dajana
21:41, 07 maj 2020

Wesoło, gościnnie, pracowicie i poetycko u ciebie Haniu w tym tygodniu ,jak miło poczytać.U mnie też było pracowicie, tyle że przy tych pracach mam sporą widownie,takie warunki . Założyłam rabatę przed moimi oknami ,a że mieszkam na parterze ,ruch uliczny spory, pod oknami zaniedbane chwaścisko na które patrzeć nie mogłam ,więc wzięłam się za upiększanie.Zaczęłam już dwa lata temu ,kiedy jednak ukradli mi drewniany płotek na opał, odczekałam sezon obserwując czy mi roślin nie rozkradną .Nie rozkradli na szczęście ,dlatego wzięłam się już tak na poważnie za pracę.W marcu dosadziłam cztery róże ,ale wszystkie albo zmarzły albo padły bo są suche jak wiór.Kupiłam wiec następne w innej szkółce .Przyszły dzisiaj w donicach ,tak duże i piękne że chyba nie zasnę z radości.Posadziłam wszystkie na dnie dołka mam glinę, zasypałam ją granulowanym obornikiem, po czym wymieszałam rodzimą ziemię z ziemią do róż Bardzo obficie podlałam .Róże mają już pąki ,wszystkie będą pachnące.Wiaderko pokrzyw już kiśnie ukryte miedzy tujami . Muszę sobie przypomnieć jak z aparatu załadować zdjęcia, aby wam pokazać to co robię,niestety nie robiłam tego dawno ,laptop też nowy ,muszę sobie przypomnieć. .No nie jest to ogród ,ale spora rabata też daje radość .Wykopałam na działce ROD za pozwoleniem właściciela ozdobny krzaczek maku ,posadziłam ale się położył ,chyba nic z tego nie wyjdzie.Uwielbiam niezapominajki ,widzę je u ciebie Haniu ,Wykopane niezapominajki od kogoś u mnie się przyjęły i już cieszą moje oko.Na parapetach z zewnątrz mam lobelie zwisające które ładnie mi kwitną .Sprawdzone warunki dla nich już w ub roku.Robi się u mnie kwiecisto jednym słowem .Przyszłam się podzielić z tobą radością Haniu.Zdjęcia też będą, muszę tylko rozszyfrować jak to się robiło.Dobrej Nocki Haniu i miłego poranka