz płaską działkę To skarb taka patelnia zdecydowanie łatwiej się planuje. Ale przy takich zmianach jak u was to i tak roboty w cholerę.
Pod glediczją mam od pnia rozplenice. jeżówki green jewel i zielone hakone.
Ja już posypałam zgniecionymi skorupkami i następne się suszą. Skorupki z jajek daję też pod lawendę. Jak nie będziesz jesienią za bardzo grzebać na tej rabatce to wiosną doczekasz się młodych siewek ciemierników.
Anitka masz taką samą koncepcję jak Jacek Jemu też od zeszłego roku wadzi ten wąski pasek. W najwęższym miejscu ma 55 cm. Ja z kolei mam odwrotny dylemat. Bardziej leżą mi te dwie rabatki osobno i nie przeszkadza małe koło pod glediczją. A nawet po nowych obsadzeniach bardzo go lubię.
Załóżmy jednak, że łączymy obie i tu mam dylemat jak? Dałam na próbę doniczkę z kaliną mariesii. Patrząc od altany będzie wysoko, nisko, wysoko. Nie wiem co sadzić na tak połączonej rabacie
Będziemy likwidować domek chłopaków przyklejony do drewutni. Fajnie wyglądałaby na jego miejsce ławka. Nawet teraz lubimy wchodzić do domku czy na "wieżę" i się pogapić Połączone rabaty zabrałyby nieco widoku, chyba, że łącznikiem byłoby coś niskiego.
Tak mniej więcej widać z przyszłej ławki:
I najbardziej szalony pomysł - likwidacja trawnika aż do drewutni i mega duża rabata a ławka z przodu drewutni z widokiem na dom.
Pomysł wariacki, nie wiem co na małym kawałku sadzić a co dopiero na takiej płachcie
Poradźcie z czym zestawić niskiego liliowca "On and On"? Mam całą dużą, podłużną rabatę z tych liliowców, potrzebuję coś jako ich tło, na tył, wyższego. Jakieś trawy? Myślałam o hostach, ale one chyba będą za niskie.
Miejsce: słońce/półcień.
Pomysł z folia wydaje się być interesujący. Zwłaszcza, że po wyplewieniu części wyszlo ki ze łopatą zajmie mi to ok 80h a tyle czasu wolnego nie mam ;]
Co do folii.
-Czy jest sens stosować folie o tej porze roku? W następnym tyg ma być słonecznie (działka również jest słoneczna w większości), temperatury w dzień w następnym tygodniu mają być okolicach 19 stopni ale w nocy tylko ok 4. Natomiast w głębie jest jeszcze sporo wody po zimie.
-Jak długo taka folia musi leżeć w takich warunkach?
-Czy najpierw nisko wykosić trawnik kosą spalinowa?
-Potem i tak zostanie sucha trawa - nie wiem czy wtedy można potraktować ją glebogryzarka?
Będę wdzięczny za dalsze instrukcje
Wgrałem jeszcze raz zdjęcie gdyż nie widzę go przy pierwszym poście.
Witaj Doroto Bardzo się cieszę, że znalazłaś chwilę i obejrzalaś wizytówkę. Ta trawa to Stipa calamagrostis 'Algäu'. U mnie się pokłada, bo ma zbyt dobre warunki. Fajne w niej jest to, że jeśli zimą jest w miarę ciepło, to liście rosną jej też zimą. U mnie się nie wysiewa.
Mam mało miejsca w ogródku, dlatego róże w donicach. Całe szczęście dają radę
Witaj Ewo, mam wrażenie, że nigdy nie byłam w Twoim ogrodzie. Właśnie wyszłam z Twojej wizytówki, masz dużo ciekawych roślin. Zaintrygowała mnie ta trawa, czy znasz może jej nazwę? Przez chwilę myślałam, że to może stipa w słońcu, ale później dopatrzyłam, że to coś innego. Róże w donicach tez masz śliczne, u mnie słabo rosły w donicach więc posadziłam na rabatach.
Wiosna w donicy bardzo ładna.
dzisiaj posadziłem przebiśniegi na nowej rabacie. Sąsiadka powiedziała, że dzisiaj dzień kwiatowy, cebulowych nie powinienem sadzić. Trudno. Posadzone.Trzy kępy.
Wczoraj rozsadziłem jakaś roślinę. Nie wiem co to jest. Chwast czy kwiat. Ładnie wyglądało, liście jak marchewki . Słabe przybliżenie. Jutro drugie zdjęcie zrobię.