Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Sadzimy cebulki kwiatowe 19:03, 09 lut 2017

Do góry
A w jakim miejscu i w jakiej temperaturze przebywały owe cebulki? Pod jakim art. poproszę tytuł
Cis - Taxus 18:55, 09 lut 2017

Do góry
Nom i do przodu kochana
Choina kanadyjska - Tsuga canadensis 18:53, 09 lut 2017

Do góry
Raczej bym nie obstawiała, bo ona ma pokrój jakby gniazdowy, rozłożony na boki.

A więc nie zabuduje dziur, bo będzie zwisała. Ja nigdy z niej nie robiłam, ale to nie to samo co karłowa zwykła, bo ona zwisa jak tutaj

Nie wiem jak długi masz odcinek, bo może szkoda kasy?
Rozpoznawanie bylin 18:48, 09 lut 2017

Do góry
To prawdopodobnie Rodgersja pierzasta (Rodgersia pinnata). Napisz czyje to zdjęcie, jeśli nie jesteś jego autorem, muszę usunąć.

Ale podlinkuję Tutaj
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:46, 09 lut 2017

Do góry
Elektryczny też odradzam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:28, 09 lut 2017

Do góry
Zdrowa to ja nie jestem jeszcze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:24, 09 lut 2017

Do góry
Gabriela napisał(a)
Metalowe, stylowe mebelki bywają na wiosnę w TK Maxx. Ja nabyłam w zeszłym roku okrągły stół i cztery krzesła w angielskiej mięcie za 700 zł. Wybierając trzeba zwracać uwagę na tę solidność, z tych lżejszych szybko odłazi farba jak stoją na dworze, (koleżanka tak miała), bo proszkowo to one nie są malowane.
Takie białe koronkowe w starym stylu, malowane proszkowo, są u nas do kupienia za ok. 2000 zł za komplet. Kiedyś te stare też były nowe.

Może trafię. Modne są odrapane więc nawet może swoich nie będę specjalnie malowac.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:50, 09 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Więcej drzew pociągnąć w lewo.

Danusiu jakie drzewa mają system korzeniowy niezbyt rozległy aby można je umieścić w pobliżu oczyszczalni drenażowej?czy świdośliwa wielopniowa będzie tu dobrze wyglądać?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:08, 09 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, rabatę zlikwiduję, bukszpan zostaje. Czy mam go czymś podsadzić, czy ma tak zostać?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:44, 09 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Stożki nie robią ogrodu wbrew pozorom. .

..hm... coś czuję, ze mój pierwszy "prjekcik" do kosza ! (???)

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1325777/original.jpg

Chyba wszyscy za bardzo jesteśmy zapatrzeni w Twój ogród Danusiu...
zatem w czym tkwi fenomen??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:05, 09 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie , puszczają nowe gałęzie jak głupie. Obserwacja dotyczy magnolii 'Susan'.

Nie chodzi mi o to, że należy ciąć, ale o to że można ciąć. Można i nic się nie dzieje. No chyba że magnolia się "kisi" w ogrodzie i byle jak rośnie, ale jeśli szaleje, to czemu nie podciąć gałązki, które uniemożliwiają przejście i zacieniają całą rabatę, że nie można nic pod tym posadzić.

Dziękuję Świetna wiadomość właśnie o to chodzi żeby coś pod nią móc posadzić
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:38, 09 lut 2017
Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dwójka a przy domu jedynka.

Dziękuję kochana Danusiu
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:02, 09 lut 2017

Do góry
Dwójka a przy domu jedynka.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:59, 09 lut 2017

Do góry
Wieje i mrozi. Wczoraj cały dzień padało. U mnie zima cały czas jest niestety
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:46, 08 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak jak u koleżanki, są z kosmosu. Nie pasują. Stożki nie robią ogrodu wbrew pozorom. To już lepiej żeby kule były na pniu, bo są po lewej stronie.

Dziękuję za pomoc. Uczę się czytając twe rady. gdyby nie ogrodowisko moje pojecie o ogrodnictwie byłoby marne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:44, 08 lut 2017

Do góry
Śliczny, podobny. Mój jest bardzo odrapany, łuszczy się. Trzeba będzie trochę nad nim popracować.
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 22:41, 08 lut 2017

Do góry
Pomocne artykuły

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje
Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 22:36, 08 lut 2017

Do góry
Otrzymałam takie pytanie:

...czytałem taki wątek o odzieleniu rabaty wysypanej korą od trawnika, Pani sugeruje że najlepiej tym szpadelkiem jest odciąć trawnik,

- moge wiedzieć jak często trzeba taki zabieg wykonywać i czy kora się nie wysypuje na trawe,jak jest z koszeniem kosiarką?

- Ja mam posadzone przy płocie tuje bardzo długi odcinek około 100metrów , chciałem wyspać wokół nich taki długi pas kory,czyli wystarczy tylko zerwać tą darń wierzchnią, odzielić tym szpadelkiem i koniec?

- na jaką głębokość to trzeba zrobić?

z góry dziękuje za pomoc,bo czeka mnie dużo pracy,a chciałbym to zrobić dobrze,bo jakoś te plastiki i taśmy do mnie nie przemawiają,najgorzej przy tym łączeniu kosić ten trawnik,

- prosze o pomoc jak najlepiej to mam zrobić.

- Gdzie moge kupić taki szpadelek,czy moge też to zrobić zwykłym szpadlem?

Odpowiedź:

- jak często zależy od tego jak szybko będzie zarastało. Raz w miesiącu, ale niektórzy robią częściej, niektórzy robią dwa razy w roku
- kora się nie wysypuje bo powstaje "rowek" - granica
- najpierw oddzielić szpadelkiem. Potem zebrać łopatą wzdłuż, żeby nie popsuć kantu i dopiero działając na rabacie, odwracać darń lub ją zdejmować. Posypać korą.

- głębokość zależy od gleby, czy zbita, czy rozpada się, na gliniastej może być trudno nawet wbić szpadelek, więc będzie to 5 cm, ale może być i więcej, do 10 cm.

- szpadelki były w naszym sklepie, rozpromowałam u nas ten rodzaj narzędzia i taki sposób pielęgnacji ogrodu i wyznaczania granic rabaty, ale teraz sklepu nie ma. Znajdziesz je zapewne w każdym sklepie dużym typu obi czy podobnym

- zwykłym szpadlem nie zrobisz bo jest wygięty i nie ma tak ukształtowanego ostrza.

Naprędce znalazłam zdjęcie z Anglii, z bliska widać

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:19, 08 lut 2017

Do góry
Ja tylko powiem, co nagle to po diable. Suche źdźbła zatrzymują większe ilości śniegu, chronią przed mrozem. Po prostu nie wolno tak się niecierpliwić w tym temacie
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 22:13, 08 lut 2017

Do góry
Poproszę o odczytanie pw.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies