Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » W samym słońcu

W samym słońcu

sarenka 16:30, 25 paź 2018

zoja napisał(a)
uśmiech zostawiam

zamilkłaś - ryjesz w ziemi czy odpoczywasz?
ja zbieram siły na sobotę - może będzie ładniej niż dziś

Zojacieszę sie,że zzajrzala ja pytania zostawiłam a potem wena mnie opuściła

Kasia, to kupię gotowa bo będę chciała posadzić tak jak Ania jeżówki w styczniu.
Kasii- to ja chciałam na odwrót zrobić no zobaczymy czy się uda cokolwiek zrobić bo narazie jak nie wiatr to deszcz czyli zrywalas darń ,odkladlas ja na bok, przekopywałas,mieszalas z dobrociami i potem odsuwalas na bok i kladlas darń i zasypywałas??
Nie wiem co będę na tą rabatę sadzić- nie mam na nią pomysłu- to ta rabata co będzie przed drzewami owocowymi. Ona widoczna z okna jest. Tak żeby roślinność od wiosny do jesieni fajnie wyglądają- tzn różne gatunki, tyle,że moja wiedza ograniczona ja to bym posadziła Rozplenice ( Magic), jeżówki wszelkiej maści, z zimozielonych to została mi 1 Danica i więcej nie wiem co by mogło fajnie wyglądać.
Pewnie znowu żurawki będę miała jak się rozmnaża, tawuły że dwie ( mam dwa rodzaje jednej 2 a drugiej 3-4)i tawułki. No i mam dwie Sundae fraise. To
To będzie rabata w pierwszej kolejności robiona na wiosnę, kontynuacja wzdłuż borówek będzie w międzyczasie,ale w tym roku nie będę tam zaczynać.

Miejsce na drzewka zostawię, ale kiedy je posadsimy to nie wiem.

Jeśli się okaże,że w tym roku nic robić nie zdążę to ten obronik zawiązać i worki widłami podziurawić?
Anda 16:40, 25 paź 2018

Ja nie Kasia, ale chyba do mnie pisalas

Najpierw zrywalam darn, odkladalam na bok, potem przekopywalam ziemie i tez kladlam ja na bok. Mialam przygotowane dwie pachty, na ktorych to wszystko odkladalam. Darn odwrocona korzeniami do gory dawalam z powrotem i na to ziemie, ktora byla pod darnia. Przekopane bylo na glebokosc dwoch szpadli. Ta darn pod warstwa ziemi niesamowicie spulchnila, zmiekczyla mi glebe. Robota to byla okropna na tej mojej glinie. Mialam dosc i wszystko mnie bolalo, ale sie oplacilo

Jak juz przygotujesz rabate to zrob zdjecie i bedziemy sie zastanawiac, co posadzic
A tak w ogole to jaki styl nasadzen Cie kreci?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 23:23, 25 paź 2018

Tak Ewa, to było do Ciebie - przepraszam!!! Rozmawiałam dziś z sąsiadka i chyba dlatego się pomyliłam :/

Jaki styl to nie wiem bo za bardzo się nie znam. Na jednej rabacie mam muszę masz, nie wiem czy da się tam porządek zrobić a na tej to już bym wolała coś bardziej wizytowego, nowoczesnego raczej jednak za dużo roślin nie znam. Tak jak pisałam to lubię trawy, coś ładnego zimozielonego, kwitnące cos , jeżówki. Niektóre rośliny, które mam chciałabym tam umieścić. Mam 2* Sundae fraise
Tawuła japońska dwie odmiany, jedna fajna druga mniej
1 Danica
I jeżówki mieć będę z nasionek i coś się kupi

Pisałaś wcześniej o 3 drzewach, nie podjęliśmy decyzji które by miały tam iść więc miejsce co najwyżej by zostało.

zoja 10:32, 26 paź 2018

sarenka napisał(a)

Zojacieszę sie,że zzajrzala ja pytania zostawiłam a potem wena mnie opuściła

Megi ja często zaglądam, nawet uczę się czytając wpisy u Ciebie
tylko nie zawsze wpis zostawiam
sarenka 12:29, 26 paź 2018

Ja do Ciebie też Zoja

Właśnie sobie przypomniałam, że szałwi nie przycielam no i te nieszczęsne tulipany czekają....
Anda 12:35, 26 paź 2018

sarenka napisał(a)
Tak Ewa, to było do Ciebie - przepraszam!!! Rozmawiałam dziś z sąsiadka i chyba dlatego się pomyliłam :/

Jaki styl to nie wiem bo za bardzo się nie znam. Na jednej rabacie mam muszę masz, nie wiem czy da się tam porządek zrobić a na tej to już bym wolała coś bardziej wizytowego, nowoczesnego raczej jednak za dużo roślin nie znam. Tak jak pisałam to lubię trawy, coś ładnego zimozielonego, kwitnące cos , jeżówki. Niektóre rośliny, które mam chciałabym tam umieścić. Mam 2* Sundae fraise
Tawuła japońska dwie odmiany, jedna fajna druga mniej
1 Danica
I jeżówki mieć będę z nasionek i coś się kupi

Pisałaś wcześniej o 3 drzewach, nie podjęliśmy decyzji które by miały tam iść więc miejsce co najwyżej by zostało.

Pod drzewami tez mozna fajne rzeczy sadzic

Na tej rabacie prze wjezdzie ale przy stronie do sasiadow pisalysmy o urzadzeniu rabaty z perovskia, rozchodnikami i prosem. Mialas zrobic rysunek Ta rabata naprzeciwko, po drugiej stronie wjazdu przy sadzie, powinna byc podobna, zawierac podobne rosliny. Wtedy bedzie spojnie

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
sarenka 13:18, 26 paź 2018

Tak Ewa, miałam zrobić rysunek, ale jakoś tak że mnie cała energia zeszła, że nie mam głowy do tego. Strasznie przemęczona jestem ostatnio, ale jak tylko jakiś zastrzyk energii dostanę to będę rysować
Anda 13:47, 26 paź 2018

sarenka napisał(a)
Tak Ewa, miałam zrobić rysunek, ale jakoś tak że mnie cała energia zeszła, że nie mam głowy do tego. Strasznie przemęczona jestem ostatnio, ale jak tylko jakiś zastrzyk energii dostanę to będę rysować

Wiesz, u mnie tez tej energii mało aktualnie, więc Cię bardzo dobrze rozumiem
sarenka 15:10, 27 paź 2018

Toszka, jak zajrzysz to napisz mi proszę ile dać tego Decis50 na litr wody żeby te doniczki zamoczyć. Jest szansa, że dziś się może to udać
sarenka 17:56, 27 paź 2018

Posadziłam wszystkie tulipsy
Zastanawiam się czy nie dokupić jeszcze ze 30 sztuk o nie posadzić wzdłuż chodnika domu.i tak przecież trawy siać nie będę, najwyżej na jesieni posieje. To tak sobie wymyśliłam.teraz tylko kupić.

I tuje do końca oskubalam

Od razu lepszy humor.

Zoja- jak zerkniesz to napisz mi na priv gdzie kupowałas i jakie. Już dziękuję