Mam tutaj małą rabatę przed domem i nie mam pojęcia jak ją zaprojektować???
Jesienią posadziłem na niej bukszpany które kupiłem na targach w mega wielkiej okazji po 6zł, pan chciał się ich pozbyć kupiłem jeszcze więcej ale są zadołowane i czekają na miejsce stałe. I na tej rabacie chciałem pozadzić własnie kule bukszpanowe stożki, kulki na pniu, ogólnie chce niewielką liczbę gatunków i posadzić rośliny w plamach. Myślałem o konwalniku i cos więcej tylko niewiem co pomóżcie. Liczę tutaj najbardziej na panią Danusie że mi coś podpowie.???
Jejku, ale trafiłam z tą huśtawką
W tym roku mamy zamiar wywalić swoją (córcia już wyrasta z huśtania). Fajne projekty na takie miejsce Danusia zaproponowała
Dziękuję!!!
Nie projektuj ogrodu od pojedynczych rabat, zaplanuj linie i funkcje w całym ogrodzie, następnie uporządkuj ogród i dopiero planuj obsadzenia rabat, gdy mają już swoje miejsce. Wsadzenie tutaj kul i stożków do niczego nie pasuje, toż to niemal "profanacja" w pewnym sensie. Pasują do idealnego ogrodu, gdy jego stul jest spójny. Tutaj pojedyncze miejsce. Kółka z kostki, zakola, pod domem jodła. Kamienie, jukki w chaosie porozrzucane. Posłuchaj się mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Wiadomo że się pani posłucham po to tu pani jest żeby doradzać zawodowo
Ostre słowo "profanacja" hehe Ale zrobię jak pani mówi czyli ogród do przeróbki
Danusiu, i w paincie jest trudno i później w terenie też...
...ale ogólnie cieszę się że w miarę sensownie to porysowałam. ...Kurcze ta skarpa i spadek terenu w stronę strumyka jest trochę dla mnie uciążliwy. Czasem zazdroszczę dziewczynom z ogrodowiska tych równiutkich ogrodów Jak trochę popracuje nad ogrodem może w końcu odważę się założyć własny wątek...
Bardzo dziękuję - na wiosnę się wezmę do pracy i napewno podeślę zdjęcia, chcę zapytać jeszcze czy trzmielina by na tych moich północnych przeddomowych rabatkach rosła bo zobaczyłam u kogoś na zdjęciach i zakochałam się też była na pniu takie kuleczki listki soczyście zielone z żółtymi obwódkami... i jeszcze chcę zapytać o tulipany - czy mogę tam wsadzić cebule? zakwitną? wogóle wogóle nie mam doświadczenia z roślinami, przepraszam jeśli to nonsensowne pytania.
Zrobię dziś zdjęcia i przedstawię jak wyglądaja w calości z elewacją i wejściem te moje miejsca na rabatki..
Radziła mi Pani jeszcze aby przy tarasie od strony zachodniej wsadzić większe drzewa by dawały cien - to świetny pomysł tylko prosiłabym o prpozycję gatunków, ten taras jest baaardzo słoneczny czy lepiej sprawdzą się drzewa które są na pniu i mają kulistą koronę czy raczej coś co niżej tworzy koronę i jest ona bardziej owalna.
Dziękuję za rady i pozdrawiam wszystkich.