Gdzie tam, żadnego projektu, kiedyś chciałam, ale eM mnie od tego pomysłu odwiódł bo mieliśmy projekt aranżacji wnętrz a i tak pozmieniałam, obawiam się, że w przypadku ogrodu byłoby podobnie
Ta ściana ma być dokładnie na przeciwko wykuszu, będziemy mogli na nią patrzeć siedząc przy stole w jadalni.
Miała być nawet robiona w tym roku, ale pojawił się problem z fachowcami, jedna ekipa ciągle przenosiła termin rozpoczecia prac, druga przestrzeliła z ceną i w końcu stwierdziliśmy, że damy sobie teraz z tym spokój.
Może to i lepiej, bo na przyszły rok zostanie już niewiele do zrobienia i może będzie można zrobić to z większym rozmachem.
Ładne trawki się trafiły i chociaż przy tych upałach zakupy są średnio dobrym pomysłem, to kupiłam, bo szkółka jest daleko od miejsca mojego zamieszkania i obawiałam się czy jak następnym razem będę tamtędy jechać to nadal będzie taki wybór roślin jak teraz.
Ale plany!!!
Ty masz jakiś projekt? ... czy sama sobie to w głowie układasz? Ja też chciałam ścianę wodną ... ale nie wiem gdzie mogłabym ją usytuować
Fajnie masz
Na razie jest plan, że będzie rósł obok rozplenic Magic Autumn, po obu stronach ściany wodnej, która mam nadzieję powstanie w przyszłym roku, bo w tym to już na pewno nie.
Chcemy zrobić gabionowa ścianę, po bokach gabionowe ławeczki i takie minimalistyczne rabaty z kolumnowymi grabami i trawami - żeby tylko pomysł został utrzymany do czasu realizacji.
Tak, rozchodniki tuż tuż, jestem ciekawa jak one będą wyglądać w pełnym rozwkicie.
Tak naprawdę to nigdy wcześniej nie widziałam na żywo kwitnących na biało rozchodników.
Werben mam tam sporo, ale nie rozsną równo, tylko kilka zaczęło kwitnąć, reszta jeszcze mała.
Mam lawendę Viva kupioną w O, ale jak bedzie kwitła to nie wiem i w tym roku raczej się nie spodziewam kwitnienia po tych moich małych sadzonkach.
ojej wątek pędzi jak torpeda, ale musiałam nadrabiać.
Piękny sad! Marzy mi się choć po jednym drzewku owocowym, bo powierzchnia działki na zbyt wiele nie pozwoli.
A w jaki sposób chcesz połączyć te 2 odmiany? Ja na tak małej długości zdecydowałabym się tylko na jedną jeśli już.
No i teraz pytanie co po lewej i prawej stronie ściany...
Powiem szczerze, że ja bym na całej długości tej ściany dała to samo, np hortensje, choć one kiedyś też będą wyższe niż 100 cm i do okien będą zaglądać.
Zamierzam sadzić lawendę 35 cm od krawędzi kostki, a jedna od drugiej co 45-50 cm.
Zajrzyj sobie do MAD ona sadziła co 50-55 cm i będziesz widzieć na przykład na stronie 138 i 216 jak wygląda lawenda w różnych fazach wzrostu.
Mam nadzieję, że pomogłam
To się zgadza, szczególnie w przypadku nowo tworzonych ogrodów, gdy mimo dużych nakładów pracy efekty nie są jeszcze tak widoczne i spektakularne jak byśmy chcieli.
U nas dziś chyba najgorszy dzień upału, nie ma czym oddychać, na szczęście teraz zaczynają napływać jakieś chmurki.
Anita,
a na jakiej wysokości masz okna na tej ścianie?
Bo oba miskanty, które wymieniłaś z kwiatostanami dorastają do 2 m, chyba by Ci okna całe przysłoniły.
Jeśli chcesz koniecznie miskanta to może tam gdzie są okna dać Adagio, bo on w czasie kwitnienia dorasta do 80 cm.
Rabata przed wejściem fajnie Ci wyszła.
Jak trawnik, dalej taki piękny jak na wcześniejszych zdjęciach - nasz nigdy tak piękny nie był, a po tych upałach to już masakra.
już świetnie wszystko wygląda, altana super się komponuje z całą resztą - uwielbiam do Ciebie zaglądać.
Mój eM też dużo rzeczy potrafi zrobić, ale czas mu nie pozwala, natomiast namiętnie kolekcjonuje narzędzia i sprzęt do wszelkiego rodzaju prac na wypadek, że kiedyś się przyda