Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:17, 02 lut 2017

Do góry
Krzysiek_97 napisał(a)
Mam tutaj małą rabatę przed domem i nie mam pojęcia jak ją zaprojektować???
Jesienią posadziłem na niej bukszpany które kupiłem na targach w mega wielkiej okazji po 6zł, pan chciał się ich pozbyć kupiłem jeszcze więcej ale są zadołowane i czekają na miejsce stałe. I na tej rabacie chciałem pozadzić własnie kule bukszpanowe stożki, kulki na pniu, ogólnie chce niewielką liczbę gatunków i posadzić rośliny w plamach. Myślałem o konwalniku i cos więcej tylko niewiem co pomóżcie. Liczę tutaj najbardziej na panią Danusie że mi coś podpowie.???

Nie projektuj ogrodu od pojedynczych rabat, zaplanuj linie i funkcje w całym ogrodzie, następnie uporządkuj ogród i dopiero planuj obsadzenia rabat, gdy mają już swoje miejsce. Wsadzenie tutaj kul i stożków do niczego nie pasuje, toż to niemal "profanacja" w pewnym sensie. Pasują do idealnego ogrodu, gdy jego stul jest spójny. Tutaj pojedyncze miejsce. Kółka z kostki, zakola, pod domem jodła. Kamienie, jukki w chaosie porozrzucane. Posłuchaj się mnie a dobrze na tym wyjdziesz.
Dodatkowy licznik na wodę 17:08, 02 lut 2017

Do góry
jakie ciśnienie ma być w liniach kroplujących

Między 1 a 1.5 atmosfery.

Do jednej linii, jeden reduktor.

Filtr może jeden, bo się go montuje przed elektrozaworami, tylko do linii kroplującej. Błedem jest inne montowanie. Bo zawory będą źle działały.
Dodatkowy licznik na wodę 17:00, 02 lut 2017

Do góry
Niestety. Nie może być, że w domu jest rurka 20 i przechodzi w 32. jest sporo straty. Na zewnątrz zmierz najpierw przepływ wody ze źródła wody.

Jak już podłaczysz zmierz źródło, wiadro 10 l, sekundnik w rękę i ile sekund naleci do wiadra 10 l do pełna.

Nie używam tej firmy, uzywam Toro. Ale są podobne. Nie powiem jaki model. bo nie uzywam.

jak chcesz to wszystko narysuj, bo za cholerę nie można się połapać w tym chaosie pisemnym

Zapewne jak będziesz już wiedział jakie masz źródło wody, trzeba zaprojektować do tego źródła system od nowa. Nikt zdrowy na umysle nic sensownego nie powie na podstawie tych informacji.
Słoneczny Ogród 16:52, 02 lut 2017

Do góry
Przez te podziały to masz tak zmarnowaną przestrzeń, że pół ogrodu jest poza ogrodem . Masz za mało drzew liściastych. Wierzby Hakuro Nishiki się nie liczą i za kilka lat wywalisz, bo się zestarzeją i zbrzydną strasznie.

Musisz gdzieś wkleić plan tego ogrodu.
Kochani! - pomóżcie proszę z przedogródkiem! 16:49, 02 lut 2017

Do góry
Aga, poczytaj regulamin w zakresie wklejania zdjęć.
Nie można nie swojego autorstwa wklejać. Tylko link ewentualnie.

Kilka ogrodów z tych podlinkowanych ogrodów to moje projekty Tym bardziej dumna jestem, że będziesz się inspirować. Janiny, Syli

A moje wiśnie są tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista

i jesienią https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-cerasus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista?page=2
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:28, 02 lut 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Danusiu, nawet nie wiesz jak się cieszę, że każesz mi wyrzucić tą huśtawkę

Nom, a bałam się, że sie pogniewasz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:23, 02 lut 2017

Do góry
Jeśli jest zacienione, sucho ma i nie podlewasz - ma prawo nie kwitnąć.

Wybierz z dołka ziemię, nasyp kompostu, posadź w kompoście, na nasłonecznionym stanowisku - na pewno zkawitnie.

