Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ja i mój ogródek, a może ogród 08:18, 20 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Domi, ja mam 3 juki na żwirku i nic przy nich mi nie pasowało. Same podobają mi się. Taka jukowa rabata żwirowa.
Moze u ciebie tez taką zrobic?
Za nimi mam rabatę różaną.
przed mam wsadzone jałowce płożące, a za nimi są trzy bukszpany i trzy hortensje Grandiflora + klon flamingo

tylko, że mam tam jeszcze troszkę wolnego miejsca koło trzmielinek

a może by dosadzić trzmieliny z berberysami ????
Na zielonej... trawce :) 08:16, 20 paź 2017

Do góry
Cudne jesienne fotki zobaczyłam. Oczy nacieszylam. Pięknie masz.
Ja i mój ogródek, a może ogród 08:02, 20 paź 2017

Do góry
Domi, ja mam 3 juki na żwirku i nic przy nich mi nie pasowało. Same podobają mi się. Taka jukowa rabata żwirowa.
Moze u ciebie tez taką zrobic?
Za nimi mam rabatę różaną.
Ogródek Iwony II 07:29, 20 paź 2017

Do góry
Dominiki, dziękuję. Idę zobaczyć jesień u Ciebie
Ogródek Iwony II 07:18, 20 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak chodzę po moim ogrodzie i zadowalają mnie efekty prac. Roślinki muszą dorosnąć, tuje wyrównać się, trawy zmężnieć, to wymaga czasu...
pięknie napisane
Od nowa ... na przekór wszystkim 00:26, 20 paź 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

Buhahahahahahah!!!Moje to najlepiej na planie wyglądają

To chyba normalna przypadłość naszych rabat... Niestety...
Na Łowieckiej 00:25, 20 paź 2017

Do góry
Trawkowa rabata cudna. Macham Ilonko.
Ogródek Iwony II 00:22, 20 paź 2017

Do góry
Jesień zagościła na dobre... I wcale nie pytała się, czy zapraszam ją do swojego ogrodu. Po prostu przyszła i już ...

Ogródek Iwony II 00:22, 20 paź 2017

Do góry
Aniu, faktycznie jesień jest kolorowa. Ja wolę jednak ciepełko, więc jakoś do ogrodu wychodzę na chwilę. I jakoś mi się zimno robi na myśl o zimie... Brrr...

Tak chodzę po moim ogrodzie i zadowalają mnie efekty prac. Roślinki muszą dorosnąć, tuje wyrównać się, trawy zmężnieć, to wymaga czasu...

Na część muszę czekać do następnego sezonu, by zobaczyć efekty ...
Najbardziej cieszy się M, bo wreszcie może zająć się swoimi sprawami, a prócz koszenia trawy nic od niego nie chcę.
Krajobraz zapożyczony, czyli miskant FC na tle przebarwiającego się sumaka u sąsiadki

Ogródek Iwony II 10:33, 18 paź 2017

Do góry
Rozchodniki są niskie. Nie pamiętam odmiany. Mają maksymalnie 20 cm. Sesleria będzie wyższa.
Moja codzienność - ogród Oli 08:25, 18 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cudnie. Aż nie mogę patrzeć na te łany traw.
Jak u mnie dam rade posadzić 3, to juz kończy się rabata...
A cały efekt w tych wielkich, długich liniach traw.

To prawda długie nasadzenia dają efekt choć dla kogoś mogą być nudne
Moja codzienność - ogród Oli 08:19, 18 paź 2017

Do góry
Cudnie. Aż nie mogę patrzeć na te łany traw.
Jak u mnie dam rade posadzić 3, to juz kończy się rabata...
A cały efekt w tych wielkich, długich liniach traw.
Ogródek Iwony II 23:17, 17 paź 2017

Do góry
To są fotki z lata...
Latem fajnie wygląda ta rabata - tak jak lubię. Kiedy pysznogłówka przekwita, kwitną floksy... Po prawej stronie posadziłam róże pnące, niektóre latem, więc jeszcze rok trzeba poczekać na zieloną ścianę, na razie wydaje się pusto...

Ogólny sierpniowy widok na tę rabatę. Rabata z bukiem jest zimozielona. Trzmielina i bukszpan...

Ogródek Iwony II 23:17, 17 paź 2017

Do góry
Od tyłu:
Tuja szmaragd
Trzcinnik krótkowłosy - obecnie 3 sztuki, podzielę wiosną na 5-6 szt
Pomiędzy na letni czas pysznogłówka i floksy w tym samym rzędzie co 3 rozchodniki - teraz floksy jeszcze kwitną, pysznogłówka podcięta...
Przed sesleria i rozchodnik. Koniec.
Szerokość w tym miejscu - ok. 2 metry. Więcej się nie da. I latem musi coś kwitnąć.
edit. Zrobiłam fotki, wrzucę po pracy...
Ogródek Iwony II 22:44, 17 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, sesleria heufleriana rosnie na tej rabacie. Wiosną przywiozłam kępkę od Ewy bacowej i podzieliłam na 4. Ładnie przybrała na masie.
Rozchodniki więc posadziłam z przodu szpalerem, ta odmiana jest niska...
Dosadziłam pomiędzy rozplenice a rozchodniki tą seslerię. Do wisony mam czas na podjęcie dalszych decyzji

Podsumowując trzcinnik, potem co? potem pas rozchodnika a przed sesleria? A jaka głęboka ta rabata jest?
Ogródek Iwony II 22:36, 17 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

Fajnie z tymi rozplenicami
Ale sesleria mi tam nie pasuje. A co z niższych zimozielonych masz w okolicy tej rabaty? Chyba, że sesleria heufleriana

Reniu, sesleria heufleriana rosnie na tej rabacie. Wiosną przywiozłam kępkę od Ewy bacowej i podzieliłam na 4. Ładnie przybrała na masie.
Rozchodniki więc posadziłam z przodu szpalerem, ta odmiana jest niska...
Dosadziłam pomiędzy rozplenice a rozchodniki tą seslerię. Do wisony mam czas na podjęcie dalszych decyzji

Od nowa ... na przekór wszystkim 22:30, 17 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Fajnie planujesz Iwonko. Pomysł Asi już kiedyś mi się podobał. Działaj

Nie chcę cię kusić, ale Danusi kiedyś bukszpany przesadzała w listopadzie, ja tydzień temu. A dziś podzieliłam seslerię, też mnie rączki swędziały.

też mnie to przesadzanie kusiło, ale przeczytałam radę Mazana i zrezygnowałam:
cyt. "Najlepiej zapytać o to Szefową lub Toszkę. Ja takie sprawy załatwiam we wrześniu, gdyż buksy mają płytki, wiązkowy system korzeniowy, ukorzeniają się co najmniej dwa tygodnie, a uzupełnienie zapasów na zimę w niektóre składniki takie, jak fosfor odbywa się w temperaturze gleby powyżej 10* C, w niższej także lecz w bardzo niewielkich ilościach, a to powoduje wypadanie roślin."

jeszcze gdybym nie musiała przesadzać wszystkich traw to może bym się i skusiła ale szkoda gdyby mi padły.

Ogródek Iwony II 22:24, 17 paź 2017

Do góry
Anitka napisał(a)
...
Ta zmiana wyjdzie na korzyść. Będzie bardziej uporządkowana. Ja bym chyba nie dawała sesleri pomiędzy rozchodniki. Podziwiam zapał do tych zmian w ogrodzie.
Jak by było można to oddałabym swoją glinę za twój piasek. Ja dla odmiany biegam z wiadrami pełnymi piasku, bo worka całego nie uniosę.
Gratuluje cudnego ogródka i Zbyszka, ale ten twój Zbyszek jest pomocny. Chociaż mój M też jest mi pomocny
Życzę słonecznego weekendu, może uda się akcja z cebulkami.

Anitko, glina jest fajna, gdy ma trzymać wilgoć, ale są momenty, ze jest naprawdę trudnym podłożem. I wtedy się cieszę, ze mam ziemię piaszczystą. Coraz bardziej zresztą użyźnioną kompostem i obornikiem. To już nie jest ta sama gleba, co na początku...

Ostatecznie posadziłam rozchodniki w rzędzie na przodzie rabaty. Cały szpaler.
Mam nadzieję,że nie będę żałować... Zastanawiam się, czy nie dać drugiej odmiany wyższej za nimi. Mają inny termin kwitnienia. Są późniejsze. le to już wiosną... Z przesadzeniem rozplenic czekam do wiosny. Nie jestem przekonana. Za rozchodnikami też ładnie wyglądają. Może zostaną tak, jak są
Tylko Gracilimusy wiosną przesadzę na inną rabatę.

Co do e-Mów, fajnie jak pomagają. Czasami się mój pyta, co tam dziewczyny piszą i czy go chwaliłam?
Teraz przeszliśmy z działaniami do domu. Właśnie mi zrobił szafkę pod nowe akwarium. Blat wysycha jeszcze.
Od nowa ... na przekór wszystkim 22:10, 17 paź 2017

Do góry
Fajnie planujesz Iwonko. Pomysł Asi już kiedyś mi się podobał. Działaj

Nie chcę cię kusić, ale Danusi kiedyś bukszpany przesadzała w listopadzie, ja tydzień temu. A dziś podzieliłam seslerię, też mnie rączki swędziały.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:08, 15 paź 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bardzo lubię bergenię w ogrodzie. Bronię jej jak lwica, a mój M ciągle mówi, ze mam wyciąć te liście kapusty. No jak on może? No jak?
Przecież jest taka fajna I zimozielona

Ps. Renia, namieszałaś mi w głowie. Dziś ruszyłam bukszpany. Nawet nie były takie złe, jak obejrzałam, mocne korzenie miały, poszły przed Anabelki. Teraz myślę nad rabatą z trzcinnikami. Podoba mi się sesleria. Zastanawiam się, czy by tam pasowała z czymś?

Dla mojej córki to tez kapusta, a dla eMA cmentarna roślina
Byłam, widziałam, fajne te trzcinniki tylko coś zimozielonego przydałoby sie przed nimi dać.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies