W wątku Goni "Kwiaty we włosach" w moim wpisie wspomniałam o Arboretum SGGW w Warszawie w m. Rogów (woj. łódzkie). Znalazłam zdjęcia z pobytu jesienią 2010 r.
Wyglupiasz sie 300 metrow? Robi wrazenie przynajmniej na 1500 m.
No ale ty wiesz lepiej, skoro jest tyle to tym bardziej bardzo ladnie te 300 m obszdzone. Bukszpany znajda sobie miejsce na swoje korzenie sa male to dadza sobie rade.
działka to ponad 3 ary, bukszpany mają trudno ponieważ rosną blisko tej drogi kamiennej i muszą znaleźć miejsce na korzenie, ale dają radę
Kory na razie mi nie rozrzuca wogóle też się tego bałam, szkodnikiem jest nasza suczka która kopie doły głębokie na pół nogi i to w tych moich rabatach :/
Witam. Masz dobre podejście do ogrodnictwa. Nigdy na siłę muszę mieć, muszę zrobić. Planujesz co możesz zrobić w danym roku. Ja też nie od razu wszystko zrobiłam powolutku. Najpierw obsadziłam działkę tujami aby urosły i wiatr nie hulał i brzozy aby było się pod czym schować w upalne lato. To było najważniejsze, następnie kupowałam nie mając pojęcia wszystko to co mi się podobało, jedne krzaki i kwiaty rosły w miejscu posadzenia inne się męczyły i czekały na przesadzenie i tak powoli już jako tako mam ogród zrobiony.
Jeszcze jedno ja tez nie daję przerobionego kompostu pod rośliny daję taki jaki jest nie przesiewam wszystko rośnie jak na drożdżach.
Pokazałaś ogród taki jaki masz ze wszystkim plusami i minusami.
Ogarnęłaś, już dużo życzę powodzenia.
Kasia róże w Powsinie w opłakanym stanie, robaki i grzyby.
Za to w Powsinie warto zobaczyć przepiękne magnolie, rododendrony, azalie, tulipany - wiosną. Następnie irysy.
Wiosną przepiękny ogród skalny,ze zwisającą żółtą smagliczką i żagwinem i wiele innych kwiatów skalnych.
Piękny ogród arboretum jest w Rogowie to ogród SGGW w Warszawie.
Szczególnie polecam jesienią klony palmowe - przepięknie, jak znajdę zdjęcia to załączę.
Witam. Ile metrow ma dzialka. Bardzo mi sie podoba, juz sa nasadzenia. Podoba mi sie droga z kamienia, boczki wykonczone zwirkiem z posadzonymi bukszpanami ktore kiedys beda wyzsze i zatrzymaja kore przed rozrzutem przez wiatr, a to jest nieuniknione niestety.
Witam. Piekna dzialka tylko dzialac sadzic, siac, przesadzac i z powrotem.
Taki strumyczek nawet melioracyjny to wielki skarb zrob tamy, nawet jak bedzie ciurkac to bedzie woda.
Kasia forum dziala jak narkotyk. Czlowiek sie uzaleznia niestety, sama wiem jak to jest. Na szczescie tylko wieczorami piszę. Jakbym byla sama w domu siedzialabym przy tablecie non stop.
Zrobilam "byka", ale mozna wybaczyc w nazwach. Zywotnik olbrzymi "Kornik" miasta Kornik w poznanskiem. Duza biblioteka PAN w Korniku.
Na wiosne jak zaczynaja rozwijac sie mlode galazki wyglada pieknie.
Jeśli chodzi Ci o to najwieksze to wierzba płacząca - ma jakieś 10 metrów, sadzona chyba z 11 lat temu.
Jeśli chodzi o róże to są piękne i szybko rosną, ale w tym roku przy kilku dniach deszczowych szybko brązowiały i gniły Aczkolwiek przyrosty miały ok.
U mnie prawie nie ma roślin trujących - jeśli to raczej przez przypadek.
Witaj Elu miło mi Cię widzieć na mojej łące
Ziemia już dwa razy przeorana. Ten drugi raz był jesienią - zaorałam facelię i tak zostawiłam. Na wiosnę planuję pobronować i jeszcze raz wysiac facelię, łubin lub po prostu zboże jeszcze nie wiem ... i znowu wszystko zaorać na zimę. W tym roku plan jest taki:
ogrodzić działkę, zrobić studnię i obsadzic część tylnią działki, tyle ile się da
Z dobrych wiadomości: Prawie wszystkie działki wkoło zostały wykupione przez jednego właściciela, który szuka spokoju w tym miejscu Prawdopodobnie postawi dom z dala od naszego, bo chce się odgrodzić od ludzi
Elu witaj zaglądamy na forum, jak mamy czas
Z rodkami zaczynałam na początki ogrodniczkowania bez sukcesu, potem w 2012 posadziliśmy duzo, kolejne w 2013, tak sumując rodki i azalie, to nie wiem ile ich juz jest, zdążyłam zapomniec, znowu policzę
To co pod drzewami jest regularnie podlewane, uff moja zmora
Musze u ciebie popatrzeć na ten wyjątkowy ,,kurnik", nie znam powiem szczerze
pozdrawiam
Jestem znowu, bo mi sie podoba. Ogrod po 10 latach bardzo ladny.
Ogladalam w internecie roze ktore zamowilas na rabate bardzo ladne szczegolnie ta "comte...." wg mnie.
U mnie ten bluszcz sie nie nada dzieci by sie najadly owoce trujace.
Ja mam na plocie winorosl japonska poznym latem przepieknie sie przebarwia.
Beata jeszcze wracam na ostatnim zdjeciu widac wysokie drzewo galezie zwisajace na tle tego drzewa jest swierk bialy co to jest za drzewo.