Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Mirkowy ogród (początki) 08:39, 03 lut 2017

Do góry
Gdzie ta bylina do rozpoznania, szukam i szukam. Nie ma Może chociaż link zapodawaj, jak prosisz o pomoc Wklej proszę tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2409-rozpoznawanie-bylin
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:31, 03 lut 2017

Do góry
Rosa napisał(a)
Mam rabatę liliowcową w pełnym słońcu. Czym można obsadzić brzeg rabaty, by dobrze to wyglądało? Trawy raczej odpadają, bo ciężko je wykopywać jak się rozrosną. Myślałam o drakwi kaukaskiej, ale nie wiem czy nie za delikatna i liliowce jej nie pożrą. Z traw może trzcinnik krótkowłosy, ale nie wiem czy jest ekspansywny, nie znam tej rośliny. W tle będą rosły białe gaury.
Proszę o pomoc .

Pasem żurawek mających liście w kolorze kwiatów liliowców. Jakie masz liliowce? Kolory?
Fiołki afrykańskie - Saintpaulia 08:26, 03 lut 2017

Do góry
Myślę podobnie jak Gardenarium. Fiołki lubią światło więc postawiłabym go na parapecie i oczywiście nie lała bym dużo wody.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:26, 03 lut 2017

Do góry
Linię rabat na skarpie trzeba zmienić , te brzucha może zlwikwidować?

I ładnie połączyć z bocznymi rabatami.
Hiacynty - Hyacinthus 07:56, 03 lut 2017

Do góry
Moje już przekiwtły A te wyglądają na niebieskie mocno pachnące, czy ciemnoróżowe?
Podwórkowa rehabilitacja 07:41, 03 lut 2017

Do góry
Piekne kolaże, będę papugować, już robiłam takie, ale bez ramek
Reniu, czy pozwoilisz abym pokazała je na FB i podlinkowała też do ciebie?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:07, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Danusiu, i w paincie jest trudno i później w terenie też...

...ale ogólnie cieszę się że w miarę sensownie to porysowałam. ...Kurcze ta skarpa i spadek terenu w stronę strumyka jest trochę dla mnie uciążliwy. Czasem zazdroszczę dziewczynom z ogrodowiska tych równiutkich ogrodów Jak trochę popracuje nad ogrodem może w końcu odważę się założyć własny wątek...

Ps.Po raz kolejny DZIĘKUJĘ!
Jaskry azjatyckie 20:19, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W marcu musi gleba być w miarę rozmarznięta. W razie czego sadź do doniczek, a potem zakopiesz do gruntu.

Dzięki za info Danusiu, tak uczynię
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:24, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie projektuj ogrodu od pojedynczych rabat, zaplanuj linie i funkcje w całym ogrodzie, następnie uporządkuj ogród i dopiero planuj obsadzenia rabat, gdy mają już swoje miejsce. Wsadzenie tutaj kul i stożków do niczego nie pasuje, toż to niemal "profanacja" w pewnym sensie. Pasują do idealnego ogrodu, gdy jego stul jest spójny. Tutaj pojedyncze miejsce. Kółka z kostki, zakola, pod domem jodła. Kamienie, jukki w chaosie porozrzucane. Posłuchaj się mnie a dobrze na tym wyjdziesz.

Wiadomo że się pani posłucham po to tu pani jest żeby doradzać zawodowo
Ostre słowo "profanacja" hehe Ale zrobię jak pani mówi czyli ogród do przeróbki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:46, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nom, a bałam się, że sie pogniewasz

No, wiesz co? Ja nie z tych, co się gniewają, a jeszcze za prawdę
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Dodatkowy licznik na wodę 18:19, 02 lut 2017

Do góry
Tak właśnie trzeba zrobić. Projektowanie systemu zaczyna się od zbadania wydatku źródła wody. Plus ciśnienie.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:17, 02 lut 2017

Do góry
Krzysiek_97 napisał(a)
Mam tutaj małą rabatę przed domem i nie mam pojęcia jak ją zaprojektować???
Jesienią posadziłem na niej bukszpany które kupiłem na targach w mega wielkiej okazji po 6zł, pan chciał się ich pozbyć kupiłem jeszcze więcej ale są zadołowane i czekają na miejsce stałe. I na tej rabacie chciałem pozadzić własnie kule bukszpanowe stożki, kulki na pniu, ogólnie chce niewielką liczbę gatunków i posadzić rośliny w plamach. Myślałem o konwalniku i cos więcej tylko niewiem co pomóżcie. Liczę tutaj najbardziej na panią Danusie że mi coś podpowie.???

Nie projektuj ogrodu od pojedynczych rabat, zaplanuj linie i funkcje w całym ogrodzie, następnie uporządkuj ogród i dopiero planuj obsadzenia rabat, gdy mają już swoje miejsce. Wsadzenie tutaj kul i stożków do niczego nie pasuje, toż to niemal "profanacja" w pewnym sensie. Pasują do idealnego ogrodu, gdy jego stul jest spójny. Tutaj pojedyncze miejsce. Kółka z kostki, zakola, pod domem jodła. Kamienie, jukki w chaosie porozrzucane. Posłuchaj się mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Dodatkowy licznik na wodę 17:08, 02 lut 2017

Do góry
jakie ciśnienie ma być w liniach kroplujących

Między 1 a 1.5 atmosfery.

Do jednej linii, jeden reduktor.

Filtr może jeden, bo się go montuje przed elektrozaworami, tylko do linii kroplującej. Błedem jest inne montowanie. Bo zawory będą źle działały.
Dodatkowy licznik na wodę 17:00, 02 lut 2017

Do góry
Niestety. Nie może być, że w domu jest rurka 20 i przechodzi w 32. jest sporo straty. Na zewnątrz zmierz najpierw przepływ wody ze źródła wody.

Jak już podłaczysz zmierz źródło, wiadro 10 l, sekundnik w rękę i ile sekund naleci do wiadra 10 l do pełna.

Nie używam tej firmy, uzywam Toro. Ale są podobne. Nie powiem jaki model. bo nie uzywam.

jak chcesz to wszystko narysuj, bo za cholerę nie można się połapać w tym chaosie pisemnym

Zapewne jak będziesz już wiedział jakie masz źródło wody, trzeba zaprojektować do tego źródła system od nowa. Nikt zdrowy na umysle nic sensownego nie powie na podstawie tych informacji.
Słoneczny Ogród 16:52, 02 lut 2017

Do góry
Przez te podziały to masz tak zmarnowaną przestrzeń, że pół ogrodu jest poza ogrodem . Masz za mało drzew liściastych. Wierzby Hakuro Nishiki się nie liczą i za kilka lat wywalisz, bo się zestarzeją i zbrzydną strasznie.

Musisz gdzieś wkleić plan tego ogrodu.
Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem! 16:49, 02 lut 2017

Do góry
Aga, poczytaj regulamin w zakresie wklejania zdjęć.
Nie można nie swojego autorstwa wklejać. Tylko link ewentualnie.

Kilka ogrodów z tych podlinkowanych ogrodów to moje projekty Tym bardziej dumna jestem, że będziesz się inspirować. Janiny, Syli

A moje wiśnie są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista

i jesienią https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista?page=2
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:28, 02 lut 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że każesz mi wyrzucić tą huśtawkę

Nom, a bałam się, że sie pogniewasz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:23, 02 lut 2017

Do góry
Jeśli jest zacienione, sucho ma i nie podlewasz - ma prawo nie kwitnąć.

Wybierz z dołka ziemię, nasyp kompostu, posadź w kompoście, na nasłonecznionym stanowisku - na pewno zkawitnie.

Zajrzyj do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/815-liriope-liriope-muscari
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To się wydaje sensowne.

dzięki Danusiu

a możesz jeszcze podsunąć jakiś powód dla, którego te moje lirope nie kwitnie ?
Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 15:53, 02 lut 2017

Do góry
Nie wiem czy tak wywalić na środku trawnika. Jak to się ma do ogrodzenia i do domu? Dwa też dobrze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies