Wszystko dobrze przetłumaczyłaś aspirin to kwas acetylosalicylowy (Acidum salicylicum) - możesz kupic Aspirynę lub tańsze polskie odpowiedniki. Pani mgr w aptece doradzi
W lawendowym musi być duuuużo lawendy
Dlaczego te hortki przesadzasz do przodu? Są brzydkie zimą i muszą miec coś w nogach posadzone , albo bezposrednio przed nimi wysoki żywoplot bukszpanowy albo trawy
Jeśli mamy coś doradzić, to musisz wybrać jedną rabatę i krok po krobpku będziemy planować. Ja wszytskich naraz rabat nie ogarniam
Łuki ja nie kojarzę róz w stipach ale ale skoro już druga osoba tak twierdzi to musi tak byc
Chyba duzo jest traw do 30-40 cm a z takich 50-60 to rozplenice , stipy i seslerie gdy kwitną. Zamierzam w tym roku nie ciąc kostrzewy sinej, zobaczymy jaki będzie efekt
Trzcinnika,i zamierzam obsadzić jeden prostokącik, ale jeszcze 100% pewności nie mam. Podoba mi sie ta trawa i mam ochote się z nią zaprzyjaznić. Czy wiesz jaki kolor liści ma Karl Förster?
Jak Ty w żółwim tempie to kiedy moje buki dostaną paliki????
Frosted curls mam połączone z seslerią na jednej różance, na drugiej nawiększej bedzie stipa z rozplenicą little boy. Lawendowe róże i o odcieniu chłodnej purpury są podsadzone kostrzewą siną chyba eljah blue, ale sama juz nie wiem
Jakos nie lubie samych rabat rożanych, drażnią mnie łyse badyle zima. Zatem przed rózami bedą trawy i bukszpany/kosodrzewiny a w plecach miskanty .Dlatego myslę że intensywne dodawanie traw nada rabatom pożądanego wyglądu. Obawiam się , że z powodu traw, bez przewiewu, róże moga chorowac...
Mala Mi oraz Ewik mi się też rabat kwadratowa podoba, to moja ulubiona i najczęściej fotografowana. O kazdej porze roku ją lubię. Doszlam do wniosku, że rabata frontowa , widoczna od strony ulicy, musi być repreznetacyjna przez caly rok. Dlatego została zdominowana przez bukszpany i trawy i tylko seoznowa będzie okraszona kwitnącymi roslinami.
Mam już trzyletnią stipę więc wsadzę w róże i mam nadzieje, że efekt bedzie zgodnie z oczekiwaniami. Kolejna zima, która daje szanse na przezimowanie stipy Nawet stipa w donicach (dzisiaj ją podlałam) wygląda, że przezyła dotychczasowe mrozy
U mnie kaiwtaow krokusów też jeszcze nie widać, to byłby juz koniec świata
W takim stanie cebulowych jak dzisiaj to jeszcze nigdy nie miałam. Wszystko wyłazi, krokusy najbardziej ale hiacynty i narcyzy wystawiły głowy na 2-3 cm... Szafirkom jesienne liscie w ogóle nie podmarzły... Wszystko wskazuje na to, że w lutym na prawdę powitamy wiosnę. Właśnie się zastanawiam czy nie przysypać korą hiacyntów i narcyzów. Jak tak dalej pójdzie to cebulowe będę sadzić w grudniu... Bo sadzenie pod koniec pażdziernika i w listopadzie okazalo się przedwczesne.
Wszystko wskazuje na to , ze styczeń i luty będą cieplejsze niż zwykle, marzec normalny a kwiecień i maj chłodniejsze niz wskazywalaby norma. Ale jak cos wymarźnie bedzie miejsce na nowe zgodnie z dekalogiem Danusi
U mnie niezapowiadają takich duzych mrozów, ale okopczykowałam jeszcze kilka sadzonych póznym latem rożyczek. Szkoda byłoby moich ksieżniczek zwlaszcza że budzą sie juz ....