Dziękuję, kiedyś dawno temu myślałam, że mam ładny ogródek. Dopiero jak weszłam na Ogrodowisko przekonałam się w jak wielkim błędzie tkwiłam tyle lat. Ogród przeszedł całkowitą metamorfozę i ciągle coś jeszcze zmieniam, ale to już tylko kosmetyka. Lat przybywa, sił ubywa, zdrowie gdzieś za życiowym zakrętem, no i podwójną babcią jestem. Dobrze, że mam ten swój ogród, on mi sprawia na prawdę dużo frajdy.
Te misy w których teraz rosną rojniki przez lata używałam tylko do zimowych dekoracji. Ciągle nie miałam na nie pomysłu, teraz widzę, że rojniki to strzał w dziesiątkę.
krzewuszka Monet. Lubię ją
Bezpośrednio za altanką mam tuje. Powyżej altanki są piękne, a poniżej brzydkie i wyliniałe, co zrozumiałe, bo światła maja mało. Korci mnie ogromnie, żeby ciut od dołu je podciąć i nawciskać między nie host i paproci, które tak lubię. Co radzicie?
nieużywany koszyk do roweru udaje doniczkę są w nim zioła i smagliczka nadmorska, bo kocham jej zapach
tak fantastycznie rozrósł się rdest od chłopaków
wreszcie buk wypuścił nowe liście, bo już mnie wkurzały te suchary
bardzo dziś wiało, po klonie widać
dziura w murze, jak mawia mój syn
"dziur" będzie więcej
skrzynia z ziołami została ciut zliftingowania, bo za bardzo rozpanoszyły się w niej poziomki. Dostały więc eksmisję do gruntu, a tu dosadziłam szczypiorek, bazylię, włoskie maggi. Cos jeszcze dorzucę. rosnie już ze 3 lata rozmaryn (tak, zimuje ) i majeranek.
Dziewczyny Opisze swoje podwórko... Dom stoi na środku prostokątnej działki... Plan ogrodu to trudna sprawa ale może z Wasza pomocą coś z tego będzie... Wklejam zdjęcia..co gdzie jest.. Oczywiście chciałabym zachować rośliny ewentualnie je przesadzając... Strona zachodnia
Są tutaj.. Hortensja.. Berberys zielony i bordowy.. Wiśnia piłkowana.. Róża na pniu szczepiona.. Rododendron.. Kilka azalii.. Floksy.. Kosodrzewiny
Ewuś ależ Ty potrafisz zaczrować miodunkami, są bardzo wdzięczne do fotografowania
Ośmiał też mnie zachwyca, wysiałam ostatnie 3 nasionka czekając na cud
Pilnuj nasionek w tym roku
Kasiulek zobacz jak u mnie sieją się serduszki same - gdzie tylko są. Te nawet między kamieniami się wysiały. Obie na raz - biała i różowa
tu na rabacie tez jest, widzisz? I pod orzechem w kilku miejscach. Wędrują sobie same gdzie chcą