Agatko, dziękuję Miłkę mam rzeczywiście ładną, ale to już taki charakter tej trawy, dlatego ją sobie cenię - jest to jedna z trzech traw, które lubię najbardziej (do tego dochodzi jeszcze miskant Morning Light i rozplenica) i dobrze u mnie rosną.
Te fioletowe kłosy to jeden z niższych gatunków Perowskii (te rosnące na murku, tak?). Uściski
Przy końcu żółtej fajki rośnie wsadzona rok temu piękna rozplenica NN jej obecna wysokość to 1.30m. Tuż za ogrodzeniem po stronie działki rodziców wsadziłam tuje, bo u mnie szkoda mi było miejsca i chciałam zasłonić ich podwórko gospodarcze. Za rozplenicą w tle widać liściasty krzak, to porzeczka czerwona, ona może wylecieć z tamtą. Po obu jej stronach w tym miesiącu posadziłam bardzo wysokie trawy takie dwa metry. Tuż przed nimi posadziłam trawy zebrinusy. po prawej stronie porzeczki a przed zebrinusem jest budleja, która może wylecieć. Do przodu od niej jest stożek ( obecnie nie przycięty ) z żółtej trzmieliny no i tuja na pniu. Za niby stożkiem z trzmieliny rosną trzy miskanty nn, które już się połączyły w całość. Tuż przed nimi wcisnęłam różyczkę bordową, bo nie miałam jej już gdzie posadzić.
No to jedziemy dalej. Po prawej stronie niby stożka z trzmieliny od strony trawnika rosną kostrzewy sine, które mi się podobały. Tuż za nimi rośnie gipsówka XXL, która jak kwitnie jest fajna, ale zajmuje dużo miejsca, myślę, że zmieni miejscówkę gdzieś do tyłu, ale nadal na tej rabacie. Za gipsówką jest funkia - do eksmisji, dalej irysy granatowe, róża biała Elfie i juki. Przy siatce nowo wsadzony jarząb szwedzki - no bo chcę mieć własne korale do dekoracji i obok niego kolejny lilak wielkokwiatowy. Po kwitnieniu mogę lilaki podciąć , żeby miały formę drzewka. Acha za miskantami jest jeszcze bez koralowy o bordowych liściach ( sadzony w tym roku). Dalej już na innej części rabaty jest bez koralowy o żółtych liściach.
w porannej rosie wszystkie kotki aż rozweselają, czyli drzewa pomyliłam
myślalam, że w zacytowanym zdjęciu w prawym dolnym rogi to właśnie rozplenica purpurowa"Rubrum"?
Agata masz rację. Ja stawiam po trzech sezonach właśnie na 'żelazne' rośliny.
Rozplenica Pegassus, piękna. Mam posadzony szpaler tylko słońca jak na lekarstwo.
Osobiście lubię taki busz jak u Ciebie, klimat w ogrodzie służy roślinom. Pozdrawiam.
Jako Hameln. Kupowałam 10 w tym tą mam taką, 2 też trochę inną, 1 nie zakwitła w ogóle, reszta jest ok. Myślałam, że to jakaś inna odmiana albo jakieś kłosy żeńskie/męskie, kłos są znacznie krótsze, krótsze niż liście.
Teraz producent ogrodzeń nie zrobiłby takich zdjęć fajnych bo jest już gęściutko i wysoko, z drugiej strony mimo, że ogrodzenie bardzo ładne to ja wolę patrzyć na rośliny, i jeszcze tak ładnie ułożone, musicie uważać, na samochody przy drodze bo pewnie patrzają jak jadą z zachwytem, zamiast na drogę
Ps. Wpadłabyś do mnie bo moja rozplenica ma dziwne kłosy i zastanawiam się co to za cudaki.
Dorotko bardzo mi miło tyle komplementów jestem zakłopotana ))
Nie lubie zakupow intrnetowych lubie widziec co kupuje ale korzystam owszem. Wszystkie moje powojniki kupowałam w eclematis polecam maja dobry towar kupowałam u nich rowniez trawy . Zawsze wszystko bardzo dobrze zapakowane.
Duze rozpkenice iestety kupowałam jako nn napewno sa BIG duzo jest tych odmian dziewczyny twierdza ze to Big Boy ))
małe rozplenice to wszystkie hameln ) czy one maja wiecej kotków ? nie wiem dosc dobrze u mnie rosna ))
wysokosc duzej rozplenicy to 1,60 )
koło Fidka sa tam jeszcze miskanty Mornig L 1,80 i w kazdym przesle jest miskant gracimilus tez juz 1,80 ))nie wiem o ktore pytasz napisałm o wszystkich )
Cieszę się że ci się podobają.Mam jedną prawie czarną (dostałam od sąsiadki na.wymianę)Nie mogę zrobić fotki aby kolor uchwycić.
Z Black będę zbierać nasionka i znów wysieje.Podobają mi się kłoski takie czarne fajne.