Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek....kiedyś będzie ! :)

Ogródek....kiedyś będzie ! :)

agatanowa 00:47, 31 mar 2015

Kasya napisał(a)

Myśle ze trzeba pisać na forum nazwy sprzedawców ku przestrodze, w zależności od tego jak rozpatruje reklamacje.
Nazwy tych solidnych, dobrze pakujących przesyłki, wysylajacych ładny towar tez.
A najlepiej jednak szukać w szkołkach i kupować bezpośrednio lub od sprawdzonych Juz sprzedawców.
Taka nauczka i tyle.

Też tak uważam odkąd się nacięłam na sprzedawców, którzy reklamują się a nawet są wymieniani w artykułach (pewnie sponsorowanych) w poważnych czasopismach dla hobbystów ogrodnictwa
U mnie tak było chyba z jednymi z największych, tj. z Ogród Kroton i Sadowniczy, do tego kontakt bezpośredni bardzo trudny. Nie polecam i w zyciu nie polecę. Załuję do tej pory, że nie odesłałam całości zamówień tylko dlatego, że część była OK. Albo tak mi się wydawało. Ponoszę konsekwencje tego z opóźnieniem: np. kłosowiec, który miał być niebieski, zakwitł na różowo, to co miało być ostrogowcem, okazało sie jakimś zielem łąkowym, malina nie kwitłą i nie owocowała i prawdopodobnie jest jakąś jeżyną, porzeczka nie zakwitła ani jednym kwiatem, drzewka owocowe były tak przesuszone, ze chorowały cały sezon, przysłana kocimietka to jakaś inna odmiana niż zamawiana, rdest też inny niż miał być, itd. itp. U sadowniczego na stronce nie da się do tego wkleić opinii, jeśli jest niekorzystna - cenzurują.
Nie ma jak zakupy bezpośrednie. Ale jeśli ma się nowy ogródek i chce się kilka różnych gatunków, to szuka się dostawcy, który ma taki szeroki wybór, żeby zamówić sporo za jednym zamachem i załatwić. Nietstey, zwykle załatwia się siebie samego.
Kasia, powodzonka
Kasya 06:04, 31 mar 2015

Agata, pamietam te twoje zakupy, ech, chyba kilka razy trzeba się sparzyc żeby oduczyc się robienia takich zakupów przez internet.
Albo trzymać się listy Juz sprawdzonych sprzedawców.
Trudno. Czekam na zwrot kasy

Rozumiem ze nie masz czasu na ogród bo mały ogrodnik bardzo jeszcze absorbujący
Ale miło ze czasem zaglądasz.
Pozdrawiam cię serdecznie
Danucha 13:08, 31 mar 2015

U mnie też rozgrzebane rabaty, rewolucja ogrodowa w fazie rozkwitu, a za oknem mokro, zimno i b. wietrznie. Dzisiaj nawe popadał śnieg. Kasiu, ale okropny oszust z tego sprzedawcy, trzymam kciuki za pomyślne zakończenie sprawy.
Kasya 15:32, 31 mar 2015

Danucha napisał(a)
U mnie też rozgrzebane rabaty, rewolucja ogrodowa w fazie rozkwitu, a za oknem mokro, zimno i b. wietrznie. Dzisiaj nawe popadał śnieg. Kasiu, ale okropny oszust z tego sprzedawcy, trzymam kciuki za pomyślne zakończenie sprawy.

U mnie tez juz dzisiaj bardzo zimno i do tego pada
wiec chyba nic przed swietami nie dokoncze
oby sie udalo chociaz roze posadzic, dzis nie mam na to ochoty
Kasya 17:50, 31 mar 2015

A jednak
róze przyjechały i poszłam sadzic w ten deszcz
Nie moczylam ich bo jest juz strasznie mokro
A dodatkowo podlalam

Posadzialam dzisiaj:

Barbarę
Bonicę x2, drugi gat
Rhapsody in blue x2, drugi gat
Indigolettę

drugi gat, bo krzaczki trochę drobniejsze, ale w sumie żle nie wygladały

5 innych krzaków czeka jeszcze w donicach na zdemolowaną rabatę
i chyba muszą tak poczekac przez swięta, mam nadzieję ze nic im nie będzie
kosolka 18:33, 31 mar 2015

Sadziłaś w taką pogodę??? Szacun!
Kasya 18:38, 31 mar 2015

kosolka napisał(a)
Sadziłaś w taką pogodę??? Szacun!

ale teraz z czystym sumieniem moge lezec przy kominku
Bogdzia 19:17, 31 mar 2015

Kasya napisał(a)

ale teraz z czystym sumieniem moge lezec przy kominku

I to tez jest fajne szczególnie w taką pogodę.Pozdrówka.
popcorn 19:23, 31 mar 2015

No, kominek fajna rzecz! Ja też wyszłam i wróciłam zmokła pozdrawiam!!
MAD 08:57, 01 kwi 2015

Kasya dotarłam wreszcie do Ciebie. Zaznaczam i będę nadrabiać co tam u Ciebie.

Tymczasem zostawiam pozdrowienia.