Otrzymałam takie pytanie:
...czytałem taki wątek o odzieleniu rabaty wysypanej korą od trawnika, Pani sugeruje że najlepiej tym szpadelkiem jest odciąć trawnik,
- moge wiedzieć jak często trzeba taki zabieg wykonywać i czy kora się nie wysypuje na trawe,jak jest z koszeniem kosiarką?
- Ja mam posadzone przy płocie tuje bardzo długi odcinek około 100metrów , chciałem wyspać wokół nich taki długi pas kory,czyli wystarczy tylko zerwać tą darń wierzchnią, odzielić tym szpadelkiem i koniec?
- na jaką głębokość to trzeba zrobić?
z góry dziękuje za pomoc,bo czeka mnie dużo pracy,a chciałbym to zrobić dobrze,bo jakoś te plastiki i taśmy do mnie nie przemawiają,najgorzej przy tym łączeniu kosić ten trawnik,
- prosze o pomoc jak najlepiej to mam zrobić.
- Gdzie moge kupić taki szpadelek,czy moge też to zrobić zwykłym szpadlem?
Odpowiedź:
- jak często zależy od tego jak szybko będzie zarastało. Raz w miesiącu, ale niektórzy robią częściej, niektórzy robią dwa razy w roku
- kora się nie wysypuje bo powstaje "rowek" - granica
- najpierw oddzielić szpadelkiem. Potem zebrać łopatą wzdłuż, żeby nie popsuć kantu i dopiero działając na rabacie, odwracać darń lub ją zdejmować. Posypać korą.
- głębokość zależy od gleby, czy zbita, czy rozpada się, na gliniastej może być trudno nawet wbić szpadelek, więc będzie to 5 cm, ale może być i więcej, do 10 cm.
- szpadelki były w naszym sklepie, rozpromowałam u nas ten rodzaj narzędzia i taki sposób pielęgnacji ogrodu i wyznaczania granic rabaty, ale teraz sklepu nie ma. Znajdziesz je zapewne w każdym sklepie dużym typu obi czy podobnym
- zwykłym szpadlem nie zrobisz bo jest wygięty i nie ma tak ukształtowanego ostrza.
Naprędce znalazłam zdjęcie z Anglii, z bliska widać