Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:59, 15 wrz 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Aga... kwadrat idealnie przycięty....super!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:46, 15 wrz 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Już się nie focham
Wklejaj dalej

Koniec na dziś. Teraz siąpi i więcej fotek nie zrobię.
Biegnę nadrabiać zaległości, wieć znowu trochę mnie nie będzie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:42, 15 wrz 2013

Do góry

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:38, 15 wrz 2013

Do góry
I jedna jedyna ostróżka zakwitła powtórnie. Śmiesznie wygląda taka samiutka.

Przy tarasie

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:32, 15 wrz 2013

Do góry
Danusiowa skarpeta pod tują w końcu nabiera kształtu. Dzięki Danusiu za pomysła !

Wilce w donicach aż kipią

I zakwitła werbena, która cudem się ostała na rabacie (kilka razy wyplewiona )

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:25, 15 wrz 2013

Do góry
Madżenko, nie fochaj kochana Wrzucam parę fotek i lecę nadrabiać gigantyczne zaległości (u samej Madżenki bagatela 2455 postów ) Buziaki dla wszystkich

Limki kwitną

I wrzosy równocześnie z kocimiętką (powtórnie):

Ogród z prostymi liniami 11:06, 30 sie 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
Jeśli rośliny są małe, to przeważnie jest niedosyt . 10 lat temu też mi się tak wydawało, a teraz wszystko mam takie wielkie, że z przesadzaniem jest bardzo duży problem, bo sił brak. Twój ogród prezentuje się pięknie moim zdaniem. Przypomina ogrody o kątach prostych tutaj prezentowane. Tosia tak robi, Madżen ma taki, Monia kwiat holandii, Wieloszka przecież i jeszcze parę dziewczyn widziałam jak tworzą geometrię. Jak wszystko trochę podrośnie, to będziesz sama widziała, gdzie brakuje koloru, gdzie zwiewności itd. Bylinami, trawkami zawsze zmienisz rabatę, więc się tak nie przejmuj. Mam nadzieję, że żywopłot cisowy urośnie Ci szybko . Sama posadziłam mały wokół kompostownika i mojego "roślinnego szpitala", ale nie wiem, kiedy ten bałagan zasłoni. Rośnie jednak wolno niestety. Polecam Ci choinę kanadyjską, na którą się czaję. Jeśli oczywiście jeszcze mam miejsce. Dla mnie ... jeszcze kanty trawnika wyrównać i jest perfect! No i sama zrobiłaś, dobrałaś, posadziłaś ... brawo. Gratuluję.
Pozdrowienia.

Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234

Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.

W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!

kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.
Ogród z prostymi liniami 09:45, 30 sie 2013

Do góry
Jeśli rośliny są małe, to przeważnie jest niedosyt . 10 lat temu też mi się tak wydawało, a teraz wszystko mam takie wielkie, że z przesadzaniem jest bardzo duży problem, bo sił brak. Twój ogród prezentuje się pięknie moim zdaniem. Przypomina ogrody o kątach prostych tutaj prezentowane. Tosia tak robi, Madżen ma taki, Monia kwiat holandii, Wieloszka przecież i jeszcze parę dziewczyn widziałam jak tworzą geometrię. Jak wszystko trochę podrośnie, to będziesz sama widziała, gdzie brakuje koloru, gdzie zwiewności itd. Bylinami, trawkami zawsze zmienisz rabatę, więc się tak nie przejmuj. Mam nadzieję, że żywopłot cisowy urośnie Ci szybko . Sama posadziłam mały wokół kompostownika i mojego "roślinnego szpitala", ale nie wiem, kiedy ten bałagan zasłoni. Rośnie jednak wolno niestety. Polecam Ci choinę kanadyjską, na którą się czaję. Jeśli oczywiście jeszcze mam miejsce. Dla mnie ... jeszcze kanty trawnika wyrównać i jest perfect! No i sama zrobiłaś, dobrałaś, posadziłaś ... brawo. Gratuluję.
Pozdrowienia.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:51, 22 sie 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Kilka jesiennych zdjęć:

moje ulubione - z berberysami, wszystkie przebarwiły się na czerwono

za tujkami aurea perukowce (z tych, co jeszcze nie padły )

moje ulubione miskanty (tu Gracillimus) tak wyrosły w 2 sezony

Wieloszko witaj i proszę napisz jaką wys. maj twoje miskanty Gracillimus? nie wiem na cio sie zdecydowac przy ogrodzeniu, te mi polecają, ale wydają mi się wielkie?
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:09, 16 lip 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Wieloszka dobrze radzi! Chylę czoła, kawał pracy za Tobą~! Ładnie to wygląda, a jaki kanciki!
Będę zaglądać, pozdrawiam!

dzięki za uznanie
pozdrawiam
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 14:00, 16 lip 2013

Do góry
Wieloszka dobrze radzi! Chylę czoła, kawał pracy za Tobą~! Ładnie to wygląda, a jaki kanciki!
Będę zaglądać, pozdrawiam!
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 13:46, 16 lip 2013

Do góry
hihihi, chyba będą rododendrony i hakone pod spodem. Z geometrycznych figur to najlepiej koło do mnie pasuje . Podobają mi się geometryczne rabaty, ale do mojego domu jakoś mi nie leżą.
Co do hortek, to Wieloszka mówi, że mogą mieć za mało światła. Tam prawie cały czas cień
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 22:09, 12 lip 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Tośka!!! Kcesz manto? Nie kupuj szablonów - szkoda kasy. Pierwszy sezon poćwiczysz, a potem to już pójdzie Ja jestem najlepszym przykładem

Ja też
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:08, 11 lip 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Boziuuu, niesamowity on jest!!!

O matko i córko, w pierwszej chwili myślałam , że to fontanna jakowaś , a ze środka, tam gdzie takie małe dziurki tryśnie woda On jest olbrzymi, boski.
PS. Trochę dwuznacznie zabrzmiało

Pozdrawiam
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:08, 11 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Pora na serial Lotosowy. Dziś z bohaterką Pszczółką Mają.... ależ sie jej kwiatek spodobał...

Lotos.. lilie w tle.. widać różnicę w wielkości..

Boziuuu, niesamowity on jest!!!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 13:30, 11 lip 2013

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Z kulkowaniem - uwierz mi na słowo, dasz radę! Trudniej jest ćwiczyć na nibykulach
Lawenda rośnie szeroko, podczas kwitnienia ma ponad 0,5 metra. Na fotce widać, jak zagłusza czerwone berberysy (aż zielenieją od tego ) i próbuje wleźć na thuje Danica

Normalnie się wściekła
Moja codzienność - ogród Oli 10:34, 11 lip 2013

Do góry
leon60 napisał(a)
[b]
Nowe nabytki stożki przyjechały z pod Krakowa, ML i buczek

Mniam Śliczniusie, zwłaszcza stożki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:29, 11 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Super ta skrzynia wyszła! Widziałam na żywo A Zygi to chyba ma dwa razy więcej zapału do prac ogrodowych niż Irenka..... bo przecież jest 2 razy większy
Irenko, musisz namówić Go na następne skrzynie - postawisz sobie zamiast donic przy tarasie domku letniego
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 10:05, 11 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Julka - zniosą i kwaśną

Madżen - informacje na podstawie moich doświadczeń... pysznogłówka kwitnie tak jak inne byliny.. nie za długo ... rozrasta się w kępę jak ma dobre podłoże, masz mokro w glebie.. ona to zniesie.... gorzej jak ma sucho... jak sie rozrośnie to po prostu ją będziesz kancikować by sie trzymała kupy (nadwyżki rozdasz koleżankom).. idzie bardzo płytko.... wiec nie jest inwazyjna. Pysznogłówka przekwita zaczynają jeżówki, wiec to dobry pomysł, by pysznogłówkę ( o cudnym zapachu jak sie rozetrze kwiatki lub liście, możesz dodawać do herbaty.. będzie Erl Gray) wspomóc jeżówką..... wybór taki, że znajdziesz coś w kolorystyce.
Pysznogłówki potrafią załapać mączniaka, jak maja np za mokro... wiec nie podlewaj po liściach. Jak moim zbrzydną liście... lub łapią mączniaka.... to po prostu ścinam i ich nie ma I po kłopocie .... korą zagrzebiesz i pozamiatane..
Rabata cudna, aż jej nie poznałam.... nie mam czasu, ale musiałam to zobaczyć coś nakupiła i gdzie to chcesz dać..

A teraz ja mam pytanie, czy lawenda która przekwita.. to trzeba ja ciąć.. czy zostawić czy co??? Bo jedna kępa mówi, że już się nakwitła.. i niedługo będzie brzydka..

Ania jesteś niesamowita Powinnaś jakiś poradnik bylinowy napisać, marnujesz wiedzę! Choć właściwie nie marnujesz - przekazujesz nam, więc chyba się zmobilizuję i wszystkie Twoje posty będę wyszukiwać i wklejać do jakiegoś folderu "Porady bylinowe mimo woli"
Madżen nie nadążam za Tobą Ja dumam, kombinuję, rozmyślam... A Ty: jedziesz, kupujesz, sadzisz i... jest pięknie!
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:51, 11 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Czytam i oglądam piąte przez dziesiąte, masz cudnie poukładane i estetyczne..... po prostu ogród wymiata
Dylemat róże czy jeżówki... trudny.... trzeba się zdecydować ,ale przy Twoim areale możesz przetestować w jednym kacie ogrodu jedno a w drugim drugie

U mnie na róże i na ich minus jest to, że chorują, po deszczu są brzydkie, i straszne śmieciuchy.... płatki są dosłownie wszędzie.....a przy twoim zamiłowaniu do porządku.. może Cię to denerwować.... ja nie estetka ale mnie to denerwuje, bo nie mam kiedy sprzątać ,a jak sie posypią to jest beeee.
No ale róże to królowe rabat... i jak kwitną to są po prostu boskie Wiec zostają te co są, a więcej nie chcę Będę zachwycać się u innych

Aniu, jak Ty w jednym poście potrafisz ująć wszystkie moje dumania "na plus" i na minus" dla róż i jeżówek Dobrze, że kasy nie mam, to tylko dumam, a nie kupuję, bo bym już 5 razy zakupy zrobiła i z 10 razy ich żałowała Fakt, mam gdzie testować, ale nie mam siły/kręgosłupa wszystkiego co i rusz przesadzać... I tak mi się marzyło, że w tym roku obsadzę wreszcie tą rabatę na wprost tarasu, wydawało mi się, że się przez zimę porządnie przygotowałam i...... miało być pięknie, a wyszło jak zwykle
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies