Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

Ogród w budowie - nieustającej 23:31, 10 maj 2015

Do góry
Długo Cię nie było, ale jak już się pojawiłaś to z przytupem
szyszki żeliwne czy z ceramiki, jakoś ich nie kojarzę
narcyzy z ciemiernikami i pierwiosnkami przed ognistymi to doskonały pomysł
Rubens odchorowuje u mnie przesadzanie, kwiatków ma dużo, ale mniejsze niż w ubiegłym roku, co robisz kuklikom, że kwitną tak obficie, moja nalewkowa róża też ma pierwsze pąki, pełniki śliczne, jaki to rdest, kocham bodziszki ( zaczynają pączkować)i piwonie, a łączenia bylin i kompozycji uczę się u Ciebie nieustannie, uff
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:48, 28 kwi 2015

Do góry
mira napisał(a)
Bogdzia jak chcesz ił to zajedź do mnie

Ania tak długo to jeszcze niegdzie na wątku nie siedziałam, no poczytałam...
ale też pooglądałam, oczywiście śledzę piwonię.

A Muminki są dobre na wszystko to fakt.

Może jeszcze w tym tygodniu będę dla Ciebie kopać co chciałaś

Zawsze się zastanawiam kiedy masz czas na ogród i kto w nim teraz pracuje? a może ja za wolno sie ruszam - o! chyba tak

Cudnie Ci wszystko kwitnie.

hej pozdrawiam

Mira.. nie pamiętam co komu daję, bo daję by dać.. czasami skleroza wielka i zapominam co od kogo dostałam. Ale że nie pamiętam co było moim chciejstwem????? To już skleroza tragiczna.... do głowy przychodzi mi tylko rdest.. Mam tragiczną sklerozę cy jeszcze nie???

Na pytanie kto w nim teraz pracuje odpowiem ci krótko - nikt.

Trawnik ani rabaty w tym roku nie widziały nawozu.. trawnik niestety to odczuwa.. widać gołym okiem. Jest tragiczny (jak moja skleroza). Opryskałam miedzianem co najpilniejsze i połowę promanalem (na drugą brakło czasu). Raz opryskałam rh.... do tej pory kwasoluby nie dostały żadnego nawozu, ani cebulowe
Moje siewki z nasionek nawet mimo pampersa nie wytrzymały mojego ogrodniczkowania.
Kilka ogórków i werbena przeżyło.. kilka sałat, bo szybko poszły do gruntu. Reszta zaliczyła zgon.

Nie przekopana szklarnia ( i nie umyta..grrr), nie przekopany warzywnik - czyli nic nie posiane i nic nie posadzone..

Nic nie pielone w tym roku... kilka większych mleczy w przelocie..

Zakupy i dary zadoniczkowane.. róże leża na boku przysypane łopatą ziemi.. już zapuściły korzenie i piękne liście, ale muszę je wydrzeć. szkoda, że nie posadziłam do doniczek ??

Mira.. zwykle pokazujemy sukcesy.. a u Ciebie w doniczce to nawóz.. psychoza opuchlakowa..

Borówcowy raj 10:02, 26 kwi 2015

Do góry
Czy wszyscy czekają na deszcz? Widziałam w TV, że w Warszawie pada. Zamiast Mai w ogrodzie był maraton i dość mocno padało.
Monia, ja mam ten wysoki rdest http://www.dobrepole.pl/Polygonum%20bistorta_-_rdest%20w%C4%99%C5%BCownik_nlat_1825.html
Borówcowy raj 10:30, 19 kwi 2015

Do góry
Monia, czy ten rdest uważasz za ekspansywny? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam informację o tym, że wszędzie Ci wychodzi.
Moja działka. 12:29, 18 kwi 2015

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Bogusiu, czy jesteś pewna, że dyptam jesienią mi przysłałaś? Roślina na dyptam nie wygląda. Czy to przypadkiem nie jest rdest?

To napewno jest rdes,ale ja napewno ci posyłałam bo pamiętam ,że jak kopałam to mi się rozleciał .
Dyptam u mnie dopiero wychodzi.
Moja działka. 01:03, 18 kwi 2015

Do góry
Bogusiu, czy jesteś pewna, że dyptam jesienią mi przysłałaś? Roślina na dyptam nie wygląda. Czy to przypadkiem nie jest rdest?

Ogródek z futrzakami i kamieniami 15:33, 17 kwi 2015

Do góry
Fotek niet,ale obiecuję poprawę nowa rabata prawie gotowa,będzie biała z domieszką różu i zieleni.zamieszkały na niej anabelki i incredibal,oraz kalina vanatabe i tawułki alba i mala japońska,przed hortkami jasnorozowe róże Granny i larisa,miedzy daniki,z drugiej strony bobo i róża ballerina.mam jeszcze wolne obrzeża,przynajmniej zanim rośliny się rozrosną,myślę o białym małym czymś:zawciąg,goździk. Co myslicie o takim zestawieniu?
zamówiłam również bodziszki,rdest i trochę drobnicy.
na mojego pierwszego powojnika nadal czekam
Dwa ogrody 00:11, 17 kwi 2015

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Rench-zawartość tej rabatki o którą pytasz, do tej pory była zmieniana najczęściej rosły na niej konwalniki, biała lawenda, jeżówki, werbena, róże, wrzosy..
jesienią posadziłam buki i to one spowodowały totalną demolkę, nadmiar jeżówek przesadzony, odmianowe teraz wypuszczają listki i jeszcze je zabiorę. Kombinowałam, co można dosadzić do Pastelli, która rośnie tam od lata.
W kolejności : najniżej szafirki, przywrotnik ( dużo, nie widać go jeszcze z hiacyntów), hiacynty, tulipany, lawenda viva, Pastelle, trawki, wysokie zawilce, jeżówki, kilka czosnków pharocośtam,buki, za bukami w obniżeniu przed siatką powtórzę werbenę. Jeszcze wczoraj zabierałam z niej żurawki, dosadzałam trawki i zawilce. Widoczny rdest do przesadzenia w inne miejsce,
hiacynty i tulipany można wymieniać rokrocznie, byliny zostają, a jak będzie okaże się, wiosenna odsłona na razie jest chyba ok

siewki pod folią, otwartą cały dzień

bylinowe zakupy
penstemony, zawilce, przetaczniki białe, kukliki, ciemne pojedyncze ciemierniki, molinie Moorhexe, świecznice

Rabata skomponowana mistrzowsko
Mnie się pytały dziewczyny,kiedy wszystko posadzę,ale ja się zapytowywyję Ciebie,kiedy Ty to wszystko ulokujesz na swoich miejscówkach
Dwa ogrody 23:31, 16 kwi 2015

Do góry
Rench-zawartość tej rabatki o którą pytasz, do tej pory była zmieniana najczęściej rosły na niej konwalniki, biała lawenda, jeżówki, werbena, róże, wrzosy..
jesienią posadziłam buki i to one spowodowały totalną demolkę, nadmiar jeżówek przesadzony, odmianowe teraz wypuszczają listki i jeszcze je zabiorę. Kombinowałam, co można dosadzić do Pastelli, która rośnie tam od lata.
W kolejności : najniżej szafirki, przywrotnik ( dużo, nie widać go jeszcze z hiacyntów), hiacynty, tulipany, lawenda viva, Pastelle, trawki, wysokie zawilce, jeżówki, kilka czosnków pharocośtam,buki, za bukami w obniżeniu przed siatką powtórzę werbenę. Jeszcze wczoraj zabierałam z niej żurawki, dosadzałam trawki i zawilce. Widoczny rdest do przesadzenia w inne miejsce,
hiacynty i tulipany można wymieniać rokrocznie, byliny zostają, a jak będzie okaże się, wiosenna odsłona na razie jest chyba ok

siewki pod folią, otwartą cały dzień

bylinowe zakupy
penstemony, zawilce, przetaczniki białe, kukliki, ciemne pojedyncze ciemierniki, molinie Moorhexe, świecznice
Borówcowy raj 20:41, 16 kwi 2015

Do góry
Kasiu to bardzo miłe.
Mirko, tylko się tutaj nie dołuj. Nie ma powodu. To tylko i aż zdjęcia .
ZielonaAniu - masz na myśli te duże kule? To nie jest bukszpan tylko tuja Danica. Turzyce nawoziłam tylko raz na wiosnę w zeszłym roku nawozem Yaramila. W tym roku nie zdążyłam jeszcze sypnąć.
Mysza - uważam, nawet bardzo.
Agatko, Wiolka, Mirelo - nie jest źle, w sumie może być .
Grembosiu - będę robić, tylko się już ujęcia skończyły. Reszta do zrobienia, a swoje muszę przeczekać. Jeszcze nie mogę.
Marta - ja mam też wyższy rdest. Ten: http://www.gardenworldimages.com/Details.aspx?ID=184783&TypeID=1
Borówcowy raj 21:27, 15 kwi 2015

Do góry
Monia, ależ pięknie! Mam nadzieję, że nie forsowałaś nogi, by zrobić te zdjęcia

Rdest rzeczywiście fajny, ale to chyba ten wyższy, prawda? (Nie pamiętam, czy Ty kupowałaś tylko wyższą odmianę, czy jednak obie?) U Aśki oglądałam wczoraj niski i też ładnie odbija.
Borówcowy raj 15:33, 15 kwi 2015

Do góry
Takie paskowane tulipany kupiłam i nie pamiętam jakie. Oczywiście wszędzie są ślimaki. Brak już sił na to:

I bergenia, kwitnąca i cała dziurawa. Jak to zobaczyłam, to się nogi mi ugięły. Ujęcie małego kwiatka, takie liście wstyd pokazywać:

Za to rdest zostanie chyba na długo u mnie. Nic nie zjedzone, wcześnie cieszy oko:

Ogród z perspektywą na przyszłość 17:20, 14 kwi 2015

Do góry
Moniu, czy mogę prosić o zdjęcie rdestów po zimie?
Planuję pas jakichś niskich bylin na brzegu rabaty i nie mogę sie zdecydować.
A rdest był u Ciebie śliczny
Mój kawałek planety 08:12, 11 kwi 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
http://www.werandacountry.pl/component/content/article/326-archiwum/2011/0437/13973-trawnik-jak-marzenie

ciekawy podrozdział pt

Obserwujmy chwasty
Przyglądajcie im się uważnie, a dowiecie się, jak dobierać nawozy albo czy nie trzeba zmienić składu gleby. Jeśli bujnie wschodzą koniczyna biała i babka – w ziemi jest za mało azotu. Jeżeli krwawnik – jest sucho i nieurodzajnie. Podbiał, skrzyp, pięciornik – świadczą o glebie wilgotnej i gliniastej, tobołki polne – o tym, że podłoże jest ubogie w wapń, gwiazdnica pospolita – że ziemia jest zbita, przytulia, komosa – że zawiera dużo azotu, rdest, skrzyp, przywrotnik – że ma mało próchnicy.

gwiazdnicę wynosiłam z trawnika rok temu wiadrami, poza tym mam wszystkie chwasty tu wymienione tylko w różnych miejscach.
A takie małe gówno z białymi dorbnymi kwiatkami jak się zwie? Nie wiecie? łatwo się wyrywa, tego mam sporo.
Mój kawałek planety 23:44, 10 kwi 2015

Do góry
katiaxx napisał(a)
http://www.werandacountry.pl/component/content/article/326-archiwum/2011/0437/13973-trawnik-jak-marzenie

ciekawy podrozdział pt

Obserwujmy chwasty
Przyglądajcie im się uważnie, a dowiecie się, jak dobierać nawozy albo czy nie trzeba zmienić składu gleby. Jeśli bujnie wschodzą koniczyna biała i babka – w ziemi jest za mało azotu. Jeżeli krwawnik – jest sucho i nieurodzajnie. Podbiał, skrzyp, pięciornik – świadczą o glebie wilgotnej i gliniastej, tobołki polne – o tym, że podłoże jest ubogie w wapń, gwiazdnica pospolita – że ziemia jest zbita, przytulia, komosa – że zawiera dużo azotu, rdest, skrzyp, przywrotnik – że ma mało próchnicy.

gwiazdnicę wynosiłam z trawnika rok temu wiadrami, poza tym mam wszystkie chwasty tu wymienione tylko w różnych miejscach.

JeSli dobrze rozpoznaje to i ja trochę tego mam ale łatwo się wyrywa. Ja mam obserwacje, ze u mnie co roku inny chwast wiedzie prym...
Mój kawałek planety 23:06, 10 kwi 2015

Do góry

ciekawy podrozdział pt

Obserwujmy chwasty

Winobluszcz pięciolistkowy - Parthenocissus quiquefolia 12:20, 09 kwi 2015

Do góry
Myślę że Pani Danusi chodzi o ekspansywność pnącza. Powiem szczerze że ja bardzo czekam aż mnie w końcu jakaś roślina zaskoczy i wystraszy swoją ekspansywnością. W zeszłym roku wsadziłem nawet Rdest Auberta przy ogrodzeniu i po kilku miesiącach rośnięcia nawet ten chwast zaczął mi od ziemi tracić liście i zasychać aż w końcu całkowicie stracił liście i zmarniał. Podlewałem go regularnie, sadząc w dołek wsypałem bogatej ziemi Substral, porcje kompostu. Przygotowałem myślę idealne warunki dla roślinek a mimo to nawet taki chwast jak Rdest zmarniał i przestał rosnąć. Zdecydowanie bardziej wolę biegać z sekatorem, wystraszony po drabinie niż cały rok chodzić i patrzeć czy roślinka zaczyna rosnąć, czy coś ruszyło-(
Nie wiem czemu te rośliny tak słabo u mnie rosną, myślę że ziemia jest u nas dobra, dodatkowo tuż obok dwóch budynków jakie mamy jest wielki staw do którego wodę prowadzi strumyk, stąd też wilgotność gleby jest dobra.

Ogród z perspektywą na przyszłość 11:21, 01 kwi 2015

Do góry
magnolia napisał(a)
w pełnym słońcu znowu musi mieć wilgotniej żeby dała radę, bo ona lubi mniej słoneczna wystawę
Dużo masz tam miejsca?- Może nawiązać kształtem do kul i dać tawułę brzozolistną tor- wiosną na biało zakwitnie a jesienia łapie purpurowe kolory liści. Jest bardzo kształtna. Ale potrzebuje z 80 cm

ta rabata ma około 10m x 2m. Ja monochromatyczna jestem i kolorystycznie oprócz odcieni zieleni i bieli nie ma u mnie innych barw. No może dodatki w donicach jako wyjątek i słynny rdestMusi być zimozielono
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 00:47, 31 mar 2015

Do góry
Kasya napisał(a)

Myśle ze trzeba pisać na forum nazwy sprzedawców ku przestrodze, w zależności od tego jak rozpatruje reklamacje.
Nazwy tych solidnych, dobrze pakujących przesyłki, wysylajacych ładny towar tez.
A najlepiej jednak szukać w szkołkach i kupować bezpośrednio lub od sprawdzonych Juz sprzedawców.
Taka nauczka i tyle.

Też tak uważam odkąd się nacięłam na sprzedawców, którzy reklamują się a nawet są wymieniani w artykułach (pewnie sponsorowanych) w poważnych czasopismach dla hobbystów ogrodnictwa
U mnie tak było chyba z jednymi z największych, tj. z Ogród Kroton i Sadowniczy, do tego kontakt bezpośredni bardzo trudny. Nie polecam i w zyciu nie polecę. Załuję do tej pory, że nie odesłałam całości zamówień tylko dlatego, że część była OK. Albo tak mi się wydawało. Ponoszę konsekwencje tego z opóźnieniem: np. kłosowiec, który miał być niebieski, zakwitł na różowo, to co miało być ostrogowcem, okazało sie jakimś zielem łąkowym, malina nie kwitłą i nie owocowała i prawdopodobnie jest jakąś jeżyną, porzeczka nie zakwitła ani jednym kwiatem, drzewka owocowe były tak przesuszone, ze chorowały cały sezon, przysłana kocimietka to jakaś inna odmiana niż zamawiana, rdest też inny niż miał być, itd. itp. U sadowniczego na stronce nie da się do tego wkleić opinii, jeśli jest niekorzystna - cenzurują.
Nie ma jak zakupy bezpośrednie. Ale jeśli ma się nowy ogródek i chce się kilka różnych gatunków, to szuka się dostawcy, który ma taki szeroki wybór, żeby zamówić sporo za jednym zamachem i załatwić. Nietstey, zwykle załatwia się siebie samego.
Kasia, powodzonka
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:26, 28 mar 2015

Do góry
Iwa napisał(a)
Jesli chodzi o ślimaki, to w styczniu zostala opublikowana praca naukowa, w której opisano wyniki badań nad skutecznością spinosadu(ekologiczny środek), wyciągu z grejpfruta(też eko), wodorotlenku miedziowego i wywarów z ośmiu gatunków roślin zielnych (między innymi glistnika), na ograniczanie szkód powodowanych przez ślimaki Arion vulgaris, właśnie te "golasy",jak je nazwała Ania.
Link do tekstu www.progress.plantprotection.pl/download.php?ma_id=1447
Niżej wklejam wnioski może pozwolą Wam spędzić czas na czymś przyjemniejszym,niż robienie mikstur z Glistnika

"1. Wyciąg z grejpfruta (Biosept 33 SL) i wodorotlenek
miedziowy (Champion 50 WP) wykazują deterentne
działanie w stosunku do ślimaka A. vulgaris. Środki te
mogą być potencjalnie przydatne w ograniczaniu szkód
wyrządzanych przez tego ślimaka w uprawach roślin.
2. Żaden z badanych wodnych wywarów roślinnych nie
powodował istotnego ograniczenia żerowania i uszko-
dzeń roślin przez A. vulgaris.
3. Umiarkowane działanie deterentne na ślimaka A. vul-
garis wykazał wywar z roślin C. officinalis (Nagietka)
4. Wywar z roślin P. hydropiper (Rdest ostrogorzki) stymulował żerowanie
A. vulgaris na roślinach."

Pozdrawiam z wiosenną pogodą ducha

Dziękuję za artykuł.. co prawda nie był optymistyczny, ale warto wiedzieć że szkoda czasu.. lepiej nadziać na pal .... niektóre wywary jeszcze cholery nęciły i podnosiły walory smakowe W tym i popularny wrotycz Przejrzałam wszystkie tabelki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies