Madżenko, nie fochaj kochana Wrzucam parę fotek i lecę nadrabiać gigantyczne zaległości (u samej Madżenki bagatela 2455 postów ) Buziaki dla wszystkich
Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.
W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!
kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
Jeśli rośliny są małe, to przeważnie jest niedosyt . 10 lat temu też mi się tak wydawało, a teraz wszystko mam takie wielkie, że z przesadzaniem jest bardzo duży problem, bo sił brak. Twój ogród prezentuje się pięknie moim zdaniem. Przypomina ogrody o kątach prostych tutaj prezentowane. Tosia tak robi, Madżen ma taki, Monia kwiat holandii, Wieloszka przecież i jeszcze parę dziewczyn widziałam jak tworzą geometrię. Jak wszystko trochę podrośnie, to będziesz sama widziała, gdzie brakuje koloru, gdzie zwiewności itd. Bylinami, trawkami zawsze zmienisz rabatę, więc się tak nie przejmuj. Mam nadzieję, że żywopłot cisowy urośnie Ci szybko . Sama posadziłam mały wokół kompostownika i mojego "roślinnego szpitala", ale nie wiem, kiedy ten bałagan zasłoni. Rośnie jednak wolno niestety. Polecam Ci choinę kanadyjską, na którą się czaję. Jeśli oczywiście jeszcze mam miejsce. Dla mnie ... jeszcze kanty trawnika wyrównać i jest perfect! No i sama zrobiłaś, dobrałaś, posadziłaś ... brawo. Gratuluję.
Pozdrowienia.
Wieloszko witaj i proszę napisz jaką wys. maj twoje miskanty Gracillimus? nie wiem na cio sie zdecydowac przy ogrodzeniu, te mi polecają, ale wydają mi się wielkie?
hihihi, chyba będą rododendrony i hakone pod spodem. Z geometrycznych figur to najlepiej koło do mnie pasuje . Podobają mi się geometryczne rabaty, ale do mojego domu jakoś mi nie leżą.
Co do hortek, to Wieloszka mówi, że mogą mieć za mało światła. Tam prawie cały czas cień
O matko i córko, w pierwszej chwili myślałam , że to fontanna jakowaś , a ze środka, tam gdzie takie małe dziurki tryśnie woda On jest olbrzymi, boski.
PS. Trochę dwuznacznie zabrzmiało
Super ta skrzynia wyszła! Widziałam na żywo A Zygi to chyba ma dwa razy więcej zapału do prac ogrodowych niż Irenka..... bo przecież jest 2 razy większy
Irenko, musisz namówić Go na następne skrzynie - postawisz sobie zamiast donic przy tarasie domku letniego
Ania jesteś niesamowita Powinnaś jakiś poradnik bylinowy napisać, marnujesz wiedzę! Choć właściwie nie marnujesz - przekazujesz nam, więc chyba się zmobilizuję i wszystkie Twoje posty będę wyszukiwać i wklejać do jakiegoś folderu "Porady bylinowe mimo woli" Madżen nie nadążam za Tobą Ja dumam, kombinuję, rozmyślam... A Ty: jedziesz, kupujesz, sadzisz i... jest pięknie!
Aniu, jak Ty w jednym poście potrafisz ująć wszystkie moje dumania "na plus" i na minus" dla róż i jeżówek Dobrze, że kasy nie mam, to tylko dumam, a nie kupuję, bo bym już 5 razy zakupy zrobiła i z 10 razy ich żałowała Fakt, mam gdzie testować, ale nie mam siły/kręgosłupa wszystkiego co i rusz przesadzać... I tak mi się marzyło, że w tym roku obsadzę wreszcie tą rabatę na wprost tarasu, wydawało mi się, że się przez zimę porządnie przygotowałam i...... miało być pięknie, a wyszło jak zwykle