Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 10:07, 27 wrz 2012

Do góry
Ewcia, Aniu...moje machanie pedzlem to tylko "takie tam"....nic nadzwyczajnego....choc zaczelo sie od kwiatow...a raczej milosci do magnoli...i jak zajrzycie do ostatnich moich zdjec z jadalni ( str 88) ...to bedzie tam jeden z wielu moich obrazow w domu...magnolia....
...oj nie wiem czy reszta chetna ogladac moje bochomazy....
buziaczki ciekawskim duszyczkom przesylam!!!!!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 08:24, 27 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
Lista moich strat w tym roku, akurat mam segregator z roślinami, zostały tylko na papierze;
1. akant miękki
2. barbula klandońska
3. budleja skrętnolistna
4.ciemiernik czerwony Racer
5. drakiew kaukaska
6. dyptam jesionolistny
7.jeżóka purpurowa
8. magnolia Charles Raffill
9. miskant chiński Africa
10. konwalnik Black Beard
11. paulownia Hulsdonk
12. trawa pampasowa rózowa
13.trytoma cytrynowa
14. wietlica japońska Burgundy Lace
15. drakiew Barocca
16. liriope szafirkowa
17. zimokwiat wczesny - drzewko
18. kanna Sttutgard
19. karagana syberyjska
20. jedwabne drzewko Albizja
21. prusznik niebieski
22. trytoma czerwona
23. obuwik
24. miodownik Blue
25. winobluszcz Star Showers i wiele innych; lepiej dalej nie patrzeć, bo serce boli

a tak z ciekwaości Irenko - bedziesz to samo wiosną sadzić czy dasz sobie spokój? Bo tak po prawdzie to spora część tej listy w Polsce może przezimowac sporadycznie, ale na pewno nie ma szans na długie pozycie Żeby wspomnieć tylko trawe pampasową czy prusznika . Stąd ciekwa jestem czy bedziesz walczyć.Ściskam.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi cz. I 23:12, 26 wrz 2012

Do góry
Lista moich strat w tym roku, akurat mam segregator z roślinami, zostały tylko na papierze;
1. akant miękki
2. barbula klandońska
3. budleja skrętnolistna
4.ciemiernik czerwony Racer
5. drakiew kaukaska
6. dyptam jesionolistny
7.jeżóka purpurowa
8. magnolia Charles Raffill
9. miskant chiński Africa
10. konwalnik Black Beard
11. paulownia Hulsdonk
12. trawa pampasowa rózowa
13.trytoma cytrynowa
14. wietlica japońska Burgundy Lace
15. drakiew Barocca
16. liriope szafirkowa
17. zimokwiat wczesny - drzewko
18. kanna Sttutgard
19. karagana syberyjska
20. jedwabne drzewko Albizja
21. prusznik niebieski
22. trytoma czerwona
23. obuwik
24. miodownik Blue
25. winobluszcz Star Showers i wiele innych; lepiej dalej nie patrzeć, bo serce boli
Warmińskie dylematy 21:36, 26 wrz 2012

Do góry
Piękne wrzosy Megi, a gdzie Twój, M., je kupił? dzisiaj byłam w ogrodniczym na Zatorzance to były po7.99 też jasne ale nie takie ładne, wiosną facet co mi zakładał ogrodzenie złamał mi magnolię żółtą Elizabeth tutaj mam Lennei i Galaxy, Ann z odnóżki czeka na przesadzenie i Kobus,no i jeszcze Messel masz tu fajnego linka o magnoliach, i uważam , że można ładniejszą kupić od Susan http://zojalitwin.wordpress.com/2010/10/20/magnolia-odmiany/
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:23, 26 wrz 2012

Do góry
Carex Frosted Curls kwitnie wiosną, jak się tylko obudzi. Jak trzeba ściąć ją wiosną to widać szybko kwiaty.
Nie sądzę jednak żeby sie nasiewała.
Trzeba ją dzielić po prostu, ale jak chcesz kupować to już, szybko podzielić i nech się przyjmie przed mrozami, bo jest delikatna. Albo posadzić teraz i dzielić wiosną.

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:18, 26 wrz 2012

Do góry
Szkoda dziewczynko że tak.
Ale trudno, kupisz sobie młodego, ten się szybko przyjmie i przystosuje, więc będzie szybciej ładnie róśł.
Nie było sensu przebijać ceną tamtego facia, bo przy dużym okazie zawsze jest spore ryzyko.
Buziaki
Ogródek na trzy lata 23:29, 25 wrz 2012

Do góry
i w drzewkach coraz mniej ubranych..
(piękny przykład wielopniowej jarzębiny, to właśnie takie drzewa Magnolia nazwała drzewami-bukietami)

i w nasionkach...

i w deszczu, który dzisiaj mieliśmy wszędzie

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 12:02, 25 wrz 2012

Do góry
ja zwykle też brązowe omijam szerokim łukiem. Ale tym razem coś mnie w niej urzekło
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:34, 25 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
acha- i kupiłam sobie też carex buchanani- taką brązową. M. się śmiał że kupuję martwe i zgniłe już na starcie. Ale coś mi się w niej spodobało. Zobaczymy jak sobie da rade zimą.

Tu pewnie się narażę, ale podzielam zdanie M. Jakoś tak mnie nie ruszają te brązowe.

Za wykład o glinie, dzięki.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:29, 25 wrz 2012

Do góry
różnie jest.
Niektóre trawy u Mamy gorzej znoszą suszę, bo ziemia wtedy robi się ściśnięta- np Molinia arundinacea, ale reszta radzi sobie.
Niedawno dałam Mamie siewki stipy ( nie wiem której, bo po siewce nie poznam, a rosna blisko siebie), zobaczymy jak będzie z nimi po zimie.
Kostrzewa owcza, Owies wieczniezielony, kostrzewa sina, seslerie dobrze się mają. Rozplenica bez odmiany świetnie się ma i rozrasta się, za to 'Little Bunny' zmarzła pierwszej zimy ( choć może to była kwestia tego że bardzo młode były sadzonki).
Obiedka, proso i miłka oraz Frosted Curls to nowe nabytki.

U mojej siostry na glinie sprawdza się też Carex 'The Bealtes'- muszę go skubnąć koniecznie
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:16, 25 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Tak, piaski.
Chętnie podzielę się z Tobą doświadczeniami.
Obserwuje też hodowlę traw na glinie- u mojej mamy, ale nie wszystko chcę Jej wrzucać/narzucać, tylko to co przyjmie jako 'swoje'

Super
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:02, 25 wrz 2012

Do góry
Tak, piaski.
Chętnie podzielę się z Tobą doświadczeniami.
Obserwuje też hodowlę traw na glinie- u mojej mamy, ale nie wszystko chcę Jej wrzucać/narzucać, tylko to co przyjmie jako 'swoje'
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:59, 25 wrz 2012

Do góry
może być co druga.
Wystarczy co 40cm.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:21, 25 wrz 2012

Do góry
acha- i kupiłam sobie też carex buchanani- taką brązową. M. się śmiał że kupuję martwe i zgniłe już na starcie. Ale coś mi się w niej spodobało. Zobaczymy jak sobie da rade zimą.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:18, 25 wrz 2012

Do góry
to nie jest zły pomysł. Ja tak w dużej mierze kupowałam i kupuję.Tylko zwykle kupuję po 2-3 żeby było co mnozyć, albo żebym była pewna że nie padło z jakiś innych powodów niż mróz. Potem rozmnażam jak mi odpowiada, albo oddaję komuś jeśli nie.

W tym sezonie, teraz jesienią wymieniłam na święcie kwiatów u Surowińskich palczatkę ( tak jej nie lubię, że wywaliłam ją pod modrzew w nadziei że zimy nie przeżyje jak jej nie podleje porządnie ale żyła i rosła cały sezon)na miłkę okazałą- jej, dla mnie to cudo, zachwyciłam się jak ja zobaczyłam na żywo.
Za seslerię która mam w nadwyżkach dostałam kostrzewy cieniutkie- podobne do owczych, ale jeszcze cieńsze, bardziej 'mopowate', i kupiłam jeszcze trzcinnik krótkowłosy bo od dawna za mną łazi.

Ze stipa arundinacea nie wiem jak będzie.
Mój M. przyciągnął kiedyś koelerię - strzęplicę. Tej tez nie cierpię. Część jej juz oddałam komuś kto ją chciał, resztę narazie obchodzę udając że jej nie ma.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:34, 25 wrz 2012

Do góry
tak, jest inna, choć też bardzo zwiewna. Wyższa i ma inne kwiaty-nie takie ogonki włosowate, tylko bardzo ażurowe wiechy, które z czasem na końcach się skrecają i tez wtedy dają wrażenie 'włosków'.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 08:03, 25 wrz 2012

Do góry
róznią się, bardzo. Frosted curls to turzyca- kwitnie wiosną, nisko, ma grubsze liście, które na końcu skrecają się w 'loki'. U mojej siostry przezimowała, choć dość długo się zbierała po zimie. U mnie była turzyca Amazon Mist i padła, ale Surowiński tłumaczył że pod tą nazwą sprzedają często Carex abula, która nie zimuje.Trzymam się tego i liczę że loczki dadzą radę.
Powinna zimować jak nie będzie wokół stojącej wody.
Stipa o której piszecie to właśnie stipa Pony Tails czyli ostnica- ona kocha słońce, nie wiem jak sobie radzi tam pod drzewami na zdjęciu.I lubi sucho, szczególnie zimą. Pięknie się sieje, co widziałam u myszorka i widzę u siebie. U Myszorka przezimowały chyba młode siewki , no i ruszyło po zimie co się zasiało,teraz ma pole stip a w nich lawendę.
Ja mam ją od wiosny, tez mi sie posiała, rośnie na małej skarpie gdzie jest sucho jak pieprz. Dobrze się ma. Smal od trawek.pl pisze, że ona zimuje, choć może wygniwać.
Ja mam inną stipę kilka lat- stipę capilatę i zimuje bez kłopotów, liczę że i Pony Tails będzie taki wdzięczny.
U Alinki co roku się wysiewa, ale nie pamiętam czy stare egzemplarze zimują.
Warmińskie dylematy 07:26, 25 wrz 2012

Do góry
Moim zdaniem będzie fajnie , dlaczego Magnolia miałaby sie " gryźć" z wrzosami ?? Jeśli to dla niej najlepsze miejsce to tym bardziej nie ma sie co zastanawiać pozdrawiam M
Warmińskie dylematy 21:53, 24 wrz 2012

Do góry
Witam!
Mnie tam pasowałaby magnolia na wrzosowisku, ale że ja nie umiem doradzać to przelej tylko pół miliona udało mi się jednak po szkoleniu wpaść do Ani, dosłownie na 15 minut. W sobotę mam następne szkolenie, może też wpadnę
Ogród do kwadratu 20:13, 24 wrz 2012

Do góry
gusiarz napisał(a)

Witaj

A rozpatrywałaś drzewko"Dereń pagodowy" odmiana ‘Variegata’ – charakteryzuje się słabym wzrostem.
Ja choruję na to drzewko ilekroć zaglądam do "mojej" szkółki - piękny kształt,liście -u Ciebie pasowałby idealnie.Ale to tylko moja opinia
http://www.gniazdko.com/wp-content/uploads/2010/11/Dere%C5%84-pagodowy.jpg

Lenko - baaardzo mi się podobają derenie - jak przejrzysz wątek, to razem z Magnolią rozpatrywałyśmy ten temat - ale w kierunku derenia kousa. Magnolia twierdzi, że one wolą trochę cienia - a u mnie to byłoby na słoneczku. I zrezygnowałam. Poczytam o pagodowym - jest piękny - ale nie wchodzi mi ten link.
Ktoś mnie postraszył, że łatwo przemarzają. Nie spieszę się z tym drzewkiem. Nie chcę zawalić. I jakoś bronię się przed ciemną śliwą. Mówiąc o "twojej szkółce" masz na myśli Batko?

Ja mam derenia kousa, rośnie w pełnym słońcu i ma się dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies