Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

Madzenka 21:04, 07 sie 2015

Przy tak dużej ilości wykonanych prac przesyt ogrodem to standard wróci gdy nadejdzie schyłek lata
lindsay80 16:18, 09 sie 2015

Madzenka napisał(a)
Przy tak dużej ilości wykonanych prac przesyt ogrodem to standard wróci gdy nadejdzie schyłek lata

To się zgadza, szczególnie w przypadku nowo tworzonych ogrodów, gdy mimo dużych nakładów pracy efekty nie są jeszcze tak widoczne i spektakularne jak byśmy chcieli.

U nas dziś chyba najgorszy dzień upału, nie ma czym oddychać, na szczęście teraz zaczynają napływać jakieś chmurki.
sarenka 16:21, 09 sie 2015

Podoba mi się u Ciebie
Możesz mi napisac ile od krawedzi rabaty bedziesz sadziła alwendę? U mnie sie kładzie, więc nie wiem czy nie poszerzę rabaty

lindsay80 napisał(a)
Rabaty przy tarasie

Między różami Eden Rose wylądowały gracki

Rabata południowa - długość 4,6 m, szerokość 2 m.

Po obwodzie będą lawendy, a w środku rozrzucone kulki bukszpanowe, szałwia i stipa.

Na rabacie zachodnie z drugiej strony tarasu, ta sama sytuacja tylko na razie są tam też carexy the Beatles.
Ta rabata jest sporo mniejsza, długa na 4,3 m i szeroka na 1,7 m

lindsay80 18:32, 09 sie 2015

sarenka napisał(a)
Podoba mi się u Ciebie
Możesz mi napisac ile od krawedzi rabaty bedziesz sadziła alwendę? U mnie sie kładzie, więc nie wiem czy nie poszerzę rabaty

Zamierzam sadzić lawendę 35 cm od krawędzi kostki, a jedna od drugiej co 45-50 cm.
Zajrzyj sobie do MAD ona sadziła co 50-55 cm i będziesz widzieć na przykład na stronie 138 i 216 jak wygląda lawenda w różnych fazach wzrostu.
Mam nadzieję, że pomogłam
lindsay80 18:37, 09 sie 2015

Troszkę fotek umęczonego upałem ogrodu - oczywiście u mnie tylko zbliżenia, na razie muszę ukrywać chwasty i kombinuję z ujęciami

lindsay80 18:40, 09 sie 2015

Dalej się zatrawkowuję

W tej kupie rozplenice Viridescens, Autumn Magic i Miskanty Gracillimus i Apache:

nawigatorka 21:37, 09 sie 2015

Moje rozchodniki na podobnym etapie-odrobinę brak im do otwarcia kwiatów.

Mówiłam ze werbena zdąży zakwitnac Mój M przyznał, że gdy stała w doniczkach w domu to go denerwowala bardzo a teraz bardzo mu się podoba.i wypróbowałam ze tak 4/5 sadzonek przy sobie daje fajny efekt.

A masz lawendę o dlugicz czy krótkich kwiatach? Bo kwiaty mojej mają min 70cm długości+krzaczek.
ren133 22:22, 09 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
Dalej się zatrawkowuję

W tej kupie rozplenice Viridescens, Autumn Magic i Miskanty Gracillimus i Apache:

I kolejne fajne zakupy
A z czym skomponujesz Apache?
Karol99 22:26, 09 sie 2015

lindsay80 napisał(a)
Dalej się zatrawkowuję

O ja, boskie zakupy.
lindsay80 23:29, 09 sie 2015

nawigatorka napisał(a)
Moje rozchodniki na podobnym etapie-odrobinę brak im do otwarcia kwiatów.

Mówiłam ze werbena zdąży zakwitnac Mój M przyznał, że gdy stała w doniczkach w domu to go denerwowala bardzo a teraz bardzo mu się podoba.i wypróbowałam ze tak 4/5 sadzonek przy sobie daje fajny efekt.

A masz lawendę o dlugicz czy krótkich kwiatach? Bo kwiaty mojej mają min 70cm długości+krzaczek.

Tak, rozchodniki tuż tuż, jestem ciekawa jak one będą wyglądać w pełnym rozwkicie.
Tak naprawdę to nigdy wcześniej nie widziałam na żywo kwitnących na biało rozchodników.
Werben mam tam sporo, ale nie rozsną równo, tylko kilka zaczęło kwitnąć, reszta jeszcze mała.

Mam lawendę Viva kupioną w O, ale jak bedzie kwitła to nie wiem i w tym roku raczej się nie spodziewam kwitnienia po tych moich małych sadzonkach.