Domi, ja mam 3 juki na żwirku i nic przy nich mi nie pasowało. Same podobają mi się. Taka jukowa rabata żwirowa.
Moze u ciebie tez taką zrobic?
Za nimi mam rabatę różaną.
Aniu, faktycznie jesień jest kolorowa. Ja wolę jednak ciepełko, więc jakoś do ogrodu wychodzę na chwilę. I jakoś mi się zimno robi na myśl o zimie... Brrr...
Tak chodzę po moim ogrodzie i zadowalają mnie efekty prac. Roślinki muszą dorosnąć, tuje wyrównać się, trawy zmężnieć, to wymaga czasu...
Na część muszę czekać do następnego sezonu, by zobaczyć efekty ...
Najbardziej cieszy się M, bo wreszcie może zająć się swoimi sprawami, a prócz koszenia trawy nic od niego nie chcę.
Krajobraz zapożyczony, czyli miskant FC na tle przebarwiającego się sumaka u sąsiadki
Cudnie. Aż nie mogę patrzeć na te łany traw.
Jak u mnie dam rade posadzić 3, to juz kończy się rabata...
A cały efekt w tych wielkich, długich liniach traw.
To są fotki z lata...
Latem fajnie wygląda ta rabata - tak jak lubię. Kiedy pysznogłówka przekwita, kwitną floksy... Po prawej stronie posadziłam róże pnące, niektóre latem, więc jeszcze rok trzeba poczekać na zieloną ścianę, na razie wydaje się pusto...
Ogólny sierpniowy widok na tę rabatę. Rabata z bukiem jest zimozielona. Trzmielina i bukszpan...
Od tyłu:
Tuja szmaragd
Trzcinnik krótkowłosy - obecnie 3 sztuki, podzielę wiosną na 5-6 szt
Pomiędzy na letni czas pysznogłówka i floksy w tym samym rzędzie co 3 rozchodniki - teraz floksy jeszcze kwitną, pysznogłówka podcięta...
Przed sesleria i rozchodnik. Koniec.
Szerokość w tym miejscu - ok. 2 metry. Więcej się nie da. I latem musi coś kwitnąć.
edit. Zrobiłam fotki, wrzucę po pracy...
Reniu, sesleria heufleriana rosnie na tej rabacie. Wiosną przywiozłam kępkę od Ewy bacowej i podzieliłam na 4. Ładnie przybrała na masie.
Rozchodniki więc posadziłam z przodu szpalerem, ta odmiana jest niska...
Dosadziłam pomiędzy rozplenice a rozchodniki tą seslerię. Do wisony mam czas na podjęcie dalszych decyzji
też mnie to przesadzanie kusiło, ale przeczytałam radę Mazana i zrezygnowałam:
cyt. "Najlepiej zapytać o to Szefową lub Toszkę. Ja takie sprawy załatwiam we wrześniu, gdyż buksy mają płytki, wiązkowy system korzeniowy, ukorzeniają się co najmniej dwa tygodnie, a uzupełnienie zapasów na zimę w niektóre składniki takie, jak fosfor odbywa się w temperaturze gleby powyżej 10* C, w niższej także lecz w bardzo niewielkich ilościach, a to powoduje wypadanie roślin."
jeszcze gdybym nie musiała przesadzać wszystkich traw to może bym się i skusiła ale szkoda gdyby mi padły.
Anitko, glina jest fajna, gdy ma trzymać wilgoć, ale są momenty, ze jest naprawdę trudnym podłożem. I wtedy się cieszę, ze mam ziemię piaszczystą. Coraz bardziej zresztą użyźnioną kompostem i obornikiem. To już nie jest ta sama gleba, co na początku...
Ostatecznie posadziłam rozchodniki w rzędzie na przodzie rabaty. Cały szpaler.
Mam nadzieję,że nie będę żałować... Zastanawiam się, czy nie dać drugiej odmiany wyższej za nimi. Mają inny termin kwitnienia. Są późniejsze. le to już wiosną... Z przesadzeniem rozplenic czekam do wiosny. Nie jestem przekonana. Za rozchodnikami też ładnie wyglądają. Może zostaną tak, jak są
Tylko Gracilimusy wiosną przesadzę na inną rabatę.
Co do e-Mów, fajnie jak pomagają. Czasami się mój pyta, co tam dziewczyny piszą i czy go chwaliłam?
Teraz przeszliśmy z działaniami do domu. Właśnie mi zrobił szafkę pod nowe akwarium. Blat wysycha jeszcze.
Dla mojej córki to tez kapusta, a dla eMA cmentarna roślina
Byłam, widziałam, fajne te trzcinniki tylko coś zimozielonego przydałoby sie przed nimi dać.