Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:06, 10 kwi 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Niesamowicie zaawansowane są u Ciebie pąki wszelakie. Jak zwykle nadziwić się nie mogę. Cebulowe nie wiem czy w tym roku nie mają za sucho?

Może tak być, że mają zbyt sucho. Zimą opadów było niewiele, trochę wilgoci było z tego ostatniego opadu śniegu i tyle.

Pachną!

Ruszyły tawuły wczesne. Uwielbiam je podczas kwitnienia.

Nieformowany żywopłot się zagęszcza.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 21:04, 10 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Kaline sztywnolistną dopiero co kupiłem, ona zawsze ma takie opadłe liscie? Piekna jest.

Grzesiu ona ma takie opadłe liście ja ją lubię za to że rośnie w najgorszych warunkach
Sosna himalajska jest zawsze piękna dzięki swoim długim miękkim igłom
i niesamowitym szyszkom

Ogród bez reguł 21:03, 10 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Też kupiłem ale tylko 10 paczek niestety termin ważności do 25 kwietnia to teraz jemy bułki i weki na szczęście są pycha i dziś własnie uświadomiłem żonie że do piekarni już nie będę chodził, ale się ucieszyła
Ale przecież jak zamrozisz, to spokojnie możesz je mieć
My już od wielu lat nie kupujemy pieczywa

Ogród na glinie 20:59, 10 kwi 2020

Do góry
Popracowałam dziś nad niwaki. Zaczyna mi się podobać.
Ogród bez reguł 20:58, 10 kwi 2020

Do góry
Kasya napisał(a)

Tez lubię

A ze swietami taki kłopot ze nie umiem jedzenia w skali mikro przygotować

Na szczęście nadwyżki zawsze można zamrozić
Mi została jeszcze sałatka i ciabatta i finito Mięcho w wolnowarze zrobi się samo

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:56, 10 kwi 2020

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Też mam EE, pierwsze dwa lata były boskie, w tym jakoś lichsze, ale i tak są i cieszą, dosadzałam jesienią, więc nowe mieszają się ze starymi, nie jest źle. Może kupię jakiś nawóz do tulipanów, może się wzmocnią cebulki?
U mnie wczoraj nagle zrobiło się pochmurno, zimniej i zerwał się wiatr, uciekaliśmy z Jasiem do domu, bo zaczęło kropić. I jak szybko zaczęło, tak szybko skończyło, spadło 5 kropli na metr kwadratowy Okropnie sucho...

Dzisiaj podlewałam wodą ze studni warzywnik. Groszek, bób, marchew i rzodkiewka wykiełkowały. Przy okazji podlałam czosnek i borówki. Kancikowałam kręgi wokół drzewek w sadzie i ziemia jest sucha jak pieprz. W poniedziałek ma padać, ale już ogłaszają wiosenna suszę. W niektórych miejscach w Polsce od miesiąca nie padało.

Nie chce mi się wykopywać tulipanów w czerwcu. Na rabatach mam wtedy taki busz, że poniszczyłabym inne nasadzenia. Trzeba się chyba pogodzić, że albo się corocznie dosadza cebulki, albo w kolejnym roku rosną mizeroty, które zanikną. Te współczesne cebule nie maja takiej mocy jak te sprzed lat. Druga sprawa, że my tak do końca nie pozwalamy tulipanom spokojnie zasnąć, czyli zaschnąć. cebula wzmacnia się poprzez konsumpcje substancji odżywczych z łodyg i liści. A ten stan przejściowy nie wygląda najlepiej. Może zbyt wcześnie się wyzbywamy tej części nadziemnej?
Jeszcze jakieś wyłażą. Jesienią nie dosadzałam żadnej tulipanowej cebulki.

No to po szafirku!

Przy tarasie chwilowo jest minimalistycznie.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:52, 10 kwi 2020

Do góry
Agania napisał(a)

Nie wytrzymałam i posadziłam tym bardziej, że eM przygotował mi miejscówkę,
co tam było goły martwy chojok po przepięknej sośnie tu jej krótka historia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5553-pinus-pumila-glauca-sosna-karlowa-glauca?page=2
szkoda mi jej bardzo chyba rdza wejmutkowa ją załatwiła
ale dereń Cherokie Chief godnie ją zastąpi

To kiedy sadzisz swojego... masz już miejscóweczkę?

Miejscóweczka gotowa. Dół wykopany. Powstrzymały mnie jedynie zapowiadane u nas przymrozki we wtorek. Nie chcę żeby ścięło kwiatki bo już się fajnie rozwinęły. Wytrzymam te kilka dni .
Pachnący różami, malowany bylinami 20:51, 10 kwi 2020

Do góry

Ogród pod lasem 20:45, 10 kwi 2020

Do góry
Znalazłam fotkę, na dole widać pąka, taki cytrynek jest. Kwiat po rozwinięciu nie jest jadowicie żółty, tylko taki rozbielony, maślany.

Pachnący różami, malowany bylinami 20:44, 10 kwi 2020

Do góry

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:39, 10 kwi 2020

Do góry
an_tre napisał(a)

[

Co to jest?
Ogród pod lasem 20:38, 10 kwi 2020

Do góry
Na razie jest tak, ale sprawdzę czy nie mam fotki z poprzednich lat.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:38, 10 kwi 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Pomyliłam konwalnika z liriope szafirkowym tworzy rozłogi i szybko przyrasta.
Konwalnik też mam, rozmnożyłam z jednej kępki kilka sadzonek ale on wolno rośnie.
Szukam jakiejś niskiej trawki, turzycy na południową rabatę ale carexy są raczej do półcienia. Mam tam 3 rozplenice Little bunny może nimi podsadzę szafirki...
I jeszcze zadołowane Molinie variegata bo dopiero jesienią kupowałam.
Muszę pokombinować...
U Ciebie krzewy pewnie robią za osłonę przed palącym słońcem.

Molinie Variegata kupiłam na półcieniste miejsce. Ona niestety podobnie jak rozplenice, dosyć późno startuje, ale z szafirkami w duecie byłoby to pożądane.
Na najbardziej nasłonecznionych miejscach eksperymentuję z seslerią. Kiedyś miałam w takich miejscach kostrzewy, ale zbyt szybko się starzały. Stipa jest niezawodna na słonecznych stanowiskach, ale ona dosyć wysoko rośnie.
Na zdjęciu po prawej są seslerie;

Popatrz- to jest miejsce, w którym teraz jest szafirkowa rzeczka (początek lipca)

odnośnikiem są bukszpany

Pachnący różami, malowany bylinami 20:37, 10 kwi 2020

Do góry

Ogród bez reguł 20:33, 10 kwi 2020

Do góry
Dorii napisał(a)

Taką mam nadzieję, tyle że na razie jestem mocno ograniczona obiadowo i nie tylko. Czasem zrobię coś tylko dla siebie ale zazwyczaj nie chce mi się dwóch obiadów robić.

Sałatka mega prosta. Padło hasło grill a że ja nie bardzo grillowa to musiałam coś na szybko wymyśleć by to co na grillu było tylko dodatkiem a nie daniem głównym. A miałam ziemniaki ugotowane z obiadu. I tak żeby się nie zmarnowały dodałam co miałam.

Ugotowane i wystudzone ziemniaczki pokrojone w kostkę do tego pierzynka z jogurtu naturalnego doprawionego majonezem ziołami i duuuuzo szczypiorku.
Sąsiadka stwierdziła że smakuje jak pyry z gzikiem. Wtedy musiałam sprawdzić co to takiego. Nie jadłam takowych więc podobieństwa smaku nie gwarantuję
Do gzika daje się drobno posiekaną cebulkę i sporo pieprzu. Jest pyszny Ale ze szczypiorkiem też będzie dobry

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:29, 10 kwi 2020

Do góry

Pachnący różami, malowany bylinami 20:28, 10 kwi 2020

Do góry

Ogród bez reguł 20:28, 10 kwi 2020

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

O ! jaki podobny terminarz prac miałyśmy. Opony rano zmienione, sernik w piecu. Żurek planuję pichcić jutro, a pasztet podjadamy już od środy.
Tylko bułeczek nie piekę. Sprzedaż drożdży w marcu wzrosła o 400%.
Ty i Lucy macie w tym swój udział.
Ha, ja mam teraz zapasy drożdży na 10 lat Nabyłam na all… cały kilogram W życiu nie miałam tyle drożdży na raz Ale też nigdy nie podejrzewałam, że może ich zabraknąć...

Haniu, dla Ciebie

Pachnący różami, malowany bylinami 20:22, 10 kwi 2020

Do góry
Agnieszko (Napia), ja nie przepadam za ciemiernikami. Kwiaty mają piękne, ale w większości główki zwieszają w dól, a ja lubię podziwiać kwiaty. Żeby było ciekawiej to dzisiaj przyjechało 5 róż Vanilla. Już moczą nóżki

Elu (ElzbietaFranka), ja tez mam kilka takich trudnych róż. Przycięłam je w tym roku na jeżyka i zobaczymy co z nich wyrośnie. róże mocno przyspieszyły.

Irenko (Milka), ja kilka moich niesfornych też obcięłam na jeżyka.

Nareszcie mam swoją własną perfumerię

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:20, 10 kwi 2020

Do góry
Tarci obiecałam zdjęcia szklarni

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies