Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 22:09, 08 lut 2017

Do góry
Przed wejściem do arboretum żywy pomnik pnia

na koniec spaceru wiewióreczki wszędobylskie

Ptasi gaj 21:59, 08 lut 2017

Do góry
Aleja klonów palmowych

Przepiękne świerki serbskie - kiedy moje takie bedą.

Wiosna też podobno cudowna.
Ptasi gaj 21:53, 08 lut 2017

Do góry
c.d. aleja klonów palmowych

Ptasi gaj 21:51, 08 lut 2017

Do góry
W wątku Goni "Kwiaty we włosach" w moim wpisie wspomniałam o Arboretum SGGW w Warszawie w m. Rogów (woj. łódzkie). Znalazłam zdjęcia z pobytu jesienią 2010 r.

Kwiaty we włosach 21:45, 08 lut 2017

Do góry
Zamieściłam na swoim wątku zdjęcia z Arboretum w Rogowie (woj. łódzkie) SGGW w Warszawie (znalazłam dzisiaj).
Ogród Cioci cz. 3 16:58, 08 lut 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A ile ty masz arealu, wiem, ze w gorach to male dzialki. Mam rodzine w Szczyrku na pierwszym skrzyźowaniu w gore gdzie byla skocznie Skalite jeszcze wyzej do samej petli wzdluz rzeki. Wiesz mialam kiedys kupic nawet mieszkanie w Szczyrku wybudowane osiedle jak jedziesz w gore po prawej stronke w stylu tyrolskim juz nawet zarezerwowalam, ale M mowi po co nam to, lepiej pojechac do hotelu "KLIMCZOK" kilka razy w roku. Zreszta zawsze mozna sie zakotwiczyc u rodziny.
Pomysle, jak bede znowu jechala to dom znac, ale to dopiero latem. Dzieki za zaproszenie.

Dom stoi na małej 7 arowej działce Lato to najlepsza pora na odwiedziny
Lubię go :) 11:44, 08 lut 2017

Do góry
Wyglupiasz sie 300 metrow? Robi wrazenie przynajmniej na 1500 m.
No ale ty wiesz lepiej, skoro jest tyle to tym bardziej bardzo ladnie te 300 m obszdzone. Bukszpany znajda sobie miejsce na swoje korzenie sa male to dadza sobie rade.
Lubię go :) 08:41, 08 lut 2017

Do góry
Witam. Ile metrow ma dzialka. Bardzo mi sie podoba, juz sa nasadzenia. Podoba mi sie droga z kamienia, boczki wykonczone zwirkiem z posadzonymi bukszpanami ktore kiedys beda wyzsze i zatrzymaja kore przed rozrzutem przez wiatr, a to jest nieuniknione niestety.

działka to ponad 3 ary, bukszpany mają trudno ponieważ rosną blisko tej drogi kamiennej i muszą znaleźć miejsce na korzenie, ale dają radę
Kory na razie mi nie rozrzuca wogóle też się tego bałam, szkodnikiem jest nasza suczka która kopie doły głębokie na pół nogi i to w tych moich rabatach :/
Ogród za grosze 23:45, 07 lut 2017

Do góry
Witam. Masz dobre podejście do ogrodnictwa. Nigdy na siłę muszę mieć, muszę zrobić. Planujesz co możesz zrobić w danym roku. Ja też nie od razu wszystko zrobiłam powolutku. Najpierw obsadziłam działkę tujami aby urosły i wiatr nie hulał i brzozy aby było się pod czym schować w upalne lato. To było najważniejsze, następnie kupowałam nie mając pojęcia wszystko to co mi się podobało, jedne krzaki i kwiaty rosły w miejscu posadzenia inne się męczyły i czekały na przesadzenie i tak powoli już jako tako mam ogród zrobiony.

Jeszcze jedno ja tez nie daję przerobionego kompostu pod rośliny daję taki jaki jest nie przesiewam wszystko rośnie jak na drożdżach.
Pokazałaś ogród taki jaki masz ze wszystkim plusami i minusami.
Ogarnęłaś, już dużo życzę powodzenia.
Kwiaty we włosach 23:11, 07 lut 2017

Do góry
Kasia róże w Powsinie w opłakanym stanie, robaki i grzyby.
Za to w Powsinie warto zobaczyć przepiękne magnolie, rododendrony, azalie, tulipany - wiosną. Następnie irysy.
Wiosną przepiękny ogród skalny,ze zwisającą żółtą smagliczką i żagwinem i wiele innych kwiatów skalnych.

Piękny ogród arboretum jest w Rogowie to ogród SGGW w Warszawie.
Szczególnie polecam jesienią klony palmowe - przepięknie, jak znajdę zdjęcia to załączę.
Moje nieplony :) 21:44, 07 lut 2017

Do góry
Witam. Piekna dzialka tylko dzialac sadzic, siac, przesadzac i z powrotem.
Taki strumyczek nawet melioracyjny to wielki skarb zrob tamy, nawet jak bedzie ciurkac to bedzie woda.

Dzięki... ale na razie nie mogę się do niego przekonać choć przyznam, że odgłosy szumiącej wody uwielbiam
Lubię go :) 21:33, 07 lut 2017

Do góry
Witam. Ile metrow ma dzialka. Bardzo mi sie podoba, juz sa nasadzenia. Podoba mi sie droga z kamienia, boczki wykonczone zwirkiem z posadzonymi bukszpanami ktore kiedys beda wyzsze i zatrzymaja kore przed rozrzutem przez wiatr, a to jest nieuniknione niestety.
Moje nieplony :) 20:52, 07 lut 2017

Do góry
Witam. Piekna dzialka tylko dzialac sadzic, siac, przesadzac i z powrotem.
Taki strumyczek nawet melioracyjny to wielki skarb zrob tamy, nawet jak bedzie ciurkac to bedzie woda.
Ptasi gaj 20:36, 07 lut 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Mam trochę pracy. Wprawdzie przy komputerze, ale nie za bardzo mam czas pisać. Tylko oglądam

Kasia forum dziala jak narkotyk. Czlowiek sie uzaleznia niestety, sama wiem jak to jest. Na szczescie tylko wieczorami piszę. Jakbym byla sama w domu siedzialabym przy tablecie non stop.
Ptasi gaj 20:33, 07 lut 2017

Do góry
Zrobilam "byka", ale mozna wybaczyc w nazwach. Zywotnik olbrzymi "Kornik" miasta Kornik w poznanskiem. Duza biblioteka PAN w Korniku.
Na wiosne jak zaczynaja rozwijac sie mlode galazki wyglada pieknie.
Sokółkowy domek 14:36, 07 lut 2017

Do góry
Jestem znowu, bo mi sie podoba. Ogrod po 10 latach bardzo ladny.
Ogladalam w internecie roze ktore zamowilas na rabate bardzo ladne szczegolnie ta "comte...." wg mnie.
U mnie ten bluszcz sie nie nada dzieci by sie najadly owoce trujace.
Ja mam na plocie winorosl japonska poznym latem przepieknie sie przebarwia.

Beata jeszcze wracam na ostatnim zdjeciu widac wysokie drzewo galezie zwisajace na tle tego drzewa jest swierk bialy co to jest za drzewo.

Jeśli chodzi Ci o to najwieksze to wierzba płacząca - ma jakieś 10 metrów, sadzona chyba z 11 lat temu.
Jeśli chodzi o róże to są piękne i szybko rosną, ale w tym roku przy kilku dniach deszczowych szybko brązowiały i gniły Aczkolwiek przyrosty miały ok.
U mnie prawie nie ma roślin trujących - jeśli to raczej przez przypadek.
Ogród Oliwkowy :-) 14:35, 07 lut 2017

Do góry
Witam, jestem tutaj pierwszy raz. Dzialka jak stol trzeba teraz zagospodarowac duze wezwanie. Ja 10 lat temu tez bylam w identycznej sytuacji wszech obecna nawloc.
Moja dzialke przeoralam dwa razy. Po pierwszym razie po bronie zasialismy gorczyce. Gorczyca rosnie bardzo szybko i wysoko. Moja wyrosla w niektorych miejscach 1,5 metra. Skosilismy i znowu zaoralismy, znowu brona i zasianke gorczycy ale tym razem przyszedl mroz i wiosna przyjechala glebogryzarka i zsiekala wszystko. Po tygodniu wygrabilismy i zasiali trawe.
Nawloc jak sie ja kosi to ginie.
Moim zdaniem zrob ogrodzenie, studnie i doprowadz prad lub kup agregat. Jeszcze postaw blaszak bo gdzies te narzedzia musisz trzymac. Lub z drewna.
Zrob to co moze rosnac, aby kiedys dom juz byl otoczony drzewami, krzakami itd.
Nie ma sensu calkowicie dzialki zagospodarowac bo plany bedziesz zmieniac.
W glowie sie bedzie kotlowac.

FASELINA na wiosne znowu ci wyrosnie, na zdjeciu widac, ze ma duzo nasion, zeby sie nie rozsiewala, musisz ja skosic przed zakwitnieciem aby nie zawiazala nasion.
zrob eksperyment i zasiej na kilku metrach gorczece rzuc nasiona w faselinie. Jezeli masz zamiar zasiac trawnik w tym roku to jeszcze raz zamow oracza lub glebogryzarke.
To tyle do nastepnego.

Witaj Elu miło mi Cię widzieć na mojej łące

Ziemia już dwa razy przeorana. Ten drugi raz był jesienią - zaorałam facelię i tak zostawiłam. Na wiosnę planuję pobronować i jeszcze raz wysiac facelię, łubin lub po prostu zboże jeszcze nie wiem ... i znowu wszystko zaorać na zimę. W tym roku plan jest taki:
ogrodzić działkę, zrobić studnię i obsadzic część tylnią działki, tyle ile się da
Z dobrych wiadomości: Prawie wszystkie działki wkoło zostały wykupione przez jednego właściciela, który szuka spokoju w tym miejscu Prawdopodobnie postawi dom z dala od naszego, bo chce się odgrodzić od ludzi
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:02, 07 lut 2017

Do góry
Magnolia nie lubi ani ciecia ani przesadzania. Nie lubi przesadzania bo ma bardzo kruche korzenie jak przesadzac trzeba obkopac bardzo duza darn w okol korzenia jezeli rosla w cieniu to trzeba posadzic ponownie do cienia. Ciecie tylko galezi przy pniu i zamalowac rane.

Tak Elu podają, ale ja jak trzeba tnę, na własne ryzyko
Miłkowo - sezon 2016-2022 11:58, 07 lut 2017

Do góry
Milka nie dalam rady mialam gosci, bylam troche u twojej psiapsiolki z ogrodowiska "bawarki" widzialam wasze wspolne zdjecia, to twoja posiadlosc taka zielona?
Pisalam, ze mnie zatkalo to z wrazenia, rododendrony blędne. Szczegolnie ta rabata na srodku. Posadziłas w 2012 r. W ciagu 4 lat tak urosly co ty robisz, ze takie piekne.
Tych raslin masz tyle, ze czlowiek oczoplasu dostaje, piekna ta lawenda 18 latka. Rzeczywiscie masz sporo tych sosenek. Jak to robisz, ze te wszystkie rosliny tak pieknie rosna pod tymi sosenkami.
Ja mam nadzieje, ze za 3 4 lata tez bede miala wyzsze swierki, sosny w zeszłym roku posadzone. Lubie sosny mialam bardzo duzo grzybow maslakow w zeszlym roku.
Dzisiaj chodzac po dzialce, przyszlo mi do glowy, ze na tym forum nikt nie mowi o pieknym iglaku jakim jest "kurniku" mam takie 7 letnie szybko i ladnie rosna.
Bede jeszcze dalej ogladala twoj watek, jak tylko odpisze wszystkim ktorzy wpisali sie domojego watku.
Pozdrawiam

Elu witaj zaglądamy na forum, jak mamy czas
Z rodkami zaczynałam na początki ogrodniczkowania bez sukcesu, potem w 2012 posadziliśmy duzo, kolejne w 2013, tak sumując rodki i azalie, to nie wiem ile ich juz jest, zdążyłam zapomniec, znowu policzę
To co pod drzewami jest regularnie podlewane, uff moja zmora
Musze u ciebie popatrzeć na ten wyjątkowy ,,kurnik", nie znam powiem szczerze
pozdrawiam
Sokółkowy domek 09:54, 07 lut 2017

Do góry
Jestem znowu, bo mi sie podoba. Ogrod po 10 latach bardzo ladny.
Ogladalam w internecie roze ktore zamowilas na rabate bardzo ladne szczegolnie ta "comte...." wg mnie.
U mnie ten bluszcz sie nie nada dzieci by sie najadly owoce trujace.
Ja mam na plocie winorosl japonska poznym latem przepieknie sie przebarwia.

Beata jeszcze wracam na ostatnim zdjeciu widac wysokie drzewo galezie zwisajace na tle tego drzewa jest swierk bialy co to jest za drzewo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies