Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:09, 07 mar 2020

Do góry
Monia81 napisał(a)
Kasiu świetne te donice i widzę, że u Ciebie forsycja już nabrzmiała... Kasiu a te prymulki białe to zwykłe masz, czy jakieś odmianowe? zastanawiam się nad nimi czy na rabatę nie wrzucić... pozdrawiam

Te na rabacie mam juz od lat, zwykłe ogrodowe, te w donicy sa marketowe za 3,99 zł Świetnie przyrastają co roku i co najważniejsze są zimozielone a jak kwitna to do kwietnia włącznie

Moja działka 20:08, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:08, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:04, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:02, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:02, 07 mar 2020

Do góry
Moja działka 20:01, 07 mar 2020

Do góry
Doświadczalnia bylinowo-różana 20:01, 07 mar 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Princess Alexandra of Kent

przepiekna jest, ja swoją źle cięłam bardzo rzadka jest, twoja to gigant przy mojej
i u mnie choruje bardzo ale moze to przez eko
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:16, 07 mar 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Miałam biedronkę nie daleko ale zlikwidowali Cerfur się panoszy.
Odnośnie fiołków a co z nimi robisz po przekwitnięciu. Czy one się nadają do gruntu czy mogą zimować. U kogoś widziałam takie małe fioletowe w gruncie.

Jeszcze nie pisałam wczoraj byłam na działce i patrzę na moje tulipany zielone coś z nimi nie tak chwytam i wyciągam a tu zgryzione cebule.
Pierwszy raz się z tym spotkałam pewnie nornice czy jakiś inny badziew.
Kupiłam czosnku może przestaną żreć tulipany.

Ja mam Litla pod nosem i tam poluję na roślinki. Już dużo nakupiłm gdzie ja to pomieszczę. Miałam jeszcze zamawiać róże, ale chyba zrezygnuję bo już za dużo tego wszystkiego potem pełno roboty.
Wczoraj piękna pogoda a dzisiaj już byle jak, co dzienna zmienność doprowadza mnie do dołka psychicznego.
Zebyś ty wiedziała Dorotko jak mnie się nic nie chce robić. Szukam pretekstu w myślach jak to zrobić zeby nic nie robić i odwlekam z dnia na dzień.

Jak tam kontrola dobrze wypadła? Też muszę iść zapisać Maje.
Elu te fiołki nie zimują w gruncie. Po przekwitnięciu wyniosę je do ogródka pod świerki tam spędzą lato, a jesienią wrócą do domu.

Ja przy roślinach cebulowych mam porozkładane słoiczki po koncentracie i w nie systematycznie sypię różowe granulki ( czyli trutkę). Do takiego słoiczka sypię do 10 granulek i kładę przewrócony słoiczek na rabatce. Sprawdzam co kilka dni, jeżeli jest pusty to dosypuję, bo to oznacza, że są amatorzy dokarmiania. Co masz zamiar zrobić z tym czosnkiem?

Czytam, że brak Ci motywacji do pracy w ogrodzie, ja chęci mam tylko nie mogę za dużo pracować bo później to odchoruję. Godzina pracy i godzina leżakowania. Wyniki mam stabilne, ja je muszę kontrolować co miesiąc, a co 3 miesiące tomograf z kontrastem, po którym kiepsko się czuję.

Ty masz jeszcze miejsce w ogrodzie i możesz tam coś sadzić, ja miejsca już nie mam, a i tak ciągle coś dokupuję. Trzeba się liczyć z tym, że im więcej roślin, tym więcej roboty i podlewania, ale i większa radość z obcowania w zadbanym ogrodzie.

Przerwa na kawę... 19:13, 07 mar 2020

Do góry
A na marginesie raport z otwarcia okolicznych sklepów:
- AF jeszcze w powijakach, rośliny jeszcze pod pierzynką ale powoli nowe będę spływać. Większość dostaw zagranicznych i z wymiany między szkółkami ma być do końca marca. Sarenka, Amanogawy były ale nie tam gdzie wcześniej, jest poprzestawiane. Z ciekawostek - 2 ostatnie oczary na pniu zostały już sprzedane i czekają na wysyłkę. W sumie cieszę się że mojego żółtego kupiłam. A tak czerwone Ruby Glow wyglądały. Bardzo wysokie, ok 180 cm z doniczką.

- Kobyłka pracuje już na pełnych obrotach, z naszych wybieranych z Aprilkiem oczarów zostały tylko 4 sztuki a było kilkanaście. Ciemierniki standardowe jak w LM, cena za to o 50% wyższa. Niestety jeden był inny, zupełnie inny. Jest już u mnie.

- Radzymin już też pracuje. Moich ciemierników Winter Bells już nie ma ale jest taki potwór. Poszukiwana przeze mnie odmiana Pink Frost. Problem - to ogromna sadzonka szerokości 60 cm i cena 145 zł. Zaczynam weryfikować ilość miejsca jakie przeznaczyłam na odmiany ze złotej kolekcji.

- Morena jeszcze spakowana, są jednoroczne, trochę roślin już rozłożonych ale ogólnie jeszcze czasu im potrzeba.
W moim małym ogródeczku - Dorota 19:00, 07 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)
piękne zakupy a to co z nich wyczarowałaś to .....
Dziękuję Wacławie

W moim małym ogródeczku - Dorota 18:58, 07 mar 2020

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Poszalałaś zakupowo. Podobają mi się te hortensje zielone, ale i cyklameny cudne. A dekoracje na pewno wymyślisz piękne. Bo jak nie Ty to kto?
Dziękuję czy spełniłam Twoje oczekiwanie? Kompozycja prosta i myślę, że pasująca do wystroju pokoju.
Mnie też urzekły te hortensje, chociaż wybór był spory w kolorach, to te jednak najbardziej do mnie przemawiały.

Przedogródek pod dębem 18:52, 07 mar 2020

Do góry
Waclaw napisał(a)

Kosaćce syberyjskie bardzo lubię.

Też mi to jakoś na syberianki nie pasowało. Moje nawet z ziemi nie wylazły.
Jak to dobrze że Sylwia czuwa.
Wpadnę za kilka dni popatrzeć na żonkile, u mnie ich brak.
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:38, 07 mar 2020

Do góry
Zostało jeszcze do cięcia sporo, 8 przyczepek na kompostownik już wywiezione, i drugie tyle chyba jeszcze będzie.... eMuś zrobił wertykulację trawnika...
a te zwykłe ciemierniki cudnie kwitną...

buziaczki... lecę do Was
Nowocześnie z różAnką :D 18:37, 07 mar 2020

Do góry
Jeszcze tak wymyśliłam zeby przełamać hortensjami róze a te zielone koła to rozplenice aby proporcjonalnie rozlozone z hortensjami "zabawiały" do zimy
co sądzicie?
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:35, 07 mar 2020

Do góry
cypel przed i po...

i klonowa, zdążyła przed deszczem, zostały tylko hortki skrócić... a bałagan był nieziemski...

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:33, 07 mar 2020

Do góry
A z prac ogrodowych... tarasowa wycięta, rozchodnikowa, cypel i klonowa wycięte... roślinki ruszają gaura, brunnery, jeżówki te zwykłe białe i różowe, jarzmianki, piwonie, kocimiętki, floksy, wszystko idzie w górę...
tarasowa przed i po troszku łysa się zrobiła, planuję tu dosadzić ciemierników, tulipki wychodzą

rozchodnikowa przed i po...
Wymarzony sielankowy ogród..... 18:30, 07 mar 2020

Do góry
Melduję, że ciemierniki kupiłam... cudne są i cieszą teraz oczy

To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:13, 07 mar 2020

Do góry
Podziwiam w wielu wątkach ciemiernikowe zakupy. W pobliżu mnie brak sklepów z taką ofertą. Białe ciemierniki próbują mi to wynagrodzić.

Miłego weekendu! Oby niedziela była słoneczna.

Razem z moim pomocnikiem jesteśmy gotowi do dalszych prac.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:07, 07 mar 2020

Do góry
Róże dostały wiórki rogowe i granulowany obornik. Zimą podsypywałam je popiołem z kominka. Zabrakło mi obornika na kilka róż. Nie przewidziałam, że zużyję spory worek. Wszystkie róże dobrze przezimowały i wykazują gotowość do rozpoczęcia sezonu.
Jesienne cięcie im nie zaszkodziło.

Zostało mi trochę polifoski z jesiennego nawożenia. Podsypałam po garstce hortensjom. Potas sprzyja obfitemu kwitnieniu. Dla kilku krzaczków zabrakło- kolejny nawóz na listę zakupów.

Nadchodzący tydzień ma być słoneczny i ciepły. Pora wziąć się za przycinanie cisów.

Ogród powolutku budzi się do życia.
Kwitnące derenie jadalne.

wierzba Iwa i świdośliwa Lamarca na garażowej

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies