Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:49, 19 paź 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Boćku, ta trawiasta to mi się najbardziej ze wszystkiego u Ciebie podoba A nie, kłamię! Kulkowa mi się najbardziej podoba No właściwie obie mi się najbardziej podobają Tak ja pisze Madżenka i radziła u kogoś Magnolia - dołożyłabym trawom jakieś jednorodne, żywozielone tło (np. żywopłot z cisa, grabu, buka), zeby uroda traw była lepiej wyeksponowana.
Poczytałam o planach zmian wiosennych - i choć utworzył się komitet obrony cinicy - nie wstepuję do niego, bo wiem z autopsji jak to jest, gdy położenie jakiejś rośliny działa Ci na nerwy Choćby tysiąc osób przekonywało, że jest OK - dalej wnerwia .
A jeśli chodzi o zdolności akceptacji tempa i zakresu zmian na rabatach przez naszych M. - bardzo trafne spostrzeżenie Mój limit u M. na ten rok się właśnie wyczerpał
Wpadłam tylko pochwalić a tak się rozpisałam. Pozdrawiam

Mamo, tato, chwala Wasza corke Dzieki Agniesiu

W trawach nic nie zmieniam.

Tymczasem, bo nie wiem czy mnie nie najdzie, jak dalej bedziecie drazyc

W sprawie conici, dzieki Aga, ze chociaz Ty

Pozdrawiam serdecznie
Ania i róże i cała reszta :) 16:08, 18 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
bardzo ładnie wyszły kształty Aniu.

Wasza zasługa
Ania i róże i cała reszta :) 16:07, 18 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Anuś, mnie się bardzo podba tak jak namalowałaś CIemne róże i na ich tle jasne - wyglądałyby super Dlaczego wszędzie muszą być iglaki? Czy róże pnące nie stanowią same w sobie pięknego tła dla piętra niższego?....

I jeszcze tylko powiem, że kółeczko wyszło cuuuudnie!

Ja wcale nie pisze że wszędzie mają być iglaki.
Chodziło mi o zrobienie tła dla róż, proponowałam też liściaste jako tło.
Ania sama pisała że nic na tej rabacie nie wygląda jak powinno, moim zdaniem właśnie dlatego że brakuje tła- czyli spokojnej matrycy dla wyeksponowania elementów niejednorodnych, dynamicznych, kolorowych.
Oczywiście nie każdy się musi ze mną zgadzać.
Tu, w rogu nie ma co wykopywać tych ciemnych róż , jest on juz całkiem zagospodarowany. Zostaw róże jak są.
Za to z przodu daj duuże kępy poduchowatych bylin.
Pod samą wiśnią masz coś zaplanowane?

Jeżeli chodzi o ten kąt, to ja też uważam, że brakuje tła, czegoś zielonego, co wyeksponuje te róże, ale kłopot polega na tym, że to niewygodny kąt i w dodatku mało słoneczny, winobluszcz już zbytnio zacienił to miejsce.
Zobaczę jeszcze w następnym roku, czy mi się to będzie widziec, jak nie, to też przekopię .

Ale gdzie te kępy poduchowatych wcisnąc?
Musiałabym usunąc lawendę o ile dobrze myślę?
Budleję już wyrzuciłam, zaraz wrzucę zdjęcia.

Pod wiśnią nie mam nic konktetnego, obok niej są tylko irysy.
I zostaje dziura, w którą nie wiem co dac.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 09:09, 18 paź 2012

Do góry
bociek napisał(a)

Boćku, ta trawiasta to mi się najbardziej ze wszystkiego u Ciebie podoba A nie, kłamię! Kulkowa mi się najbardziej podoba No właściwie obie mi się najbardziej podobają Tak ja pisze Madżenka i radziła u kogoś Magnolia - dołożyłabym trawom jakieś jednorodne, żywozielone tło (np. żywopłot z cisa, grabu, buka), zeby uroda traw była lepiej wyeksponowana.
Poczytałam o planach zmian wiosennych - i choć utworzył się komitet obrony cinicy - nie wstepuję do niego, bo wiem z autopsji jak to jest, gdy położenie jakiejś rośliny działa Ci na nerwy Choćby tysiąc osób przekonywało, że jest OK - dalej wnerwia .
A jeśli chodzi o zdolności akceptacji tempa i zakresu zmian na rabatach przez naszych M. - bardzo trafne spostrzeżenie Mój limit u M. na ten rok się właśnie wyczerpał
Wpadłam tylko pochwalić a tak się rozpisałam. Pozdrawiam
Pod starą jabłonią 22:08, 17 paź 2012

Do góry
nie spiesz się z zakupami trawowymi,część można zawsze 'wydębić od kogoś lub wymienić się.
Pod starą jabłonią 22:06, 17 paź 2012

Do góry
tak Graszko co nieco wiemy na temat sklepów internetowych.
Ja testowałam sklepy z trawami.
Do wiosny wiarygodny wydawał się sklep ogrodytraw.pl,od wiosny wiemy że jest to strona głównie z dużym źródłem informacji.
Natomiast chyba nikt nie miał zastrzeżeń do zakupów na www.trawki.pl
Ja jestem bardzo zadowolona.
Teraz, jesienią kupuje niezłe cebule w dobrych cenach na allegro, u cebule-kwiatowe. Ceny mają wręcz hurtowe.

Inne rośliny kupuje raczej w sklepach, nie mam doświadczeń.
Wpadnę do Ciebie na dłużej, obiecuję. Tak na chwilkę to nie mam czasu żeby się wczuć w Twój ogród, i pomóc Ci troszkę. Ale zrobię to, napewno, najpóźniej jak się zrobi brzydko i zimno.

Zapomniałam- miałam napisać że domek pięknie przerobiłaś, dodałaś mu czaru. I nawierzchnia wokół niego fajna.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:11, 17 paź 2012

Do góry
Ku pokrzepieniu serca Kasi

jesień 2008 - start

jesień 2009 - w środku dopiero start....

jesień 2010 - w środku gotowe, na zewnątrz porządkujemy, posadzona magnolia szt 1, żywopłot grabowy i obwódki bukszpanowe pod rabaty lawendowo wiśniowe

Ogródkowy chaos u monitki 15:49, 17 paź 2012

Do góry
wpadam na momencik i widzę że praca się posuwa, robi się coraz ładniej.
Bardzo ładnie wychodzi nowa rabata. Trzymam kciuki !
W Gąszczu u Tess 14:13, 17 paź 2012

Do góry
Beatko, Magnolia pisała, że mieszańcowy lubi przemarzać. Oczywiście dowiedziałam się o tym juz po kupieniu Trzeba kopczyk z kory zrobić. To tak na wszelki wypaek piszę, jeśli się ne nie zdecydujesz
A czy dałby radę na słońcu - nie wiem. Mus Magnolię zapytać

Agnieszko (Gusiarz) - dziękuję, ale on ma dopiero być piękny Witam w moich jakże skromnych progach
Duże drzewa to jedyna zaleta tego ogrodu, ale i moje do niedawna utrapienie Choć i teraz po podkrzesaniu muszę pomyśleć, jak pozakrywać te mało ciekawe pnie.
A różowe zawolce też bym chciała mieć. Mam inne białe, co kwitną wiosną i powtarzają kwitnienie jesienią. Ale są niewysokie - 20 cm, może ciut więcej.

Haniu - miło mi, że zajrzałaś No hortensje musiały być w moim ogrodzie, przecież to kultowa roślina na Ogrodowisku Też liczę na to, że widok będzie cudny.Zaglądam przecież do innych ogrodów, i widzę, jaką są rewelacyjną ozdobą każdego z nich

Danusiu, właśnie głównie z tego powodu go kupiłam. Kwitnie w bardzo dobrej porze roku, a i ma białe kwiaty. Jak się rozrośnie, podzielę i posadzę na rabacie pod murem ceglanym. Pięknie będzie rozjaśniał ten bardzo ciemny zakąte. Na razie tamto miejsce w totalnym rozgardiaszu jest, bo nie da rady robić wszystkiego na raz.

Martek - no staram się uczyć jak najpilniej i jak najszybciej Ale ciągle za mało jeszcze umiem.
Zdradzę Ci po cichutku , że ja posiadam wykształcenie ogrodnicze. Mój pierwszy zawód wyuczony to ogrodnik
Więc trochę podstaw ogrodniczych mam. Tylko nigdy nie parałam się ogrodnictwem zawodowo, ponadto od czasu szkoły minęło hmmm... ileś tam lat i wielu rzeczy muszę uczyc się od nowa. Prawie zupełnie nie znam tych roślin, co są obecnie "na czasie", ani jak rosną, ani jakie mają potrzeby. No i projektowanie to moja pięta achillesowa

Ania i róże i cała reszta :) 10:00, 17 paź 2012

Do góry
bardzo ładnie wyszły kształty Aniu.
Ania i róże i cała reszta :) 10:00, 17 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

a czy w rogu możesz robic plecy z tuj lub z cisów? Tuje szybciej dadzą efekt.

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie

Zrobiłam podglądowe zdjęcie akualnej wersji

Purpurowe róże - od drogi Falstaff, który przekroczył właśnie 2 m i The Prince, od siatki 2 Szekspiry a za sliwą jeszcze ogromny Paul Ricault.
Różowe kłębki - floksy, białe - róże, przed nimi zaznaczona lawenda. Ciemnozielone po prawej - posadzone właśnie cisy.

Anuś, mnie się bardzo podba tak jak namalowałaś CIemne róże i na ich tle jasne - wyglądałyby super Dlaczego wszędzie muszą być iglaki? Czy róże pnące nie stanowią same w sobie pięknego tła dla piętra niższego?....

Ja wcale nie pisze że wszędzie mają być iglaki.
Chodziło mi o zrobienie tła dla róż, proponowałam też liściaste jako tło.
Ania sama pisała że nic na tej rabacie nie wygląda jak powinno, moim zdaniem właśnie dlatego że brakuje tła- czyli spokojnej matrycy dla wyeksponowania elementów niejednorodnych, dynamicznych, kolorowych.
Oczywiście nie każdy się musi ze mną zgadzać.
Tu, w rogu nie ma co wykopywać tych ciemnych róż , jest on juz całkiem zagospodarowany. Zostaw róże jak są.
Za to z przodu daj duuże kępy poduchowatych bylin.
Pod samą wiśnią masz coś zaplanowane?
Ania i róże i cała reszta :) 22:54, 16 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)

I czegoś tam w rogu trzeba ująć , zrezygnować z jakiegoś gatunku, bo teraz to chyba najbardziej chaotyczne miejsce w przedogródku.
Ja najchętniej wyprosiłabym stąd budleje, zostawiła róże na tle tuj lub cisów, a floksy dała tylko jako akcent. O słup się nie martw, przesłoni go śliwa wiśniowa jak podrośnie

Purpurowe róże - od drogi Falstaff, który przekroczył właśnie 2 m i The Prince, od siatki 2 Szekspiry a za sliwą jeszcze ogromny Paul Ricault.
Różowe kłębki - floksy, białe - róże, przed nimi zaznaczona lawenda. Ciemnozielone po prawej - posadzone właśnie cisy.

Czyli rozumiem, żeby wykopac te ciemne róże i dac w ich miejsce iglaki?
Budlei nie zaznaczałam, wiem, że to pomyłka. I znowu nie mam jej gdzie dac.
Jak wkopię tam iglaki, to purpurowe róże też muszą wypaśc, nie zmieszczą się już.

zielonastrefa 22:35, 16 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Kasik - moja magnolia... też galaxy

no to będziemy porównywać, ja mojej już absolutnie przesadzić nie mogę, bo w tym roku podwoiła rozmiary i gdyby padła, to by mi było bardzo żal, zobaczymy na wiosnę
zielonastrefa 21:03, 16 paź 2012

Do góry
Kasik - moja magnolia... też galaxy
zielonastrefa 20:58, 16 paź 2012

Do góry
moja magnolia galaxy do tej pory nie wypuściła ani jednego kwiatu, ale czekam cierpliwie, oby nie było tak jak ze złotokapem - 5 lat czekania i w końcu został wyeksmitowany, a kwiatków nigdy się nie doczekałam
Ania i róże i cała reszta :) 20:41, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Czyli rozumiem, żeby wykopac te ciemne róże i dac w ich miejsce iglaki?
Budlei nie zaznaczałam, wiem, że to pomyłka. I znowu nie mam jej gdzie dac.
Jak wkopię tam iglaki, to purpurowe róże też muszą wypaśc, nie zmieszczą się już.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 20:10, 16 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)

Z tyłu długi pas miskantów, a przed nim : brzoza - 2 derenie - brzoza -2 derenie - brzoza

Tak chyba fajnie by było, ale popatrz czy zmieszczą się tak derenie żeby zostało przestrzeni, żeby widać było tło z miskantów. Żeby nie wypełniły całej przestrzeni między brzozami.

One byłyby już między cisami, tak? Być może wystarczy 2 szt i 1 szt. dalej.

Kurcze, nie jestem pewna, czy nie za kolorowo, nie za dużo już z tym przodem, bogatym jednak. Bo do przodu w tej formie jesteś przywiązana?

Magnolio, muszę to jednak dokładniej przemyśleć, bo z jednej strony nie chcę żeby było za pstrokato, a z drugiej strony nie chcę żeby było surowo, minimalistycznie, no... tak w sam raz
A co do przodu w tej formie... hmmm... nie jestem do niego przywiązana. Wymyśliłam chyba z dwadzieścia wersji - ta wydaje mi się najbardziej optymalna... - kolorowa, ale nie pstrokata, z gatunkami które lubię i/lub mam do przesadzenia.
zielonastrefa 18:53, 16 paź 2012

Do góry
U mnie magnolia ciągle marnie z kwitnieniem. Nawet uszyłam jej wielki kaptur i naciągałam na zimę kijem od szczotki, niestety podmarzły pąki. Miała jeden kwiat.
zielonastrefa 18:20, 16 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
He, he, moja magnolia zmieniła już dwa razy miejsce , więc kwitnienie też niepewne.

Aniu może się w końcu doczekamy byłoby fajnie wreszcie zobaczyć choć jednego kwiatuszka pozdrawiam cieplutko
zielonastrefa 16:04, 16 paź 2012

Do góry
He, he, moja magnolia zmieniła już dwa razy miejsce , więc kwitnienie też niepewne.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies