Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu....

Madzenka 19:33, 03 sty 2015

baraga1904 napisał(a)

...a....doczytałam....szkoda wiosny tzn kwietnia i maja, wszystko kwitnie a tu klops pogodowy...oby się nie sprawdziło

Wszystko wskazuje na to , ze styczeń i luty będą cieplejsze niż zwykle, marzec normalny a kwiecień i maj chłodniejsze niz wskazywalaby norma. Ale jak cos wymarźnie bedzie miejsce na nowe zgodnie z dekalogiem Danusi
Madzenka 19:37, 03 sty 2015

Bogdzia napisał(a)
W Wirtualnej dziś piszą że zimy już nie będzie , przynajmniej takiej większej., więc w lutym krokusy murowane co mnie bardzo cieszy. Zdrówka i pomyślności w Nowym Roku.

W takim stanie cebulowych jak dzisiaj to jeszcze nigdy nie miałam. Wszystko wyłazi, krokusy najbardziej ale hiacynty i narcyzy wystawiły głowy na 2-3 cm... Szafirkom jesienne liscie w ogóle nie podmarzły... Wszystko wskazuje na to, że w lutym na prawdę powitamy wiosnę. Właśnie się zastanawiam czy nie przysypać korą hiacyntów i narcyzów. Jak tak dalej pójdzie to cebulowe będę sadzić w grudniu... Bo sadzenie pod koniec pażdziernika i w listopadzie okazalo się przedwczesne.
Madzenka 19:39, 03 sty 2015

tusiawka napisał(a)
U mnie były też róże w stipach. Pierwszy rok, więc mało okazałe, ale były i nadal zostaną, bo mi się to połączenie bardzo podoba.

Pierwsze krokusy miałam w listopadzie, teraz są już całkiem spore, ale kwiatów na razie nie widać. Wylazły właściwie wszystkie cebulowe poza tulipanami. Mam nadzieję, że zaraz też się pojawią, bo boję się, że w tym deszczu zgniły.

Pozdrawiam w Nowym Roku.

Mam już trzyletnią stipę więc wsadzę w róże i mam nadzieje, że efekt bedzie zgodnie z oczekiwaniami. Kolejna zima, która daje szanse na przezimowanie stipy Nawet stipa w donicach (dzisiaj ją podlałam) wygląda, że przezyła dotychczasowe mrozy

U mnie kaiwtaow krokusów też jeszcze nie widać, to byłby juz koniec świata
Madzenka 19:42, 03 sty 2015

Mala Mi oraz Ewik mi się też rabat kwadratowa podoba, to moja ulubiona i najczęściej fotografowana. O kazdej porze roku ją lubię. Doszlam do wniosku, że rabata frontowa , widoczna od strony ulicy, musi być repreznetacyjna przez caly rok. Dlatego została zdominowana przez bukszpany i trawy i tylko seoznowa będzie okraszona kwitnącymi roslinami.
ewakatowice 19:43, 03 sty 2015

W Nowym roku witam się i życzę nieustającego zapału
Ogród prezentuje się oszołamiająco a i przemiana kwadratowej godna powielania.
Ślicznie

buzil
Madzenka 19:44, 03 sty 2015

Konstancja30 napisał(a)
róże ze stipą w ostatnim sezonie łączyła Anula ... ale chyba ktoś jeszcze ... efekt mi sie bardzo podobał ... ...

Madżenka kombinacje trawkowe odczytałam i zapisałam w annałach bo to się na bank sprawdzi ... znaczy u mnie siem sprawdzi jak zgapię oczywiście

samych szczęśliwych i zdrowych dni ... i z ogrodniczkowaniem dla przyjemności buziak

Iza planujemy wiosna z Wroclawiankami porządny rekonesans podwroclawskiej szkólki z trawami będzie się dzialo

Oglądaj jutro Maję - będzie szkólka Grochowskich - mam od nich część miskantów i seslerię
Madzenka 19:45, 03 sty 2015

ewakatowice napisał(a)
W Nowym roku witam się i życzę nieustającego zapału
Ogród prezentuje się oszołamiająco a i przemiana kwadratowej godna powielania.
Ślicznie

buzil

Zdrówka w 2015 życzę i duuuuuży buziak!
Madzenka 19:46, 03 sty 2015

Ana i Margarete wiecie jak bardzo lubię gdy zagladacie
Madzenka 19:50, 03 sty 2015

gusiarz napisał(a)
Madżen stipa w różach - jestem za!!! U mnie również taki plan... w sumie od ubiegłego roku. Ale ja fszystko w żółwim tempie robię... więc może w tym roku wypali . Po tym, jak śnieg się stopił, znów podziwiam falującą na wietrze stipę wśród buksików. Jutro obfocię bo w słoneczku pięknie połyskuje... (jak będzie słonecznie )
Na mojej różance posadziłam kilka FC plus bardziej wewnątrz będzie stipa - bo ona troszkę wyższa... Trawy jesienią i zimą robią dobrą robotę ... zresztą wiosną i latem też

Jak Ty w żółwim tempie to kiedy moje buki dostaną paliki????

Frosted curls mam połączone z seslerią na jednej różance, na drugiej nawiększej bedzie stipa z rozplenicą little boy. Lawendowe róże i o odcieniu chłodnej purpury są podsadzone kostrzewą siną chyba eljah blue, ale sama juz nie wiem
Jakos nie lubie samych rabat rożanych, drażnią mnie łyse badyle zima. Zatem przed rózami bedą trawy i bukszpany/kosodrzewiny a w plecach miskanty .Dlatego myslę że intensywne dodawanie traw nada rabatom pożądanego wyglądu. Obawiam się , że z powodu traw, bez przewiewu, róże moga chorowac...
Madzenka 19:52, 03 sty 2015

Loosiuu napisał(a)
Pogoda super, bo zimno szczególnie nie jest, ale ten wiatr!
Ostnice i małe rozplenice do róż jak najbardziej.
Trzcinnik wygląda dobrze tylko w grupie. Pamiętaj o tym jak będziesz planować. Z 10-15 razem co najmniej Sprawdzi się jako tło dla niższych róż.
Co do cebulowych... krokusy powyłaziły.

Trzcinnika,i zamierzam obsadzić jeden prostokącik, ale jeszcze 100% pewności nie mam. Podoba mi sie ta trawa i mam ochote się z nią zaprzyjaznić. Czy wiesz jaki kolor liści ma Karl Förster?