Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerabianie ogródka pod swój gust

Przerabianie ogródka pod swój gust

KasiaBawaria 12:03, 25 kwi 2020

U mnie siewek stipy to chyba tylko sztuk 4. A szkoda. Posialam i do doniczek w lutym, ale nie rosla mi zupelnie, i bezposrednio do ziemi. Cos tam kielkuje. Jakos z tymi kupowanymi nie mam zbytnio szczescia.
Marzy mi sie donica ocieplona styropianem, z szarych desek- na trawy i moze jakis aster. Moze ktos wie, jak duza musi byc, by rosliny zimowaly bez problemu?
KasiaBawaria 12:05, 25 kwi 2020

Milka napisał(a)
A ja mam ubiorek z fioletowymi kwiatami, sam się wysiewa, a że zimy nie było, to przetrwał, jest zielony, choć jednoroczny.

Grażynko, stipa potrafi byc inwazyjna, u mnie sieje się na potęgę, ile ja siewek wywaliłam.

Niebieskiego ubiorka nie widzialam. Masz u siebie jego fotke?
KasiaBawaria 12:07, 25 kwi 2020

gogo napisał(a)
Kasiu, dzięki za odpowiedź
Wysiałam stipę, coś wykiełkowało, ale stoi w miejscu i nie wiem, czy będą jakieś kępki
Chce mi się stipy wszędzie, pasuje do bylin i nie jest inwazyjna, czyli same zalety.
Ja z jednej sadzonki ubiorka mam 6 nowych, dużych kęp, super roślina

Chyba nie mozna miec sciolki, by kielkowala. U mnie wszedzie kora albo lawa i tylko tam gdzie lawa jest, cos tam samo sie wysialo.Nie wiem co robie zle, ale zauwazylam ze niektore kupne sadzonki nie chca sie wogole u mnie korzenic. A glebe rozluznialam i zwirkiem i piaskiem.One sprzedawane w torfie i mam wrazenie, ze to im szkodzi. W tym roku wwysialam ja od razu na rabate i mam nadzieje, ze ta bedzie lepiej zimowac.
gogo 12:35, 25 kwi 2020

Stipę wysiałam w domu, dlatego się dziwię, że stoi w miejscu
W ogrodzie siewek nie widzę, bo też mam korę
Ja ten torf z kupowanych roślin usuwam ile się da [czasem trzeba wypłukać] i wtedy nie ma problemu.
Też mam jasnoróżowy ubiorek, ale rośnie dużo gorzej i mi się nie wysiewa.
Kwitnie dużo później niż biały.
KasiaBawaria 14:53, 25 kwi 2020

No patrz, nie pomyslalam o wyplukaniu torfu.Musze tak z trawami zrobic.Dziekuje za rade
Dorota123 20:50, 25 kwi 2020

Piękną masz kępę biało pomarańczowych narcyzy, też mam takie ciekawe, czy u mnie też będą się rozrastać. U mnie straszna susza, co prawda dziś troszkę padał deszcz. Niestety wszystkie krople wyłapły rośliny i do ziemi woda nie doleciała.
KasiaBawaria 21:57, 25 kwi 2020

Te narcyzy rozrastaja sie bardzo szybko. U mnie sa chyba dopiero 3 lata

A tu fotka moja z Eddiem. Z maska, bo kolezanka szyje i na stronke internetowa potrzebowala fotki. Tu wprawdzie fotka sie nie udala, bo nie widac co nosi Eddie, ale bardzo podoba mi sie motyw =

Milka 06:17, 26 kwi 2020

KasiaBawaria napisał(a)

Niebieskiego ubiorka nie widzialam. Masz u siebie jego fotke?

Mam gdzieś, ale mam tyle zdjęć, że nie znajdę. Jak tylko w tym roku zakwitnie, pokażę
Milka 06:19, 26 kwi 2020

rewelacja
i jaki trawniczek
KasiaBawaria 11:46, 26 kwi 2020

Milka napisał(a)

Mam gdzieś, ale mam tyle zdjęć, że nie znajdę. Jak tylko w tym roku zakwitnie, pokażę

To czekam cierpliwie