Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 15:50, 24 wrz 2012

Tak Ewo, jest świetna,a to zdjęcie robione jest w słońcu i ono dodaje jej uroku nie tylko na zdj. Ostatnio Syla pokazywała Kassandrę u siebie, ale jej zdj. są inne. Ciekawa jestem czy to ta sama żurawka.
agniecha973 23:38, 24 wrz 2012

Muszę to tu wkleić. Coś cudnego!

http://freygardens.com/?attachment_id=531

A jakby takie coś przed bamą powstało? Takie wielopniowe drzewa plus stipa. Tylko takie drzewa po głowie będą szurać.
noemi 23:42, 24 wrz 2012

Ale te drzewa też są przy drodze ... i wygląda to świetnie...Aga a masz stipę? ja jej nie widziałam u nas w szkółkach ... a 30.09 w Wojsławicach święto traw ... jedziesz?
agniecha973 23:47, 24 wrz 2012

Nie, nie mam. Ona nie zimuje. I nie wiem jaka trawa tego typu zimuje. Pytałam Danusię w ogrodzie z lustrem, ale mi nie odpisała. Nie wiem czy te Pony Tails i Frosted Curls to jedno licho ze Stipą. U Myszorka któraś się wysiewa.

Na trawy raczej nie, choć mnie korci. Zgłosiłam M propozycję, ale nie był uradowany. Poza tym w sobotę u nas wykopki, więc nie będzie mi się chciało chyba ruszać z domu. Na huśtawce się ostatni dzionek pobujam
noemi 00:05, 25 wrz 2012

hmmm szkoda ,że nie zimuje .....teraz weekendów szkoda, bo w tygodniu ciężko coś zrobić w ogrodzie, ... chciałam dzisiaj nawóz rozsypać, bo ma padać w nocy i brakło mi czasu po pracy za dnia .... i chyba muszę kupić taką latareczkę na czoło... wtedy miałabym wolne ręce ... hmmm
Sonka 02:59, 25 wrz 2012

monteverde napisał(a)
A to dobrze Agnieszko, bo ja też mam katar, ale nie mam cytryny, potem kupię bo teraz pójdę do ogrodu Klon Ginnala, kupiłam dzięki Robertowi, bo mnie się spodobał bardzo a co do rykowiska to nie tylko słyszałam, ale i też widziałam, niezapomniane wrażenie, kilka byków na polanie przechylające łby do tyłu i ten ich zalotny ryk a przy samej ławeczce posadziłabym trochę macierzanki dla aromaterapii, pozdrawiam
\

Słuchajcie, dlaczego w tym roku o miesiąc później niż zwykle jelenie mają swoje zaloty, rykowiska, czy to o czymś świadczy? własnie mnie budzą w nocy, nie mogę spać,
Madzenka 06:41, 25 wrz 2012

agniecha973 napisał(a)
Nie, nie mam. Ona nie zimuje. I nie wiem jaka trawa tego typu zimuje. Pytałam Danusię w ogrodzie z lustrem, ale mi nie odpisała. Nie wiem czy te Pony Tails i Frosted Curls to jedno licho ze Stipą. U Myszorka któraś się wysiewa.

Na trawy raczej nie, choć mnie korci. Zgłosiłam M propozycję, ale nie był uradowany. Poza tym w sobotę u nas wykopki, więc nie będzie mi się chciało chyba ruszać z domu. Na huśtawce się ostatni dzionek pobujam

Wiosną odpowiem Ci czy stipa i frosted curls u nas zimują ....
Mam obie posadzone i się nimi zachywcam.
agniecha973 07:39, 25 wrz 2012

Noemi, mam tak samo, przyjeżdżam po pracy i za niecałą godzinkę jest ciemno. Nic już nie zrobię.

Sonka, poczytałam, że jelenie tak od drugiej połowy września, więc wg teorii jest ok, ale skoro obserwujesz, że później niż zwykle, to też jestem ciekawa co to może znaczyć.

Marzena, czekam do wiosny Różnią się od siebie te trawy?
magnolia 08:03, 25 wrz 2012

róznią się, bardzo. Frosted curls to turzyca- kwitnie wiosną, nisko, ma grubsze liście, które na końcu skrecają się w 'loki'. U mojej siostry przezimowała, choć dość długo się zbierała po zimie. U mnie była turzyca Amazon Mist i padła, ale Surowiński tłumaczył że pod tą nazwą sprzedają często Carex abula, która nie zimuje.Trzymam się tego i liczę że loczki dadzą radę.
Powinna zimować jak nie będzie wokół stojącej wody.
Stipa o której piszecie to właśnie stipa Pony Tails czyli ostnica- ona kocha słońce, nie wiem jak sobie radzi tam pod drzewami na zdjęciu.I lubi sucho, szczególnie zimą. Pięknie się sieje, co widziałam u myszorka i widzę u siebie. U Myszorka przezimowały chyba młode siewki , no i ruszyło po zimie co się zasiało,teraz ma pole stip a w nich lawendę.
Ja mam ją od wiosny, tez mi sie posiała, rośnie na małej skarpie gdzie jest sucho jak pieprz. Dobrze się ma. Smal od trawek.pl pisze, że ona zimuje, choć może wygniwać.
Ja mam inną stipę kilka lat- stipę capilatę i zimuje bez kłopotów, liczę że i Pony Tails będzie taki wdzięczny.
U Alinki co roku się wysiewa, ale nie pamiętam czy stare egzemplarze zimują.
agniecha973 08:14, 25 wrz 2012

A to pocieszające co piszesz. Właśnie buszuję po trawki.pl i czytam co pan Smal napisał. STipa capilata też ładna. Dużo się różni od Pony T.?