Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Kokesz 23:03, 09 kwi 2020

Ślicznie
Mam chyba jeszcze zbyt dużo gatunków różnistych roślin i za małe plamy kolorystyczne. Może w przyszłym tygodniu, jak się trochę ochłodzi i dobrze podleję ogród (dopiero od dziś mam wodę) to zrobię kilka tetrisów
Z szafirkami będzie łatwo, bo mam je w doniczkach
U mnie jest jeszcze jeden kłopot, bo mam sporo tulipanów i jednorocznych. Jak przekwitną tulipany i nie widać już ich liści, to sadząc jednoroczne muszę uważać, żeby nie uszkodzić cebulek...Musiałabym z nich zrezygnować, ale...na razie nie chce

Fajnie wygląda kuklik i czyściec w takiej masie

A carexy jakie masz? U mnie na brzegu są carex siderosticha variegata, sesleria skalna i jesienna a w cieniu carex Evergold ( w nim mam posadzone krokusy)
Część szafirków mam między kępkami konwalnika, zobaczę jak się to sprawdzi
Gruszka_na_w... 00:28, 10 kwi 2020

Z turzyc mam Montanę, włosistą Frosted curls, Silver Sceptre, Evergold, Ice dance, kilka "ptasich łapek".
Konwalnika nie mam. Staram się unikać roślin, które maja humory; tzn. czasem rosną, a czasem nie. Kryterium wyboru jest też cena. Żeby był efekt, trzeba by tego konwalnika trochę kupić, bo one się tak szybko do dzielenia nie nadają.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosiek33 08:12, 10 kwi 2020

Niesamowicie zaawansowane są u Ciebie pąki wszelakie. Jak zwykle nadziwić się nie mogę. Cebulowe nie wiem czy w tym roku nie mają za sucho?
AnnaCh 10:31, 10 kwi 2020

Też mam EE, pierwsze dwa lata były boskie, w tym jakoś lichsze, ale i tak są i cieszą, dosadzałam jesienią, więc nowe mieszają się ze starymi, nie jest źle. Może kupię jakiś nawóz do tulipanów, może się wzmocnią cebulki?
U mnie wczoraj nagle zrobiło się pochmurno, zimniej i zerwał się wiatr, uciekaliśmy z Jasiem do domu, bo zaczęło kropić. I jak szybko zaczęło, tak szybko skończyło, spadło 5 kropli na metr kwadratowy Okropnie sucho...
Kokesz 11:10, 10 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z turzyc mam Montanę, włosistą Frosted curls, Silver Sceptre, Evergold, Ice dance, kilka "ptasich łapek".
Konwalnika nie mam. Staram się unikać roślin, które maja humory; tzn. czasem rosną, a czasem nie. Kryterium wyboru jest też cena. Żeby był efekt, trzeba by tego konwalnika trochę kupić, bo one się tak szybko do dzielenia nie nadają.

Pomyliłam konwalnika z liriope szafirkowym tworzy rozłogi i szybko przyrasta.
Konwalnik też mam, rozmnożyłam z jednej kępki kilka sadzonek ale on wolno rośnie.
Szukam jakiejś niskiej trawki, turzycy na południową rabatę ale carexy są raczej do półcienia. Mam tam 3 rozplenice Little bunny może nimi podsadzę szafirki...
I jeszcze zadołowane Molinie variegata bo dopiero jesienią kupowałam.
Muszę pokombinować...
U Ciebie krzewy pewnie robią za osłonę przed palącym słońcem.
Gruszka_na_w... 20:38, 10 kwi 2020

Kokesz napisał(a)

Pomyliłam konwalnika z liriope szafirkowym tworzy rozłogi i szybko przyrasta.
Konwalnik też mam, rozmnożyłam z jednej kępki kilka sadzonek ale on wolno rośnie.
Szukam jakiejś niskiej trawki, turzycy na południową rabatę ale carexy są raczej do półcienia. Mam tam 3 rozplenice Little bunny może nimi podsadzę szafirki...
I jeszcze zadołowane Molinie variegata bo dopiero jesienią kupowałam.
Muszę pokombinować...
U Ciebie krzewy pewnie robią za osłonę przed palącym słońcem.

Molinie Variegata kupiłam na półcieniste miejsce. Ona niestety podobnie jak rozplenice, dosyć późno startuje, ale z szafirkami w duecie byłoby to pożądane.
Na najbardziej nasłonecznionych miejscach eksperymentuję z seslerią. Kiedyś miałam w takich miejscach kostrzewy, ale zbyt szybko się starzały. Stipa jest niezawodna na słonecznych stanowiskach, ale ona dosyć wysoko rośnie.
Na zdjęciu po prawej są seslerie;

Popatrz- to jest miejsce, w którym teraz jest szafirkowa rzeczka (początek lipca)

odnośnikiem są bukszpany

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:56, 10 kwi 2020

AnnaCh napisał(a)
Też mam EE, pierwsze dwa lata były boskie, w tym jakoś lichsze, ale i tak są i cieszą, dosadzałam jesienią, więc nowe mieszają się ze starymi, nie jest źle. Może kupię jakiś nawóz do tulipanów, może się wzmocnią cebulki?
U mnie wczoraj nagle zrobiło się pochmurno, zimniej i zerwał się wiatr, uciekaliśmy z Jasiem do domu, bo zaczęło kropić. I jak szybko zaczęło, tak szybko skończyło, spadło 5 kropli na metr kwadratowy Okropnie sucho...

Dzisiaj podlewałam wodą ze studni warzywnik. Groszek, bób, marchew i rzodkiewka wykiełkowały. Przy okazji podlałam czosnek i borówki. Kancikowałam kręgi wokół drzewek w sadzie i ziemia jest sucha jak pieprz. W poniedziałek ma padać, ale już ogłaszają wiosenna suszę. W niektórych miejscach w Polsce od miesiąca nie padało.

Nie chce mi się wykopywać tulipanów w czerwcu. Na rabatach mam wtedy taki busz, że poniszczyłabym inne nasadzenia. Trzeba się chyba pogodzić, że albo się corocznie dosadza cebulki, albo w kolejnym roku rosną mizeroty, które zanikną. Te współczesne cebule nie maja takiej mocy jak te sprzed lat. Druga sprawa, że my tak do końca nie pozwalamy tulipanom spokojnie zasnąć, czyli zaschnąć. cebula wzmacnia się poprzez konsumpcje substancji odżywczych z łodyg i liści. A ten stan przejściowy nie wygląda najlepiej. Może zbyt wcześnie się wyzbywamy tej części nadziemnej?
Jeszcze jakieś wyłażą. Jesienią nie dosadzałam żadnej tulipanowej cebulki.

No to po szafirku!

Przy tarasie chwilowo jest minimalistycznie.

Gruszka_na_w... 21:06, 10 kwi 2020

Gosiek33 napisał(a)
Niesamowicie zaawansowane są u Ciebie pąki wszelakie. Jak zwykle nadziwić się nie mogę. Cebulowe nie wiem czy w tym roku nie mają za sucho?

Może tak być, że mają zbyt sucho. Zimą opadów było niewiele, trochę wilgoci było z tego ostatniego opadu śniegu i tyle.

Pachną!

Ruszyły tawuły wczesne. Uwielbiam je podczas kwitnienia.

Nieformowany żywopłot się zagęszcza.

Gruszka_na_w... 21:14, 10 kwi 2020

Obudził się wiąz JH. Zaczekam aż w pełni się rozwinie i znowu go trochę podkrzesam.

Jeszcze kilka takich słonecznych dni i brzozy się zazielenią.

Youngii też wystartowała, tylko Doorenbos jeszcze śpi.

Błękitne niebo plus kwitnące drzewka owocowe to jeden z piękniejszych wiosennych obrazków. W nocy z poniedziałku na wtorek maja być przymrozki. Śliwy pewnie znowu oberwą.

Gruszka_na_w... 21:40, 10 kwi 2020

Wnętrza ogrodowe się wypełniają. Front startuje nieco później. Może dlatego, że tutaj jest największe skupisko zimozielonych elementów.
Na rabacie podokiennej ładnie się teraz zieleni trzmielina.

Na skarpie zakwitł żagwin. Niewiele ma miejsca, więc trudno mu się rozrastać.

Pierwiosnki raz jeszcze.

Już nie mogę się doczekać.

Z aktualności- wczoraj ścięłam wrzosy i wiosenne wrzośce. Ogłowiłam wierzbę Iwę. Na młodych gałązkach, które wypuści, za rok będą wierzbowe kotki.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies