Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mirkowy ogród (początki)

Mirkowy ogród (początki)

Mirka 12:27, 16 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Rozplenica co pół metra to bardz, ale to bardzo za ciasno, bo ona na dodatek wysoka. Kostrzewka niska i na dodatek ma listeczki cienkie.

Ale ja nie mam kostrzewy
Mirka 12:38, 16 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Zapomniałam o szałwiach i przetacznikach / przetacznikowcach Liatry też byłyby na miejscu
Wszystko to mam i na wiosnę podziałam.
Mirka 12:40, 16 paź 2017

pestka56 napisał(a)
Rozplenica co pół metra to bardz, ale to bardzo za ciasno, bo ona na dodatek wysoka. Kostrzewka niska i na dodatek ma listeczki cienkie.

Wiem i dlatego czeka mnie przesadzanie na wiosnę.
Mirka 12:47, 16 paź 2017

A teraz mi poradźcie co posadzić przed brzozo sosnami?
Wymyśliłam sobie taki żywopłot brzozowo sosnowy(już posadzony) dlugi na 30m.Mam 4 derenie ,berysy czerwone,trawy ,rozchodniki,liatry,rudbekie.Z tych roślin planuję taką długą rabatę.Za i przeciw mile widziane
ElzbietaFranka 20:01, 16 paź 2017

Mirka rozplenice co 0,5 m? Moje sa co poltora a moze i wiecej i sie dotykaja to trawa bardzo szybko rosnie.

Do tej niskiej o ktorej rozmawiacie z Pestka to wyzsze rosliny trzeba posadzic. A jak ona wiosna wyglada czy ja strzyzesz bo wtedy mozna tam posDzic tak jak Pestka pisze od narcyzow do tulipanow. Tulipy tez sa wysokie ponad 50 cm.
ElzbietaFranka 20:04, 16 paź 2017

Mirka napisał(a)
Też mi się podoba Myślę czy rozchodników pomiędzy nimi nie posadzę.Tylko co drugą bym musiała przesadzić.

Mirka albo rozchodniki beda zagluszone albo trawa. Tam tylko cos wyzszego sie nadaje. Teraz przeczytalam, ze zimozielona ale jak wysoko rosnie. Pisze na ta lecie wiec nie moge teraz sprawdzic.
Mirka 09:24, 17 paź 2017

Dziś też piękny słoneczny dzień a ja w pracy buuu.Aby do weekendu
Perukowiec lubię go
Mirka 09:31, 17 paź 2017

ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka albo rozchodniki beda zagluszone albo trawa. Tam tylko cos wyzszego sie nadaje. Teraz przeczytalam, ze zimozielona ale jak wysoko rosnie. Pisze na ta lecie wiec nie moge teraz sprawdzic.
Elu ta trawka to Turzyca włosista Frosted Curls.Mam ją drugi rok jest zimozielona.Czytałam ze w drugim roku powinno ją się przyciąć żeby była ładniejsza.Ciachnę wiosną a teraz posadzę tam jak mi się uda tulipany albo czosnek główkowaty.
pestka56 14:28, 17 paź 2017

Mirka napisał(a)

Wiem i dlatego czeka mnie przesadzanie na wiosnę.

To bedziemy obie rozsadzać, czyli harować jak woły. Gdyby nie oczekiwany efekt, to już by mnie mięśnie bolały
pestka56 14:30, 17 paź 2017

Mirka napisał(a)
Elu ta trawka to Turzyca włosista Frosted Curls.Mam ją drugi rok jest zimozielona.Czytałam ze w drugim roku powinno ją się przyciąć żeby była ładniejsza.Ciachnę wiosną a teraz posadzę tam jak mi się uda tulipany albo czosnek główkowaty.

Mirka, wszystkie niskie trawy (za wyjątkiem hakonechloy) dobrze jest ciachnąć wiosną. Szczegolnie, że jak tego jest dużo, to wyskubywanie zeschniętych liści stanowy potworną katorgę, a efekt wychodzi średni. Czesanie grabiami jest bardzo zawodne