Zajrzyj do wątku https://www.ogrodowisko.pl/watek/815-liriope-liriope-muscari
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:13, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To się wydaje sensowne.

dzięki Danusiu

a możesz jeszcze podsunąć jakiś powód dla, którego te moje lirope nie kwitnie ?
Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 15:53, 02 lut 2017

Do góry
Nie wiem czy tak wywalić na środku trawnika. Jak to się ma do ogrodzenia i do domu? Dwa też dobrze.
Bonsai i niwaki 15:08, 02 lut 2017

Do góry
Możesz robić albo drzewo wielopniowe jak to

Albo niwaki

Cięcie gałęzi - poprawa statyki mojego dębu 15:04, 02 lut 2017

Do góry
Bardziej na lewo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:03, 02 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)

Jeju, ani to rzędy, ani żywopłoty, za rzadko są, więc nie spełniają żadnej funkcji poza tym, że są posadzone rządkami w odstępach. Na podstawie tych zdjęć to nic nie wiem. Trzeba teren kompleksowo planować a nie radzić na fotkach, bo nic nie uradzę. Zrób plan całego ogrodu, od tego trzeba zacząć
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:01, 02 lut 2017

Do góry
Gintura napisał(a)
Witam i ja potrzebuję Waszej pomocy i nie ukrywam, że liczę na podpowiedź samej Szefowej.

proszę podrzućcie jakieś pomysły

To się wydaje sensowne.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:58, 02 lut 2017

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Danusiu pomożesz?

Ja patrzyłam, ale to nie takie proste jest bo to cały ogród, a jak nie wiem w zasadzie nic, to nic sensownego i mądrego nie da się w 3 minuty wymyśleć

Za bardzo naciepane w trawniku wszystkiego, trzeba zacząć od narysowania planu z naniesieniem wszystkiego co rośnie i obecnych rabat. Na zdjęciu ze skosu to ja nie wiem.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:54, 02 lut 2017

Do góry
Ananasek napisał(a)
Danusiu, wolnej chwili narysowałam plan całej swojej działki. Naniosłam na niego część którą mi zaprojektowałaś i dorysowałam rabaty które chcę zrobić z tyłu domu.
Czy to, co ja nabazgrałam łączy się logicznie z Twoją propozycją??

Mam na działce dwa rzadko spotykane w ogrodach problemy/zalety (?) Otóż skarpa i ciek wodny. https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/79/798250/original.jpg
Skarpa robi ok. 1,5m różnicy w poziomach. Natomiast ciek wodny płynie tylko wiosną i przy większej ulewie. Na długości 5m położyliśmy nawet rurę, by go zamaskować i zrobić miejsce na altanę.

Trzeba trochę te linie dopracować, a w paincie jest trudno.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:59, 02 lut 2017

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie tamta jest daleko, pod Rzeszowem. A na Paluchu to tak z ciekawości, bo jest kotka jak moja Pusia. No to i pieski można zobaczyć przy okazji.

Danusiu u mnie z ciekawości to się nowym domownikiem skończyło. To był 8 marca chciałam dostać suszarkę do włosów a dostałam pieska Dokładnie 10 lat temu.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 12:38, 02 lut 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A tą gwiaździstą też można poprowadzić na wielopniowe?

Można, idealnie się do tego nadaje.
Ogrodula 12:36, 02 lut 2017

Do góry
ogrodula napisał(a)

Obejrzałam, bardzo jest ładnie i zadbane. Jeśli mogę coś dla dobra poradzić - ucinaj te patyki pod kwiatem, aby ich nie było widać, a najlepiej aby były czarne

Brzegi zbiornika zamaskuj specjalnymi kieszeniami z juty, w których sadzi się rośliny. Będzie to dobre dla równowagi biologicznej w stawie i dla estetyki samego stawu.
Łatwiej wodę utrzymać w czystości.

Tak trzymaj Super ogród.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:32, 02 lut 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
zdrowka Danusiu
a suczka jak dla Ciebie przeznaczona to poczeka a jak nie to bedzie inna )
a co jest na Paluchu??

Nie tamta jest daleko, pod Rzeszowem. A na Paluchu to tak z ciekawości, bo jest kotka jak moja Pusia. No to i pieski można zobaczyć przy okazji.
Choinka żywa po świętach, postępowanie 12:30, 02 lut 2017

Do góry
Marzec jest ryzykowny. Weź pod uwagę, że to wydelikacone igiełki, młodziutki przyrost, wyrósł w domu w 20 stopniach, jak latem, więc wymaga letniej temp. a więc oberwij jedną taką "bazię" i połóż na mrozie, zobaczysz co będzie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies