Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

Ogródek Iwony II 17:16, 05 maj 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

Moje pytania są po to, by zmusić do zastanowienia i przemyślenia pewnych rozwiązań.
(...) Stąd moje pytania, nie po to by krytykować, ale by pomóc bo poparte 40-letnim doświadczeniem zawodowym.

Nie sposób oprzeć się wrażeniu, że Twoje natarczywe i up...liwe pytania są po to, by zmusić Iwonkę do urządzania jej ogrodu według Twoich wyobrażeń i pomysłów.
Masz od 40 lat ogród??? I tyle samo lat ogrodowego doświadczenia???
Jakoś w Twoim ogródku i wątku tego nie widać.

Podoba Ci się inny chodnik? Zrób taki u siebie.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:03, 04 maj 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Też w ten sposób walczę ze ślimakami. Ale Toszka mówi, że te są małoszkodliwe. Tylko te małe, bezskorupkowe, co to ich wcale nie widać - te na zrzerają rośliny.

własnei, selery mi w jedna noc dwa zeżarły a że małe szdzonki to dupa po selerach
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:00, 04 maj 2017

Do góry
malkul napisał(a)

Też w ten sposób walczę ze ślimakami. Ale Toszka mówi, że te są małoszkodliwe. Tylko te małe, bezskorupkowe, co to ich wcale nie widać - te na zrzerają rośliny.
W Gąszczu u Tess 09:41, 30 kwi 2017

Do góry
Dziewczyny, nie mam dziś czasu na O., (za dwie godziny muszę być na chrzcie w kosciele pod Warszawą), dlatego tylko krótko odpowiem na pytania.
Runiankę przycinam okazjonalnie, czyli wówczas, gdy widzę, że nie tworzy jednolitego dywanu, tylko albo ma chęć się kłaść, albo pojedyncze pędy wyrastają ponad poziom. Nie mam pojęcia, czy to właściwa metoda, czy nie.
Ale ja się nie zajmuję jakość bardzo runianką, bo szczerze powiem - nie specjalnie ją lubię. Rośnie ładnie, więc nadal ma u mnie miejsce. Poza tym tylko wiosną ją widzę. Potem wzrok przyciągają hortensje, trawy. Zapominam o niej

Czy da radę pod aronią? Moim zdaniem tak. Wszak u mnie rośnie pod hortensjami. Mnie sie zdaje, że ona mniej wrażliwa na brak wody niż na nadmiar słońca. Ale może Polinko zapytaj kogoś innego, bo jak już pisałam - nie zamuję się nią z wielkim zaangażowaniem, więc i doświadczenie może mam ograniczone (he, he - mam ją 4 lata).

Buziaki
W Gąszczu u Tess 18:46, 29 kwi 2017

Do góry
Tess, mam kilka dorodnych aronii. Myślisz, że runianka poradzi sobie pod nią? Wiadomo tam cień a do tego raczej sucho. Oczywiście mogę podlewać, z tym nie ma problemu
Co z tym ogródeczkiem począć 12:37, 29 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)
co to jest to różowe? To ma być od strony ulicy, czy jest na podwórku?

Tesiu na podwórku dwie amanogawy .
Pokazywałam Juzi że tam rosną .Juzia proponuje dwie posadzic jeszcze przed bramą
Co z tym ogródeczkiem począć 10:29, 29 kwi 2017

Do góry
co to jest to różowe? To ma być od strony ulicy, czy jest na podwórku?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:08, 28 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Nie jest leniwy, kto robi gnojówki.

Popieram

Fajnie Cię widzieć Tess
Co z tym ogródeczkiem począć 19:56, 28 kwi 2017

Do góry
Wybacz, Ewka, ale moim zdaniem żadne strzeliste akcenty nie są tu potrzebne.
Jakoś mi się to nie widzi. Jednak. Może dlatego, że ciągle wracasz do szmaragdów i tylko na to się zafiksowałam.

Rzekłam. Jeśli sie mylę - posadzisz i będzie pięknie - odszczekam.
W Gąszczu u Tess 19:00, 28 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Tak, wolą zasodową, choć podobno znoszą każdy odczyn gleby. Mam zasadową.

A teraz porównanie kopytnika z runianką w miesiącu kwietniu (na specjalne zamówienie).

Jestem ciekawa, kto tez sobie takie zamówienie złożył

I runianka fajna i kopytni, trudno wybrać , co fajniejsze. Ale przy większej powierzchni do zadarnienia to chyba jednak runianka szybciej będzie przyrastać.

Tessiu, czy Ty swoją runianke przycinasz, jeżeli tak, to kiedy i jak często.

A tak w ogóle, to niepowtarzalny i dopieszczony masz ten ogród, nie dziwię się, że wiersze o nim powstają.

W Gąszczu u Tess 15:56, 28 kwi 2017

Do góry
Tess na próbę kupiłam cztery bukszpany i przetestuję. Będą rosły w gąszczu, a wiem, że bliskość im przeszkadza
W Gąszczu u Tess 12:18, 28 kwi 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Tess, jaki powojnik sobie radzi pod tym drzewem? Jak sobie radzi? Podlewasz go? Rośnie mu przecież w korzeniach i na korzeniach. Dzielny egzemplarz!

Ewo, pod żywotnikiem mam powojnik bylinowy Arabella. Czyli woli się płożyć, niż piąć, ale jak go trochę zmuszę, to na pień daje rady się trochę wdrapać.
Radzi sobie z moją pomocą - podlewam go w lecie, kiedy sucho. Rzeczywiście wsadziłam go pomiędzy korzeniami.
Może pomaga mu to, że mam gliniastą glebę.

Mirelko, Ulu - dziękuję, ja też lubię mojego płaczącego choinka.

Mirelko, wiem o Twoich planach - uważaj na bukszpany na bylinówce, widziałam, co się stało z buksami u Lukiego.
W Gąszczu u Tess 10:28, 28 kwi 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Powojniki ruszyły z kopyta.

Tess, jaki powojnik sobie radzi pod tym drzewem? Jak sobie radzi? Podlewasz go? Rośnie mu przecież w korzeniach i na korzeniach. Dzielny egzemplarz!

W Gąszczu u Tess 05:11, 28 kwi 2017

Do góry
Tess piękne masz cesarskie korony. Każdego roku obiecuję sobie, że posadzę i zapominam o nich.

Dokonuję małych zmian na mojej największej rabacie bylinowej. Wprowadzam na nią zimozielone, bo niestety po ścięciu bylin i zawiązaniu traw łyso okropnie i strasznie mnie to irytuje.

Kolejna zmiana to ograniczam kolory. Zobaczymy jak mi wyjdzie.

Uwielbiam Twoje zdjęcia na widok tego dużego drzewa - jak w bajce To moje ulubione miejsce w Twoim ogrodzie
Moja glebo terapia 01:07, 28 kwi 2017

Do góry
Cześć Widziałam u Bogdzi, że o dzielenie żurawek pytałaś.
Tu możesz zobaczyć:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1108-joaski-ogrod-z-wyobrazni-poczatki?page=28#post_4

W Gąszczu u Tess 01:00, 28 kwi 2017

Do góry
I ostatnie spojrzenie na ogród.

Jeszcze raz pióropusz cesarzowej, a co.

Dobranoc
W Gąszczu u Tess 00:59, 28 kwi 2017

Do góry
Jeszcze takie tam.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies