Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 19:26, 10 paź 2017

Rozplenica już żółknie

Róże przez deszcze marnie kwitną to new dawn

Rapsody blue

Forsycja na żółto rozpoczyna i na żółto kończy jesienią

ElzbietaFranka 19:29, 10 paź 2017

anabuko1 napisał(a)
O ba! To u mnie tak mokro nie było .
Ale kolory jesieni to pięknie uchwycilas.
Masz sporo drzew liściastych to jest z czego wybrać

U nas jest bardzo mokro w radlinach na polach woda stoi. To znaczy, że ziemia bardzo nasiąknięta. Widziałam, że warzywa marchew i pietruszka jeszcze jest na polach bo pewnie nie moga wjechać.
pestka56 23:34, 10 paź 2017

Widziałam te sączki. To są gliniane rurki o średnicy wewnętrznej jakieś 10-12 cm. Są też cieńsze po 5 cm średnicy, ale u nas leżą te grubsze. Przepychali i czyścili czymś podobnym jak mają kominiarze do kominów.
Technika jest taka, że ustalają przebieg sączka i odkopują go co 15-30 metrów. Wyjmują w obu wykopach po jednej kształtce i najpierw przepychają sztywny drut. Potem na końcu tego drutu zakładają "szczotkę" i ciągną. Czasem robią to krótszymi kawałkami. Zależy ile dadzą radę drutu wepchnąć. W każdym razie to jest skuteczne.
ElzbietaFranka 00:26, 11 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Widziałam te sączki. To są gliniane rurki o średnicy wewnętrznej jakieś 10-12 cm. Są też cieńsze po 5 cm średnicy, ale u nas leżą te grubsze. Przepychali i czyścili czymś podobnym jak mają kominiarze do kominów.
Technika jest taka, że ustalają przebieg sączka i odkopują go co 15-30 metrów. Wyjmują w obu wykopach po jednej kształtce i najpierw przepychają sztywny drut. Potem na końcu tego drutu zakładają "szczotkę" i ciągną. Czasem robią to krótszymi kawałkami. Zależy ile dadzą radę drutu wepchnąć. W każdym razie to jest skuteczne.

Kasiu u nas tez tak robili tylko w zbieraczu tak jak napisalas srednica ok 10 cm rury kamionkowe, ale saczki sa o wiele mniejszej srednicy ok. 5 cm i dlatego nie za bardzo mozna je udroznic jak sa zamulone. U nas zbieracz jest oczyszczony tez nie wiem moze saczki nie sa w takim tragicznym stanie.
Takie opady deszczu to nawet drozny saczek nie pomoze.
U mnie grunt gliniasty i bardzo powoli wszystko schodzi. Widocznie u ciebie inny grunt nie ma tyle gliny.
No i ta niecka. Bedziesz kiedys to zobaczysz to wszystko u mnie.
Siedze i kombinuje jak to wszystko rozwiazac. Prawdopodobnie bez podwyzszenia gruntu tez sie nie obejdzie, ale to wiosna bo teraz to nawet taczka nie mozna wjechac.
Kasiolaaa 00:37, 11 paź 2017

U mnie tez masakra na kamienich lisci tylko ze niemam odkurzacza z trawy to juz tyle razy grabilam ze czysto z lasu strasznie leca dębowe liscie
Rosa 08:57, 11 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Pokażę teraz ile mam wody w suchych oczkach

Nieustannie zachwycam się suchymi oczkami .
Elu przyszedł mi taki pomysł do głowy. Czy nie byłoby dobrym rozwiązaniem zrobienie suchego strumienia przy tujach do takiej głębokości, by nie osuszyć za bardzo terenu podczas upałów, by tuje nie ucierpiały podczas upałów?
Wstawiłam u siebie zdjęcie kaliny Watanabe jak wygląda wiosną i latem, może to ułatwi Ci znalezienie dla niej miejscówki: https://www.ogrodowisko.pl/watek/7416-ogrod-za-grosze?page=91.
Brzozowy lasek urzekający . Pozdrawiam
pestka56 09:06, 11 paź 2017

Urzekający świetnie określa zakątki w Eli ogrodzie, Ewo.
To już we dwie namawiamy ją na suchy strumień przed tujami.
Rosa 09:13, 11 paź 2017

Skoro suche oczka w jakiś sposób pomagają, może strumień też będzie dobrym, ładnym i niskobudżetowym rozwiązaniem. Tak głośno się zastanawiam.
sylwia_slomc... 12:19, 11 paź 2017

Świetny pomysł z siatką na oczko na jesień
Suchy strumień przy tujach to bardzo fajny pomysł, można świetnie zaaranżować i będzie dekoracja z pożytecznym
Superowe te oczka z kamyków
sylwia_slomc... 12:24, 11 paź 2017

Ale wody to Ci nalało.....