Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Jurajski Ogród 09:31, 20 wrz 2017

Do góry
Agatko, dziękuję Miłkę mam rzeczywiście ładną, ale to już taki charakter tej trawy, dlatego ją sobie cenię - jest to jedna z trzech traw, które lubię najbardziej (do tego dochodzi jeszcze miskant Morning Light i rozplenica) i dobrze u mnie rosną.

Te fioletowe kłosy to jeden z niższych gatunków Perowskii (te rosnące na murku, tak?). Uściski
Ogrodowe skarby 21:44, 19 wrz 2017

Do góry
Beatko przepięknie a ta rozplenica cuuudo
Mój ogródek 19:17, 19 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Uwielbiam efekt jaki daje mgła Pięknie się prezentuje ogród...a rozplenica jak ładnie na nim wygląda

Szkoda że jej nie zrobiłam zdjęcia, teraz żałuję.
W moim małym ogródeczku - Dorota 13:21, 19 wrz 2017

Do góry
Przy końcu żółtej fajki rośnie wsadzona rok temu piękna rozplenica NN jej obecna wysokość to 1.30m. Tuż za ogrodzeniem po stronie działki rodziców wsadziłam tuje, bo u mnie szkoda mi było miejsca i chciałam zasłonić ich podwórko gospodarcze. Za rozplenicą w tle widać liściasty krzak, to porzeczka czerwona, ona może wylecieć z tamtą. Po obu jej stronach w tym miesiącu posadziłam bardzo wysokie trawy takie dwa metry. Tuż przed nimi posadziłam trawy zebrinusy. po prawej stronie porzeczki a przed zebrinusem jest budleja, która może wylecieć. Do przodu od niej jest stożek ( obecnie nie przycięty ) z żółtej trzmieliny no i tuja na pniu. Za niby stożkiem z trzmieliny rosną trzy miskanty nn, które już się połączyły w całość. Tuż przed nimi wcisnęłam różyczkę bordową, bo nie miałam jej już gdzie posadzić.

No to jedziemy dalej. Po prawej stronie niby stożka z trzmieliny od strony trawnika rosną kostrzewy sine, które mi się podobały. Tuż za nimi rośnie gipsówka XXL, która jak kwitnie jest fajna, ale zajmuje dużo miejsca, myślę, że zmieni miejscówkę gdzieś do tyłu, ale nadal na tej rabacie. Za gipsówką jest funkia - do eksmisji, dalej irysy granatowe, róża biała Elfie i juki. Przy siatce nowo wsadzony jarząb szwedzki - no bo chcę mieć własne korale do dekoracji i obok niego kolejny lilak wielkokwiatowy. Po kwitnieniu mogę lilaki podciąć , żeby miały formę drzewka. Acha za miskantami jest jeszcze bez koralowy o bordowych liściach ( sadzony w tym roku). Dalej już na innej części rabaty jest bez koralowy o żółtych liściach.
Tu ma być ogród :) 10:18, 19 wrz 2017

Do góry
Agania napisał(a)

w porannej rosie wszystkie kotki aż rozweselają, czyli drzewa pomyliłam
myślalam, że w zacytowanym zdjęciu w prawym dolnym rogi to właśnie rozplenica purpurowa"Rubrum"?

Rubrum mam w donicy - mogę Ci i kłosy i jednej i drugiej podesłać

A myślisz, że tą rubrum samemu z nasion się wyhoduje?

Mam zamiar donicę wnieść na zimę do garażu, ale nigdy nic jeszcze w ten sposób nie przechowałam do następnego roku, więc nadziei sobie nie robię
Tu ma być ogród :) 10:11, 19 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Agatko, to graby fastigiata - od wiosny są w tym miejscu, a sama rabata jeszcze ma być pozmieniana - chcę jednolicie na całej długości.

Tą rozplenice, o której piszesz kupowałam pod nazwą Viridiscens, nasionka mogę Ci zebrać.

W porannej rosie

A tu kłos Hameln i Viridiscens - różnica w wielkości i wybarwieniu ogromna, dlatego ta odmiana robi wrażenie

w porannej rosie wszystkie kotki aż rozweselają, czyli drzewa pomyliłam
myślalam, że w zacytowanym zdjęciu w prawym dolnym rogi to właśnie rozplenica purpurowa"Rubrum"?
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 09:31, 19 wrz 2017

Do góry
kami napisał(a)
Czym się różni rozplenica moudry od black beauty, tak patrząc na nie?
Na pewno różnią się kolorem kłosów.
Ogród z rzeźbą 09:01, 19 wrz 2017

Do góry
Piękny jest rośnie w kulkę jak rozplenica cudo kupiłaś )))
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 08:56, 19 wrz 2017

Do góry
Czym się różni rozplenica moudry od black beauty, tak patrząc na nie?
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 06:14, 19 wrz 2017

Do góry
Agata masz rację. Ja stawiam po trzech sezonach właśnie na 'żelazne' rośliny.
Rozplenica Pegassus, piękna. Mam posadzony szpaler tylko słońca jak na lekarstwo.

Osobiście lubię taki busz jak u Ciebie, klimat w ogrodzie służy roślinom. Pozdrawiam.
Mój zakątek - początki 21:23, 18 wrz 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Fajnie Ci ta rozplenica zakwitła
Pewnie to jakaś anomalia, ale naprawdę urocza.

A kupowałaś ją jako?

Jako Hameln. Kupowałam 10 w tym tą mam taką, 2 też trochę inną, 1 nie zakwitła w ogóle, reszta jest ok. Myślałam, że to jakaś inna odmiana albo jakieś kłosy żeńskie/męskie, kłos są znacznie krótsze, krótsze niż liście.
Mój zakątek - początki 20:50, 18 wrz 2017

Do góry
Fajnie Ci ta rozplenica zakwitła
Pewnie to jakaś anomalia, ale naprawdę urocza.

A kupowałaś ją jako?
Tu ma być ogród :) 20:48, 18 wrz 2017

Do góry
natka098 napisał(a)
Teraz producent ogrodzeń nie zrobiłby takich zdjęć fajnych bo jest już gęściutko i wysoko, z drugiej strony mimo, że ogrodzenie bardzo ładne to ja wolę patrzyć na rośliny, i jeszcze tak ładnie ułożone, musicie uważać, na samochody przy drodze bo pewnie patrzają jak jadą z zachwytem, zamiast na drogę

Ps. Wpadłabyś do mnie bo moja rozplenica ma dziwne kłosy i zastanawiam się co to za cudaki.

Masz rację, w interesie tej firmy było pokazać jak najwięcej ogrodzenia, ale ja też wolę jak trawy są takie duże jak teraz

Zajrzę do Ciebie.
Tu ma być ogród :) 16:13, 18 wrz 2017

Do góry
Teraz producent ogrodzeń nie zrobiłby takich zdjęć fajnych bo jest już gęściutko i wysoko, z drugiej strony mimo, że ogrodzenie bardzo ładne to ja wolę patrzyć na rośliny, i jeszcze tak ładnie ułożone, musicie uważać, na samochody przy drodze bo pewnie patrzają jak jadą z zachwytem, zamiast na drogę

Ps. Wpadłabyś do mnie bo moja rozplenica ma dziwne kłosy i zastanawiam się co to za cudaki.
Mirkowy ogród (początki) 13:54, 18 wrz 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Mircia, zaglądam Rozplenica fajowa... czarna jak świnta zimia

Już czas na zbieranie nasion rozplenic? Pamiętaj dawaj znać jak coś
Radziu jeszcze nie zbierałam z rozplenic tylko z jednorocznych .
Mój ogródek 21:53, 17 wrz 2017

Do góry
patrycja napisał(a)
O poranku mgła

Uwielbiam efekt jaki daje mgła Pięknie się prezentuje ogród...a rozplenica jak ładnie na nim wygląda
Mirkowy ogród (początki) 20:32, 17 wrz 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Rozplenica Black wreszcie zaczęła wypuszczać kłoski w drugim roku od wysiewu nasion.
Już myślałam że nigdy mi nie zakwitnie
Cieszę się bardzo

Pokazujesz same śliczności.Pozdrawiam.
Mirkowy ogród (początki) 19:24, 17 wrz 2017

Do góry
Mircia, zaglądam Rozplenica fajowa... czarna jak świnta zimia

Już czas na zbieranie nasion rozplenic? Pamiętaj dawaj znać jak coś
Lawendowy zawrót głowy 14:47, 17 wrz 2017

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Mam do totalnej przeróbki jedną rabatę. Z pewnością wykorzystam jakieś Twoje pomysły, ale na pewno nie skopiuję ich. Byłabym wdzięczna jeśli miałabyś cierpliwość i podpowiadała mi nazwy swoich roślin i adresy szkółek jeśli zamawiałaś przez internet. Przez chorobę jestem uziemiona w domu, rzadko gdzieś się wybieram więc i zakupy mam ograniczone. Ziemia u mnie jest bardzo kiepska VI kl i wieczna susza w lecie. Wąż do podlewania to mój nieodłączny przyjaciel z którym nie rozstaję się ani jeden dzień.
No i moje pierwsze pytania:

Co to za rozplenica, która ma tyle "kotków" w sierpniu? Jeśli zamawiałaś internetowo to proszę o namiar.
na zdjęciu z uśmiechniętym biegnącym czworonogiem po lewej stronie jest wysoka trawa, jak się nazywa i jaka jest jej wysokość.
Clematisa Maria Skłodowska już sobie zapisałam znalazłam go na e-clematis w cenie 26,90 czy polecasz tę szkółkę?

Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.

Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))

małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))

wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Mirkowy ogród (początki) 00:17, 17 wrz 2017

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko - Dostojne porosły dalie, szczególnie lubię o ciemnych liściach, tą z panoramicznego zdjęcia.

ja też w tym roku nie wierzyłam że rozplenica Black Beauty przetrzyma mi zimę, dostałam małe siewki od Irenki b. późną jesienią, przesyłka szła trzy tygodnie pocztą, 'ach poczta' zasuszone włożyłam do doniczki, późno ruszyły ale utrzymały się dwie szt.
Cieszę się że ci się podobają.Mam jedną prawie czarną (dostałam od sąsiadki na.wymianę)Nie mogę zrobić fotki aby kolor uchwycić.

Z Black będę zbierać nasionka i znów wysieje.Podobają mi się kłoski takie czarne fajne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies