Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 08:31, 03 lut 2017

Rosa napisał(a)
Mam rabatę liliowcową w pełnym słońcu. Czym można obsadzić brzeg rabaty, by dobrze to wyglądało? Trawy raczej odpadają, bo ciężko je wykopywać jak się rozrosną. Myślałam o drakwi kaukaskiej, ale nie wiem czy nie za delikatna i liliowce jej nie pożrą. Z traw może trzcinnik krótkowłosy, ale nie wiem czy jest ekspansywny, nie znam tej rośliny. W tle będą rosły białe gaury.
Proszę o pomoc .

Pasem żurawek mających liście w kolorze kwiatów liliowców. Jakie masz liliowce? Kolory?

Instagram Ogrodowiska
Rosa 08:59, 03 lut 2017

Gardenarium napisał(a)

Pasem żurawek mających liście w kolorze kwiatów liliowców. Jakie masz liliowce? Kolory?

dobierałam w kolorze zimnego różu, sadziłam od najjaśniejszego. W drugim rzędzie nie ma żółtych, ale trafiają się z dodatkiem żółci.

żurawki mam w tym kolorze,
tam przez cały dzień jest słońce, czy żurawki dadzą radę?
Madlenn 09:17, 03 lut 2017

Takie są te dziury na rabatki, bardzo bym chciała mieć w nich coś ładnego reprezentacyjnego bo to front domu a mam ciągły mątlik w głowie, sprawa o tyle trudna że mało słonka bo latem dopiero po 17

A tak wygląda miejsce na rabatkę przy tarasie - jest od stony zachodniej, myślałam o tym aby posadzić na niej te same rośliny co na frontowych.

Tutaj z kolei taras, jest centralnie na południe, bardzo by mi zależało na uzyskaniu cienia -dlatego jak Danusia radziła w rogach -głownie od zachodu wysokie drzewa- tylko jakie? i czym je podsadzić żeby było ładnie (przy okazji osłonie się od sąsiada)
a przed tarasem chciałam najbliżej niego pas hortensji,najdalej pas lawendy, a w środek kulki bukszpanów. Doradżcie co razem z bukszpanem - czy tez lawendę? i czy to wogóle ma sens czy lepiej coś zupełnie inaczej i nie tak jak uplanowałam.

I jeszcze jedna prośba o ewentualne korekty i rady, Przed domem jest podwórko z kostki które kończy się taką linią:

chciałam poprowadzić tu alejkę z dzrew na pniu z okrągłą koroną (klony - czy coś innego? i znowu nie wiem co razem z tymi drzewami... przy samym wejściu do bramki pomiędzy ogrodzeniem które wyznaczaja tuje a kostka powstanie trójkąt - jak by go można zagodpodarować?
Rosa 09:22, 03 lut 2017

Gardenarium 12:54, 03 lut 2017

Rosa, fajny kolor, pasuje do nich.

Instagram Ogrodowiska
Jamroczek 14:59, 03 lut 2017

Gintura napisał(a)

WItaj, piekny ten miłorząb w lewym rogu. Napiszesz jaka to odmiana i jak długo rośnie?
pozdrawiam Joanna
Rosa 15:11, 03 lut 2017

Gardenarium napisał(a)
Rosa, fajny kolor, pasuje do nich.

Dzięki Danusiu, to mam problem z głowy
Gardenarium 15:26, 03 lut 2017

Możesz jeszcze pomieszać liliowce z turzycą, podobne liście, a nie będzie pusto.

Instagram Ogrodowiska
Gintura 15:51, 03 lut 2017

Jamroczek napisał(a)

Witaj rośnie u mnie trzy lub cztery lata odmiany niestety nie znam.
Rosa 16:35, 03 lut 2017

nie wiem, czy to turzyca, ale na jednej rabacie z liliowcami w ciepłych kolorach mam chyba Ice dance posadzone
tak wygląda

z żurawkami będzie ciekawiej
pierwszy pomysł najlepszy, podoba mi się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies