Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Ewy 00:28, 04 mar 2020

Do góry
Napia napisał(a)
Z różami nie pomogę za bardzo Zawsze patrzę, jaka to odmiana i dopiero potem ruszam z sekatorem. W ramach podpowiedzi, wyślę na priva coś, z czego sama korzystam Ja ze swoimi różami jeszcze czekam - głównie ze względu na brak czasu, ale także dlatego, że czekam, aż zakwitną forsycję

Dzięki Agnieszko za fotki. Z cięciem jeszcze czekam tym bardziej że u nas nadal mokro i nie zanosi się na poprawę pogody.
Moją różę kupiłam jako "Angielska biała" (bardzo tajemnicza nazwa )
to ona w ubiegłym sezonie.
Za drzwiami do ogrodu... 00:27, 04 mar 2020

Do góry
Ostatni widok z suchymi trawami, bo dziś przycięłam już wszystkie.

Seslerię heuflera już nie mogłam przyciąć, bo kwitnie, tylko wyskubałam z suchych źdźbeł, nie było ich dużo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 00:02, 04 mar 2020

Do góry
Witajcie po przerwie, podpatrywałam wasze ogrody ale gdzie mi do Waszych pięknie zagospodarowany przestrzeni.
Wracam ponownie do tematu mojej rabaty na tle płotu. Jak ostatnio o nią pytałam radziłyście aby ją poszerzyć. Teraz ma metr szerokości i mogę jedynie jeszszcze trochę rozszerzyć przy miejscu że stołem, aby była płynna linia. Na więcej nie mogę już liczyć. Jest to wystawa południowa. Mam różne roślinki z rozmnożenia własnych albo kupione w zachwycie i oczekujące na swoje miejsce.
Sporo się ich zebrało. Podpowiedzcie proszę jak to sensownie rozplanować. Oczywiście nie wszystkie.
Ps. Na tą zieloną pokrywę od nawodnienia w chodniku planuję postawić jakiś postument metalowy ze stali corten pod donicę albo coś takiego, ale koniecznie przesuwalnego aby M miał dostęp do tych urządzeń. A palenisko/ognisko przestawię bliżej domu może na kółku z kamienia granitowego, który jest na placyku na końcu ogrodu.
Po prawnej przed jodłą rośnie judaszowiec w trawie hakonechloa i jest kwadratowe źródełko.

Do posadzenia/ wysadzenia/przesadzenia:
1. grujecznik japoński 1,5m – 1x
2. hortensja ogrodowa – 2x
3. sosna mugo Wintergold 0,8m – 1x
4. klon shirasawy Aureum 0,8m – 1x
5. klon Atropurpureum 1,2m – 1x
6. miłorząb Mariken) na pniu 0,8m – 1x
7. dereń kwiecisty krzew 1,8m – 1x
8. bez Pablin – 0,6m – 1x
9. rozplenica Hameln – 2x
10. miskant Morning Light – 3x
11. miskant Gracillimus – 3x
12. miskant Memory – 3x
13. miskant Red Chief – 3x
14. turzyca Buchanana – 5x
15. turzyca Evergold – 30x
16. imperata cylindryczna Red Baron- 7x
17. jeżówka Guova Ice – 10x
18. perowskia Blue Spire – 10x
19. rozchodnik Dazzleberry – 2x
20. żurawka żółta – 11x
22. żurawka Pink Pearls – 6x

Rosną na rabacie już kilka lat i niektóre trudno byłoby przesadzić
- jabłoń ozdobna Royal Beauty wys.1,6m - 1x rośnie 1m od prawej krawędzi
- metasekwoja na pniu 1,8m – 1x rośnie na środku
- powojnik wielkokwiatowy fioletowy 1x
- powojnik bylinowy Diana różowy – 1x
- piwonia biała- 2x i piwonia różowa – 1x /rosną po obu stronach metasekwoi

Widok z tarasu

Widok od wyjscia na ogród
Za drzwiami do ogrodu... 23:23, 03 mar 2020

Do góry
Dziś cudna słoneczna pogoda, było naprawdę wiosennie
Dwa ogrody 23:12, 03 mar 2020

Do góry
paniprzyroda napisał(a)

Moje ulubione paprotki w gruncie

Fajna alejka paprociowa
Dwa ogrody 22:53, 03 mar 2020

Do góry

przebiśniegi, krokusy, ciemierniki w niedzielnym słoneczku - nareszcie
i pierwsza kawa w ogrodzie...
i pierwsze obsadzanie i przestawianie donic

Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 22:43, 03 mar 2020

Do góry
Ola w ogrodzie

A to Joki - kumpel Oli ze szkolenia

Prusznik - Ceanothus 22:34, 03 mar 2020

Do góry
U mnie prusznik rośnie już 4 lata - nieosłonięty w wietrznym miejscu i daje radę. Raz na początku wymroziło mu 2/3 i tego samego roku powiększył się minimum 4 krotnie. Rośnie jak chwast. Kupiłam badylek w małej donicy a obecnie ma wysokość min 160 i mniej więcej taką szerokość. Moja odmiana to prusznik concha.

Na wszystkich zdjęciach jest dokładnie ta sama roślinka:
Czerwiec 2017

2019

był już przycinany w 2019 roku a obecnie po wyjątkowo ciepłej zimie jest wyższy od ogrodzenia. Autentycznie rośnie to to jak chwast. Jutro postaram się zrobić aktualne zdjęcie.

A tak przy okazji - jak rozmnożyć taki zimozielony krzew?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:23, 03 mar 2020

Do góry

Ach, jakie fajne kolorki! Jaka szkoda, że nie wiedziałam, że te małe iryski są takie efektowne. A teraz to już nawet wiem, gdzie bym je wsadziła. Śliczne są
Dwa ogrody 22:20, 03 mar 2020

Do góry
Agania napisał(a)
Ja się przyznaję, że zamorodwałam rośliny domowe... ale zawsze do nich wracam.... i staram się o nie dbać

Z domowymi i u mnie różnie bywa, raz mam ich mniej, raz więcej

energetycznie

Dwa ogrody 22:17, 03 mar 2020

Do góry
Joku napisał(a)
Robiłam podobne kompozycje, dawno temu ale wtedy nie było tylu różnych szklanych pojemników. Zasady były takie same, pomysły też. Ja miałam kompozycję w otwartym szklanym pojemniku. Rośliny rosły nieźle, trzeba było uważać z podlewaniem żeby nie przedobrzyć. Problem zaczynał się jak rośliny się za bardzo rozrosły.
Nie próbowałam hodowli w zamkniętych pojemnikach. O ile dobrze pamiętam to chyba kompozycja powinna być samowystarczalna, bez konieczności podlewania. Okresowo na ściankach może skraplać się woda.

Jolu, dzięki. W otwartych słojach dobrze podobno sprawdzają się sukulenty. Pozostałe rośliny po posadzeniu trzeba wietrzyć na początku codziennie po 10/15 min, potem rzadziej, obserwować i zamknąć na dłużej, jak ustabilizuje się gospodarka wodna, a rośliny zaczną rosnąć. Podlać delikatnie, gdybyśmy widzieli, że ziemia ewidentnie przeschła. Pojawienie się pleśni usuwać natychmiast. Można przycinać wybujałe pędy. Słoje z drzewkami liściastymi można zamknąć na stałe po okresie zimowym, jak widać, że się budzą do życia. Podobno wtedy miniaturyzują się i nie rosną tak szybko.
Wszystko przede mną, sama jestem ciekawa, co z tych eksperymentów przeżyje i czy ja wytrwam w ich pielęgnacji

Pierwsze bratki w tym sezonie
Ogród bez reguł 22:13, 03 mar 2020

Do góry
Ryby ze stawu uciekają.
kwartet napisał(a)
Się melduję w jedynie słuszny sposób
Podwórkowa rehabilitacja 22:09, 03 mar 2020

Do góry
ryska napisał(a)

Tak lubię najbardziej
Wysiewacie już groszki?

Dziś wysiałam! Cztery odmiany
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 22:00, 03 mar 2020

Do góry
No pewnie

Całusy!

Fajnie szybę wymieniali, cały środek z trzema szybami myk myk i już
Tu bez niczego, sama rama...
Dwa ogrody 21:59, 03 mar 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Dziekuje a instrukcje moze kiedys sie pokusze, narazie musze zaczac zbierac sloiki

A z paprotkami to tez tak mam, naprawde nie wiem co zle robie ale zadna nie wytrzymala ze mna wiecej niz pol roku. Dobrze, ze te ogrodowe mnie lubia

Moje ulubione paprotki w gruncie
Moja działka 21:54, 03 mar 2020

Do góry
karo napisał(a)

A tak wygląda latem.
Ogród Karoliny 21:53, 03 mar 2020

Do góry
Przy okazji odwiedzin w tym ogrodzie natrafiłam na rabatę z grabem (tam jest Fastigiata' sadzony co 2,5m z rozplenicami)
Wracając do mojej rabaty nr 3 , te graby do mnie przemawiają wzdłuż wjazdu, tylko co dać pod nimi? Hortensje jak chciałam , czy zaproponujecie coś innego? (Szerokość rabaty to 2,5m i są tam tuje 70cm od płotu, długość rabaty 35m, od wschodu, piach i glina).

Ogród Karoliny 21:42, 03 mar 2020

Do góry
Moja propozycja: bordowe drzewo (np.śliwa pissardii ), pod drzewem hortensje 'limelight', po bokach rozplenice i żywopłot z cisa, co myślicie?
W wątku ' Duży ogród małej ogrodniczki' znalazłam takie zdjęcie:

Problemy z tujami 20:55, 03 mar 2020

Do góry
Bemol napisał(a)
Witam

Czy ktoś wie co za choroba zaatakowała moje tuje?

Dziękuję za pomoc

Pozdrawiam.

W tym miejscu koty znaczą teren i tuje podsychają. Albo podobna przyczyna. Oczyść to, postaw wbij w ziemię gałązki, żeby odizolować
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:54, 03 mar 2020

Do góry
A w ogrodzie po wycięciu wszystkich traw i hortensji, nadszedł czas na czyszczenie Smaragdów.

Jeszcze tylko promanal, przycięcie smaragdow , cisów i można czekać na wiosnę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies