Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Zakręcony ogród 21:03, 17 wrz 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
No, ja sobie w tym roku machnęłam rabatę tawułową z goldflamów właśnie .

Ja bym zestawiła te tawuły z bergenią np. czyli dużymi, mocnymi liśćmi. Albo może z rozchodnikiem o ciemnych liściach np. matroną.

No ja je uwielbiam, więc mi pasują prawie że wszystkim ale kontrastowe duże liście super, jak tu
https://goo.gl/images/mBFqrw
Zakręcony ogród 20:19, 17 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
No i nie wytrzymałam jak zwykle i zaczęłam przesadzanie wczoraj. Skończyłam jak już ciemno było więc fotek brak. Będą jutro.

Przesadziłam większość seslerii obok podestu.Zostawiłam tylko parę przed szałwią. Było ich dużo za dużo.
Wywaliłam Bobo na front pod katalpę.
Barony zgrupowałam wszystkie do kupy.
Rozwary wywalone ( choć lubię je i muszę znaleźć dla nich miejsce )
Kocimiętki poszły obok podestu. Tam jest sucho może będzie im dobrze. A jak nie to ich problem.
Overdamy rozsadziłam w większym odstępie
Fifera pociachany ale nawet to nie pomaga. On po prostu tu nie pasuję. Co z nim począć
tuffety przesadzpne w większych odstępach
tawuły z rabaty podescikowej wywalone a w zamian za nie trzcinniki KF
maluchy świerkowe posadziłam pod trzmieliną wraz z mint frosted curls. Przy okazji powiększyłam rabatę bo była za mała.

I chyba tyle.

No wiesz! Tylko tyle?

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:33, 17 wrz 2018

Do góry
effka napisał(a)
Obiecane foty przedpłocia.
Tawuły Golden Princess i miskanty Kleine Fontanne.

Proszę pani, pięknie będzie .
A miskanty nie będą przeszkadzać w dojściu do kubłów ze smieciami?
Zakręcony ogród 17:37, 17 wrz 2018

Do góry
No, ja sobie w tym roku machnęłam rabatę tawułową z goldflamów właśnie .

Ja bym zestawiła te tawuły z bergenią np. czyli dużymi, mocnymi liśćmi. Albo może z rozchodnikiem o ciemnych liściach np. matroną.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 16:58, 17 wrz 2018

Do góry
Obiecane foty przedpłocia. Jeszcze brakuje kory, kratek z pnączami po obu stronach pojemników na odpady no i przede wszystkim wszystko malutkie, więc efektu jeszcze nie ma.

Druga strona

Tawuły Golden Princess i miskanty Kleine Fontanne.
Zakręcony ogród 16:37, 17 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
mam ten sam problem...i też mam trzy, ale zachwycam się nimi tylko przez 2 tygodnie na wiosnę. Potem są szpetne i wyglądają jak by miały grzyba

No właśnie moja mama ostatnio wydała te tawuły w dobre ręce bo doszłyśmy do tych samych wniosków...
Zakręcony ogród 14:33, 17 wrz 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

tawuły goldflame?

z dziką radością czytam o problemach z obsadzeniem rabaty - jakbym o swojej czytała. toczka w toczkę

si Jak miło,że ktoś ma podobne problemy Choć myślałam,że Ty bardziej porządki poremontowe niż ogród ogarniasz chyba wsadzę je tymczasem na frontową . Do wiosny, potem sie zobaczy Bo tam jak pamiętasz bardziej zimozielono miało być. Choć kulek też tam było sporo. Muszę wrócić do Twoich planów mojej frontowej ....
Zakręcony ogród 14:18, 17 wrz 2018

Do góry
DorKa napisał(a)

no otóż to to co komisyjna eksmisja ?

Ja mam jeszcze przy domu wał przeciwpowodziowy , który mam ochotę obsadzić ale nie wiem co tam szanse wyrosnąć...

tawuły goldflame?

z dziką radością czytam o problemach z obsadzeniem rabaty - jakbym o swojej czytała. toczka w toczkę
Zakręcony ogród 08:11, 17 wrz 2018

Do góry
No i nie wytrzymałam jak zwykle i zaczęłam przesadzanie wczoraj. Skończyłam jak już ciemno było więc fotek brak. Będą jutro.

Przesadziłam większość seslerii obok podestu.Zostawiłam tylko parę przed szałwią. Było ich dużo za dużo.
Wywaliłam Bobo na front pod katalpę.
Barony zgrupowałam wszystkie do kupy.
Rozwary wywalone ( choć lubię je i muszę znaleźć dla nich miejsce )
Kocimiętki poszły obok podestu. Tam jest sucho może będzie im dobrze. A jak nie to ich problem.
Overdamy rozsadziłam w większym odstępie
Fifera pociachany ale nawet to nie pomaga. On po prostu tu nie pasuję. Co z nim począć
tuffety przesadzpne w większych odstępach
tawuły z rabaty podescikowej wywalone a w zamian za nie trzcinniki KF
maluchy świerkowe posadziłam pod trzmieliną wraz z mint frosted curls. Przy okazji powiększyłam rabatę bo była za mała.

I chyba tyle. Pokaże Wam juro zdjecie to podpowiecie co jeszcze do zmiany`.
A tymczasem miłego dnia dla wszystkich
Zakręcony ogród 07:59, 17 wrz 2018

Do góry
Anda napisał(a)
Wiesz, ja bylinowo-różana jestem, na świerkach i innych iglakami się nie znam. Z tej rabaty na pewno wywalilabym Zebrinusa i Red Barona. Ten ostatni strasznie się rozłazi, ten pierwszy powoduje oczopląs Dodałabym dwa trzcinniki, żeby było ich 5 w sumie. Tawuły wymieniłabym na szałwie. Mniej gatunków w większych ilościach
Zamiast Bobo i Anabell dałabym jeszcze 2 rozplenice. Zamiast lawend dodałabym jakieś białe, nowej generacji, zawilce jesienne. Byle nie Honorine bo pożrą rabatę Wiosną na rabacie ładnie wyglądałyby anemony wiosenne i narcyzy

Zebrinus tam jest bo nie wiem gdzie ma być ale red barona muszę tam mieć. Bradzo mi się podoba a to jedyna rabata, która mu odpowiada.
Bobo wywalone ale anabelka zostaję. Mam dwie po obu stronach ścieżki i chciałam uzyskać taki efekt, żeby wchodziły na ścieżkę z dwóch stron
W samym słońcu 13:46, 16 wrz 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Już ci pisałam, że tawuły można spokojnie posadzić pod okapem. Cofnąć je ewentualnie lekko do tyłu. Z przodu zostawić miejsce na śnieg, a rosliny posadzić głębiej na rabacie.
Ponieważ jest to rabata półcienista, to i większy jest wybór bylin na takie stanowisko. Byliny na zimę zanikają przecież. A takie cieniolubne lubią wilgoć.
Można na prawdę coś tam pokombinować. Ale to trzeba przemyśleć.

bez prób i błędów (i wyciągania wniosków) nie ma ogrodnictwa

Będę czytać zimą
Na tej rabacie pod domem była kiedyś kora, ale ziemia ja zjadła...pewnie dlatego tuje powera dostały
W samym słońcu 12:59, 16 wrz 2018

Do góry
Już ci pisałam, że tawuły można spokojnie posadzić pod okapem. Cofnąć je ewentualnie lekko do tyłu. Z przodu zostawić miejsce na śnieg, a rosliny posadzić głębiej na rabacie.
Ponieważ jest to rabata półcienista, to i większy jest wybór bylin na takie stanowisko. Byliny na zimę zanikają przecież. A takie cieniolubne lubią wilgoć.
Można na prawdę coś tam pokombinować. Ale to trzeba przemyśleć.

bez prób i błędów (i wyciągania wniosków) nie ma ogrodnictwa
W samym słońcu 12:49, 16 wrz 2018

Do góry
Toszka,odpisze w części bo dzieci mi tu wrzeszczą ... Tam gdzie jest gruz chciałam miejsce zrobić dla tuj,których nie mam gdzie przesadzić,niczego więcej na ten rok tam nie planowałam na tej rabacie- i tak jak pisałam chyba wczotaj tuje oddam bo szkdoa by kolejny rok śnieg je łamał i niszczył. Póki co pięknie się zregenerowaly, ale wszystko ma swoje granice i po najbliższej ziemi może się okazać, że zostaną zmasakrowane. I choć one są śliczne bo wyjątkowo w tym roku wszystkie tuje bardzo urosły to bez żalu część tych tuj Danica oddam. Chciałam tylko te 2-3 sztuki dać w tym roku, ale nie widzę ich u siebie bo przy hortensja się nie zmieszczą chyba że od strony brzozy. Nie wiem, nie widzę tego oczami wyobraźni. Mam kilka bukszpanów, które w sumie bez żalu też mogę oddać, jedynie to co dostałam od mamy czyli hortensje oraz Tawuły są zbyt bliskie mojemu sercu, żeby ich się pozbyć... To tylko tyle i aż tyle.

Pod oknem śnieg spada od 80- 90 cm i dalej

Nie wiem czy podejmę się tego odgruzowania bo cała ta ziemia powinna być wywieziona, a nie mam gdzie jej wywieźć a potem potrzebna byłaby nowa , a na to funduszy brak niestety. Ewentualnie przez sitko można byłoby ja jeszcze przesypać

Edit. Od 100 cm i dalej śnieg spada. I tak,okna są na tej ścianie.
W samym słońcu 10:44, 16 wrz 2018

Do góry
Najgorsze jest to, że równolegle piszesz o dwóch rabatach - pod domem i przy wjeździe. Trudno połapać się blondynce.

Teraz jeszcze doczytałam, że ta rabata pod domem to wąziutki pasek 70-80cm.

Dla jasności tylko dodam, że na tę rabatę pod domem, półcienistą, z potencjalnie spadającym śniegiem tuj nie możesz dać - za mało słońca dla światłolubnych tuj.
Teraz jeszcze doczytałam, że tawuły jakie masz to dwie różne odmiany.
Ile jeszcze królików z rękawa wyciągniesz?

Rabata wjazdowa - mówisz, ze na połowie jest beton? gruz? co dokładnie?

Może warto trochę wysiłku włożyć i uprzątnąć to i mieć do końca życia spokój, a nie palpitacje serca na widok zachwaszczonego wiecznie kawałka?
Zobacz jak dziewczyny odgruzowują teren - Mary (ogród z rowerem), Agnieszka z Gutlandii (która nawet bliska była obrazy jak kazałam jej sprzątać i kopać)), Polinka, która świeżo wyciągała dwie warstwy betonowych płyt z nowej rabaty, czy nawet Makusia, która posadziła drzewa na gruzie i dostała w dziale chorobowym od Mazana reprymendę...(czyściła ziemię potem biegusiem). Takich ogrodów z niespodziankami jest więcej na forum.
Można na tym kawałku jedynie posadzić rosliny płytko korzeniące się, ale zawsze będziesz niezadowolona...przy każdym powrocie do domu, przy każdym wjeździe i wyjeździe przez bramę.
Nie poddawaj się! Nie idź na skróty! Tworzysz swój raj na wiele lat!

Tuje strzyże się w drugiej połowie marca, przed przyrostami. Tuje strzyże się płytko i delikatnie koryguje co raz głębiej - tuja to nie cis i nie bukszpan...pochopne szybkie zbyt głębokie strzyżenie może odsłonić dziury zarastające latami.
W samym słońcu 22:04, 15 wrz 2018

Do góry
Toszka dała mi do myślenia odnośnie zimozielonych i chyba tylko je plus 2-3 trawy dałabym pod dom. Tylko co posadzić, żeby nie było za duże?

Może tawuły po brzegach ( 5 sztuk w sumie to dwie odmiany są) i 2-3 Miskanty jednak. Gdzie i ile dać Danic?
Co jeszcze to pojęca nie mam
W samym słońcu 20:46, 15 wrz 2018

Do góry
Zoja- Tam glina jest wywalona niemal na samą górę ( jak rura była wkopywana). Skalniakowe rośliny średnio mi się widzą niestety.
Cóż, zarośnie znowu perzem i innymi chwastami i będzie znowu "ślicznie", tyle tylko,że niepotrzebnie darń zerwałam.
Odechciało mi się robić cokolwiek już...no, ale po niedzieli sprawdzę jakie tam pod tujani pH, dodam mączki i siarki i posadzę te hortensje co nam. Zamówię jeszcze trawy..tylko bije się z myślami czy Miskant ML czy Rozplenice co Toszka pisala . W sumie na żywo chyba żadnej z tych traw nie widziałam :/ posadzę też tawuły pod dom i finito. Trzeba będzie pomyśleć co tam posadzić, ale to nie w tym roku
W samym słońcu 10:40, 15 wrz 2018

Do góry
Tak, rozchodniki już wykreslilam
Limelight już zamówiłam,więc one będą na pewno,w sumie będę mieć 8 sztuk.
Anabelle spryskalam ostatnio topsinem i jutro jak nie będzie padać, nie wiem czy nie za duży odstęp czasowy od pierwszego psikania,ale robię na czuja.
Mam je i są ok, ale jakoś do mnie nie przemawiają jak Limelight. Narysuję to tak jak odpisałaś

Rabatę nr 2 widzę częściowo,nie widzę jej w całości z żadnego okna.
Danica już spore są,więc przyjmuje,że będą miały niedługo metr. W tym roku porządnie przyrosły.

Czyli dać 3 w tyle rabaty? Tzn w rogach i na środku? Pomiędzy nimi Sundae?

Kurcze, aż tak mocno Tawuły nie cielam jeszcze, pewnie jakieś 15 cm zostawiałam. Na wiosnę machnę mocniej.

Jakbyś zaproponowala, co dać pod dom? Narazie nie mam tu nic kupione, więc to nie jest powiedziane,że musi tam być. Czy posadzić je przed hirtensjami czy na brzegach

Mają tu sąsiedzi szpalery tuj, więc widze jak one wyglądają i szczerze to u niektórych to aż za dużo ich jest tuje, cisy. Fajnie zima wygląda, ale latem jak nie maja za bardzo kwitnących kwiatów to nie wygląda to już za ciekawie. Przynajmniej te co ja widzę być może kiedyś zmienię zdanie

Widok z okna - ten akurat mam na drzewka owocowe a w przyszłości drzewa owocowe- te będę widzieć z kuchni i salonu

Spróbuję to narysować
W samym słońcu 09:46, 15 wrz 2018

Do góry
Tuje w żywopłocie to nie rośliny bazowe...to ściany "domu". Wiem, ze masz młode i jeszcze tego nie widzisz, ale masz wyobraźnię i nie zawahaj się jej użyć

Roślina bazowa jest jak element architektoniczny...wspólny mianownik dla całości ogrodu...jak motyw w muzyce przewijający się od początku do końca

Reszta, to ozdobniki...zapychacze czaso-przestrzeni

Hortensje zbyt krótko kwitną...a zimą -prawdę powiedziawszy - zupełnie nie zdobią.

Dodatkowo niezwykle ważny jest element estetyczny widziany z okna. Może latem nie przywiązujemy uwagi do tego szczegółu, ale zimą i wiosną taki widok z okna niezwykle cieszy...i napawa optymistyczną energią.

Dlatego tak ważne jest zaplanowanie rabat na 4 pory roku. I ważne są elementy zimozielone. Żywopłot tego nie zastąpi.
Czy rabatę nr2 widzisz z okna?

Tawuły japońskie ja bym dała pod dom. Nawet jeśli śnieg spadnie i je połamie to nic się nie stanie...ja swoje co wiosnę ścinam nisko na 5-10cm i odradzają się jak Fenix. Czym starsza tawuła tym mocniej odbija.

Tuje Danica wcale nie są miniaturkami. Dość szybko potrafią mieć metr średnicy. I trzeba je w związku z tym systematycznie strzyc, aby utrzymać zaplanowany gabaryt.
Dodatkowo tuje nie lubią dotyku, bo błyskawicznie w tym miejscu zamierają. I niestety, to nie bukszpan lub cis, że w dwa sezony zabudują dziurę.
Dlatego proponuję nie dawać ich w środek rabaty, a jedynie dać po bokach...lub w rogach rabaty.

I mam zastrzeżenia do rabaty nr1. Popatrz na rysunek...juz na nim widać, że jest źle wyważona. Wydaje mi się, że tak długi szpaler Limek w stosunku do Anabelek i traw jest nieproporcjonalny i przez to niepokojący...nie mający równego rytmu nasadzeń.
Proponuję dać sekwencję
5 anabelek
2 miskanty (a może rozplenice Hameln?)
4 limki
2 miskanty
4...i teraz zdecyduj czy znów Limki czy Anabelki. Jesli Anabelki to w pierwszej sekwencji daj tylko 4 a nie pięć. Utrzymasz lepsze proporcje na całej długości.

Rozchodnika na tej rabacie nie sadź, bo za dwa sezony nie będzie miał słońca
W samym słońcu 09:09, 15 wrz 2018

Do góry
Całość wygląda mniej więcej tak.

Mój plan obejmuje przeważnie roślinę bazową, czyli tłem są tuje ,potem hortensje.
Większość roślin to są takie moje nie kupowane i raczej wolałabym ich nie wyrzucać

Zacznijmy od największej
Aktualnie rosną tam rośliny za ciasno posadzone, część rabaty jest przekopana z kora i obornikiem,czekam na mączkę cały cały czas.i znak sygnał od Toszko czy mogę sadzić hortensje czy nie, bo wówczas bym musiała przesadzić Limelight a pod Anabelle przygotować dołki.
Co tam rosnie?
5 tawuły japońskich
2;tawułki Arendsa
Parę maluch bukszpanów
2 trawy jakieś takie do 80-90 cm( turzyca być może nie mogę zapamiętać nazwy)
2 Sundae fraise
5 Anabelle i4 Limelight
Za drzwiami do ogrodu... 00:12, 15 wrz 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Elu ten długi pas przy wjeździe to musi być trawnik
A nawadnianie automatyczne będzie wszędzie
Miejsce gdzie jest najbardziej sucho to inne miejsce,tam też będzie polepszona ziemia i nawadnianie ale rosną tam srebrny świerk i jodła koreańska (ok.15-letnie) i zastanawiam się czy mimo nawadniania ,przy takim upalnym lecie jak to tam trawa da radę?Ale irgi tam nie posadzę,mam jedną irgę że względu na przebarwienie,trzymana w ryzach sekatorkim i ona mi wystarczyRaczej chodziło mi o coś niskiego przy samej ziemi.Chyba jednak najpierw spróbuję trawnik z nawadnianiem

Swierk i jodła ma korzenie jaka ma koronę mają korzeń palowy. Nie musisz siać trawy pod samymi drzewami. Zrób większą obwódkę z kostki jakiejkolwiek i przysyp żwirkiem pod spód daj kartony żeby żwir nie leżał na ziemi lub obsyp korą. Trochę podwyższ rabatę w ramach obwódki.
Możesz jeszcze posadzić trochę host lub żurawek aby nie było mdło pod iglakami. Taka moja propozycja.Wiem co to irga i nie musisz tłumaczyc.
Na tej obwódce zrób nawodnienie kropelkowe i będzie dobrze.

Przy samej ziemi to możesz posadzić tawuły i ciąć są bardzo ładne, jałowce płożące jest kilka gatunków. Jest mnóstwo traw pięknych niskich.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies